• Rezultati Niso Bili Najdeni

KOZMETIČNI IZDELKI ZA BRITJE

1. UVOD

1.8 KOZMETIČNI IZDELKI ZA BRITJE

Poznamo KI, ki se lahko uporabljajo pred britjem, za britje in po britju. Izdelki pred britjem so namenjeni suhemu britju in običajno vsebujejo alkohol, ki omogoča razmastitev in sušenje dlak. Izdelki za britje se uporabljajo za učinkovito mokro britje. KI po britju pa so namenjeni vlaženju in pomirjanju razdražene kože ter preprečevanju infekcij (2, 6). Bistvo kozmetičnih izdelkov za britje je zagotavljanje zaščitne pregrade med kožo in britvico ter preprečevanje draženja kože. Poleg tega, da zmanjšujejo trenje, izdelki za britje odstranjujejo sebum in odmrle kožne celice s površine kože, preprečujejo vraščanje dlak in jih mehčajo pred britjem. Lahko jih nanesemo samostojno ali s pomočjo čopiča za britje, s katerim ustvarimo bogato peno in privzdignemo dlačice (6, 9). Formulacije izdelkov običajno vsebujejo visok odstotek vode, olj in površinsko aktivnih snovi (9). Ločimo stik (milo), kremo, peno, gel in olje za britje (6).

9 1.8.1 Kozmetične sestavine izdelkov za britje

Velik delež formulacije in dodaten vir hidratacije v kozmetičnih izdelkih predstavlja voda.

Najpomembnejše sestavine izdelkov za britje, z izjemo olja za britje, so PAS (9). Njihov poudarek ni toliko na čiščenju, temveč bolj na sposobnosti penjenja (2). Nastanek bogate pene z želeno konsistenco, ki omogoča hitro mehčanje dlak, je lastnost dobrega izdelka. Za izboljšanje penilnih lastnosti običajno dodajamo stabilizatorje in ojačevalce pen. Tipičen predstavnik je kokamid DEA. Vlažilci oz. humektanti, kot je glicerol, povečujejo vsebnost vode v zgornjih plasteh kože in preprečujejo izsušitev pene. Emolienti delujejo kot mehčala in sredstva za nego kože. Mednje štejemo masla, olja in voske. Milom in kremam za britje se dodaja presežek lipidov, da se zmanjša njihovo draženje in izboljša negovalne lastnosti.

Dodatek zgoščeval zagotavlja primerno konsistenco in viskoznost izdelkov. Najpogostejša je uporaba ksantan gumija, derivatov celuloze in drugih vrst polimerov. Polimerne makromolekule se uporabljajo tudi kot tvorilci gela. Za uravnavanje pH izdelka se pogosto uporablja citronska kislina. Ker formulacije vsebujejo velike količine vode, je za preprečevanje mikrobiološke kontaminacije priporočljiva uporaba konzervansov. Drsila, kot so silikoni ali parafinsko olje, omogočajo lažje drsenje britvice ob nanosu izdelka.

Antioksidanti se dodajajo v manjših količinah, da upočasnijo ali preprečijo oksidativne procese. KI za britje lahko vsebujejo alkohol, čeprav je ta bolj značilen za izdelke pred in po britju. V primeru, da je vključen v formulacijo, deluje antibakterijsko in zagotavlja hladilen učinek. Dodatek različnih dišav in barvil naredi kreme privlačnejše za potrošnika. Poleg tega so v kreme za britje vključene tudi naravne sestavine, ki imajo protivnetne, antiseptične in pomirjujoče učinke. Pogosti so izvlečki aloe vere, kamilice in ognjiča. Za hladilen učinek in poživitev se uporabljajo eterična olja in mentol. Izdelki lahko vsebujejo tudi alantoin, ki se uporablja kot sestavna za celjenje ran. Kot potisni plini v aerosolih se uporabljajo utekočinjeni (izopentan) ali stisnjeni (propan, butan, izobutan) ogljikovodiki (6, 19).

1.8.2 Stik (milo) za britje

Stik ali milo za britje je bil prvi kozmetični izdelek ustvarjen za pomoč pri britju. Na obraz se nanaša kot pena, ki jo ustvarimo s pomočjo čopiča za britje. Njegova uporaba se je v zadnjih desetletjih zmanjšala, saj so se na trgu pojavili priročnejši izdelki (6).Kemijsko so mila soli višjih maščobnih kislin, ki v vodnih raztopinah dajejo močno alkalen pH (okoli 10). Nastanejo s postopkom saponifikacije oz. umiljenja trigliceridov. Zaradi njihove zgradbe in delovanja jih uvrščamo med anionske PAS (20). V primerjavi z običajnim

10

toaletnim milom, ima milo za britje boljše penilne sposobnosti in slabšo čistilno moč (2).

Proizvaja se na enak način kot tradicionalno milo, vendar v nasprotju z njim, ki je praviloma narejeno iz natrijevega hidroksida, pri milu za britje potrebujemo tudi kalijev hidroksid. Ta omogoča nastanek mehkejše milne osnove z izboljšanimi lastnostmi tvorjenja pene (6). Stik za britje v osnovi gradijo mila (80 %), glicerol (5–10 %) in voda (8–10 %) (19). Običajni sestavini pri izdelavi sta kokosovo in palmovo olje, v preteklosti pa je bila pogosta uporaba govejega loja. S presežkom lipidov (superfatting) lahko izboljšamo negovalne lastnosti mila in zmanjšamo njegovo draženje. Dodatek različnih rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj prav tako izboljša njegove senzorične lastnosti (20).

1.8.3 Krema za britje

Ločimo tri vrste krem za britje: kreme, ki tvorijo peno in kjer je za nanos potreben čopič, kreme (emulzije O/V), ki se ne penijo in aerosoli oz. pene za britje. Pene za britje v obliki areosolov so na trgu že več kot 30 let in so danes najbolj priljubljen KI za britje (6, 19).

Kreme, ki tvorijo peno

So mešanica kalijevih in natrijevih soli maščobnih kislin v poltrdni obliki. Nanašamo jih s pomočjo čopiča, s katerim iz kreme ustvarimo peno. Glavni tvorilci pen so mila in predstavljajo 30–50 % kreme. Formulacija običajno temelji na razmerju med dvema vrstama maščobnih kislin, in sicer 75 % stearinske kisline in 25 % kokosovega olja. Priporočljivo razmerje med NaOH in KOH je 1:5 (2, 19). Poleg mil se lahko uporabljajo tudi sintetične PAS, katerih najpogostejši predstavnik je natrijev lavrilsulfat (6). Njihov pH je okoli 10, zato lahko dražijo kožo. Običajno vsebujejo presežek lipidov, da se zagotovi nevtralizacija morebitnih prostih baz. Lipidi poleg tega vplivajo tudi na negovalne lastnosti in kremo naredijo nežno ter hranilno. Vlažilci, kot so glicerol, propilen glikol in sorbitol, predstavljajo 10–15 % kreme. Uporabljajo se za nastanek mehkejše konsistence in za ohranjanje vlage na koži in v izdelku (2, 19).

Kreme, ki se ne penijo

So emulzije O/V in se ne penijo, zato za nanos ne potrebujemo čopiča. Vsebujejo veliko količino vode, olj in emulgatorjev (6). Slednje glede na kemizem uvrščamo med novejše PAS in imajo slabšo sposobnost penjenja kot mila (20). Kreme so mazljive in dajejo prijeten občutek na koži. Primerne so za potrošnike s suho in občutljivo kožo. Po britju lahko pustijo masten zaostanek (6). So manj dražilne, njihov pH se giblje med 7,5 in 8,5 (19). Mehčanje

11

dlak je zaradi višje koncentracije olj manj učinkovito, prav tako pa jih je težko sprati z britvice (6).

1.8.4 Pena za britje

Pene za britje so zaradi priročne uporabe in prijetnega občutka na koži najbolj priljubljeni KI za britje (2). Nahajajo se v aerosolnih vsebnikih pod tlakom. So kompleksni sistemi, sestavljeni iz raztopine mil in utekočinjenega potisnega plina. V primerjavi s kremami, pene običajno vsebujejo trietanolaminska mila in druge PAS. V preteklosti so kot potisne pline uporabljali klorofluoroogljikovodike, danes pa jih nadomeščajo okolju prijaznejši ogljikovodiki. Ker je večina plinov netopnih v vodi, je za njihovo emulgiranje potrebna zadostna količina PAS. Ob stresanju se del potisnega plina emulgira, del pa ostane v pločevinki. Ob pritisku na sprožilec, plin pod tlakom potisne vsebino iz pločevinke, emulgiran del plina pa se ob dosegu atmosferskega tlaka razširi in tvori peno (2, 6, 19).

Stabilnost in senzorične lastnosti pene za britje so odvisne od vrste in količine uporabljenih mil, emulgatorjev in potisnega plina. Formulacije poleg osnovnih sestavin vsebujejo še drsila, stabilizatorje pen in druge sestavine, ki naredijo pene prijetnejše za potrošnika (6).

1.8.5 Gel za britje

Geli so disperzni sistemi, sestavljeni iz tekoče faze, ki je ujeta v tridimenzionalno mrežo polimerne makromolekule (20). Ločimo običajne prosojne gele in gele, ki po nanosu na kožo tvorijo peno. Slednji so običajno geli za britje. So milne raztopine, stabilizirane z vodotopnim polimerom. Nahajajo se v dvodelnem aerosolnem vsebniku, imenovanem BOV sistem (bag-on-valve system) ali »sistem vrečke na ventilu«. Sestavljata ga aerosolna pločevinka in notranja prilagodljiva vrečka. Vrečka vsebuje gel, stabiliziran s polimeri in izopentan ali drug potisni plin z nizkim vreliščem. Prostor med pločevinko in vrečko zapolnjuje potisni plin z višjo temperaturo vrelišča. Sistem deluje tako, da povzroči tlak na površino vrečke. Ob pritisku na sprožilec, se gel iztisne in se s trenjem med rokami spremeni v peno. Prenos toplote s kože v kombinaciji s trenjem povzroči hlapenje dispergiranega potisnega plina in nastanek mehurčkov. Pravimo, da pena nastane s postopkom in situ (2, 6, 19). Osnovne sestavine gelov so voda, tvorilci gela, vlažilci in konzervansi (20). Geli na koži delujejo vlažilno in omogočajo lažje drsenje britvice (6).

12 1.8.6 Olje za britje

Običajno so zmesi naravnih olj in različnih emolientov. Lipofilna sestava omogoča udobno britje, vendar s slabšim mehčanjem dlak. Kožo po britju naredijo mehko in jo zaščitijo. Kljub temu da lahko vsebujejo eterična olja, zaradi svoje formulacije na koži ne dajejo občutka svežine. Ker ne vsebujejo vode, dodatek konzervansov ni potreben (6, 19).