• Rezultati Niso Bili Najdeni

Prag rentabilnosti ali točka preloma

In document LIDIJA WEIS EKONOMIKA PODJETJA (Strani 87-91)

3.7 FINANČNO POROČILO POSLOVANJA PODJETJA

3.7.4 Prag rentabilnosti ali točka preloma

Slika 11: Točka preloma (http://images.google.si)

Točko preloma pri prodaji dosežemo, ko prodajna cena pokrije vse stroške proizvodnje izdelka ali storitve z ničelno stopnjo dobička. Za oblikovanje točke preloma potrebujemo tri podatke, in sicer:

82

variabilni strošek na enoto, fiksne stroške in

obseg (povzeto po Turk in ostali, 2003).

Slika 12: Točka preloma na enoto ( http://images.google.si)

Točka preloma na enoto = ((variabilni strošek na enoto*obseg)+fiksni stroški)/ obseg 3.8 POVZETEK

Mikroekonomija proučuje obnašanje posameznih ekonomskih osebkov: potrošnike, gospodinjstva, investitorje. Proučuje kako se oblikujejo cene in količine na posameznih trgih in kako so med seboj trgi povezani in odvisni.

Makroekonomija proučuje kako gospodinjstva, podjetja in država skupaj opredeljujejo stopnjo zaposlenosti in nezaposlenosti v gospodarstvu, kakšna je raven cen v gospodarstvu, kako se v času spreminjata družbeni proizvod in agregatna potrošnja. V širšem pomenu makroekonomija proučuje tok dohodka v gospodarstvu, pri tem se izogiba podrobnostim, tako da lahko rečemo, da se makroekonomija ukvarja z agregatnimi podatki, ki odražajo celote in povprečja na ravni narodnega gospodarstva.

Ekonomika podjetja je veda o tem, kako izbirati, kadar so viri redki, zato je njeno poznavanje pogoj, da bo naša izbira pravilna. Ekonomika je veda, ki proučuje zakonitosti gospodarjenja.

Proučuje ekonomske probleme, ki nastajajo zaradi redkosti proizvodnih virov. Je veda, ki preučuje uporabo redkih virov, s katerimi je treba zadovoljiti človeške želje

Zaradi redkosti virov so omejene možnosti, da bi zadovoljili vse potrebe, zato smo prisiljeni izbirati med alternativami, pri tem pa izbiramo med možnimi viri, ki predstavljajo maksimalni output. Problem redkosti in z njo povezano zahteve po izbiranju običajno ponazarjamo s krivuljami proizvodnih možnosti.

Dandanes so vsa podjetja soočena z neusmiljeno konkurenco, ki jih sili ne samo ohranjati konkurenčen način poslovanja z namenom obdržati se na tržišču, pač pa tudi nenehno izboljševati svoje poslovne modele s pomočjo prenove poslovnih procesov, zniževati stroške in optimizirati izkoriščanje svojih virov.

Za učinkovito poslovanje si vsako podjetje prizadeva maksimalno obvladovati stroške svojega delovanja. Za začetek je pomembno poznati vse funkcije organizacije, ki so potrebne za optimalno delovanje in stroške, ki so potrebni za delovanje teh funkcij. Poznavanje in preglednost vseh potrebnih stroškov šele omogoča, da lahko stroške ob enakih zmogljivostih

83 in enakih rezultatih podjetja, tudi znižamo. Na primer znižanje stroškov podjetja lahko dosežemo z znižanjem fiksnih stroškov: za začetek recimo preselimo svojo dejavnost v cenejše poslovne prostore (iz centra mest na obrobje mesta, kjer so najemnine poslovnih prostorov bistveno nižje). Nabavimo vrhunsko opremo, pri kateri je tveganje za napake manjše, zato lahko znižamo višino zavarovalne premije na zavarovalnih policah. Se pri poslovanju družbe poslužujemo "outsourcinga" za delovna področja, kjer bi nam odprtje novega delovnega mesta za opravljanje delovnih nalog povzročalo samo večje fiksne stroške.

In druge rešitve. Skratka vsako podjetje stremi k večji učinkovitosti podjetja in znižanju stroškov, a ne na račun slabših delovnih pogojev in slabših rezultatov družbe. Za kar pa je izpiljena tehnika obvladovanja stroškov ključnega pomena.

Dobiček ali izguba je morda res najočitnejše merilo, kako podjetje posluje, toda pozorni bi morali biti še na nekatere druge kazalnike. Ključni kazalniki uspešnosti so uveljavljeni finančni izračuni, ki pokažejo, katera področja lahko še izboljšate in kako povečate dobiček, ali pa vas opozorijo na morebitne težave, preden vas te pokopljejo.

Zelo pomemben kazalnik uspešnosti poslovanja je denarni tok, ki pokaže, koliko denarja lahko v določenem času porabite. To nima nič opraviti z dobičkom, saj ta ponavadi vključuje tudi denar, ki vam ga stranke dolgujejo. Tega boste sicer nekoč dobili, ne morete pa ga zapraviti že zdaj. Številna podjetja zaidejo v težave, ker imajo kar precejšen čisti dobiček, pa mislijo, da lahko ta denar tudi zapravijo za različne naložbe. Šele ko banka zavrne njihove čeke, ugotovijo, da so se uštela in da na računu ni dovolj denarja. Denarni tok vam pokaže, koliko denarja dejansko lahko zapravite, količnik dolgovne pokritosti sredstev (»debt to asset«) pa pokaže, kolikšen delež nepremičnin in opreme je resnično vaš.

Morda je to razmerje med celotnimi dolgovi in sredstvi že izračunano v bilanci stanja. Če ni, ga je prav preprosto izračunati. Ustvarite formulo, ki sešteje vse obveznosti in seštevek deli z vsoto vseh sredstev. Idealno je, če je ta količnik manjši od ena. Če je veliko večji kot ena, pomeni, da je nekdo drug – banka ali posojilodajalec – lastnik večine vašega podjetja. To ni slab znak, če se podjetje širi, toda če se ta količnik sčasoma ne zmanjša, ste morda zabredli pregloboko. Vaše podjetje utegne biti v nevarnosti, če bo veliko upnikov zahtevalo plačilo.

Če znate izračunati največje izdatke podjetja, še ne pomeni, da veste, kje varčevati. Toda če ugotovite, da proizvodnja izdelka stane več, kot zaslužite z njegovo prodajo, boste morda želeli na novo zastaviti strategijo trženja. Z analizo odhodkov odkrijete, kje bi lahko prihranili več. Zdaj ko veste, koliko stane proizvodnja vaših izdelkov, lahko izračunate še, kako dolgo se ti valjajo po skladišču, preden jih prodate. Ta podatek vam res ne bo kaj dosti pomagal, če je vaše poslovanje sezonske narave ali če pričakujete, da se bodo cene surovin zelo dvignile, zato ste si ustvarili zalogo. Za večino podjetij pa je količnik obračanja zalog (»product turnover ratio« ali »inventory turnover ratio«) dobro merilo, ali proizvodnja ustreza povpraševanju.

Za izračun količnika obračanja zalog potrebujete stroške (nabavne cene) vseh izdelkov, ki ste jih prodali v mesecu, četrtletju ali letu, in povprečno vrednost zalog v istem obdobju. Zelo verjetno boste podatek o zalogi našli v bilanci stanja. Stroške izdelkov delite s povprečno zalogo. Če je rezultat veliko število, pomeni, da izdelke prodate zelo hitro po tem, ko jih proizvedete. Če je število majhno, vaši izdelki zelo dolgo ostajajo v skladišču. Dobiček boste povečali, če boste natančneje ocenili povpraševanje.

84

3.9 VPRAŠANJA ZA PREVERJANJE ZNANJA

V čem se razlikujeta mikroekonomija in makroekonomija?

Razloži ekonomski problem z vidika posameznika in z vidika družbe?

Kaj nam pove transformacijska krivulja?

Kaj potrošnike omejuje pri nakupu? Kako lahko grafično prikažeš svoje največje možnosti za potrošnjo? Kako se spremenijo možnosti za potrošnjo, če se spremeni tvoj dohodek? Kaj pa če se poveča cena?

Kaj so oportunitetni stroški? Razloži na primeru!

Kaj je poslovni proces in katere so njegove sestavine?

Zakaj pravimo, da ima delo primarno vlogo v poslovnem procesu?

Opišite storitve kot prvine poslovnega procesa in storitve kot proizvod!

Kateri stroški nastajajo s trošenjem prvin poslovnega procesa?

Navedi primere za spremenljive in stalne stroške v podjetju!

Kateri stroški so za pizzerijo stalni in kateri spremenljivi: živila, pijače, davek na dodano vrednost, plača lastnika, krušna peč, posoda, olje, obresti na dolgoročno posojilo.

Na kakšne načine lahko merimo in ugotavljamo uspešnost poslovanja podjetja?

Zakaj so informacije o uspešnosti poslovanja ena najpomembnejših informacij o poslovanju podjetij in drugih organizacij?

V čem se uspešnost poslovanja razlikuje od učinkovitosti?

Opredeli dejavnike, ki vplivajo na rentabilnost, ekonomičnost poslovanja in produktivnost dela. Kako se ti kazalniki medsebojno prepletajo?

Kakšen je odnos med ekonomičnostjo in rentabilnostjo? Pojasni.

Zakaj z uresničevanjem načel produktivnosti in ekonomičnosti še ne zadostujemo osnovnemu ekonomskemu načelu v celoti?

Kako standardizacija in tipizacija vplivata na produktivnost dela in ekonomičnost?

V čem se razlikujeta bilanca stanja in bilanca uspeha?

Na primeru pojasni pojme strošek, odhodek, izdatek!

Kaj je lastna cena in kakšne vrste cenovnih kalkulacij poznaš?

Kakšna je struktura prodajne cene?

Podjetje je kupilo nov proizvodni stroj. Za izdelavo študij je plačalo 420 €, nabavna vrednost stroja je znašala 12.500 €, stroški transporta so znašali 625 €, montaža pa še dodatnih 430 €. Podjetje je predvidevalo, da je življenjska doba stroja 5 let.Kolikšni so letni zneski amortizacije? Izračunaj!

Grafično ponazori prag rentabilnosti oz. točko preloma in jo pojasni!

4 TRŽENJE

Ali ločite trženje od prodaje? Ste tudi vi eden tistih, ki ob besedi trženje pomisli na oglaševanje? Vendar je trženje mnogo več kot le prodaja in oglaševanje. Ste kdaj razmišljali, zakaj so ena podjetja uspešnejša od drugih? Zakaj istovrstni izdelki na trgu dosežejo tako različno stopnjo prodaje? Odgovor je v trženju.

Za uspešna podjetja je trženje močan vzvod njihovega uspeha, za večino neuspešnih pa le strošek. V čem se razlikujeta trženje uspešnih in trženje neuspešnih podjetij? V tem, da uspešni uporabljajo trženje, neuspešni pa ne? Ne. V tem, da imajo uspešni boljše kreativce ali agencijo? Ne. V tem, da uspešni v oglaševanje in drugo promocijo vlagajo vagone denarja?

Ne. ...Razlika med uspešnimi in neuspešnimi je predvsem ta, da je "trženje" za uspešne nekaj

85 popolnoma drugega kot za neuspešne. Kot direktor moramo natančno vedeti, kako in za koliko nam trženje pomaga povečati prodajo in se ne smemo preveč ozirati na to, kaj o trženju mislijo drugi. Če hočemo kot tržniki usmerjati in nadzorovati trženje v podjetju moramo vedeti:

Kaj je končni rezultat trženjskih aktivnosti?

Kako lahko izmerimo učinkovitost trženjskih aktivnosti?

In glavna vprašanja, ki si jih mora o trženju storitev postaviti vodja trženja, če želi izvajati uspešno trženje v podjetju, so:

1. Kaj pričakuje uprava oziroma lastnik od trženja?

2. Ali razumem svojo kategorijo in pozicijo lastne blagovne znamke znotraj kategorije, razumem porabnika?

3. Kako postaviti ustrezno strategijo trženja za dosego ciljne strategije?

4. Ali imam ustrezne vire, organizacijo, procese?

5. Smo preračunali naš primer, spremljamo, kaj se dogaja okoli nas?

6. Kakšni sta naša izvedba, taktika?

7. Kje smo storili napako in kaj bomo spremenili?

8. Zakaj to počnem?

Trženje je ena najpomembnejših funkcij v vsakem podjetju. Od tega, kako uspešno je trženje, je neposredno v veliki meri odvisna uspešnost podjetja. Trženje kreira tisti del, ki je odvisen od trga: kaj in kako prodajamo, komu in zakaj prodajamo, definira pogoje in določa osnovne smernice za razvoj izdelkov in storitev ter ne nazadnje tudi podjetja kot celote. Zato bomo v tem poglavju spoznali osnovne pojme trženja, spoznali, da trženje ni le poslovna funkcija v podjetju, temveč poslovna filozofija podjetja, spoznali pomen notranjega trženja in zadovoljstva porabnikov za dolgoročno uspešnost podjetja.

In document LIDIJA WEIS EKONOMIKA PODJETJA (Strani 87-91)