• Rezultati Niso Bili Najdeni

PRIDOBITEV OSTALIH DOVOLJENJ ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI

In document LIDIJA WEIS EKONOMIKA PODJETJA (Strani 29-32)

določeni še posebni oz. dodatni pogoji, mora podjetnik pridobiti pred pričetkom poslovanja posebno upravno odločbo za opravljanje dejavnosti podjetnika. Tudi v primerih, ko zakon ne določa pridobitve posebne odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti, mora podjetnik izpolniti posebne pogoje, ki so z zakonom predpisani za opravljanje te dejavnosti.

2.6.1 Kdo

Podjetnik posameznik, ki je pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve vpisan v Poslovni register Slovenije.

2.6.2 Kje in kako

Podjetnik lahko začne opravljati dejavnost, ko je vpisan v register. Če drug zakon določa še posebne pogoje za opravljanje dejavnosti, lahko podjetnik začne opravljati to dejavnost, ko izpolni posebne pogoje. Če drug zakon določa, da sme podjetnik začeti z opravljanjem dejavnosti, ko pristojni državni organ oziroma organizacija z javnimi pooblastili izda odločbo, s katero ugotovi, da podjetnik izpolnjuje pogoje za opravljanje te dejavnosti, lahko podjetnik začne opravljati to dejavnost, ko pristojni organ izda tako odločbo. To pomeni, da lahko podjetnik začne opravljati obrtne dejavnosti po pridobitvi obrtnega dovoljenja. Izjemi sta gostinec, ki mora pridobiti tudi odločbo upravne enote in prevoznik, ki mora pridobiti licenco pri Obrtni zbornici Slovenije.

2.6.3 Vodenje knjig

S.p. vodi knjige enako kot majhne družbe (DVOSTAVNO KNJIGOVODSTVO), izjeme (ENOSTAVNO KNJIGOVODSTVO) pridejo v poštev če ni v zadnjem letu prekoračil dveh od treh meril:

povprečje delavcev ne presega 3

24

letni prihodek nižji od 42.000 EUR

povprečna aktiva na prvi in zadnji dan ne presega 25.000 EUR

Knjig NI potrebno voditi in letnega poročila NI potrebno sestaviti, če podjetnik lahko zahteva ugotavljanje normiranih stroškov in prvo leto poslovanja, če ne zaposluje.

2.6.4 Sedež podjetnika

Sedež družbe je kraj, ki je kot sedež vpisan v register. Za sedež je mogoče določiti kraj, kjer družba opravlja dejavnost, ali kraj, kjer se v glavnem vodijo njeni posli, ali kraj, kjer deluje poslovodstvo družbe. Družba lahko ima podružnice, ki so ločene od sedeža družbe.

Podružnice se vpišejo v register. Podružnice niso pravne osebe, smejo pa opravljati vse posle, ki jih sicer lahko opravlja družba.

Določbe o sedežu se smiselno uporabljajo za podjetnika.

2.6.5 Firma podjetnika

Firma podjetnika vsebuje ime in priimek podjetnika, skrajšano oznako, da gre za samostojnega podjetnika (s.p.), oznako dejavnosti in morebitne dodatne sestavine. Podjetnik lahko uporablja tudi skrajšano firmo ki vsebuje vsaj njegovo ime, priimek in oznako s.p. Če podjetnik podjetje proda ali vloži v družbo, lahko kupec ali družba še naprej uporablja v firmi ime in priimek podjetnika le, če s tem izrecno soglaša.

Primer firme podjetnika: Janez Novak s.p, slikopleskarstvo = obvezne sestavine + morebitne dodatne sestavine: Janez Novak s.p, slikopleskarstvo MOLEX = dodatna sestavina.

2.6.6 Kaj sploh je firma?

Firma je oznaka s katero podjetje nastopa v pravnem prometu, zato ne gre enačiti obeh pojmov, saj je podjetje gospodarski, ekonomski pojem in pomeni kakršnokoli organiziranje ljudi zaradi uresničevanja gospodarske pobude, medtem ko je firma, kot pravi zakon: "ime, s katerim družba posluje".

V firmi ne sme biti sestavin, ki bi utegnile spravljati v zmoto glede vrste in obsega poslovanja, povzročile zamenjavo s firmo ali razlikovalnim znakom druge osebe ali ki bi kršile pravice drugih oseb. Prav tako firma ne sme vsebovati besed ali znakov ki:

nasprotujejo zakonu ali morali

vsebujejo znane blagovne ali storitvene znake drugega upravičenca ali, vsebujejo ali posnemajo uradne znake.

Poleg tega veljajo zakonske omejitve tudi glede uporabe imena Slovenija, kratice, grba oziroma zastave, kot tudi za uporabo imena samoupravne lokalne skupnosti. Zakonske omejitve veljajo prav tako za uporabo imena zgodovinske ali druge znamenite osebnosti.

Firma mora biti v slovenskem jeziku, prevod firme v tuj jezik se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku. (npr. Adria Airways d.d= napačno, pravilno= letalski prevoznik Adria Airways d.d). Tuje besede se v firmi lahko uporabljajo samo v naslednjih primerih:

če ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme, ustrezajo registriranim blagovnim ali storitvenim znamkam,

gre za domišljijska poimenovanja, ki ne vsebujejo tujih črk ali, gre za mrtvi jezik.

Poleg vsega naštetega velja za firmo tudi načelo izključnosti, ki zahteva jasno razlikovanje firme družbe od vseh drugih družb.

25 Ustanavljate podjetje za računalniške storitve in svetovanje na domu. Izmislite si firmo za svoje podjetje.

2.6.7 S.P. ali pravna oseba?

Odgovor na to vprašanje ni enostaven in je predvsem odvisen od oblike dejavnosti, poslovnih ciljev interesnih udeležencev in seveda davčne spretnosti. Ne glede na vse povedano je eden izmed poglavitnih ciljev vsakega poslovnega subjekta med ostalim tudi optimizirati davčno obremenitev, to je plačati čim nižje dajatve, ne da bi pri tem kakorkoli kršil veljavne davčne predpise. Na podlagi tega prihajajo v ospredje davčni svetovalci, ki poznajo različne veščine za doseganje optimalne davčne obremenitve na popolnoma legalen način v skladu z vsemi veljavnimi davčnimi predpisi.

Osnovna primerjava med s.p. in d.o.o.

s.p. d.o.o.

na trgu trajno opravlja dejavnost, katere namen je pridobivanje dobička;

na trgu trajno opravlja dejavnost, katere namen je pridobivanje dobička;

točka VEM, portal e-VEM; točka VEM, portal e-VEM;

osnovni ustanovitveni kapital ni potreben; potrebuje osnovni ustanovitveni kapital, 7.500 EUR;

za obveznosti iz poslovanja odgovarja tudi z osebnim premoženjem;

za poslovanje odgovarja le s premoženjem družbe;

Potrebno odpreti poseben TRR; Potrebno odpreti poseben TRR;

obvezni pologi gotovine na TRR najmanj

enkrat mesečno; obvezno posluje preko TRR;

prosto razpolaga z gotovino - možni nedokumentirani dvigi gotovine za potrebe gospodinjstva.

ne more prosto razpolagati z gotovino - vsi dvigi in pologi na TRR so

dokumentirani.

VSEM, KI RAZMIŠLJATE O SAMOSTOJNI PODJETNIŠKI POTI PRIPOROČAM:

Natančna navodila za registracijo oz. ustanovitev podjetja (s.p. in d.o.o.) z vsemi potrebnimi dokumenti

Orodje za pomoč pri izbiri prave organizacijske oblike (s.p., d.o.o. ali d.n.o.)

26

24 primerov pogodb in dogovorov

Primer poslovnega in marketinškega načrta

Vodič za pomoč pri izbiri poslovne banke, računovodskega servisa in poslovnega programa 11 stranski vodič po spletnem oglaševanju

Študija primera. Iz prve roke boste spoznali kako do 488 naročil v 60 dneh.

In document LIDIJA WEIS EKONOMIKA PODJETJA (Strani 29-32)