• Rezultati Niso Bili Najdeni

VAJE ALI IGRE ZA PRILAGAJANJE NA DRSENJE V VODI

3 RAZPRAVA

3.1 PRILAGAJANJE NA VODO IN UČENJE PLAVANJA PREKO IGRE

3.1.6 VAJE ALI IGRE ZA PRILAGAJANJE NA DRSENJE V VODI

Drsenje ima pri vseh plavalnih tehnikah velik pomen za učinkovito plavanje. Drsenja se učimo z odrivom od stene in nadaljnjem vztrajanjem v iztegnjenem položaju na vodni gladini. Drsimo lahko tudi pod vodno gladino. Drsenja se učimo tako v prsnem kot hrbtnem položaju. Vajo drsenja lahko popestrimo z drsenjem v bočnem položaju. Na prsih drsimo pri tehniki prsno in kravl, na hrbtu pa pri tehniki hrbtno. Večja kot je naša plovnost telesa, boljša je izvedba drsenja.

V kolikor smo manj plovni, si pri prilagajanju na učenje pomagamo s plovnimi pripomočki, s katerimi povečamo našo plovnost in hkrati izboljšamo drsenje. Na drsenje se lahko prilagajamo tudi v paru brez odriva od stene (Kapus idr., 2011).

 ČOLNIČEK

Cilj: Otrok drsi s podporo okoli prsnega koša.

Opis: Vajo izvajamo v plitvini. Otrok leži na vodni gladini v prsnem položaju, glavo ima nad vodno gladino. Otroka z obema dlanema objamemo okoli prsnega koša in stojimo pred njim.

63

Nato se gibljemo vzvratno in otrok drsi v stegnjenem položaju. Otroka spodbujamo, da je čim bolj sproščen. Ves čas imamo očesni stik. Pozorni smo na to, da ima otrok med drsenjem glavo nad vodno gladino oziroma zapre usta med drsenjem.

Različice: Stojimo bočno ob otroku, ga z obema dlanema od zgoraj objamemo okoli prsnega koša in se premikamo naprej. Otrok ima stegnjene roke in noge. Lahko se premikamo naravnost ali pa vijugamo levo – desno.

 VLEČENJE VEJE

Cilj: Otrok drsi na vodni gladini s prijemom druge osebe za boke.

Opis: Vajo izvajamo v paru v plitvini. Učitelj/odrasla oseba – otrok ali otrok – otrok pod vodstvom odgovorne osebe. Postavimo se pred otroka, ki bo drsel na vodi tako, da smo obrnjeni k njemu. Roke imamo pokrčene in na bokih, kjer se nas drži otrok, ki bo drsel na vodi.

Pomikamo se vzvratno. Otrok, ki izvaja drsenje, je v prsnem položaju na vodni gladini in se nas s stegnjenimi rokami drži za boke. Glavo z obrazom navzdol naj ima med rokami v vodi, da je zagotovljen vodoravni položaj telesa. Predstavlja vejo drevesa na vodni gladini. V primeru, da so boki in noge pregloboko, mu damo pod tisto mesto plavalnega črva ali plovec med nogi.

Pripomočki: Plavalni črv, plovec.

 VODNA VLEČNICA Cilj: Otrok drsi brez podpore.

Opis: Otrok sproščeno leži na vodni gladini v prsnem položaju, glavo ima nad vodno gladino, roke in noge so stegnjene. Z rokami se drži za en konec plavalnega črva. Učitelji plavanja držimo plavalni črv z drugega konca, se vzvratno premikamo po bazenu in vlečemo otroka na vodni gladini. Z dvema plavalnima črvoma lahko vlečemo dva otroka hkrati.

Pripomočki: Plavalni črv.

Različice: Vlečenje lahko izvajamo z roba bazena, če nam bazen ne dopušča hoje (Šajber, 2006).

 TRAJEKT

Cilj: Otrok drsi brez podpore in izboljša moč odriva.

Opis: Otrok drži plavalno desko s stegnjenimi rokami. Na desko postavimo igračo. Ob odrivu z nogami od stene bazena se popolnoma iztegne in drsi na vodni gladini. Igračo mora obdržati na plavalni deski, kar ga prisili, da deska ves čas leži na vodni gladini in je upor vode majhen.

Ko otrok preneha drseti, odloži igračo na rob bazena. Z vsako ponovitvijo želimo doseči, da drsi dlje. Otroku spodbujamo k močnemu odrivu z obema nogama hkrati.

Pripomočki: Plavalna deska, igrača.

Različice: Ponovi vajo s tem, da ima glavo ob odrivu in v času drsenja med rokama v vodi. To mu omogoča še bolj vodoravni položaj in daljše drsenje ob enako močnem odrivu.

64

 MINI TORPEDO

Cilj: Otrok naredi sonožni odriv od stene in drsi s plavalnim pripomočkom.

Opis: Otroke skozi zgodbo o podmornici in izstreljenemu torpedu v tarčo pripravimo na drsenje z rokami v vzročenju. S tem želimo doseči, da so med drsenjem na vodni gladini sproščeno iztegnjeni z iztegnjenimi rokami pred seboj. Otrok se z eno roko prime roba bazena, drugo roko položi na vodno gladino pred seboj. V roki pred seboj drži plavalno desko. Če mu noge in boki tonejo, mu damo plavalnega črva pod boke. S stopali se otrok sonožno odrine od stene bazena in se še z drugo roko prime za desko, da izgleda kot torpedo. Po odrivu drsi v iztegnjenem položaju. Učitelj je ves čas pred otrokom in je tarča za torpedo. Glede na moč otrokovega odriva in dolžine drsenja, učitelj prilagaja svojo oddaljenost od stene bazena. Pomembno je, da ga otrok vsakič doseže oziroma »zadane«. Nato se otrok skupaj z učiteljem obrne in učitelj ga z rokami potisne nazaj do roba bazena, da otrok drsi še do roba bazena. Pripomočki: Plavalna deska, plavalni črv.

Različice: Otrok v času drsenja potopi obraz v vodo. Nato ga spodbudimo, da opazuje dno bazena. K temu ga motiviramo tako, da na dno nastavimo potopljive igrače.

 TORPEDO

Cilj: Otrok naredi sonožni odriv od stene in drsi brez podpore.

Opis: Otroke skozi zgodbo o podmornici in izstreljenemu torpedu v tarčo pripravimo na drsenje z rokami v vzročenju. S tem želimo doseči, da so med drsenjem na vodni gladini sproščeno iztegnjeni z iztegnjenimi rokami pred seboj. Otrok se z eno roko prime roba bazena, drugo roko položi na vodno gladino pred seboj. S stopali se sonožno odrine od stene bazena in roko prenese naprej tako, da izgleda kot torpedo. Po odrivu drsi v iztegnjenem položaju z dlanema skupaj.

Učitelj je ves čas pred otrokom in je tarča za torpedo. Glede na moč otrokovega odriva in dolžine drsenja, učitelj prilagaja svojo oddaljenost od stene bazena. Pomembno je, da ga otrok vsakič doseže oziroma »zadane«. Nato se otrok skupaj z učiteljem obrne in učitelj ga z rokami potisne nazaj do roba bazena, da otrok drsi še do roba bazena.

Različice: Otrok v času drsenja potopi obraz v vodo. Nato ga spodbudimo, da opazuje dno bazena in v smeri naprej, da zadane tarčo. K temu ga motiviramo tako, da na dno nastavimo potopljive igrače.

 VZTRAJNI TORPEDO

Cilj: Otrok naredi sonožni odriv od stene in drsi brez podpore.

Opis: Otroke skozi zgodbo o podmornici in izstreljenemu torpedu v tarčo pripravimo na drsenje z rokami v vzročenju. Otrok se z eno roko prime roba bazena, drugo roko položi na vodno gladino pred seboj. S stopali se sonožno odrine od stene bazena in roko prenese naprej tako, da izgleda kot torpedo. Po odrivu drsi v iztegnjenem položaju z dlanema skupaj, obraz ima v vodi in gleda v dno bazena in malo pred seboj. Učitelj je ves čas pred otrokom in je tarča za torpedo.

Glede na moč otrokovega odriva in dolžine drsenja, učitelj prilagaja svojo oddaljenost od stene bazena. Pomembno je, da ga otrok vsakič doseže oziroma »zadane«. Ko otrok pride do učitelja, se učitelj hitro postavi za njegova stopala in ga odrine naprej, tako da drsi še naprej. Vmes otrok naredi vdih. To ponavljamo dokler otrok ne pride na drugo stran bazena. Za spodbudo k

65

vztrajanju v horizontalnem položaju na dno nastavimo potopljive igrače v smeri drsenja, da se otrok zamoti z opazovanjem le-teh in drsi naravnost nad njimi.

Pripomočki: Potopljive igrače.

 MAXI TORPEDO

Cilj: Otrok drsi na vodni gladini in sodeluje v trojki.

Opis: Otroke razdelimo v trojke. Prvi se od stene sonožno odrine v iztegnjenem prsnem položaju z vzročenjem in glavo med rokama. Ko pridrsi med druga dva učenca, ki sta obrnjena drug proti drugemu, ga ta dva primeta za zapestja in stegna ali za nadlahti in kolena ter ga hkrati močno potisneta naprej po vodni gladini. Ta dva pomočnika morata biti usklajena. Prvi učenec skuša drseti čim dlje. Vmes naredi vdih po potrebi.

 SVEDERČEK

Cilj: Otrok drsi brez podpore na vodni gladini z vmesnim vrtenjem okoli vzdolžne osi telesa.

Opis: Otrok se sonožno odrine od stene in drsi na vodni gladini v iztegnjenem prsnem položaju.

Roki sta vzročeni, glava med rokama. Med drsenjem otrok oponaša sveder tako, da se obrača okoli vzdolžne os telesa v eno in drugo stran (iz prsnega položaja v bočni in hrbtni položaj ter nato na bočni in spet v prsni položaj). Vajo izvajamo brez pripomočkov. V primeru, da otrok še vedno potrebuje pomoč pri vzdrževanju ustrezne lege telesa, uporabimo plavalni pas, ki mu ga namestimo okoli trebuha, pasu.

Pripomočki: Plavalni pas.

 PODMORNICA

Cilj: Otrok naredi sonožni odriv od stene in drsi brez podpore pod vodo.

Opis: Otroke skozi zgodbo o podmornici pripravimo na drsenje z rokami v vzročenju. Otrok se z eno roko prime roba bazena, drugo roko ima na vodni gladini. Otrok se potopi ob steni bazena in se sonožno odrine od nje. Roko prenese pred sabo v vzročenje in drsi pod vodo v iztegnjenem položaju z dlanema skupaj, gleda v dno bazena in malo pred seboj. Učitelj je ves čas ob otroku. Pomembno je, da ima otrok občutek varnosti. Ko se drsenje upočasni oziroma se ustavi ali da otroku primanjkuje zraka, otrok izplava na površje. Za spodbudo k vztrajanju v horizontalnem položaju na dno nastavimo potopljive igrače v smeri drsenja, da se otrok zamoti z opazovanjem le-teh in drsi naravnost nad njimi.

Različice: Otrok ponovi vajo s tem, da po odrivu drsi skozi pokončno obrnjen večji obroč, ki ga učitelj drži pod vodno gladino.

 PODVODNI SVEDERČEK

Cilj: Otrok drsi brez podpore pod vodno gladino z vmesnim vrtenjem okoli vzdolžne osi telesa.

Opis: Otrok se z eno roko prime roba bazena, drugo roko ima na vodni gladini. Otrok se potopi ob steni bazena in se sonožno odrine od nje. Roko prenese pred sabo v vzročenje in drsi pod vodno gladino v iztegnjenem prsnem položaju. Glavo ima med rokama in gleda v dno bazena in rahlo v smer drsenja. Med drsenjem otrok oponaša sveder tako, da se obrača okoli vzdolžne

66

osi telesa v eno in drugo stran (iz prsnega položaja v bočni in hrbtni položaj ter nato na bočni in spet v prsni položaj). Med drsenjem spodbudimo otroka k sproščenemu izdihovanju v vodo, da drsi čim dlje. Vajo izvajamo pri otrocih, ki že uspešno nadzorujejo ustrezno lego telesa.

3.1.7 VAJE ALI IGRE ZA UČENJE UDARCEV IN ZAVESLAJEV NA KOPNEM