• Rezultati Niso Bili Najdeni

ZDRAVLJENJE STABILNE KOPB

Kronična obstruktivna pljučna bolezen

ZDRAVLJENJE STABILNE KOPB

Farmakološko in nefarmakološko zdravljenje je odvisno od težavnosti bolezni in ima za cilj zmanjšanje simptomov, upočasnjevanje naravnega poteka bolezni,

I.Rozman: Diferencialna diagnoza KOPB in zdravljenje

izboljšanja kvalitete življenja in telesne zmogljivosti, zmanjšanje pogostnosti poslabšanj bolezni ter zmanjšanje umrljivosti zaradi KOPB.

V tabeli 1 je prikazana razdelitev bolnikov s KOPB glede na težavnost bolezni v skupine A, B, C in D na osnovi % FEV1, št. poslabšanj / leto, stopnjo dispneje ocenjeno po MRC in vrednostjo testa CAT, ki ga uporabljamo za oceno simptomov KOPB. Na osnovi razdelitve bolnikov v skupine glede na težavnost bolezni, je priporočeno tudi farmakološko zdravljenje po posameznih skupinah.

Tabela 1: Ocena težavnosti KOPB (Global Strategy for Diagnosis, Management, and Prevention of COPD: 2016)

Skupina A bolnikov: malo simptomov in nizko tveganje za poslabšanja KOPB.

Skupina B bolnikov: več simptomov, vendar nizko tveganje za poslabšanje KOPB.

Skupina C bolnikov: malo simptomov, vendar veliko tveganje za poslabšanje KOPB.

Skupina D bolnikov: veliko simptomov in veliko tveganje za poslabšanja KOPB.

MRC (1 – stopnja dispneje.

CAT2 - test za oceno simptomov KOPB Farmakološko zdravljenje KOPB

Bronhodilatatorji vplivajo na tonus gladkih mišic v dihalnih poteh in povzročijo izboljšanje FEV1, zmanjšanje hiperinflacije, izboljšajo toleranco za napor.

o antiholinergiki – blokada acetiholinskega učinka na muskarinskih receptorjih

 krakodelujoči

 dolgodelujoči (DD) čas delovanja 12 – 24 ur

 glikopironij (Seebri Breezhaler®),

 tiotropij (Spiriva®),

 aclidinij (Bretaris Genuair®)

 stranski učinki; suha usta, moteno izločanje sluzi iz pljuč.

o kombinacija kratkodelujočih beta2 agonistov in antiholinergkov;

fenoterol + ipratropijevbromid – čas delovanja 4-6- ur (Berodual®)

o kombinacija dolgodelujočih beta agonistov in antiholinergkov

 formoterol / aclidinij (Brimica Genuair ®)

 indacaterol / glikopironij (Ultibro Breezhaler®)

 olodaterol / tioptropij (Spiolto®)

 vilanterol / umeklidinij (Anoro Ellipta®)

o teofilin (Teotard®), neselektiven fosfodiesterazni inhibitor, ki ima blage bronhodilatatorne in ne-bronhodilatatorne učinke.

Problem je ozko terapevtsko okno. Stranski učinki; motnje srčnega ritma, epileptični napad, glavobol, nespečnost, slabost, zgaga.

Kortikosteroidi

o inhalacijski (IGK); izboljšajo simptome, pljučno funkcijo, kvaliteto življenja in zmanjšajo pogostnost eksacerbacij pri bolnikih z FEV1<60%.

 budezonid (Budiair®, Budelin Novolizer®, Pulmicort®)

 flutikazon (Flixotide®)

 stranski učinki; oralna kandidiaza, hripavost, večje tveganje za pljučnico.

 vilanterol / flutikazon furoat (Relvar Ellipta®)

o oralni kortikosteroidi - ne v redni terapiji. Uporabljajo se le pri akutnih poslabšanjih KOPB.

Fosodiesteraza 4 inhibitorji (PDE4) – roflumilast (Daxas®);

zmanjšujejo vnetje, nimajo neposrednega bronhodilatatornega učinka, vendar kljub temu izboljšajo FEV1, zmanjšujejo število poslabšanj za 15-20% pri bolnikih s kroničnim bronhitisom z zmerno do hudo KOPB. Vedno se jih predpisuje v kombinaciji z vsaj enim DD bronhodilatatorjem. Stranski učinki; navzea, inapetenca, glavobol, motnje spanja, bolečina v trebuhu, diareja.

Antibiotiki – le izjemoma pri bolnikih z pogostimi poslabšanji;

azitromicin (Sumamed®, Azibiot®)

I.Rozman: Diferencialna diagnoza KOPB in zdravljenje

Mukolitiki in antioksidanti; N-acetilcistein (Fluimukan®); zmanjša število poslabšanj, predvsem pri bolnikih z viskoznim izmečkom.

Tabela 2: Farmakološko zdravljenje stabilne KOPB (Global Strategy for Diagnosis, Management, and Prevention of COPD: 2016).

GOLD

skupina Prva izbira zdravila Druga izbira zdravila Druga možna zdravila zdravilo izbora DD bronhodilatator. Pri bolj dispnoičnih bolnikih lahko kombiniramo dva DD bronhodilatatorja.

Za bolnike skupine C z malo simptomi, vendar velikim tveganjem za poslabšanje je prvo priporočeno zdravljenje DD antiholinergik ali fiksna kombinacija IGK + DD beta2 agonist ali kombinacija dveh DD bronhodilatatorjev.

Za bolnike skupine D z veliko simptomi in velikim tveganjem za poslabšanje je prvo priporočeno zdravljenje fiksna kombinacija IGK+ DD beta2 agonist ali kombinacija IGK + DD beta2 agonist + DD antiholinergik. Pri bolnikih s simptomatiko obilnega produktivnega kašlja lahko dodamo zaviralec PDE4.

Glede na nizko učinkovitost in veliko stranskih učinkov zdravljenje s teofilinom ni priporočljivo razen, če zdravljenje s kratko ali dolgodelujočimi bronhodilatatorji ni dostopno.

Nefarmakološko zdravljenje

Prenehanje kajenja – ima največji vpliv na potek KOPB. Prenehanje kajenja upočasni upad pljučne funkcije. Nadaljevanje s kajenjem pospešuje progres bolezni ne glede na aktualno stopnjo bolezni.

Pomembno je preverjanje kadilskega statusa in spodbujanje h prenehanju kajenja ob vsakem srečanju (že kratkotrajno 3-min.

svetovanje vodi do prenehanje kajenja v 10-15%). Uporaba nikotinskih nadomestkov v obliki obližev, žvečilnih gumijev poleg svetovanja, skupinske podpore in dodatne farmakološke podpore vareniclin (Champix®), bupropion (Zyban®) doseže uspeh prenehanja kajenja do 35% v 1 letu (Lee, Fry, 2010, Anthoniesen in sod., 2005).

Cepljenje proti pnevmokoku in gripi.

Rehabilitacija – cilj je zmanjšanje simptomov, izboljšanje kvalitete življenja in povečanje telesne zmogljivosti. Poteka lahko hospitalno ali ambulantno in traja vsaj 6 tednov.

Prehranski dodatki pri podhranjenih izboljša mišično moč dihalnih mišic, 6-min test hoje in kvaliteto življenja tako samostojno kot v kombinaciji z rehabilitacijo.

Druge oblike zdravljenja

Trajno zdravljenje s kisikom na domu (TZKD) pri bolnikih s kronično respiratorno insuficienco podaljša preživetje. Indicirano je pri bolnikih v stabilnem stanju s pO2 < 7.3 kPa ali pri bolnikih s pO2 med 7.3 in 8.0 kPa in pljučno hipertenzijo (Stoller in sod., 2007).

Neinvazivna ventilacija (NIV) pri izbranih bolnikih s stabilno odstranijo del pljuč z namenom zmanjšanja hiperinflacije, izboljšanja učinkovitosti dihalnih mišic, kar vodi do izboljšanja FEV1 in zmanjšanja pogostnosti poslabšanj. Najbolj učinkovit je pri bolnikih s prevladujočim emfizemom v zgornjih pljučnih režnjih, pri katerih pride do izboljšanja preživetja primerjalno z medikamentoznim zdravljenjem (54% vs. 39.7%) (Naunheim in sod., 2006).

o Endoscopic Lung Volume Reduction (ELVR) pri bolnikih z FEV1 15-45% norme, heterogenim emfizemom na CT pljuč in hiperinflacijo. Pri selekcioniranih bolnikih vodi v zmerno izboljšanje pljučne funkcije, telesne zmogljivosti in zmanjšanja

I.Rozman: Diferencialna diagnoza KOPB in zdravljenje

simptomov na račun pogostejših poslabšanj KOPB, pljučnic in hemoptiz po implantaciji valvul, coilov.

o Transplantacija pljuč za selekcionirane bolnike.

o Bulektomija – kirurška odstranitev večje bule.