• Rezultati Niso Bili Najdeni

›› Arburgovi tehnološki dnevi 2015

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "›› Arburgovi tehnološki dnevi 2015"

Copied!
2
0
0

Celotno besedilo

(1)

April • 56 (2/2015) • Letnik 10 124

NEKOVINE

Arburgovi tehnološki dnevi 2015

››

Arburgovih tehnoloških dnevov, ki so bili od 11. do 14. marca, se je letos udeležilo več kot 5900 povabljenih gostov. Lahko so si podrobneje ogledali najnovejše usmeritve v industriji in največje zanimivosti ponudbe iz Arburga. Največ pozornosti je bilo

posvečene proizvodno učinkoviti predelovalni tehnologiji – od posamičnih do serijskih izdelkov, od strojev Freeformer za aditivni sistem proizvodnje do široke palete strojev za brizganje Allrounder.

Poleg tega so si gostje ogledali še Areno učinkovitosti, se udeležili strokovnih predstavitev in vodenega ogleda tovarne.

Individualizacija serijskih izdelkov

V Areni učinkovitosti je bila na stroju Freeformer predstavlje- na individualizacija serijskih izdelkov. Obiskovalci so si ogledali izdelavo škarij, pri čemer je šlo za združevanje brizganja in aditivne proizvodnje. Obiskovalci so lahko izbirali med več različnimi surovci. Ročaje škarij je zabrizgal stroj Allrounder, nato pa je laser na škarje nanesel kodo za lažjo sledljivost in vse pomembne pro- cesne podatke. Freeformer je zatem na škarje nanesel individualno prilagojen 3D-napis.

Arburg je s partnerji na osmih postajah predstavil tudi možno- sti za optimizacijo proizvodnje plastičnih izdelkov skozi celotno verigo dodane vrednosti.

Zmožnosti strojev Freeformer

Na petih strojih Freeformer je bil predstavljen napredek v razvoju aditivnega sistema proizvodnje AKF. Razstavljeni stroji v Areni učinkovitosti so pokazali nove možnosti oblikovanja izdelkov in tehnologije brizganja, poleg tega pa tudi možnosti za individualiza- cijo serijskih izdelkov. Na enem od strojev Freeformer so prikazali, kako je mogoče v kratkem času in z optimalnim oblikovanjem izdelati ročaje škarij. Na drugem stroju so z aditivnim sistemom proizvodnje izdelovali stojalo za škarje.

V Tehnološkem središču za aditivno proizvodnjo je potekala izdelava meha iz TPU in verižic za ključe iz ABS. Druga izmetalna enota se je uporabljala za predelavo posebnega podpornega materi- ala, ki ga je pozneje mogoče brez težav odstraniti v vodni kopeli.

Mikrokomponente

Ogledati si je bilo mogoče tudi posebno proizvodno celico za mikrobrizganje z električnim strojem Allrounder 270 A in novo enoto za mikrobrizganje Euromap. Celica je z linearnim robotom Multilift H 3+1 predstavljala prilagodljivo sistemsko rešitev za ponovljivo proizvodnjo mikrokomponent. Nova brizgalna enota združuje natančno regulacijo kratkih premikov in hitro dinamiko polnjenja.

Proizvodnja lahkih izdelkov

Obiskovalci so lahko videli tehnike izdelave lahkih izdelkov. Pri razvoju postopka ProFoam je Arburg sodeloval z Inštitutom za predelavo plastike (IKV) iz Aachna. Na dogodku so predstavili najnovejše ugotovitve. Pri postopku se plastični granulat meša s tekočim penilcem. Na električnem stroju Allrounder 820 A so prikazali, kako se postopek uporablja za izdelavo trdnih, lahkih in stabilnih izdelkov s homogeno penjeno strukturo. Na stroju je potekala izdelava ohišja za zračno blazino.

Na stroju Allrounder 820 S so z direktnim brizganjem dolgih vlaken prikazali stroškovno učinkovito proizvodnjo trdnih in lah- kih izdelkov. Na hidravličnem Allrounderju 470 S pa so prikazali izdelavo lahkih penjenih kosov.

Embalaža

V razstavnih prostorih, namenjenih embalaži, si je bilo mogo- če ogledati tankostenske izdelke, zamaške, škatle s pokrovom in večkomponentne pokrove. Hibridni Allrounder 570 H je izdelo- val stroškovno učinkovite tankostenske lončke. V času cikla 3,9 sekunde je stroj izdelal dva kosa iz PP. Osrednja pozornost je bila na poskusnem orodju, ki ga je mogoče uporabiti na vseh Arburgo-

Najširša paleta poliamidov Grilon PA6/PA 66, Grivory PPA, Grilamid PA 12, PA GreenLine. Poliamidi, ki jim lahko zaupamo najtežje naloge in obremenitve.

EMS-GRIVORY

www.lespatex.si

Zastopa in tehnično svetuje:

Pot k sejmišču 30 1231 Ljubljana-Črnuče tel: 01/2565 168

e-mail: info@lespatex.si

Masterbatchi Pigmenti Barvila Obiščite nas na

sejmu FORM A TOOL Dvorana L1

razstavni pr ostor 62

(2)

April • 56 (2/2015) • Letnik 10 125

NEKOVINE

vih strojih za embalažo ne glede na njihovo velikost. Orodje lahko deluje z dvema, štirimi ali šestimi gnezdi.

Zanimivost razstavnega prostora je bil tudi robotski sistem Multilift V z novo »dinamično osjo za vstop v orodje«, ki služi odstranjevanju lončkov.

Veliko pozornosti je pritegnil hidravlični Allrounder 920 S za večkomponentno brizganje, na katerem je potekala proizvodnja zamaškov za večje steklenice za vodo, in sicer v kockastem orodju.

V približno desetih sekundah je stroj na štirih straneh orodja izde- lal in ohladil 32 kosov, nato je nanje zabrizgal drugo komponento, končni izdelki pa so bili odstranjeni med brizganjem. Stroj lahko v eni uri predela več kot 120 kg materiala.

Naslednji večkomponentni izdelek je bil pokrov na škatli. Izdelo- vali so ga na hibridnem stroju Allrounder 470 H in v 8-gnezdnem orodju.

Medicinska tehnologija

Aplikacije za medicinsko tehnologijo morajo biti napredne, pri- lagodljive in čiste. V čisti sobi je na električnem stroju Allrounder 370 A, izdelanem iz nerjavnega jekla, potekala proizvodnja držala za ampule. Pri tem so potekale tudi meritve in analize kontamina- cije kosov.

Predstavljen je bil električni stroj Allrounder 470 A, prilagojen predelavi LSR v čistem okolju. Stroj in periferne enote so bili zunaj čiste sobe, kar je pripomoglo k stroškovno učinkoviti proizvodnji v čisti sobi.

Razstavno mesto je dopolnil še električni Allrounder 470 E z 8-gnezdnim orodjem, toplokanalnim sistemom in stransko zapor- no šobo.

Bogat spremljevalni program

Obiskovalci so med ogledom tovarne lahko videli tudi proi- zvodnjo strojev. To priložnost je izkoristilo več kot 1500 nemško govorečih obiskovalcev, medtem ko so bile skupine gostov iz tujine deležne predstavitve podjetja v maternih jezikih.

V prostorih za pomoč kupcem so dobili informacije o tečajih usposabljanja, o ravnanju z rezervnimi deli in preventivnem vzdr- ževanju s posebnimi strojnimi paketi. V predstavitvi je bilo prika- zano, kako lahko z rednim vzdrževanjem in ustreznim ravnanjem podaljšamo življenjsko dobo stroja.

Približno 2600 obiskovalcev se je udeležilo strokovnih predstavi- tev v nemškem in angleškem jeziku, kjer je bilo govora o zmanj- ševanju stroškov na enoto, aditivnem sistemu proizvodnje AKF, brizganju s peno, sistemih na ključ in o zgodbi o uspehu podjetja, ki je z Arburgom doseglo neverjetne tehnološke spremembe.

› www.arburg.com

Najširša paleta poliamidov Grilon PA6/PA 66, Grivory PPA, Grilamid PA 12, PA GreenLine.

Poliamidi, ki jim lahko zaupamo najtežje naloge in obremenitve.

EMS-GRIVORY

www.lespatex.si

Zastopa in tehnično svetuje:

Pot k sejmišču 30 1231 Ljubljana-Črnuče tel: 01/2565 168

e-mail: info@lespatex.si

Masterbatchi Pigmenti Barvila Obiščite nas na

sejmu FORM A TOOL Dvorana L1

razstavni pr ostor 62

Reference

POVEZANI DOKUMENTI

Predstavljen je pomen kontrole industrijske aplikacije toplega valjanja trakov na valjalnem stroju Steckel, podprte neposredno z merjenjem operativnih tehnolo{kih pokazateljev

Podjetje L&Z Tool je dobro verzirano pri izkoriščanju prednosti hkratne petosne obdelave, predvsem zmožnosti obdelave orodij, ki zahtevajo zapletene poti orodij, Luke LaMarca

V primeru menjave materiala na stroju je treba mlin temeljito očistiti, da ne pride do kontaminacije materiala in s tem poslabšanja lastnosti izdelkov zaradi ostankov predhodnega

Ko so se odločili za nabavo grafičnega uporabniškega vmesnika na stroju GUI Renishaw, so v podjetju GM Enterprise naročili tudi brezžični sistem za nastavljanje orodja RTS za

Kot vsako leto je podjetje Arburg tudi letos v mesecu marcu organiziral svoje Tehnološke dneve, na katerih je predstavil svoje najnovejše dosež- ke.. Čeprav je od zadnjega

Stroj freeformer, ki je bil prvič mednarodno predstavljen na sejmu K 2013, je bil tudi tokrat predstavljen kot rešitev za izdelavo unikatnih izdelkov ali majhnih serij brez orodja

Pozabili niso niti na variotermično tehnologijo BFMOLD ® , ki je bila prikazana na stroju HM 110 z interno rešitvijo, in večkomponentno tehnologijo, ki je bila predstavljena z

Eksperiment je bil narejen na brizgalnem stroju Krauss-Maffei KM200-1400C2 z za- porno šobo, naprava za vbrizg plina je bila Cinpres Gas Injection PPC 3000 Pilot. Eks- periment