• Rezultati Niso Bili Najdeni

številnih novih aktivnosti in nalog so zaposleni v psihiatrični zdravstveni negi

izkazali visoko etično in moralno držo, sočutje in empatijo, poklicno solidarnost ter visoko raven strokovnega znanja in zmožnosti hitrega prilagajanja v kriznih razmerah. Izkazali so pripadnost poklicu in zavezanost poslanstvu skrbi za ljudi v najtežjih trenutkih negotovosti in nadčloveških naporov. Vsi, brez izjem.

Zaposleni v zdravstveni negi smo takoj priskočili na po-moč drugim zdravstvenim zavodom v regiji, ob tem pa smo vzpostavili nove organizacijske enote znotraj bolnišnice, de-lovni proces zdravstvene nege in oskrbe pa v celoti reorgani-zirali v vseh bolnišničnih organizacijskih enotah.

Tako smo že takoj ob začetku epidemije pomagali v Domu starejših občanov Ljutomer, Splošni bolnišnici Ptuj, kasne-je pa na intenzivnem covidnem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Septembra 2020 smo v rdečo cono sprejeli prve paciente od drugod, varovance Centra za usposabljanje, delo in varstvo iz Črne na Koroškem, ki se po koncu letovanja na Debelem rtiču zaradi urejanja razmer v njihovi ustanovi niso mogli vrniti v Črno. Z vso previdnostjo in ukrepi smo ravnali v skladu s stro-kovnimi smernicami. Izkazalo se je, da so potrebovali obravnavo kot covid-19 pozitivni posamezniki. Tako smo implementirali načrtovane or-ganizacijske, kadrovske in prostor-ske spremembe, ki so odprle vrata ustanovljeni rdeči covidni enoti za zunanje uporabnike, paciente, ki so prihajali od drugod.

Na enoti smo kasneje nastanili sta-novalce Centra za starejše občane Ormož, ko so se znotraj njihove usta-nove vzpostavljala območja za prepre-čevanje nadaljnjega širjenja okužbe s koronavirusom. Nekateri med njimi so zdravljenje in zdravstveno nego nadaljevali na naši sočasno vzpostav-ljeni enoti za podaljšano bolnišnič-no zdravljenje (PBZ) in zdravstvebolnišnič-no nego, kar je od nas zahtevalo združitev organizacijskih in strokovnih zmožnosti in popolno reorganizacijo delovanja bolnišnice. Enota je bila namenjena za potrebe celotne pod-ravske in pomurske regije (Protokol premeščanja covid-19 pacientov iz akutne bolnišnične obravnave v bolnišnice, kjer se izvaja podaljšano bolnišnično zdravljenje, MZ z dne 28. 10.

2020), z njenim delovanjem pa smo pomembno razbremeni-li zaposlene v Splošni bolnišnici Ptuj, SB Murska Sobota in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Prav tako smo na enoti obravnavali paciente iz nekaterih drugih bolnišnic po Sloveniji, iz Splošne bolnišnice Novo mesto, Bolnišnice To-polšica, Splošne bolnišnice Celje ter Centra starejših obča-nov Ormož. Ljudem, obolelim za to boleznijo, smo tako nudili potrebno oskrbo in čas. Prihajali so ob vseh urah dneva in

50

UTRIP Avgust, september 2021

noči, od daleč, utrujeni od bolezni in poti, v neznano okolje, daleč vstran od svojega doma.

Zdravstvena obravnava in zdravstvena nega pacientov z nalezljivo boleznijo, oslabelih in prizadetih na področju vseh življenjskih aktivnosti se je izražala v zahtevnih zdravstve-nih stanjih. Naš cilj je bil čimprejšnje okrevanje, doseganje čim višje možne stopnje

samostojnosti, čim hi-trejše vstajanje in gibanje ter odpust v domače ali drugo okolje. Pri tem so bili naši sodelavci, delovne terapevtke, socialni delavci, psihologi, zdravniki, zapos-leni v administraciji, kuhinji, pralnici, čistilnem servisu, tehnični službi in drugi ne-pogrešljivi.

V času epidemije smo v Psi-hiatrični bolnišnici Ormož obravna-vali več pacientov s covidno bolez-nijo kot vse preostale psihiatrične bolnišnice v Sloveniji. Ob tem je Psihiatrična bolnišnica Ormož neprekinjeno nudila pomoč in podporo vsem, ki so jo potrebo-vali v hudih stiskah, izraženih v duševnem zdravju, v sprejemni – sivi coni, beli coni (nadaljevalno intenzivno zdravljenje) in rdeči covid enoti za naše paciente.

V letu, ko je naša bolnišnica praznovala 122. rojstni dan, v mednarodnem letu medicinskih sester in babic smo s svojim de-lom premikali meje.

Iskrena hvala vsem zaposlenim na področju zdravstve-ne zdravstve-nege in oskrbe ter sodelavcem v zdravstvenih timih za neprecenljivo strokovno delo, medsebojno in medpoklicno sodelovanje, naklonjenost, predanost in vsakodnevno skrb, ki smo jo izkazovali pacientom. Znova smo ostali trdna opo-ra in upanje ljudem v najhujših stiskah.

V izrednih razmerah smo dokazali, da skupaj zmoremo ve-liko. V pandemičnih časih, ki so bili za mnoge krizni, smo bili uspešno kos številnim novim izzivom ter se ob tem kot

sodelavci v timih še bolj povezali. Nobeno delo ni bilo prete-žko, nobena delovna izmena sprejeta brez razumevanja in pripravljenosti. Kljub nepričakovanim, nenadnim spremem-bam, na katere smo se uspešno odzivali, smo svoje delo na-menjali pacientom, ki so bili zaradi razmer v velikih stiskah in še bolj prizadeti. Skupaj z njimi smo preživljali čas, jim stali ob strani v najtežjih trenutkih bo-lezni in domotožja ter potrebe po bližini najbližjih.

Sklenili smo, da smo ob soočanju z neznanim in drugačnostjo v sebi ustvarili prostor za hvaležnost in

rast, ki nas peljeta naprej še bolj povezane in pripravljene na priho-dnost.

Da smo se na globlji ravni poveza-li znotraj družin in nasploh, tako v zasebnem kot delovnem okolju, kjer so se utrnili novi pogledi na obstoječe izzive, nove ideje in rešitve glede dela, ki bo tako še bolj koristilo vsem, ki nas potrebujejo.

Zato smo ob koncu epide-mije posebno pozornost namenili tudi svojemu pra-zniku.

12. maja smo se pridružili virtualnemu dogodku – 13.

Kongresu zdravstvene in ba-biške nege Slovenije z nas-lovom »Medicinske sestre in babice v središču globalnih izzivov za razvoj in priho-dnost zdravstva«. Ta je v luči koronavirusne bolezni zelo zgovoren, saj je pandemija v središče dogajanja postavila prav zdravstvo, katerega osrednji in največji del predstavljajo zaposleni v zdravstveni in babiški negi.

Ob vhodu v bolnišnico smo svoje delo predstavili z besedo, sliko in strokovnimi publikacijami. Zaposlenim smo podarili Kodeks etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije in simbol-no pozorsimbol-nost, razkužilo za roke, ki nas nepogrešljivo sprem-lja pri našem delu.

S sprehodom skozi zgodovino zdravstvene nege pri nas in v svetu smo v središče postavili človeka, pacienta, enkratnega P R E D S T A V L J A M O V A M

51

UTRIP Avgust, september 2021

in neponovljivega, katerega zdravje, njegovo dobro, dosto-janstvo in potrebe v času zdravja in bolezni so v središču skrbi medicinskih sester.

S posebnim umetniškim izrazom je to sporočilo uprizorila sodelavka Romana Nedog z »repliko o zdravstveni negi«, ki izhaja iz najpomembnejšega umetniškega dela v Sikstinski kapeli, Michelangelove stropne poslikave.

Zaradi obsežnega dela v preteklem obdobju smo bili 28.

maja povabljeni tudi na virtualni strokovni seminar Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji, kjer smo delo v izrednih razmerah predstavili v plenarnem delu seminarja »Zdravstvena nega v času pandemije covida-19«.

Veseli, da kot učna baza dijakom in študentom zdravstvene nege nadaljujemo s svojim delom še bolj trdno, povezano in sistematično, smo 16. junija ponovno gostili dijake 3. letnika Gimnazije Ormož.

Predstavili smo jim dejavnosti naše bolnišnice ter vlogo in pomen različnih poklicev, strokovnjakov, ki sodelujejo v so-dobni obravnavi pacientov z motnjami v duševnem zdravju.

Najprej smo spregovorili o temeljnih svoboščinah in pravi-cah ljudi, pravipravi-cah pacientov in zakonu, ki ureja to področje, še posebej na področju duševnega zdravja, osvetlili smo po-men duševnega zdravja za posameznika in družbo.

V pogovoru z mladimi smo odstirali poglede na življenje, priho-dnost, izbiro poklica in v zanimivi razpravi sproščeno govorili o ravnovesju med zasebnim in poklicnim v aktivnem obdobju.

Vlogo zdravnika psihiatra je predstavil mag. Miloš Židanik, strokovni direktor bolnišnice, delo

medi-cinskih sester in sodelavcev v negovalnem timu znotraj zdravstvenih ustanov in širše v sistemu zdravstvenega varstva Ksenija Pirš, pomočnica direktorja za zdravstveno nego, delo farmacevta v bolnišnici pa doc. dr. Ma-tej Štuhec, vodja lekarne. Celostno obrav-navo pacienta smo predstavili tudi z vidika dela socialnega delavca, ki ga je dijakom približala Julianna Kispal ter z vidika delov-no terapevtske obravnave v psihiatriji, ki jo je dijakom približala Renata Petrena, vodja delovne terapije. Strokovno informativni del smo zaokrožili s pogovorom o delu kliničnega psihologa, ki ga je predstavila Sara Tepeš. Naše druženje smo sklenili z izkustveno skupino po modelu Kawa ter v spremstvu terapevtskega psa v parku naše bolnišnice.

Ob koncu smo z zadovoljstvom sklenili, da bomo tudi v prihod-nje gojili in še poglobili sodelovaprihod-nje, še posebej z namenom strokovnega sodelovanja v novem programu gimnazije, pro-gramu zdravstvena nega za poklic tehnika zdravstvene nege, s katerim začnejo septembra.

V letu, ko je naša bolnišnica praznovala 122. rojstni dan, v mednarodnem letu medicinskih sester in babic smo s svojim delom premikali meje.

Iskrena hvala vsem zaposlenim na področju zdravstve-ne zdravstve-nege in oskrbe ter sodelavcem v zdravstvenih timih za neprecenljivo strokovno delo, medsebojno in medpoklicno sodelovanje, naklonjenost, predanost in vsakodnevno skrb, ki smo jo izkazovali pacientom. Ponovno smo ostali trdna opora in upanje ljudem v najhujših stiskah.

V izrednih razmerah smo dokazali, da skupaj zmoremo veliko.

V pandemičnih časih, ki so bili za mnoge krizni, smo uspešno usvajali številne nove izzive ter se ob tem kot sodelavci v timih še bolj povezali. Nobeno delo ni bilo pretežko, nobena delov-na izmedelov-na sprejeta brez razumevanja in pripravljenosti. Kljub nepričakovanim, nenadnim spremembam, na katere smo se uspešno odzivali, smo svoje delo namenjali pacientom, ki so bili zaradi razmer v velikih stiskah in še bolj prizadeti. Skupaj z njimi smo preživljali čas, jim stali ob strani v najtežjih trenutkih bolezni in domotožja ter potrebe po bližini najbližjih.

Sklenili smo, da smo ob soočanju z neznanim in drugač-nostjo v sebi ustvarili prostor za hvaležnost in rast, ki nas peljeta naprej še bolj povezane in pripravljene na prihodnost.

P R E D S T A V L J A M O V A M

52

UTRIP Avgust, september 2021 P R E D S T A V L J A M O V A M

Spopadanje s kadrovskimi, prostorskimi