• Rezultati Niso Bili Najdeni

1.4 CESTNI ČASOPIS

1.4.4 DEJAVNOSTI DRUŠTVA KRALJI ULICE

1.4.4.1 ČASOPIS

Najbolj pomembna dejavnost društva Kralji ulice je redno mesečno izdajanje cestnega časopisa ob sodelovanju brezdomcev. Pri tem gre za pisanje člankov, urejanje in postavljanje časopisa, medsebojno sodelovanje ter timsko delo. Cestni časopis Kralji ulice izhaja mesečno v nakladi 10.000 izvodov in se prodaja na ulicah večjih slovenskih mest. Prodajalcu od vsakega prodanega izvoda ostane polovica denarja. Poleg tega si uporabniki s sodelovanjem pri oblikovanju in prodajanju časopisa vzpostavljajo, širijo in utrjujejo nove socialne mreže (preko stikov s sodelavci časopisa, s kupci in s širšo javnostjo), ki lahko povečajo socialno mobilnost in reintegracijo. Z avtorji prispevkov se vzdržuje redne stike, z njimi se pogovarja o njihovih prispevkih in sodelovanju v prihodnje. Bolj aktivne sodelavce se glede na njihove interese vključujeje v pokrivanje različnih stalnih rubrik v časopisu in jih kot novinarje pošilja na različne kulturne dogodke, katerih recenzije potem zapišejo za časopis. Nudi se jim pomoč pri izvedbi nalog, spremljanje in učenje uporabnih novinarskih ter računalniških veščin.

Redno se sestaja tudi uredniški odbor, ki je sestavljen iz brezdomnih prodajalcev,

ustvarjalcev, strokovnih sodelavcev in prostovoljcev. V tej delovni skupini se obravnava različne prispevke in možnosti njihove objave v časopisu ter se predlaga teme za naslednje številke časopisa.

1.4.4.2 DNEVNI CENTER

Dnevni center Kralji ulice se nahaja na lahko dostopni lokaciji v središču mesta Ljubljane in je odprt od ponedeljka do sobote. To je prostor, kjer brezdomni prodajalci prevzemajo časopise, uporabljajo računalnike, internet in telefon, pišejo prispevke, dobijo različne informacije, se lahko pogrejejo ali popijejo topli napitek in se pogovorijo s strokovnimi delavci ter prostovoljci. Od bralcev dobivajo veliko donacij v obliki oblačil in obutve. V ta namen je v kleti urejena posebna garderoba, kjer se uporabniki lahko preoblečejo. V

»Frizeraju Kralji ulice« se lahko uporabniki zastonj poslužujejo frizerskih storitev. Ponujena je tudi možnost shranjevanja osebne lastnine brezdomcev in denarja (projekt banka - kjer uporabniki varčujejo za vnaprej zastavljen cilj). Strokovni delavci društva nudijo uporabnikom svetovanje, za kar so uvedeni »svetovalni pogovori« (individualno načrtovanje in svetovanje), katerih namen je vzpodbujati uporabnike, da se samoiniciativno oziroma na lastno pobudo odločajo za svetovanje. V dnevnem centru potekajo tudi sestanki uredniškega odbora, aktivov prodajalcev in prostovoljcev, timski sestanki ter različne samopomočne skupine.

1.4.4.3 TERENSKO DELO

Strokovni delavci in prostovoljci se s prodajalci časopisa srečujejo tudi na terenu, kjer se z njimi družijo, jih informirajo, nudijo nasvet ali pogovor. Prodajalce začetnike in tiste bolj negotove podpirajo pri prodaji, z njimi dlje časa vztrajajo na enem mestu, ogovarjajo mimoidoče in jim predstavljajo njihovo delo. Vzporedno opravljajo tudi terensko delo z mladimi brezdomci, ki še ne sodelujejo pri programu. Z njimi navezujejo stike, preživljajo prosti čas, jih informirajo o cestnem časopisu in o drugih možnih oblikah sodelovanja, se dogovarjajo za nova srečanja in jih povabijo k sodelovanju pri Univerzi pod zvezdami. V nekaterih primerih jim nudijo tudi informacije, kje je določena vrsta pomoči ali storitev na voljo, jih spodbujajo in spremljajo pri urejanju osebnih dokumentov ter jim pomagajo sprožiti postopek na upravni enoti za prijavo stalnega prebivališča na centru za socialno delo. Dodatno

se razvija terensko delo z mladimi brezdomci, ki so v zavodih za prestajanje kazni. Gre za obiskovanje v zaporih, vzdrževanje stikov, podpiranje in vzpodbujanje vključevanja v dejavnosti programa tudi po vrniti iz zapora. Tovrstno delovanje je preventivno usmerjeno, saj gre za preprečevanje povratništva v kriminal in brezdomstvo.

1.4.4.4 PODPORA PROSTOVOLJCEM

Podpora prostovoljcem je program, pri katerem gre za usposabljanje in spremljanje prostovoljnega dela, vključuje pa tudi redne sestanke in supervizijo. V programu sodelujejo številni prostovoljci, predvsem študenti in druge občane, ki so izrazili željo, da bi se brezdomcem približali ter jim pomagali preko socialnih stikov, druženja in skupnega preživljanja prostega časa. Prostovoljno delo se izvaja z namenom večje participacije izključenih brezdomcev in širjenja njihovih socialnih mrež onkraj meja brezdomskih krogov.

Socialne mreže lahko kompenzirajo nezadosten dostop do družbenih virov in omogočajo vir moči za zadovoljivo spoprijemanje z življenjskimi izzivi. Prostovoljcem je omogočeno zavzemanje aktivne družbene vloge ter delovanje v splošno dobro skupnosti.

1.4.4.5 USPOSABLJANJE STROKOVNIH DELAVCEV

V okviru obvezne študijske prakse se lahko študenti socialnega dela in socialne pedagogike seznanjajo in vključujejo v delo na področju brezdomstva in večkratne socialne izključenosti.

Ponujeno jim je mentorstvo, strokovno spremljanje, prisotnost in sodelovanje v vseh stopnjah dela z uporabniki ter izkušnjo samostojnega izvajanja individualnega dela z uporabniki, načrtovanja in inovacij.

1.4.4.6 SODELOVANJE S SORODNIMI ORGANIZACIJAMI IN INTERESNIMI SKUPINAMI

Uspešno se razvija sodelovanje s številnimi organizacijami, ki pomagajo ali so pomagale pri nastajanju časopisa časopisa. Sodelovanje s sorodnimi organizacijami in interesnimi skupinami poteka v povezavi z distribucijo cestnega časopisa po Sloveniji, mreženjem, pretokom informacij, predstavitvijo v časopisu, predstavljanjem širši javnosti in vzpostavljanjem medsebojnega dialoga. Te organizacije oziroma interesne skupine so:

Zavetišče za brezdomce Ljubljana, Zavetišče za brezdomce Maribor, Združenje DrogArt,

Združenje za socialno pedagogiko, Društvo Altra, odbor za novosti v duševnem zdravju, enota Zavetišče, Društvo za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma, Škofijska Karitas Koper, Škofijska Karitas Maribor, Župnijska Karitas Štepanja Vas, Rdeči križ – OZRK Vič, Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega varstva – Pro bono, Javni zavod Socio – Zavetišče za brezdomce Celje in Center za socialno delo Koper.

1.4.4.7 UNIVERZA POD ZVEZDAMI

Univerza pod zvezdami je odprta in alternativna oblika neformalnega izobraževanja namenjena posameznikom, ki so izključeni iz ostalih oblik izobraževanja. Univerzo pod zvezdami so ustanovili udeleženci delavnice kreativnega pisanja. Gre za omogočanje dostopnih, kvalitetnih in izobraževalnih vsebin mladim brezdomcem preko organiziranega delovanja najrazličnejših interesnih skupin ter različnih delavnic. Aktivnosti v okviru Univerze pod zvezdami zajemajo: redno organiziranje filmskih večerov v dnevnem centru, organiziranje gledališke, fotografske, računalniške, glasbene, zaposlitvene delavnice, delavnice novinarskih osnov in terapevtskega pisanja ter redno organiziranje športnih aktivnosti v okviru športne sekcije (pohodi, plavanja, nogomet, košarka ipd.). V dnevnem centru so s pomočjo podarjenih knjig vzpostavili tudi Knjižnico Kralji ulice, ki jo nameravajo v prihodnje nadgrajevati. Zanimivo je novinarsko izobraževanje, pri katerem sodelujejo strokovnjaki iz različnih področij in uporabniki programa Kralji ulice. Projekt je usmerjen v ozaveščanje in izobraževanje tako profesionalnih kot tudi neprofesionalnih novinarjev (uporabniških medijev, kot je Kralji ulice) glede medijskega poročanja o socialnih tematikah.

(Interni dokument Društva Kralji ulice, 2007)

2 EMPIRIČNI DEL