• Rezultati Niso Bili Najdeni

Dekleta so v primerjavi s fanti izkazala statistično pomembno višji situacijski interes za usvajanje znanja o lipidih

In document na področju (Strani 196-200)

Metoda Opis vzorca

V raziskavo je bilo vključenih 198 učencev devetih razredov s štirih osnovnih šol iz osrednje Slovenije. V prvo skupino je bilo vključenih 96 učencev (dekleta = 44, fantje= 52). V drugo skupino sta bila vključena 102 učenca (dekleta = 45, fantje= 57). Učenci so predhodno rešili predpreizkus znanja, s katerim smo preverili predznanje učencev. Med učenci prve in druge skupine v predznanju ni bilo statistično pomembnih razlik (t = 0,715, α = 0,477).

Inštrumenti Preizkusi znanja

Predpreizkus znanja je bil izdelan za namen te raziskave. Sestavljen je bil iz sedmih nalog različnega tipa. Najvišje možno število točk, ki so jih učenci lahko zbrali na predpreizkusu, je bilo 22. Učenci so imeli na voljo 20 minut za reševanje predpreizkusa, s katerim smo preverili kakovost kemijskega predznanja učencev. Cronbach alfa znaša 0.722.

Preizkus znanja – PZ in pozni preizkus znanja – PPZ s področja lipidov je bil enak. Sestavljen je bil iz sedmih nalog različnega tipa. Najvišje možno število točk, ki so jih učenci lahko dosegli, je bilo 13. Učenci so imeli na voljo 20 minut za reševanje preizkusa oz. poznega preizkusa znanja, ki so ga rešili po 4 – tedenskem premoru. Cronbach alfa znaša 0,616.

Vprašalnik »Izvedba učne ure«

Teoretično oblikovan vprašalnik je bil sestavljen iz desetih trditev, ki se vsebinsko nanašajo na merjenje situacijskega interesa. Učenci so odgovarjali na 5-stopenjski lestvici Likertovega tipa. Stopnja 1 je pomenila – sploh se ne strinjam, stopnja 5 pa je pomenila – popolnoma se strinjam s trditvijo (Juriševič, Vogrinc in Glažar, 2010).

Cronbach alfa znaša 0,843.

Potek raziskave

Opis postopka zbiranja podatkov

Pred poučevanjem prve in druge skupine učencev smo s predpreizkusom znanja preverili njihovo kemijsko predznanje, na podlagi katerega so bili učenci vključeni v prvo (usvajali znanje ob uporabi dela z literaturo) in drugo skupino (usvajali znanje ob samostojnem eksperimentalnem delu). V skladu z načeli aktivnega pouka so učenci vsebine o lipidih spoznavali tako, da so preučevali »mit o lipidih«, pri čemer so ga kot rezultat lastnega dela potrdili ali ovrgli. V dveh zaporednih učnih urah je prva skupina učencev oblikovani »mit o lipidih« preučila ob delu z literaturo. Druga skupina učencev je v dveh zaporednih učnih urah oblikovani »mit o lipidih« preučila s samostojnim eksperimentalnim delom v skladu s pripravljenim gradivom.

Po končanem aktivnem učenju so učenci v 20 minutah rešili preizkus znanja, s katerim smo preverili kakovost usvojenega znanja o lipidih in vprašalnik o izvedbi učne ure (Juriševič, Vogrinc in Glažar, 2010), s katerim smo preverili situacijski interes za usvajanje znanja o lipidih. Po štirih tednih premora so učenci primerjanih

skupin rešili tudi pozni preizkus znanja, s katerim smo preverili trajnost usvojenega znanja o lipidih.

Opis postopka obdelave podatkov

Zbrani podatki, ki so bili pridobljeni s predpreizkusom znanja, preizkusom znanja, poznim preizkusom znanja in vprašalnikom o izvedbi učne ure, so bili vneseni v program Excel in nato statistično obdelani s pomočjo programa za statistično obdelavo podatkov (SPSS 20.0).

Rezultati

Rezultati so predstavljeni glede na zastavljene hipoteze.

Kakovost usvojenega znanja učencev

Za namen preučevanja hipoteze 1 smo analizirali uspešnost reševanja posameznih nalog na preizkusu znanja (PZ) prve in druge skupine učencev.

Med vsemi nalogami na preizkusu znanja se je izkazala najvišja uspešnost reševanja pri 1. nalogi izbirnega tipa, kar je predstavljeno na grafu 1. Pri nalogi so učenci morali odgovoriti, kakšna je kemijska struktura maščob, tako da so morali med navedenimi odgovori (A, B, C, Č in D) izbrati pravilen odgovor D – maščobe so glede na kemijsko strukturo estri. Sklepamo, da je bila visoka uspešnost reševanja prve naloge posledica predznanja o kemijski reakciji esterifikacije ali učinkovite uporabe aktivnih učnih metod, preko katerih so učenci usvojili kemijsko zgradbo maščob. Napačen odgovor A (alkoholi) je kot pravilno rešitev naloge izbralo 1,04 % učencev prve skupine. Napačen odgovor B (aldehidi) in C (ketoni) ni izbral nihče.

Kot pravilno rešitev naloge je napačen odgovor Č (etri) izbralo 1,04 % učencev prve skupine in 2,94 % učencev druge skupine. Sklepamo, da so bili ti učenci ne glede na pripadnost primerjanima skupinama površni pri izbiri odgovora, saj sta si izraza eter in ester precej podobna.

Graf 1: Delež uspešnosti reševanja 1. naloge na PZ obeh skupin [%]

Učenci obeh skupin so bili najmanj uspešni pri reševanju 7. naloge (graf 2), kjer so morali na kratko pojasniti, ali gre za neškodljiv prigrizek na osnovi oznake »brez cvrtja« in količine sestavin tega prigrizka, katere so spoznali pri delu s poljudnim člankom ali pri samostojnem eksperimentalnem delu. Napačen odgovor je kot pravilno rešitev naloge navedlo 22,92 % učencev prve skupine in 22,55 % učencev druge skupine. Ugotavljamo, da so ti učenci le zapisali, da je prigrizek škodljiv/neškodljiv, svoje odločitve pa niso ustrezno argumentirali. Najboljši približek popolnemu odgovoru je bil delni odgovor – prigrizek vsebuje manj maščob, več soli in sladkorja. Navedlo ga je 12,50 % učencev prve skupine in 9,80 % učencev druge skupine. Ugotavljamo, da omenjeni učenci obeh skupin prigrizka, ki vsebuje veliko sladkorja in soli, niso povezali z neugodnim vplivom na zdravje človeka. Največ učencev obeh skupin je kot pravilen odgovor navedlo, da prigrizek vsebuje več soli, sladkorja in ostalih dodatkov. Ta delni odgovor je navedlo 27,08 % učencev prve skupine in 28,43 % učencev druge skupine. Sklepamo, da so ti učenci usvojili poznavanje vsebnosti različnih dodatkov v čipsih, kar je razlog za večji delež tega delnega odgovora, ki seveda ni napačen, vendar glede na zastavljeno vprašanje naloge odgovor ni popoln.

0,00 0,00

97,06 97,92

2,94 1,04

0,00 0,00

0,00 0,00

0,00 1,04

0 20 40 60 80 100

PZ druga skupina PZ prva skupina

Delež uspešnosti reševanja 1. naloge na PZ [%]

A Alkoholi B Aldehidi

C Ketoni Č Etri

D Estri - Pravilen odgovor Brez odgovora

Graf 2: Delež uspešnosti reševanja 7. naloge na PZ obeh skupin [%]

Preverjanje statistično pomembnih razlik v kakovosti usvojenega znanja učencev na celotnem preizkusu znanja

Na preizkusu znanja o lipidih so učenci lahko dosegli največ 13,00 točk. Učenci prve skupine so povprečno dosegli 8,74 točke (SD= 2,04). Minimalno so učenci prve skupine dosegli 4,00 točke, maksimalno so dosegli 13,00 točk (tabela 1). Učenci druge skupine so povprečno dosegli 8,08 točke (SD= 2,22). Minimalno so učenci druge skupine dosegli 3,50 točke, maksimalno pa so dosegli 13,00 točk.

3,92 1,04

22,55 22,92

28,43 27,08

18,63 27,08

9,80 12,50

16,67 9,38

0 20 40 60 80 100

PZ druga skupina PZ prva skupina

Delež uspešnosti reševanja 7. naloge na PZ [%]

Prigrizek vsebuje manj maščob, več soli in sladkorja, ki v večjih količinah škodujeta zdravju - Pravilen odgovor

Prigrizek vsebuje manj maščob, več soli in sladkorja - Delni odgovor Prigrizek vsebuje manj maščob - Delni odgovor

Prigrizek vsebuje več soli, sladkorja in ostalih odpadkov - Delni odgovor

In document na področju (Strani 196-200)