• Rezultati Niso Bili Najdeni

DRUŠTVO MEDICINSKIH SESTER, BABIC IN ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV LJUBLJANA

In document 2016 LETOPIS ZBORNICE – ZVEZE (Strani 30-33)

DRUŠTVO MEDICINSKIH SESTER, BABIC IN

ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV LJUBLJANA

33

/ ZBORNICA - ZVEZA

članov ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in babic je dodatno zaznamovalo in obeležilo praznovanje zvezne organizacije medicinskih sester Slovenije. Kot vsako leto smo se tudi v preteklem uspešno podali na 33 kilometrov dolg pohod Ob žici. Z rezultati na končnem cilju je bila zadovoljna skupina petnajstih kolegic in kolegov.

Začetna skupina je štela 53 udeležencev.

Ob zaključku leta 2016 smo šteli natanko 4.800 članov. V letu 2016 se je različnih aktivnosti društva udeležilo 3.066 članov, na izobraževanjih društva je bilo 1.714 članov.

DOGODKI V LETU 2016

V letu 2016 je bila pomembna projektna naloga ozaveščanje članstva o pripadnosti ter informiranje o izobraževalnih in interesnih dogodkih društva. S celovitim pristopom pri organizaciji dogodka, s spremljanjem zadovoljstva udeležencev, izvedbo dogodka na dostopni lokaciji in s skrbjo za dostopnost predavateljev in koordinatorjev dogodkov dosegamo visoko udeležbo in vračanje udeležencev na nove dogodke.

Kot vsa leta ostaja pomemben projekt društveni simpozij. Izpeljali smo 17. simpozij z naslovom »Odvisnost in problemi v širši družbi«.

Pri snovanju simpozijske teme in izbora prispevkov smo imeli v mislih temeljni namen, ki naj bi zaobjemal pridobivanje znanja s področij odvisnosti, svetovanja in motivacije oseb za zdravljenje; prepoznavanje oseb z odvisniškim vedenjem na primarni ravni zdravstvenega varstva;

višjo raven razumevanja in sprejemanja oseb s kronično bolezensko motnjo odvisnosti; izboljšanje senzibilnosti zaposlenih do posebnih skupin z odvisniškim vedenjem; večjo tolerantnost do oseb z recidivom bolezni brez obsojanja; zmanjševanje stigme in izboljšanje odnosa do obolelih oseb; večje vključevanje oseb in članov družine v zdravstveno-vzgojne programe za zdrav življenjski slog; izmenjavo dobrih praks, multiprofesionalno povezovanje in obveščanje javnosti o potrebah po ustrezni obravnavi oseb z motnjami odvisnosti.

 Da bi lažje, bolj suvereno in učinkovito izvajali aktivnosti zdravstvene in babiške nege pri delu z osebami z odvisniškim vedenjem, smo izbrali multidimenzionalni pristop. Uspešno smo zaključili 17. simpozij ter spoznali heterogenost in kompleksnost pojava v širši družbi z vidika sociologije, psihologije, fiziologije in epidemiologije odvisnosti ter součinkovanja različnih dejavnikov z ugotavljanjem zdravstvenih

in socialnih posledic odvisnosti ob potrebni podpori posamezniku za aktivno soodločanje pri doseganju višje kakovosti življenja.

Odmevnost obravnavanega področja je dosegla medije javnega obveščanja in informiranja, tako da smo z javnimi nastopi kolegic in kolegov promovirali zdravstveno in babiško nego kot pomemben sestavni del javnega zdravstvenega in socialnega sistema.

Drugi pomembni projekt društva je bila priprava spletne aplikacije Žepni vodnik za obravnavo nujnih stanj, takrat smo dosegli 11.500 ogledov na FB profilu. To objavo so sledilci tudi največkrat delili na svoje osebne profile.

V slavnostnem delu simpozija podelimo najvišja društvena priznanja zaslužnim članom društva.

Prejemniki srebrnih znakov in plakete DMSBZT Ljubljana z vodstvom društva (mag. Boža Pirkovič, Ljiljana Gaber, mag. Peter Požun, Đurđa Sima, Katja Hribar, Nada Sirnik, dr. Andreja Kvas in Danijel Andoljšek)

34

/ LETOPIS 2016

POHODNIŠTVO V DOLOMITIH

Med interesnimi aktivnostmi društva jih izstopa kar veliko. Med njimi je veliko navdušenje med člani pobral predlog, da se na pohodništvo podamo v Dolomite. Med enim od zadnjih poletnih vikendov 2016 smo člani društva in naši simpatizerji ujeti na fotografiji (v zakulisju Tre Cime).

 

35

/ ZBORNICA - ZVEZA

Predsednica: Rešetič Jožica Podpredsednica: Marjeta Berkopec Člani Izvršilnega odbora: Natalija Bergant, Marta Blažič, Mira Brodarič, Ružica Čoralić, Marta Gantar, Gloria Šepec, Karmen Janežič, Mira Jerič, Marjana Lavrič, Milanka Markelić, Marjeta Martinčič, za pohodništvo, Kristina Novak, Marica Parapot, Mojca Saje, Jana Starc, Barbara Špilek, Valentina Vajovič, Alenka Vipavec Mahmutović Drugi funkcionarji društva:

Nadzorni odbor: Metoda Gorenc, Renata Grill, Marta Kavšek, Bojana Kolin Častno razsodišče: Marta Bančov, Vlasta Curhalek, Alenka Piškur,

Marija Račič, Zdenka Seničar  

UVOD

V DMSBZT Novo mesto, ki danes šteje 1257 članov, se povezujemo medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Naše predhodnice so z vizijo o organiziranem delovanju, ki bo medicinskim sestram v naših krajih dajalo oporo, spodbudo, ugled in dobro ime, verjele v svoje poslanstvo in tlakovale pot, po kateri stopamo danes. Z jasno vizijo in opredeljivim poslanstvom je današnje društveno delovanje umeščeno v delo in bivanje medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov naše regije. Največ prizadevanj strokovnega društva skozi vsa leta delovanja je usmerjenih v strokovno izobraževanje. Strokovne vsebine posameznih srečanj, ki običajno potekajo v popoldanskem času, izbiramo v duhu časa, v katerem zaposleni v zdravstveni negi živimo in delamo. Medicinske sestre pogosto kot predavateljice same predstavijo primere dobre prakse v zdravstveni negi. K sodelovanju povabimo tudi sodelavce: v multidisciplinarnem timu, da vsak s svojega zornega kota predstavi predavano vsebino. Organiziramo tudi predavanja za osebno rast in v svojo sredo povabimo priznane strokovnjake z različnih področij. Za člane organiziramo tudi delavnice temeljnih postopkov oživljanja in predavanja o etiki, zakonodaji ter kakovosti in varnosti. Organiziramo okoli 10 strokovnih dogodkov letno in vsi so zelo dobro obiskani.

Prepoznavna oblika izmenjave znanja so postali Dnevi Marije Tomšič.

V soorganizaciji SB Novo mesto, DMSBZT Novo mesto in Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto jih sredi januarja organiziramo v naših krajih. Poimenovali smo jih po pionirki zdravstvene nege na Dolenjskem in so letos potekali že devetič zapored. Vsako leto ob tej priložnosti izide tudi zbornik zbranih prispevkov. Da bi strokovne vsebine postale dostopne tudi širši strokovni javnosti, so vsi zborniki v celoti dostopni na društveni spletni strani. Poročila o društvenih aktivnostih so redno objavljena v informativnem biltenu Utrip. Društvo / / /

DRUŠTVO MEDICINSKIH SESTER, BABIC IN

In document 2016 LETOPIS ZBORNICE – ZVEZE (Strani 30-33)