• Rezultati Niso Bili Najdeni

2. USMERITVE IN CILJI

2.7 Druga dejavnost visokošolskega zavoda

Založniška dejavnost fakultete se izvaja v okviru založbe Vega, katerih ustanovitelj je fakulteta.

Založbi vsakoletno izdajat kvalitetne znanstvene monografije.

Fakulteta v okviru založniške dejavnosti izdaja tudi znanstveno periodično publikacijo Research in Social Change. Revija RSC izhaja v tiskani in od leta 2012 pa tudi v elektronski obliki trikrat letno (januar, maj, september). RSC je nova mednarodna revija, ki jo izdaja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Gre za multidisciplinarno revijo, ki objavlja prispevke izključno v angleškem jeziku. Publikacija vključuje prispevke s področja družboslovnih znanosti in humanistike.

Njihov namen je teoretsko in praktično prikazati aplikativnost ter uporabnost družboslovnih znanosti.

Ker je področje družboslovja in humanistike obsežno, RSC objavlja predvsem tematsko zaokrožene številke, ki obravnavajo specifično tematiko iz več zornih kotov, oziroma več disciplin. S tem RSC bistveno prispeva k interdisciplinarnemu razumevanju fenomenov v družbi ter prikazuje različne pristope k reševanju in razumevanju le-teh.

Teme RSC se navezujejo na sodobne spremembe, novonastale situacije v globalni, informacijski, multikulturni ter mobilni družbi. Kot takšna, RSC odpira nove teme in s tem nove pristope k raziskovanju družbenih sprememb.

RSC pokriva aktualne teme s področja zgodovine, pedagogike in izobraževanja, migracij in mobilnosti, znanosti in tehnologije (STS), antropologije, ekonomije, političnih znanosti ter drugih aplikativnih področij. Teme, ki jih RSC odpira so nove, relevantne in bodo zato tudi v prihodnosti zagotavljale umeščenost revije v mednarodni prostor. Revija redno izhaja od leta 2009.

Sistem kakovosti na FUDŠ: Fakulteta izvaja samoevalvacije redno enkrat letno na vseh ključnih področjih svojega delovanja od začetka svojega delovanja dalje. Izsledke objavlja v letnih Samoevalvacijskih poročilih, pri čemer se od vključno leta 2016 dalje kot izhodišče za samoevalviranje uporabljajo usmeritve Strateškega načrta FUDŠ 2015–20. Samoevalvacijska poročila so javno objavljena na: http://www.fuds.si/sl/pravni-dokumenti. Komuniciranje in desiminacija samoevalvacijskih poročil je skladna s Poslovnikom kakovosti. Na vseh področjih spremljamo zastavljene strateške cilje in njihovo uresničevanje, ugotavljamo odstopanja in analiziramo rezultate.

Sledimo zagotavljanju kulture kakovosti v skladu s ciklom PDCA (Plan-Do-Act-Check). Tudi v letu 2017 so bili v proces ocenjevanja in iskanja izboljšav so vključeni vsi deležniki fakultete. Zaposleni in sodelavci na zavodu so vključeni tako v proces zbiranja podatkov za samoevalvacijo kot v razpravo o vsakokratnih izsledkih samoevalvacije. Vsi zaposleni so v proces samoevalvacije vključeni prek anketnih vprašalnikov. Ves akademski del kadra (raziskovalci, visokošolski učitelji in sodelavci) je v proces priprave in realizacije samoevalvacijskih procesov dodatno vključen prek rednih akademskih zborov, ki obravnavajo vsakokratne izsledke samoevalvacij in razpravljajo o izboljšanju zaznanih pomanjkljivosti ter vsakoletnih letnih razgovorov z dekanom, kjer se pogovorimo o vsebinskih vidikih izvajanja posameznih predmetov. Vsi zaposleni (akademski in strokovno podporno osebje) pa so vključeni tudi v strateške razprave, na kateri se na podlagi izsledkov samoevalvacije razpravlja o doseganju zastavljenih strateških ciljev in sprejemanju nadaljnjih ukrepov v prid večje kakovosti, pa tudi o morebitnem redefiranju samih samoevalvacijskih postopkov. Tudi študenti so vključeni tako v proces zbiranja podatkov za samoevalvacijo kot v razpravo o vsakokratnih izsledkih samoevalvacije.

Najbolj neposredno so vključeni že s svojim predstavnikom v Komisiji za kakovost, ki bdi nad izvajanje samoevalvacijskih postopkov. Vsi študenti so v proces samoevalvacije vključeni prek rednih (vsakoletnih) študentskih vprašalnikov, ki že od začetka služijo kot eden ključnih elementov samoevalvacije študijskih vidikov delovanja fakultete. Študenti so nadalje zastopani prek svojih predstavnikov v razpravah na Akademskem zboru, v študentskem svetu, študentski predstavniki so

41

fakultete so vključeni tudi v strateške razprave. Prek tega so vključeni v večino postopkov na FUDŠ.

Nacionalni odbor programa za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji UNESCO: fakulteta je tudi v letu 2017 sodelovala z Nacionalnim odborom programa za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST). Nacionalni odbor UNESCO programa za upravljanje z družbenimi spremembami (Management of Social Transformations – MOST) želi povečati učinkovitost in uporabnost družboslovnega in humanističnega raziskovalnega potenciala v Sloveniji, širi omrežja družboslovnega in humanističnega uporabnega znanja v smislu krepitve družboslovno-humanistične skupnosti preko organizacije srečanj, odprtih omizij, konferenc ipd. ter promovira aktivno vlogo aplikativnega družboslovja in humanistike pri snovanju politik. V sodelovanju med FUDŠ in MOST je bilo v letu 2017 organiziranih več dogodkov. Med njimi lahko še posebej izpostavimo IX. slovensko družboslovno konferenco, ki so se je tokrat udeležili družboslovci iz kar 33 držav in vseh celin, mednarodno delavnico o vlogi družboslovja v družbenih spremembah in debato o transnacionalnosti v izobraževanju s predstavitvijo rezultatov aktualne raziskave na to temo.

Delo s srednjimi šolami: Fakulteta se redno odziva na različna povabila srednjih šol po sodelovanju. S srednjimi šolami sodelujemo preko različnih predstavitev študijskih vsebin in na kariernih dnevih srednjih šol. Svetovalne delavke in dijake redno obveščamo o različnih dogodkih fakultete (Informativnih dnevih, Psihodnevih in ostalih dogodkih, ki jih organizira Karierni center FUDŠ) ter jih seznanjamo z aktualnimi informacijami, ki so relevantne za vkjučevanje dijakov v aktivnosti fakultete.

Gosarjeve nagrade: Fakulteta vsako leto razpiše natečaj za dijaški esej na različno temo za pridobitev dijaške Gosarjeve nagrade. V letu 2017 smo razpisali natečaj na temo »Mladi in družbena omrežja«.

Dijake smo spodbudili, da reflektirajo rabo spletnih omrežij (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ipd.) in njihov vpliv na življenja mladih. Dijaki so pisali esej s pomočjo mentorja, ki so ga izberali samostojno, praviloma iz vrst srednješolskih učiteljev sociologije, filozofije, zgodovine, psihologije, geografije, umetnosti ipd. V letu 2017 smo prejeli 17 esejev. Prvi trije nagrajenci so prejeli tablični računalnik in priznanje fakultete, ki je bilo podedeljeno na slavnostni prireditvi fakultete. Ostali udeleženci pa so bili povabljeni skupaj z mentorjem na brezplačni komunikacijski trening, ki smo ga organizirali v Novi Gorici in v Ljubljani.

Psihodnevi – zimska šola psihologije za dijake: leta 2017 smo že tretjič zapored organizirali brezplačno zimsko šolo psihologije za dijake t.i. Psihodneve.

Cilji zimske šole so, da se dijaki spoznajo z:

 ljudmi, ki imajo psihološke težave ali imajo s temi ljudmi bližnje stike,

 delom psihosocialno usposobljenega delavca v izbrani ustanovi,

 osnovnimi psihološkimi eksperimenti, njihovimi ugotovitvami in uporabnosti v vsakodnevnem življenju,

 sabo in svojim načinom funkcioniranja ter spoprijemanjem s stresom,

 psihološkimi filmi,

 iluzijami in ostalimi možganskimi »triki«.

S tem želimo dijakom predstaviti, kaj vse zajema psihosocialna problematika, področje in način delovanja psihosocialnega svetovalca. Na zimski šoli je bil predstavljen tudi visokošolski študijski program Psihosocialna pomoč. Zimska šola je potekala na obeh lokacijah, torej na sedežu fakultete v Novi Gorici in na dislocirani enoti v Ljubljani. Od 16.1 do 18.1.2017 je bila zimska šola organizirana v sklopu izbirnih vsebin za dijake Gimnazije Nova Gorica. Prvič pa smo jo v času zimskih počitnic, dne 1.3.2018, organizirali tudi na lokaciji Ljubljana. Skupno se je zimske šole udeležilo 37 dijakov.

42 Karierni center

Karierni center FUDŠ je bil ustanovljen meseca aprila 2011. Ustanovljen je bil z namenom obveščanja mladih o pomenu pravočasnega načrtovanja karierne poti oziroma svetovanju študentom in diplomantom o prehodu v zaposlitev.

V okviru Kariernega centra smo v letu 2017 opravljali različne dejavnosti, kot so:

 karierno svetovanje (osebno in preko maila),

 svetovanje pri študiju in izbiri študentskih praks,

 organizirali različne delavnice in izobraževanja – organizirali smo 13 različnih dogodkov,

 informirali študente, diplomante in člane Alumni kluba o zaposlitvenih možnostih (doma in v tujini),

 spodbujali študente za vključevanje v Tutorski sistem FUDŠ,

 omogočali stike z delodajalci.

Na fakulteti smo v okviru različnih predavanj organizirali različna srečanje med delodajalci in študenti.

Študenti so se imeli v letu 2017 možnost srečati z naslednjimi delodajalci iz naslednjih organizacij in podjetij:

 IBM Slovenija v Ljubljana,

 Oddelek za marketing v Kleti Brda,

 Kadrovske službe na Hit d.d. ,

 Import Export d.o.o.,

 predstavitev dela italijanske evropske poslanke,

 Društvo Projekt človek - dnevni center Ljubljana,

 Društvo Logout,

 DUNG (Dom upokojencev Nova Gorica),

 Center za socialno delo Nova Gorica,

 Javni zavod Mladi zmaji - mladinski center Bežigrad,

 ŠENT - dnevni center Šempeter pri Gorici,

 Krizni center za otroke in mladostnike 10ka,

 Društvo Sonček,

 Društvo Ženska svetovalnica,

 Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica,

 Šent - Svetovalnica za žrtve nasilja,

 Zavod za prestajanje kazni zapora – Povšetova,

 Šent - Zavetišče za brezdomce,

 Šent - Dnevni center za odvisnike od prepovedanih drog

Aprila 2017 se je Karierni center FUDŠ s predstavitveno stojnico udeležil tudi kariernega sejma Moje.delo.com v Mestni občini Nova Gorica.

FUDŠ - Točka za pomoč žrtvam nasilja v družini in žrtvam nasilja zaradi spola: Slovenska mreža prvih točk pomoči povezuje 33 različnih organizacij in podjetij. Vloga mreže prvih točk pomoči zagotavlja laično psihosocialno pomoč žrtvam nasilja v družini in žrtvam nasilja zaradi spola. Med številnimi organizacijami od leta 2017 dalje pomoč nudi tudi fakulteta v okviru Nacionalnega inštituta za psihoterapijo.

Skrb za duševno zdravje zaposlenih na FUDŠ: 10. oktobra 2017, ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, smo se zavezali, da bomo v letu 2017/2018 posebno pozornost posvetili duševnemu zdravju zaposlenih. Ob tem se zavedamo skrbi za duševno zdravje in blagostanje vseh zaposlenih, preventivnih dejavnosti, promocije, ozaveščanja in odprte komunikacije o tovrstnih težavah in podpore v primeru, da se pri zaposlenih težave pojavijo.

Zveza je bila prostovoljno sklenjena z Slovenskim združenjem za duševno zdravje (ŠENT).

43

3. OCENA USPEHA PRI DOSEGANJU ZASTAVLJENIH LETNIH CILJEV PO POSAMEZNIH