• Rezultati Niso Bili Najdeni

Indeksi enostavnosti poslovanja Slovenije in EU-25 za leto 2007

0

INDEKS DB08 PODINDEKS 1 PODINDEKS 2 PODINDEKS 3 PODINDEKS 4 PODINDEKS 5 PODINDEKS 6 PODINDEKS 7 PODINDEKS 8 PODINDEKS 9 PODINDEKS 10

uvrstitev

EU25 07 Slovenia 07

Vir: Doing business 2008.

38

7 SKLEP

Kazalniki enostavnosti poslovanja zapolnjujejo pomemben del vrzeli ocenjevanja institucionalne konkuren nosti javnih politik poslovnih okolij držav. V tem delovnem zvezku smo v uvodu predstavili pomen ocenjevanja u inkovitosti javnih politik in institucionalne konkuren nosti držav v povezavi z ekonomskimi rezultati in opredelili nekatere metode EU pri razvoju ocenjevanja u inkovitosti institucij s prakti nimi kazalniki. Kazalniki enostavnosti poslovanja Svetovne banke Doing Business analitikom ponujajo možno rešitev za oceno u inkovitosti javnih politik poslovnega okolja družb z omejeno odgovornostjo.

Kazalniki imajo opredeljene predpostavke in dolo ene prednosti in omejitve. V sklepu ugotavljamo, da so kazalniki enostavnosti poslovanja lahko zelo dobrodošla informacija tako analitikom, podjetnikom in investitorjem kot tudi javni upravi, nacionalnim regulatorjem in politiki pri ocenjevanju u inkovitosti javnih politik, nacionalnih institucij. Cilj takega opazovanja je seveda oblikovanje boljših politik. Ocenjujemo, da omogo ajo oceno transakcijskih stroškov, ki jih imajo družbe z omejeno odgovornostjo že samo s preprostim upoštevanjem zakonodaje in institucij v posamezni državi.

Splošna ocena kakovosti regulacije poslovnega okolja družb z omejeno odgovornostjo v Sloveniji je glede na kazalnike enostavnosti poslovanja Doing Business pod vsemi povpre ji v Evropski uniji.

Medtem ko se je v svetovnem merilu kakovost regulacije v Sloveniji leta 2007 po kazalnikih enostavnosti poslovanja relativno poslabšala (znižanje uvrstitve za dve mesti na 55. mesto med 178 državami), so preostale lanice EU uvrstitev ohranile ali kazalnike v povpre ju celo izboljšale. Kazalniki enostavnosti poslovanja družb z omejeno odgovornostjo Doing Business ocenjujejo, da do leta 2007 slovensko poslovno okolje zaznamujejo po asnost reform kakovosti regulacije družb z omejeno odgovornostjo, izostajanje rezultatov in u inkov ukrepov javnih politik za širše poslovno okolje. Kaže na nižjo institucionalno kakovost, stagnacijo in pomanjkanje sprememb v primerjavi z EU. Vendarle med prednostmi Slovenije lahko omenimo zaš ito investitorjev in enostavnost ukinitve podjetja. Žal preostalih osem podro ij po oceni kazalnikov enostavnosti poslovanja Slovenijo v letu 2007 vle e v podpovpre no oceno kakovosti.

Najve jo priložnost za spremembe kaže podro je enostavnosti registracije novega podjetja (d. o. o.), kar se zna v letu 2008 in v naslednjem poro ilu izboljšati zaradi omenjene razširitve e-VEM na družbe z omejeno odgovornostjo. Ostali podro ji pa sta enostavnost zaposlovanja in odpuš anja delavcev.

Iz raziskave lahko sklenemo, da javne politike poslovnega okolja družb z omejeno odgovornostjo v Sloveniji podjetnikom niso še docela naklonjene. Kazalniki še ne kažejo rezultatov mnogih programov ministrstev, ki so usmerjeni tudi v poslovno okolje družb z omejeno odgovornostjo. Doing Business ocenjuje, da javna politika še ni uspela prodreti v prakso z jasnim vodenjem sprememb in zagotavljanjem svetovno najfleksibilnejšega poslovnega okolja majhne države. Slovenijo še aka preskok v na inih reguliranja, miselnosti vodenja javne uprave v smislu sodobnih pristopov reguliranja, nizkih transakcijskih stroškov in partnerstva z lokalnimi gospodarskimi subjekti, tudi družbami z omejeno odgovornostjo. Ocenjujemo, da bi bil lahko preskok tudi v Sloveniji posledica resni nega izvajanja politike boljšega reguliranja (ki je v svojih za etkih), ki je glede na izkušnje drugih držav zaživela šele po standardih OECD in EU. Kot drugi klju ni dejavnik za tako temeljno preobrazbo pa je osrednja zavezanost najvišjega organa – vlade. To so nekatere države zagotovile v obliki bele knjige boljšega reguliranja kot vizijo in zavezo tako politike, javne uprave kot tudi drugih deležnikov. Majhnost Slovenije je v tem primeru njena prednost, saj je sodelovanje lažje, spreminjanje pa je hitrejše in bolj u inkovito. Podobnih zgledov preobrazb malih držav je v svetu dovolj. Nekaj jih opredeljujejo že sami kazalniki enostavnosti poslovanja.

39

SEZNAM LITERATURE IN VIROV

Literatura

1. Chiaiutta, Andrej A. (2002). Trg kot institucija – konkurenca, sodelovanje in konkuren nost Slovenije. IB Revija. 2–3, letnik 2002. Ljubljana: Urad za makroekonomske analize in razvoj.

2. Chiaiutta, Andrej. A. (2007). Paradigma konkuren nosti držav in analiza Slovenije po sistemih WEF in IMD za leto 2006. Delovni zvezek 7/2007. Ljubljana: Urad za makroekonomske analize in razvoj.

3. Davis, K. E. in Kruse, M. B.. (2007). Taking the Measure of Law: The Case of the Doing Business Project. Law &

Social Inquiry, Volume 32, Issue 4, 1095–1119. New York: American Bar Foundation.

4. Djankov, S. in drugi. (2005). Doing Buinsess Indicators: Why Agregate, and How to Do It. World Bank, Washington, D. C. Pridobljeno na http://www.doingbusiness.org/documents/how_to_aggregate.pdf

5. Djankov, S., McLiesh, C., Ramalho R. and Shleifer, A..(2007). Taxation, Investment and Entrepreneurship.

Cambridge: Harvard University, Department of Economics.

6. Garelli, S. (2007), The Competitiveness Roadmap: 2007 – 2050. IMD World Competitiveness Yearbook. Lausanne:

IMD.

7. Porter, M. E., Ketes, C. in Delgado, M.. (2007) The Microeconomic Foundations of Prosperity: Findings from the Business Competitivness Index. The Global Competitiveness Report 2007-2008. Geneva: WEF.

8. Radaelli in drugi. (2005). Project on Indicatiors of regulatory quality. Final Report. Multiannual Programme for Enterprise and Entrepreneurship 2001–2005. DG Enterprise. Centre of European Studies. University of Bradford.

Bradford.

9. Poro ilo o razvoju. Razli ni letniki. Ljubljana: Urad za makroekonomske analize in razvoj.

10. Strategija razvoja Slovenije. (2005) Ljubljana: Urad za makroekonomske analize in razvoj. Pridobljeno 1.5.2008 na http://www.umar.gov.si/fileadmin/user_upload/projekti/02_StrategijarazvojaSlovenije.pdf

Viri

11. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Second strategic review of Better Regulation in the European Union.

COM(2008) 32 final. (30. 1. 2008). Brussels.

12. Consolidated Matrix Of External And Internal World Bank Governance Data Sets And Instruments. World Bank.

Pridobljeno 20.5.2008 na http://siteresources.worldbank.org/EXTWBIGOVANTCOR/ Resources/Matrix_2.xls . 13. Doing Business 2008. Comparing Regulation in 178 Economies. (2007). Washington, D.C.: World Bank in

International Finance Corporation.

14. IMD Wolrd Competitiveness Yearbook 2007. (2007). Lausanne: IMD.

15. Reducing administrative burdens in the European Union. 2007 progress report and 2008 outlook. Commission working document. COM(2008) 35 final. (30.1.2008). Brussels.

40

16. Sala-i-Martin, X. in drugi. (2007). The Global Competitiveness Index: Measuring the Productiove Potential of Nations. The Global Competitiveness Report 2007-2008. Geneva: WEF.

17. Smith Warrick in drugi. (2005). World Development Report 2005. A Better Investment Climate for Everyone.

Washington, D.C.: The World Bank.

18. The Global Competitiveness Report 2007 – 2008. (2007).

19. World Development Indicators. (2007). Washington, D.C.: The World Bank.