• Rezultati Niso Bili Najdeni

Informacija o okuženosti z novim južnoafriškim sevom koronavirusa

zdravnika iz UKC Maribor odmeva tako v strokovni kot splošni javnosti. Namen sestavka ni moralizirati o vedenju omenjenega zdravnika, temveč o vlogi

medicinskih sester v tem in podobnih

primerih (ki jih zagotovo ni malo). Iz poročanja o dogodku je namreč razbrati, da medicinske sestre opravljamo delo, ki ni vezano na naše poklicne kompetence. Gre tudi za etični vidik delovanja v omenjenem primeru nevrokirurga.

Opozoriti želim na vlogo medicinskih sester in njihovo dodat-no obremenjedodat-nost, v konkretnem primeru urejanje urnikov dela zdravnikov za delo zunaj matičnih zavodov. Glede na to, da je teh zdravnikov po vsej državi zelo veliko, se vprašajmo, koliko jim pomagajo to delo urejati medicinske sestre, tudi med svojim službenim časom, ob delovnih obveznostih, za kar jih delodajalec plačuje. Poraja se več vprašanj: kakšne so dodatne obremenitve medicinskih sester s tem delom, kako je z njihovimi delokrogi, kako dodatno delo vpliva na kako-vost, varnost, učinkovitost njihovega dela, kako je s poklicni-mi kompetencapoklicni-mi, medpoklicnipoklicni-mi odnosi v tipoklicni-mih itd.

Novica o okuženosti kirurga iz UKC Maribor, ki je pripotoval iz Afrike, se je konec februarja bliskovito razširila. Na Necenzu-rirano.si (26. 2. 2021) lahko beremo: »Gre namreč za kirurga,

ki je v zadnjih letih delal pri vsaj devetih izvajalcih zdravstve-nih storitev. Ob redni službi v UKC Maribor in honorarnem delu v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina v Ljubljani je paciente pregledoval in operiral tudi v … Kot smo neuradno izvedeli, za njegov urnik pri vseh teh izvajalcih skrbi kar ena od medi-cinskih sester na oddelku za nevrokirurgijo v UKC Maribor.

(https://necenzurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/to-je- -zdravnik-iz-namibije-zaradi-katerega-odpovedujejo-operaci-je-853208). V drugi informaciji (8. 3. 2021) istega vira ima omenjeni zdravnik veljavno soglasje za delo še pri petih za-sebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti … Po podatkih iz UKC Maribor ima trenutno 120 njihovih zdravnikov in drugih zapo-slenih skupno 213 soglasij za delo izven matične ustanove. Od teh jih 53 dela izključno v javnih zavodih, 67 pa jih dela tudi pri zasebnikih. Največ soglasij imajo kirurgi ortopedi, ki so že tako na vrhu seznama najbolje plačanih zdravnikov. https://necen- zurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/ukc-maribor-stoti-na-zdravnikov-lahko-med-epidemijo-dela-drugje-855337.

V prvi navedbi gre za »neuradno« informacijo, v drugi za ura-dno (UKC Maribor). Gre pa tudi za vprašanje, kdo te obve-znosti zdravnikov koordinira. Kirurgi naj bi bili med delovnim časom veliko v operacijskih dvoranah, torej težko to delajo sami, četudi bi to pričakovali. A vsaj v primeru nevrokirurga Voršiča ni (bilo) tako. Kot navedeno »za njegov urnik pri vseh teh izvajalcih skrbi kar ena od medicinskih sester na oddelku za nevrokirurgijo«. Razumeti je, da med službenim časom.

Ni pomembna njena identiteta, gre za primer, ki zagotovo ni osamljen. Kolegica zagotovo dela vestno, kar ji je naročeno, najbrž ne v svojem prostem času. Z navajanjem vseh zavo-dov, kjer naj bi zdravnik honorarno delal, si lahko ustvarimo sliko, koliko dela prinese takšno »urejanje urnika« za pet, de-vet delovišč.

34

UTRIP April, maj 2021

Ob tem se poraja več vprašanj: kaj je vsebina dela medicin-ske sestre, kdaj ga lahko opravlja kakovostno, učinkovito, varno, v skladu s strokovnimi in organizacijskimi navodili, etičnimi načeli, ali res dela za dobro pacientov in zavoda, kjer prejema svojo plačo? Katere so torej njene kompetence in odgovornosti, vezane na delovno mesto, stroko, poklicno etiko, delovnopravno in drugo zakonodajo; ne nazadnje po 55. členu ZZDej za svoje delo odgovarja strokovno, kazen-sko, materialno in etično. Katere vsebine mora opustiti, če se mora vzporedno ukvarjati z administracijo, telefoni, e-pošto, da ureja honorarno delo svojega sodelavca, enega ali več, kdo ve … V našem primeru za devet (!) ali pet (!), ni bistveno, njegovih delovišč po različnih koncih države. In zunaj nje.

In kjer zdravnik najbrž tudi lepo zasluži. Četudi morda pade kakšna drobtinica (evro) z njegove lepo obložene mize. A v času službe jo plačuje zavod oz. zdravstvena zavarovalnica, torej pacienti. Ti pa čakajo v najdaljših čakalnih vrstah za operacije prav v zavodu, kjer dela omenjeni nevrokirurg.

Četudi si zdravniki dovolijo »razpolagati« s časom medi-cinskih sester za zasebne interese, se vprašajmo, kje je tu vloga managementa zdravstvene nege, kje so notranje in/

ali zunanje presoje, drugi mehanizmi nadzora. UKC Maribor je večkrat javno opozarjal na hudo pomanjkanje medicinskih sester, o čemer ne dvomimo. Zato je vsakdo še toliko bolj dragocen; če le en član (da ne govorimo o številnih izpadih v času epidemije) negovalnega tima manjka, je manj možnosti ustrezne strokovne obravnave pacientov. Hiter izračun: za devet delovišč koordiniranja urnika zdravnika, in če za vsako delovišče porabi samo deset minut na dan, je to 90 minut, na teden en delovni dan, na leto mesec in pol do dva meseca izpada! A nekdo mora delo te medicinske sestre opraviti.

Iz primera se skušajmo kaj naučiti. Ponavljam, da ne gre za izpostavljanje kolegice, delajmo na tem, da bo podob-nih situacij čim manj ali jih sploh ne bo. Kot smo se učili ob situaciji s kalijevim kloridom pred leti na Nevrološki kliniki v UKC Ljubljana. Tedaj smo na Zbornici – Zvezi oblikovali

»Protokol medpoklicne komunikacije med medicinskimi sestrami/babicami in zdravniki v primerih dvoma o naroče-nih ukrepih« (https://www.zbornica-zveza.si/wp-content/up-loads/2019/09/Protokol-medpoklicnega-sodelovanja.pdf).

Ob primeru »Namibija« se porajajo tudi etični izzivi; troje etič-nih načel iz našega poklicnega kodeksa naj nam bo vodilo, če bi se znašli v situaciji, ko naročilo, zaprosilo, zadolžitev niso v naboru naših poklicnih kompetenc niti jih ne oprede-ljujejo načela poklicne etike:

NAČELO I: Izvajalci zdravstvene nege in oskrbe skrbijo za ohranitev življenja in zdravja ljudi. Svoje delo so dolžni op-ravljati humano, strokovno, kakovostno, varno, sočutno, od-govorno, vestno ter v odnosu do pacienta spoštovati njegove potrebe, vrednote in prepričanja. NAČELO IV: Izvajalci zdra-vstvene nege in oskrbe v okviru svojih pristojnosti nudijo pacientu kompetentno zdravstveno nego in oskrbo. Stan-dardi delovanja: … zavzemajo se za take razmere pri delu, ki omogočajo izvajanje zdravstvene nege in oskrbe v skladu z vrednotami, načeli in standardi ravnanja tega kodeksa etike.

NAČELO V: Delovanje izvajalcev zdravstvene nege in oskrbe temelji na odločitvah v korist pacienta https://www.zborni- ca-zveza.si/wp-content/uploads/2019/12/Kodeks-etike-v--zdravstveni-negi-in-oskrbi-Slovenije.pdf.

Ne nazadnje gre za ugled našega poklica in za vprašanje:

želimo v odnosu do zdravnikov igrati še naprej podrejeno po-močniško vlogo, ki se je desetletja otepamo, ali enakopravno sodelovalno? Se znamo v odnosih s sodelavci asertivno odzi-vati v podobnih situacijah? Torej znati reči: NE. Naše znanje, strokovni dosežki, razvoj profesije, izobraževanje, raziskova-nje, vsakodnevna dejanja v praksi, ne nazadnje priznanja, na primer zaupanje pacientov v poklic medicinske sestre ali rav-nokar prejeti prestižni naslov ONE 365 naj nam bodo vodilo pri odločitvah, tudi etični izbiri: ali delo za sodelavca, ki ni v na-šem delokrogu, ali skrb za pacienta. Dvoma ne bi smelo biti.

Obvestilo

Spoštovani,

naslednja številka Utripa je dvojna (junij/julij)

in izide

v prvih dneh junija 2021.

Prispevke sprejemamo do 20. maja.

Uredništvo

E T I K A

35

UTRIP April, maj 2021

V Zarji Jani je bil 9. 2. 2021 objavljen prispevek novinarke Jelke Sežun z naslovom Ste danes že uščipnili svo-jo študentko, natakarico, medicinsko sestro. Na ta prispevek smo se odzvali v Delovni skupini za nenasilje v zdra-vstveni in babiški negi, saj smo meni-li, da v določenih vidikih stereotipno obravnava medicinske sestre in tudi problematiko spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Hkrati pa smo želeli bralkam in bralcem spolno nadlegovanje v zdravstvu predstaviti bolj celovito.

Na uredništvo revije Zarja Jana smo poslali to dopolnilo članku, ki sicer še ni bilo objavljeno. Z namenom ozaveščanja članic in članov Zbornice – Zveze o tej zelo aktualni družbeni temi ga objavlja-mo tudi v Utripu.

A K T U A L N O

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, vodja Irena Špela Cvetežar

36

UTRIP April, maj 2021 A K T U A L N O