• Rezultati Niso Bili Najdeni

Korelacijska analiza zaužitih kosil

4.3 KORELACIJSKA ANALIZA

4.3.4 Korelacijska analiza zaužitih kosil

S Pearsonovim korelacijskim koeficientom smo določili stopnjo linearne povezanosti med odvisnimi spremenljivkami (preglednica 46).

Ugotovili smo, da so na splošno povezave zmerno visoke, obstaja pa nekaj bistveno pozitivnih in bistveno negativnih korelacij.

Največje pozitivne linearne zveze so med količino in energijsko vrednostjo, energijsko vrednostjo in maščobo, energijsko vrednostjo in ogljikovimi hidrati, energijsko vrednostjo in železom, beljakovinami in železom, beljakovinami in fosforjem, beljakovinami in vitaminom B2, kalcijem in fosforjem, železom in fosforjem, železom in vitaminom B1, železom in vitaminom B2, kalcijem in vitaminom B2, fosforjem in vitaminom B2, beljakovinami in niacinom, fosforjem in niacinom, kalijem in vitaminom B6, težo in ITM ter senzorično oceno in končno oceno.

Energijska vrednost zaužitih kosil je v linearno pozitivni korelaciji s količino jedi, vsebnostjo maščob, ogljikovih hidratov in železa. V primeru, da se poveča energijska vrednost, se poveča tudi zaužita količina jedi, vsebnost maščob, ogljikovih hidratov ter železa in obratno.

Vsebnost zaužitih beljakovin za kosilo je v močni linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo zaužitega niacina, železa, fosforja in vitamina B2. Če se poveča vsebnost zaužitih beljakovin, se poveča tudi vsebnost zaužitega niacina, železa, fosforja ter vitamina B2 in obratno.

Vsebnost zaužitega fosforja za kosilo je v močni linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo zaužitega niacina, vitamina B2 in kalcija. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega fosforja, se poveča tudi vsebnost zaužitega niacina, vitamina B2 ter kalcija in obratno.

Vsebnost zaužitega železa za kosilo je v močni linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo fosforja, vitamina B1 in vitamina B2. Če se poveča vsebnost zaužitega železa, se poveča tudi vsebnost zaužitega fosforja, vitamina B1 ter vitamina B2 in obratno.

Vsebnost zaužitega kalcija za kosilo je v močni linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo vitamina B2. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega kalcija, se poveča tudi vsebnost zaužitega vitamina B2.

Vsebnost zaužitega kalija za kosilo je v močni linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo vitamina B6. Če se poveča vsebnost zaužitega kalija, se poveča tudi vsebnost zaužitega vitamina B6 in obratno.

Telesna teža je v močni linearno pozitivni korelaciji z ITM. V primeru, da se poveča telesna teža mladostnika, se poveča tudi njegov ITM in obratno.

Senzorična ocena priljubljenosti kosil je v močni linearno pozitivni korelaciji z izračunano končno oceno senzorične priljubljenosti jedi in napitkov za kosila. V primeru, da se poveča senzorična ocena kosil, se poveča tudi končna ocena in obratno.

Največji negativni linearni zvezi sta med zelenjavo in žiti ter zelenjavo in ceno.

Količina zaužite zelenjave za kosila je v močni negativni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitih žit. V primeru, da se poveča količina zaužite zelenjave, se zmanjša količina zaužitih žit in obratno.

Količina zaužite zelenjave za kosila je v močni negativni korelaciji s ceno kosil. Če se poveča količina zaužite zelenjave, se zniža cena kosil in obratno.

Bistveno pozitivno linearno povezanost med vključenimi spremenljivkami smo ugotovili pri beljakovinah in količini jedi, beljakovinah in energijski vrednosti, maščobah in količini jedi, maščobah in beljakovinah, maščobah in železu, maščobah in fosforju, maščobah in kaliju, maščobah in vitaminu B1, maščobah in vitaminu B2, ogljikovih hidratih in količini jedi, ogljikovih hidratih in železu, ogljikovih hidratih in vitaminu B2, prehranskih vlakninah in energijski vrednosti, prehranskih vlakninah in železu, prehranskih vlakninah in fosforju, prehranskih vlakninah in kaliju, prehranskih vlakninah in vitaminu B1, holesterolu in beljakovinah, holesterolu in kalciju, holesterolu in fosforju, holesterolu in vitaminu B1, holesterolu in niacinu, količini jedi in železu, količini jedi in fosforju, količini jedi in kaliju, količini jedi in natriju, količini jedi in vitaminu B1, količini jedi in vitaminu B2, energijski vrednosti in fosforju, energijski vrednosti in kaliju, energijski vrednosti in vitaminu B1, energijska vrednost in vitaminu B2, kalciju in železu, kalciju in kaliju, železu in kaliju, železu in niacinu, fosforju in kaliju, fosforju in vitaminu B1, kaliju in vitaminu B1, kaliju in vitaminu B2, vitaminu B1 in vitaminu B2, vitaminu B1 in vitaminu B6, vitaminu B2 in vitaminu B6, maščobah in vitaminu B6, prehranskih vlakninah in vitaminu B6 ter telesni teži in telesni višini.

Vsebnost zaužitih beljakovin za kosilo je v linearno pozitivni korelaciji z energijsko vrednostjo in količino jedi. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitih beljakovin, se poveča tudi energijska vrednost in količina zaužitih jedi za kosilo in obratno.

Vsebnost zaužitih maščob za kosilo je v linearno pozitivni korelaciji s količino jedi, vsebnostjo beljakovin, železa, fosforja, kalija, vitamina B1, vitamina B2 in vitamina B6. Če se poveča vsebnost zaužitih maščob, se poveča tudi vsebnost zaužitih beljakovin, železa, fosforja, kalija, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 ter količina jedi za kosila in obratno.

Vsebnost zaužitih ogljikovih hidratov je v linearno pozitivni korelaciji s količino jedi, vsebnostjo železa in vitamina B2. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitih ogljikovih hidratov za kosilo, se poveča tudi količina jedi, vsebnost železa ter vitamina B2 in obratno.

Vsebnost zaužitih prehranskih vlaknin za kosilo je v linearno pozitivni korelaciji z energijsko vrednostjo, vsebnostjo železa, fosforja, kalija, vitamina B1 in vitamina B6. Če se poveča vsebnost zaužitih prehranskih vlaknin za kosilo, se poveča tudi energijska vrednost, vsebnost železa, fosforja, kalija, vitamina B1 ter vitamina B6 in obratno.

Vsebnost zaužitega holesterola za kosilo je v linearno pozitivni korelaciji z vsebnostjo beljakovin, kalcija, fosforja, vitamina B1 in niacina. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega holesterola za kosilo, se poveča tudi vsebnost zaužitih beljakovin, kalcija, fosforja, vitamina B1 ter niacina in obratno.

Količina zaužitih jedi za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo fosforja, železa, kalija, natrija, vitamina B1 in vitamina B2. Če se poveča količina zaužitih jedi za kosila, se poveča tudi vsebnost zaužitega fosforja, železa, kalija, natrija, vitamina B1 ter vitamina B2 in obratno.

Energijska vrednost zaužitih kosil je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo fosforja, kalija, vitamina B1 in vitamina B2. V primeru, da se poveča energijska vrednost zaužitih zaužitih kosil, se poveča tudi vsebnost zaužitega fosforja, kalija, vitamina B1 ter vitamina B2 in obratno.

Vsebnost kalcija v zaužitih kosilih je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega železa in kalija. Če se poveča vsebnost zaužitega kalcija, se poveča tudi vsebnost zaužitega železa in kalija.

Vsebnost zaužitega železa za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega kalija in niacina. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega železa, se poveča tudi vsebnost zaužitega kalija ter niacina in obratno.

Vsebnost zaužitega fosforja za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega kalija in vitamina B1. Če se poveča vsebnost zaužitega fosforja, se poveča tudi vsebnost zaužitega kalija ter vitamina B1 in obratno.

Vsebnost zaužitega kalija za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega vitamina B1 in vitamina B2. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega kalija, se poveča tudi vsebnost zaužitega vitamina B1 ter vitamina B2 in obratno.

Vsebnost zaužitega vitamina B1 za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega vitamina B2 in vitamina B6. Če se poveča vsebnost zaužitega vitamina B1 za kosilo, se poveča tudi vsebnost vitamina B2 ter vitamina B6 in obratno.

Vsebnost zaužitega vitamina B2 za kosilo je v pozitivni linearni korelaciji z vsebnostjo zaužitega vitamina B6. V primeru, da se poveča vsebnost zaužitega vitamina B2 za kosilo, se poveča tudi vsebnost zaužitega vitamina B6 in obratno.

Telesna višina mladostnikov je v pozitivno linearni korelaciji s telesno težo. Če se poveča telesna višina mladostnikov, se poveča tudi telesna teža in obratno.

Table 46: Correlation matrix of consumed lunches in regard to variables

Outline

POVEZANI DOKUMENTI