• Rezultati Niso Bili Najdeni

Korelacijska matrika

In document FAKULTETA ZA MANAGEMENT (Strani 94-117)

koeficient korelacije 1 0,290**

Sig. (2-stranski) 0,000

koeficient korelacije 0,290** 1

Sig. (2-stranski) 0,000

N 220 220

** Korelacija je signifikantna pri 0,01.

Ugotovitev

S hipotezo 3 smo predvidevali, da ocena zadovoljstva z uporabo kompresijskih nogavic vpliva na ponovni nakup izdelka.

Analiza je pokazala, da hipotezo lahko potrdimo, in podamo ugotovitev, da ocena zadovoljstva z uporabo kompresijskih nogavic vpliva na ponovni nakup izdelka.

7.8 Ugotovitve raziskovanja

V empiričnem delu naloge smo s pomočjo kvalitativne raziskave v obliki anketnega vprašalnika raziskali, preučili, opredelili in analizirali zavedanje uporabnikov medicinskih kompresijskih nogavic za preprečevanje in zdravljenje bolezni kroničnega venskega popuščanja, dejavnike, ki vplivajo na nakup izbranih medicinsko tehničnih pripomočkov, in analizirali zadovoljstvo z le-temi v Sloveniji.

Na osnovi rezultatov raziskave lahko podamo glavne ugotovitve empiričnega dela naloge.

Anketirani so se v povprečju najbolj strinjali s trditvijo, da so informacije o bolezni in poteku zdravljenja bolezni kroničnega venskega popuščanja pridobili v lekarni ali specializirani trgovini (M = 3,62), najmanj pa so se strinjali s trditvijo, da so informacije o bolezni in poteku zdravljenja bolezni kroničnega venskega popuščanja pridobili pri medicinski sestri v ambulanti splošne medicine (M = 1,85), kar potrjujejo že razmišljanja in pregled stanja v teoretičnem delu naloge. Anketirani so se v povprečju najbolj strinjali s trditvijo, da je na nakup medicinskih kompresijskih nogavic kot način zdravljenja bolezni vplivalo priporočilo in predpis kompresijske nogavice s strani zdravnika specialista (M = 3,97). Strinjamo se, da porabniki iščejo nasvete in znanje o preprečevanju in zdravljenju bolezni tam, kjer je strokovnost najvišja. Če zdravnik priporoča določeni izdelek, je velika verjetnost, da bodo porabniki prav tega tudi kupili.

Največ anketiranih (34,1 %) je bilo mnenja, da je za njih najpomembnejši dejavnik za ponovni nakup medicinskih kompresijskih nogavic zadovoljstvo z izdelkom, sledita kakovost izdelka (29,5 % anketiranih) in priporočilo zdravnika specialista (25,9 % anketiranih).

Ugotovili smo tudi, da anketirani pogosto uporabljajo medicinske kompresijske nogavice (M = 4,05) in da skupna ocena zadovoljstva anketiranih v povprečju znaša 4,07, kar je zelo dober rezultat.

Preverjali smo tri hipoteze:

H1 – Strokovno komuniciranje statistično bolj pomembno vpliva na odločitve porabnikov pri odločitvi za nakup kompresijskih nogavic kot marketinško komuniciranje.

Hipotezo smo potrdili in podali ugotovitev, da strokovno komuniciranje, tj. priporočilo kompresijske nogavice s strani zdravnika specialista, medicinske sestre ali farmacevta, statistično bolj pomembno vpliva na odločitve uporabnikov pri odločitvi za nakup kompresijskih nogavic kot marketinško komuniciranje, kot so priporočila iz medijev, priporočila neposredno od proizvajalca kompresijskih nogavic ali priporočila od prijateljev, svojcev, znancev.

H2 – Porabniki se odločajo za nakup kompresijskih nogavic na osnovi njihove cene, kakovosti izdelka in blagovne znamke.

Hipotezo smo le delno potrdili in podali ugotovitev, da se uporabniki za nakup kompresijskih nogavic odločajo na osnovi kakovosti izdelka, blagovne znamke in popusta pri nakupu, na osnovi njihove prodajne cene pa ne.

H3 – Ocena zadovoljstva z uporabo kompresijskih nogavic vpliva na ponovni nakup izdelka.

Hipotezo smo potrdili in podali ugotovitev, da ocena zadovoljstva z uporabo kompresijskih nogavic vpliva na ponovni nakup izdelka.

7.9 Prispevek magistrske naloge k znanosti

Izvirni znanstveni prispevek magistrske naloge predstavlja lastna izvedena kvantitativna raziskava, s katero smo v empiričnem delu naloge ugotavljali in analizirali dejavnike, ki vplivajo na nakup izbranih medicinsko tehničnih pripomočkov (medicinskih kompresijskih nogavic) za preprečevanje in zdravljenje bolezni kroničnega venskega popuščanja, in zadovoljstvo porabnikov v Sloveniji. Empirična analiza je potrdila oz. delno potrdila zastavljene hipoteze, ki do sedaj v tej obliki še niso bile preizkušene. Prav tako celovite analize zadovoljstva bolnikov s kompresijskimi nogavicami v slovenskem prostoru še nismo zasledili in je iz tega razloga zagotovo to pomemben prispevek k znanosti tako na področju marketinga medicinsko tehničnih pripomočkov kot na področju medicine, kjer je kompresijsko zdravljenje temelj zdravljenja bolnikov s kroničnim venskim popuščanjem in je zadovoljstvo obolelih še kako pomembno.

7.10 Predlogi za nadaljnji razvoj in raziskovanje

V empirični raziskavi magistrske naloge smo se osredotočili predvsem na marketinški vidik kupca oz. porabnika medicinskih kompresijskih nogavic – marketinško in strokovno komuniciranje o bolezni, prepoznavanje bolezni, simptomi, nakupne navade uporabnikov kompresijskih nogavic, zadovoljstvo z medicinskimi kompresijskimi nogavicami, dejavniki, ki vplivajo na nakup, idr. Že v fazi izvajanja anketnega vprašalnika smo dobili veliko pobud s strani medicinske stroke (zdravniki specialisti, medicinske sestre, farmacevti), da bi bilo zanimivo v anketni vprašalnik vpeljati tudi dodatna vprašanja, npr.:

– razliko v zadovoljstvu in nakupnih navadah uporabnikov preventivnih in kurativnih kompresijskih nogavic,

– razliko v zadovoljstvu in nakupnih navadah glede na klasifikacijo CEAP (klinični, etiološki, anatomski in patofiziološki vidik) opredelitve kronične venske odpovedi, saj bi zagotovo prišli do različnih rezultatov,

– zadovoljstvo tistih obolelih, ki prejmejo medicinsko kompresijsko nogavico na naročilnico ZZZS-ja (oboleli za limfedem), idr.

– zadovoljstvo z medicinskimi kompresijski nogavicami pri kroničnih bolnikih idr.

Predlogi za nadaljnji razvoj in raziskovanje so bili sicer bolj v medicinskem smislu, kar je pravzaprav pričakovano glede na tematiko in kraj izvajanja anketnega vprašalnika.

Ugotovimo lahko, da je področje raziskovanja kroničnega venskega popuščanja in uporabe medicinskih kompresijskih nogavic izredno zanimiva in široka tematika, kar je bilo prikazano tudi v teoretičnem delu naloge. Verjamemo, da bo magistrska naloga vzpodbudila nadaljnja raziskovanja, tako na marketinškem kot na medicinskem področju, in veselimo se novih znanstvenih odkritij in dognanj na tem področju.

8 SKLEP

Zdravje je največja vrednota posameznika, in če je še nedolgo nazaj veljalo prepričanje, da bolnik za svoje zdravje kupi ali stori vse, samo da bi ozdravel – danes temu ni več tako. Tudi na trgu medicinsko tehničnih pripomočkov se je stopnja konkurenčnosti močno povečala.

Kupci so veliko bolj zahtevni, informirani in poučeni s strani stroke in tudi medijev. Poznajo izdelke, blagovne znamke, vedo, kakšno kakovost si želijo in koliko so pripravljeni za to kakovost plačati. Na izbiro imajo ne samo različne izdelke, temveč tudi prostor (specializirano trgovino, lekarno), kjer izdelek kupijo, saj je pri nakupu medicinsko tehničnih pripomočkov potrebno strokovno svetovanje in izbira ustreznega pripomočka po meri posameznika oz. bolnika.

V teoretičnem delu magistrske naloge smo s pomočjo domače in tuje literature ugotovili, da je bolezen ven v velikem porastu in da ima povprečni Evropejec več kot 50 % možnosti, da bo zbolel za boleznijo kroničnega venskega popuščanja oz. bo imel vsaj enega od simptomov bolezni ven, kot so bolečine v spodnjem delu nog, otekline, nočni krči, utrujene, težke noge, krčne žile, kar posledično pomeni, da se bo kakovost življenja obolelega tudi bistveno poslabšala. Podani so bili predlogi preventivnih ukrepov na nivoju posameznika in države ter načini zdravljenja bolezni.

Ker je osnova zdravljenja kroničnega venskega popuščanja kompresijsko zdravljenje, smo v empiričnem delu magistrske naloge s pomočjo kvantitativne raziskave v obliki anketnega vprašalnika raziskali zadovoljstvo obolelih uporabnikov medicinskih kompresijskih nogavic v Sloveniji. Ugotovili smo, da so anketirani na splošno zelo zadovoljni z medicinskimi kompresijskimi nogavicami in da ocena zadovoljstva z uporabo kompresijskih nogavic vpliva na ponovni nakup izdelka. V sklopu preverjanja hipotez je bilo ugotovljeno, da strokovno komuniciranje statistično bolj pomembno vpliva na odločitve uporabnikov pri odločitvi za nakup kompresijskih nogavic kot marketinško komuniciranje. Če zdravnik priporoča uporabo kompresijske nogavice, je velika verjetnost, da bodo porabniki prav tega tudi kupili. Zanimiva je bila tudi ugotovitev, da se uporabniki za nakup kompresijskih nogavic odločajo na osnovi kakovosti izdelka, blagovne znamke in popusta pri nakupu, ne pa na osnovi njihove redne prodajne cene.

Izidi raziskovanja so vsekakor pomembni za podjetja oz. zaposlene, ki tržijo medicinske kompresijske nogavice. Z željo tako po večji uspešnosti prodaje medicinskih kompresijskih nogavic kot tudi po boljšem in učinkovitejšem zdravljenju bi morala podjetja pogosteje obiskovati zdravnike specialiste, farmacevte in ostalo medicinsko osebje ter jih informirati o medicinskih kompresijskih nogavicah, dostopnosti materialov, opravljenih študijah, cenah, prednostih določenih blagovnih znamk in tudi o vsem ostalem, saj oboleli največ informacij pridobijo prav pri zdravniku specialistu ali farmacevtu. V prihodnosti bi bilo zaželeno, da bi tudi javno zdravstvo naredilo več v smislu preventivnih programov, hitrega odkrivanja bolezni kroničnega venskega popuščanja ter takojšnjega zdravljenja bolezni, saj se žilnim

obolenjem v Sloveniji namenja premalo pozornosti tako v strokovni kot tudi v širši javnosti, a hkrati predstavljajo tudi širši in relativno velik družbeno-ekonomski problem.

LITERATURA IN VIRI

Aaker, D. A. 1991. Managing brand equity. New York: The Free Press.

Aaker, D. A. 1998. Marketing Reasearch. 6. izdaja. New York: John Wiley.

Agus, G. B., C. Allegra, G. Arpaia, G. Botta, A. Cataldi, V. Gasbarro in S. Macini. 2001.

Guidelines for the diagnosis and treatment of chronic venous insufficiency. International Angiology 20 (2): 3–37.

Anderson, G. in J. Horvath. 2004. The Growing Burden of Chronic Disease in Amerika.

Public Health Reports 119 (3): 263–270.c.

Anderson, E. W., C. Fornell in D. R. Lehmann. 1994. Customer Satisfaction, Market Share, and Profitability: Findings from Sweden. New York: Journal of Marketing 58: 53–66.

Andreozzi, G. M., R. Cordova, M. A. Scomparin, R. Martini, A. D'eri in F. Andreozzi. 2005.

Quality of life in chronic venous insufficiency. An Italian pilot study of the Triveneto Region. International Angiology 24: 272–277.

Assael, H. 1998. Consumer behavior and marketing action. 6. izdaja. Cincinnati, Ohio:

South-Western Collage Publishing: Inetrnational Thomson Publishing.

Baumgartner, J. 1991. Nonmarketing Professionals Need More than 4Ps. Marketing News 22 (7): 28.

Beaglehole, R., S. Ebrahim, S. Reddy, J. Voute in S. Leeder. 2007. Chronic diseases 5:

Prevention of chronic diseases: A call to action. The Lancet 370: 2152–2157.

Belcaro, G., A. N. Nicolaides in M. Veller. 1995. Venous disorders: A manual of diagnosis and treatment. London: W. B. Saunders.

Belch, G. in M. A. Belch. 2001. Advertising and promotion: An integrated marketing communications perspective. 5. izdaja. Boston: McGraw-Hill.

Bergan, J. J., G. W. Schmid-Schönbein, P. D. Smith, A. N. Nicolaides, M. R. Boisseau in B.

Eklöf. 2006. Mechanisms of Disease: Chronic Venous Diseases. The New England Journal of Medicine 355: 488–498.

Booms, B. H. in M. J. Bitner. 1981. Marketing strategies and organisation structures for service firms. V Marketing of Services, ur. J. Donnelly in W. R. George, 47–52. Chicago:

American Marketing Association.

Bratina, D. 2003. Vedenjski modeli vrednotenja kapitala blagovne znamke s primerom kvantifikacije. Magistrska naloga, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani.

Bunc, M. 2007. Globalni integrirani marketing: področje tržnega plasmaja. Ljubljana: DZS.

Caggiati, A., J. J. Bergan, P. Gloviczki, B. Eklöf, C. Allegra in H. Partsch. 2005.

Nomenclature of the veins of the lower limb: Extensions, refinements, and clinical application. An International Interdisciplinary Consensus Committe on Venous Anatomical Terminology. Journal of vascular surgery: 41: 720–721.

Campbell, B. 2005. Kako razumeti krčne žile. Ljubljana: Geonavtik.

Canonico, S., C. Gallo, G. Paolisso, F. Pacifico, G. Sciaudone, N. Ferrara, V. Piegari, M.

Varricchio in F. Rengo. 1998. Prevalence of varicose veins in an Italian eldery population. International Angiology 49 (2): 129–135.

Carpentier, H. P., H. R. Maricq, C. Biro, C. O. Poncot-Makinen in A. Franco. 2004.

Prevalence, risk factors, and clinical patterns of chronic venous disorders of lower limbs:

a population-based study in France. Journal of vascular surgery 40 (4): 650–659.

Clevelandclinic. 2015. Venska insuficienca. Http://my.clevelandclinic.org/services/heart/

disorders/pad/varicosespiderveins (13. 11. 2015).

Cullum, N., E. A. Nelson, A. W. Fletcher in T. A. Sheldon. 2000. Compression for venous leg ulcers. Cochrane Database Syst Rev 2000 (3): CD000265.

Damjan, J. in S. Možina. 1999. Obnašanje potrošnikov. 3. izdaja. Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

De Pelsmacker, P., M. Geuens in J. Van den Bergh. 2005. Foundations of Marketing Communications: A European Perspective. Harlow: Prentice Hall.

Devetak, G. 1996. Marketinška zasnova podjetja: marketing, razvoj, inovacije, industrijska lastnina, mednarodno sodelovanje, motiviranje in stimuliranje. Kranj: Moderna

organizacija.

Devetak, G. 2007. Marketing management. Koper: Fakulteta za management.

Devetak, G. in G. Vukovič. 2002. Marketing izobraževalnih storitev: intelektualna lastnina, zadovoljstvo odjemalcev, strategije, poslovna odličnost, benchmarking, metodologija raziskovanja, elektronsko poslovanje, ustvarjalnost. Kranj: Moderna organizacija.

Diafit. 2015a. Asortima kompresijskih nogavic. Http://www.diafit.si/index.php/medicinske-kompresijske-nogavice-sigvaris.html (19. 12. 2015).

Diafit. 2015b. Nasveti za lajšanje in preprečevanje težav zaradi venskih obolenj – krčnih žil.

Http://www.diafit.si/index.php/kako-lajsamo-in-preprecujemo-tezave-zaradi-venskih-obolenj.html (15. 11. 2015).

Dibb, S., L. Simkin, W. M. Pride in O. C. Ferrell. 1997. Marketing: Concepts and Strategies.

Boston: Houghton Mifflin Company.

Dobele, A. R. in T. Ward. 2002. Categories of Word-of-Mouth Referrers.

Http://www.anzmac.org/conference_archive/2002/papers/pdfs/p123_dobele.pdf (7. 12.

2015).

Dodds, W. B., B. K. Monroe in D. Grewal. 1991. Effect of price, brand, and store information on buyers product evaluations. Journal of Marketing Research 28 (3): 307–319.

Doyle, P. 1998. Marketing management and strategy. 2. izdaja. London: Prentice Hall Europe.

Drešček, M. 2011. Obravnava bolnikov s kroničnim venskim popuščanjem v ambulanti družinske medicine. V XI. Kokaljevi dnevi, ur. Z. Klemenc-Ketiš in M. Drešček, 3–7.

Radovljica: Zavod za razvoj družinske medicine.

Drinovec, J. 2002. Kronično vensko popuščanje, bolečina v križu. V 8. Krkini rehabilitacijski dnevi, ur. J. Drinovec, 74–80. Novo mesto: Krka zdravilišča.

Dubrovski, D. 1997. Model potrošnikovega zadovoljstva. Slovenska ekonomska revija 48 (5):

33−44.

Egan, J. 2007. Marketing Communications. London: Thomson Learning High Holborn House.

Eklöf, B., R. B. Rutherford, J. J. Bergan, P. H. Carpentier, P. Gloviczki, R. L. Kistner, M. H.

Meissner, G. L. Moneta, K. Myers, F. T. Padberg, M. Perrin, C. Vaughan Ruckley, P. C.

Smith in T. W. Wakefield. 2004. Revision of the CEAP classification for chronic venous disorders: Consensus statement. Journal of Vascular Surgery 40 (6): 1248–1252.

Erevelles, S., R. Abhik in S. L. Vargo. 1999. The use of price and warranty cues in product evaluation: A comparison of U. S. and Hong Kong consumers. Journal od International Consumer Marketing 11 (3): 67–91.

Evans, M. 1998. From 1086 and 1984: direct marketing into the millennium. Marketing Intelligence and Planning 16 (1): 56–67.

Evans, C. J., F. G. R. Fowkes, C. V. Ruckley in A. J. Lee. 1999. Prevalence of varicose veins and chronic venous insufficiency in men and women in the general population:

Edinburgh Vein Study. Journal of Epidemiology and Community Health 53: 149–153.

Farquhar, P. H. 1989. Managing brand equity. Marketing Research 1 (3): 24−33.

Ferris, P., J. Oliver in C. de Kluyver. 1989. The relationship between distribution and market share. Marketing Science 8 (2): 107–127.

Fisk, P. R. 2009. Marketinški genij. Škofja Loka: Mihalič in partner.

Flis, V. 1999. Krčne žile. Ljubljana: Odin.

Florjančič, J. in M. Ferjan. 2000. Management poslovnega komuniciranja. Kranj: Moderna organizacija.

Franks, P. J., D. D. Wright, C. J. Moffatt, J. Stirling, A. E. Fletcher, C. J. Bulpitt in C. N.

McCollum. 1992. Prevalence of venous disease: a community study in west London. The European Journal of Surgery 158: 143–147.

Gabrijan, V. in B. Snoj. 1996. Trženje: splošno veljavne osnove. Maribor: Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Goi, C. L. 2009. A Review of Marketing Mix: 4Ps or More? International Journal of Marketing Studies 1 (1): 2–15.

Grewal, D., B. K. Monroe in R. Krishnan. 1998. The effect of price-comparison advertising ob buyers' perceptions of acquisition value, transaction value, and behavioral intentions.

Journal of Marketing 62 (2): 46−59.

Grmek Košnik, I. 2014. Breme kroničnih bolezni. V 5. simpozij Katedre za temeljne vede:

Kronične bolezni sodobne družbe: od zgodnjega odkrivanja do paliativne oskrbe, ur. I.

Grmek Košnik, S. Hvalič Touzery in B. Skela Savič, 14–9. Jesenice: Fakulteta za zdravstvo.

Gummesson, E. 1994. Making relationship marketing operational. International Journal of Service Industry Management 5 (5): 5–20.

Habjanič, D. in T. Ušaj Hvalič. 2000. Osnove trženja. Ljubljana: I&S Aladin.

Heyerdale, W. W. in L. K. Stalker. 1941. The management of varicose veins of the lower extremites. Ann Surg 114 (6): 1042–1049.

Hill, C. W. L. 1994. International business: competing in the global marketplace. Burr Ridge;

Boston; Sydney: Irwin.

Interbrand. 2015. Best global brands 2015. Http://interbrand.com/ (2. 12. 2015).

Jančič, Z. 1999. Celostni marketing. 2. razširjena izdaja. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede.

Jawien, A., T. Grzela in A. Ochwat. 2003. Prevalence of chronic venous insufficincy (CVI) in men and woman in Poland: Multicentre cross-cestional study in 40,095 patients.

Phlebology 18: 110–122.

Jelovac, D. 2000. Podjetniška kultura in etika. Portorož: Visoka strokovna šola za podjetništvo.

Jones, N. A., P. J. Webb, R. I. Rees in V. W. Kakkar. 1980. A physiological study od elastic compression stockings in venous disorders of the leg. British Journal of Surgery 67 (8):

569–572.

Judd, V. C. 1987. Differentiate with the 5th P: People. Industrial Marketing Management 16 (4): 241–247.

Kapferer, J. N. 2004. The New Straregic Brand Management: Creating and Sustaining Brand Equity Long Term. London: Kogan Page.

Kaplan, R. S. in D. P. Norton. 2000. Uravnotežen sistem kazalnikov: preoblikovanje strategije v dejanja. Ljubljana: Gospodarski vestnik založniška skupina.

Kapš, P., R. Kapš, Kapš P. ml. in S. Ostojić-Kapš. 2009. Bolezni srca in žilja. Novo mesto:

Grafika Tomi.

Keller, K. L. 1998. Strategic brand management: Building, measuring and managing brand equity. Upper Saddle River (New Yersey): Prentice Hall.

Kesič, D. 1999. Nekateri vidiki dodane vrednosti v farmacevtski industriji. Naše gospodarstvo: revija za aktualna gospodarska vprašanja 45 (5−6): 464−474.

Kesič, D. 2006. Modeli tržnega prilagajanja farmacevtskih družb iz tranzicijskih držav v procesu globalizacije trga. Naše gospodarstvo: revija za aktualna gospodarska vprašanja 52 (3–4): 140–146.

Kistner, R. L. in C. B. Kamida. 1995. 1995 update on phlebography and varicography.

Dermatologic Surgery 21 (1): 71–76.

Kodrin, L., A. Kregar Brus in H. Šuster Erjavec. 2013. Osnove trženja. 2. izdaja. Celje:

Fakulteta za komercialne in poslovne vede.

Kohler, H. 2003. Sigvaris »Venous Diseases of the Leg and Medical Compression Stockings and Pantyhose«. Switzerland: Ganzoni & Cie. St. Gallen.

Komsuoglu, B., Ö. Göldeli, K. Kulan, B. Cetinarslan in S. S. Komsuoglu. 1994. Prevalence and risk factors of varicose veins in an elderly population. Gerontology 40: 25–31.

Konečnik Ruzzier, M. 2011. Temelji trženja: pristop k trženjskemu načinu razmišljanja v 21.

stoletju. Ljubljana: Meritum.

Korelc, T. 2010. Strateški marketing in razvoj blagovnih znamk. Šenčur: Creatoor.

Kotler, P. 1996. Marketing management Trženjsko upravljanje: analiza, načrtovanje, izvajanje in nadzor. Ljubljana: Slovenska knjiga.

Kotler, P. 2004. Management trženja. Ljubljana: GV Založba.

Kotler, P., G. M. Armstrong, V. Wong in J. A. Saunders. 2008. Principles of marketing. 5.

evropska izdaja. Harlow: Pearson Education, Prentice Hall.

Kotler, P. in K. L. Keller. 2006. Marketing management. 12. izdaja. Upper Saddle River (New Jersey): Pearson Education, Prentice Hall.

Kotler, P. in K. L. Keller. 2009. Marketing management. 13. izdaja. Upper Saddle River (New Jersey): Pearson Education, Prentice Hall.

Kotler, P., K. L. Keller, M. Brady, M. Goodman in T. Hansen. 2009. Marketing management.

1. evropska izdaja. New York: Prentice Hall.

Kotnik, D. 1991. Prodajna politika. Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Kozjan, M. in D. Gomezelj Omerzel. 2012. Znanje v podjetju kot kritični dejavnik vrednosti blagovne znamke. Koper: Fakulteta za management.

Labropoulos, N., J. Tiongos, L. Pryor, A. K. Tassiopoulos, S. S. Kang, M. A. Manssour in W.

H. Baker. 2003. Definition of venous reflux in lower-extremity veins. Journal of Vascular Surgery 38: 793−798.

Lancaster, G. in P. Reynolds. 2004. Marketing. Houndmills; Basingstoke; New York:

Palgrave Macmillan.

Lapierre, J. 2000. Customer-perceived value in industrial contexts. Journal of Business and Industrial Marketing 15 (2−3): 122−141.

Launois, R., J. Reboul-Marty in B. Henry. 1996. Construction and validation of a quality of life questionnaire in Chronic Lower Limb Venous Insufficiency (CIVIQ). Quality of Life Research 5 (6): 539–554.

Laurikka, J., T. Sisto, O. Auvinen, M. Tarkka, E. Läärä in M. Hakama. 1993. Varicose veins in a Finnish populations aged 40−60. J Epidemiol Community Healt 47: 355–357.

Lauterborn, B. 1990. New Marketing Litany: Four Ps Passé: C-Words Take Over. Advertising Age 61 (41): 26.

Lipičnik, B. in S. Možina. 1993. Psihologija v podjetjih. Ljubljana: DZS.

Malgor, R. D. in N. Labropoulos. 2011. Treatment of chronic venous disease:

Pathophysiological underpinnings. Medicographia 33 (3): 259−267.

Martinez, E., Y. Polo in L. de Chernatony. 2007. Effects of brand extension strategies on brand image. International Marketing Review 25: 107−137.

Maučec Zakotnik, J. 2012. Zdravje in vedenjski slog prebivalcev Slovenije: trendi v

raziskavah CINDI 2001–2004–2008. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Maučec Zakotnik, J., S. Vrbovšek in Z. Fras. 2012. Integrirano preprečevanje kroničnih nalezljivih bolezni – kaj je racionalno in kaj ne. V Slovenski forum za preventive bolezni srca in žilja 2012, ur. Z. Fras, 30–38. Ljubljana: Združenje kardiologov Slovenije – Slovenska hiša srca.

McCarthy, E. J. 1964. Basic marketing. Homewood: Irwin.

Meissner, S. 2003. Markenbewertung bei Mergers & Acqusitions: Analyse und Konzeption am Beispiel der Pharmaindustrie. Doktorska disertacija, Universität Hannover.

Meško Štok, Z. 2011. Trženje med organizacijami: usmeritev managementa in tržnikov v znanje. Ljubljana: Zavod za varnostne strategije pri Univerzi v Mariboru.

Milić, D. J. 2011. Prevalence and socioeconomic data in chronic venous disease: how useful are they in planning appropriate management? Medicographia 33 (3): 253−258.

Mlačak, B. 1988. Klinično pomembne varice v populaciji občine Metlika. Zdrav vestn 7:

163–165.

Mlačak, B. 2002. Bolezni venskega sistema. V Družinska medicina, ur. I. Švab in D. Rotar Pavlič, 450–462. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, Slovenskega zdravniškega društva.

Monroe, K. B. 1990. Pricing: Making profitable decisions. New York: McGraw-Hill.

Možina, S., M. Tavčar in V. Zupančič. 2012. Vedenje potrošnikov in tržnikov. Maribor:

Založba Pivec.

Možina, S., V. Zupančič in N. Postružnik. 2010. Trg, trgovina in potrošnik. Maribor: Založba Pivec.

Mumel, D. 1999. Vedenje porabnikov. Maribor: Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Mumel, D. 2001. Vedenje porabnikov. Maribor: Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Musek, J. 1993. Psihologija: Človek in družbeno okolje. Ljubljana: Educy.

Musek Lešnik, K. 2007. Zadovoljstvo potrošnikov: psihološki dejavniki vedenja in zadovoljstva potrošnikov. Ljubljana: IPSOS.

Musek Lešnik, K. 2008. Od zadovoljstva potrošnikov do programov zvestobe: nekateri psihološki dejavniki zadovoljstva in zvestobe potrošnikov in njihova integriranost v programe za sistematično spodbujanje zadovoljstva, zvestobe in želenega vedenja potrošnikov. Koper: Fakulteta za management.

Myers, C. A. 2003. Managing brand equity: A look at the impact of attributes. Journal of Product and Brand Management 12 (1): 39−51.

Netzer, C. O. in J. Knips. 2003. Sozio-ökonomische Bedeutung der Therapie mit medizinischen Kompressionsstrümpfen im Verlauf venöser Beinleiden. Systematic review – GMP basiert. Medical Concept GmbH. Sigvaris Season 1 (7): 2.

Netzer, C. O. in J. Knips. 2003. Sozio-ökonomische Bedeutung der Therapie mit medizinischen Kompressionsstrümpfen im Verlauf venöser Beinleiden. Systematic review – GMP basiert. Medical Concept GmbH. Sigvaris Season 1 (7): 2.

In document FAKULTETA ZA MANAGEMENT (Strani 94-117)