• Rezultati Niso Bili Najdeni

Kratka predstavitev dobrodelnih organizacij

I. TEORETIČNI DEL

4.1 Kratka predstavitev dobrodelnih organizacij

4.1.1 (Slovenska) Karitas

Slovenska Karitas je bila ustanovljena 1. 5. 1990 s strani tedanje Slovenske pokrajinske škofovske konference. Poleg nje so bile v istem letu ustanovljene še tri škofijske Karitas in sicer: Škofijska Karitas Ljubljana, Škofijska Karitas Koper in Škofijska Karitas Maribor (O Karitas, b.d.).

Njihovo poslanstvo je pomoč socialno ogroženim otrokom in družinam, psihosocialna pomoč materam in ženskam v stiski, socialna rehabilitacija zasvojenih, sistem podpore azilantom, beguncem in brezdomcem ter dvig kvalitete življenja starejših, bolnih in invalidov (Razvid humanitarnih organizacij, 2014).

V poročilu za lansko leto je zapisano, da je v Sloveniji v okviru mreže Karitas delovala krovna organizacija Slovenska Karitas, šest Škofijskih Karitas, 459 župnijskih in območnih Karitas ter dva zavoda. Delovalo je več kot 10.000 prostovoljcev, z zbranimi sredstvi (z materialno pomočjo) pa so pomagali 103.294 ljudem v stiski po vsej Sloveniji. Materialno pomoč je v rednih programih pomoči prejelo 91.410 družinskih članov in posameznikov, 10.819 starejših, 2.710 migrantov in 1.355 brezdomcev. V različne oblike družabnosti in druženja je bilo dodatno vključenih več kot46.185 starejših (O Karitas, b.d.).

V okviru celotne organizacije hkrati poteka več programov kot so na primer: Pomagajmo preživeti, Klic dobrote, Zaupanje, Za srce Afrike, Kartica upanja, Počitnice biserov, Pomoč žrtvam trgovine z ljudmi in preventiva, Kartica UPANJA, idr. (O Karitas, b.d.).

4.1.2 Rdeči križ

Rdeči križ Slovenije (v nadaljevanju Rdeči križ) je neodvisna dobrodelna organizacija, ki deluje v Sloveniji že od 1993, ko jo je Mednarodno odbor Rdečega križa v Ženevi priznal kot

29

samostojno nacionalno društvo, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca pa ga je istega leta na svoji skupščini podprla kot novega člana. Tako predstavlja Rdeči križ del gibanja in Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki šteje 97 milijonov članov in prostovoljcev v 186 državah (Rdeči križ Slovenije, 2014.; Zgodovina Rdeči križ, b.d.).

Poslanstvo slovenskega Rdečega križa je: z močjo humanosti izboljšati življenje ranljivih ljudi, zato deluje v skladu s sedmimi temeljnimi načeli Rdečega križa (humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost) in aktivno reagira na pojave stiske in nemoči (Rdeči križ Slovenije, 2014).

Najbolj znani so njihovi paketi pomoči ranljivim skupinam v obliki hrane, oblačil, šolskih potrebščin in pohištvu. Kljub temu delujejo na več področjih kot so krvodajalstvo, usposabljanje za prvo pomoč, pomoč ob elementarnih in drugih nesrečah, iskanje pogrešanih, itd. Znani so tudi po letovanjih za otroke, zlasti na Debelem rtiču (Rdeči križ Slovenije, 2014).

V primerjavi s (Slovensko) Karitas nisem zasledila podrobnejših podatkov o številu ljudi, ki prejemajo njihovo pomoč, številu prostovoljcev, itd.

4.1.3 Anina zvezdica

Anina zvezdica je finančno popolnoma neodvisna organizacija, ki jo je povsem spontano ustanovila Ana Lukner leta 2010. Prva akcija je bila za njen rojstni dan, ko si je namesto daril želela hrano za nekaj socialno ogroženih družin. Odziv prijateljev je bil odličen, zato je stopila v stik s Centrom za socialno delo Šiška in od takrat naprej uspešno pomaga številnim pomoči potrebnim družinam (Zupan, 2012).

Zanje je značilno, da zbirajo izključno hrano in denarja ne sprejemajo. Njihovo poslanstvo je v prvi vrsti pomoč ljudem, dajanje upanja in dobre volje. Drugi cilj je zbuditi ljudi in jih pozvati, da stopijo skupaj in delajo dobro. Predvsem pa Ana in vsi prostovoljci upajo, da bo prišel čas, ko takšna organizacija ne bo več potrebna (Anina zvezdica, b.d.).

V petih letih delovanja so v več različnih projektih skupno zbrali že več sto ton hrane in pomagali že več deset tisoč družinam. V zadnji večji božični akciji, Podaj svojo dlan, so zbrali rekordnih 155 ton hrane in obdarili 4742 družin (STA, 2015). Pri zbiranju hrane, pakiranju paketov in njihovi dostavi pomagajo številni prostovoljci po vsej Sloveniji.

30

Sodelujetudi z mnogimi podjetji kot so na primer Simobil, Spar in Interspar, podjetje Ilirija d.d. in še veliko drugimi.

4.1.4 Projekt Botrstvo

Projekt Botrstvo je nastal leta 2010 s strani Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Pobudo zanj je dala Milena Štular, ki je bila glavna akterka v začetku delovanja, sedaj pa ima funkcijo predsednice nadzornega odbora. Danes je to že vseslovenski projekt namenjen otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč (O Botrstvu, b.d.).

Njihovo vodilo in želja je omogočiti otrokom vključevanje v družabno življenje, dostop do šolskih potrebščin, nakup zdravil in razvijanje močnih točk (Botrstvo v Sloveniji, b.d.).

Biti boter pomeni finančno podpirati otroka z mesečnim prispevkom v vrednosti 30 EUR.

Odločiš se lahko za botrstvo enemu ali več otrokom. Boter dobi v zvezi z otrokom oziroma varovancem le podatke o življenjskih okoliščinah otroka, ime in starost, drugih podatkov pa zaradi varnosti otroka na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje ne dajejo. Prav tako družina z otrokom ne dobi podatkov botra. Kljub temu, da stik z otrokom ni primarni namen projekta, se v določenih primerih, če si obe strani želita spoznati, to lahko uredi (O botrstvu, b.d.).

V projekt so vključeni vsi otroci in mladostniki od rojstva do polnoletnosti, izjemoma pa tudi starejši, če so še vedno vključeni v izobraževanje ali pa imajo kakšne zdravstvene in/ali razvojne težave. Predlog za vključitev otroka v program največkrat posredujejo strokovne službe v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, centri za socialno delo in druge strokovne službe v lokalni skupnosti, ki poznajo domače razmere družine (Botrstvo v Sloveniji, b.d.).

Na spletni strani Botrstva lahko najdemo vsa polletna poročila o delovanju projekta. Na zadnjem sestanku, 10. 12. 2014, ko je bilo objavljeno zadnje poročilo, je bilo v program Botrstva vključenih 3802 aktivnih botrov. 347 od njih ima več kot enega varovanca, za katerega plačuje na mesec 30 EUR. Otrok je bilo takrat vključenih 4125, od tega ima 257 otrok dvojno botrstvo. Otrok, ki so zaključili z botrovanjem je bilo 590 (O botrstvu, b.d.)

31

Delo v projektu je zelo dinamično in pri tem jim pomaga veliko število prostovoljcev po vsej Sloveniji. Pri razpoznavnosti projekta že od samega začetka pomaga tudi Val 202, ki vsakotedensko tako v etru kot tudi na svoji spletni strani objavlja zgodbe pomoči potrebnih družin (Botrstvo, b.d.).

Projekt Botrstvo ne skrbi le za materialno pomoč otrokom pač pa zagotavlja tudi letovanja in tabore, sodeluje z mnogo podjetji, s katerimi lajšajo težko življenje družin z otroki in jim zagotavlja brezplačno pravno pomoč (Botrstvo v Sloveniji, b.d.; O botrstvu, b.d.).