• Rezultati Niso Bili Najdeni

(lasten vir): Postavljanje smrečice

Slika 14 (lasten vir): Postavljanje smrečice.

55

Slika 15 (lasten vir): Izdelava okraskov iz slanega testa.

5.16 16. DEJAVNOST: Peka kruha –bukë (albanska kultura) Cilja:

 Zavedanje obstoja lastne in druge kulture.

 Otrok spoznava, da si morajo vsi ljudje v določeni družbi pomagati in sodelovati, da bi lahko ta delovala ter omogočala preživetje, dobro počutje in udobje.

Potek dejavnosti, odzivi otrok:

Otroci si umijejo roke in si ob pomoči vzgojiteljice ali mene nadenejo predpasnike. Skupaj poimenujemo sestavine, ki so potrebne za peko kruha. Otrok v okviru svojih zmožnosti sodeluje pri izdelavi in gnetenju testa. Pripravljene hlebčke skupaj odnesemo v kuhinjo, kjer ga kuharice spečejo. Spečen kruh, ki so ga izdelali sami, odnesejo v papirnatih vrečkah domov.

Pred prihodom dekličine mamice smo z otroki odšli v pralnico po predpasnike, ki smo jih potrebovali pri peki kruha. Ko je dekličina mama vstopila v sobo, ji je deklica stekla v objem.

Nato ji je prinesla predpasnik, ki smo ga z otroki pripravili zanjo. Ves čas se je zadrževala v njeni bližini, obenem pa je bila zelo ljubosumna na eno deklico, ki je bila neprenehoma v bližini njene mamice. Ker je svoje nestrinjanje z dekličinim početjem izražala z jokom, sem dotično deklico povabila na drugo stran mize z besedami, da bo na tej strani mize bolje videla dogajanje pri mizi. Tako se je deklica pomirila, saj je imela svojo mamo čisto ob sebi. Otroci so najprej poimenovali sestavine, ki jih potrebujemo za peko kruha. Kljub temu da sem

56

otrokom ponovno dala za povonjati kvas, ga je poimenovala le ena deklica. Otroci so pomagali pri pripravi testa za kruh. Vsak izmed otrok je iz vrečke stresel malo moke (slika 16). Dekličina mamic je naredila pripravek iz kvasa. Medtem ko smo čakali, da kvas naraste, smo z otroki zapeli pesmici Kuža pazi in Mi se imamo radi. Nato je mamica zamesila testo za kruh, ki smo ga dali vzhajati. Medtem so se otroci prosto igrali v kuhinjskem kotičku, sestavljali kocke ali pa so sestavljali sestavljanke. Pred ponovnim gnetenjem testa so otroci pospravili igrače in si odšli umit roke. Mamica je za vsakega otroka odtrgala kos testa in ga potresla z moko. Ker je bilo testo lepljivo, se jim je lepilo na prste. To smo rešili tako, da smo na otrokove roke in testo dodali moko in se je nato z gnetenjem ustvarilo pravo razmerje v testu, testo pa se ni več prijemalo na roke. Otroci so povsem sami zgnetli testo (slika 17), nekateri izmed njih pa so potrebovali malo pomoči pri oblikovanju testa v hlebček. Nekateri izmed otrok so želeli svoj hlebček še okrasiti, zato so nanj dodali koščke testa, ki so ga naknadno oblikovali. Hlebčke so otroci prinesli na pladenj, jaz pa sem si na list zapisovala vrstni red otrokovih imen in tako poskrbela, da je vsak izmed otrok odnesel domov svoj spečen kruh. Dejavnost je potekala ob zvokih albanskih otroških pesmic. Tako so otroci še bolj doživljali kulturo, ki smo jo danes spoznavali ob pomoči mamice.

Pripravljene hlebčke smo z otroki odnesli v kuhinjo, kjer so ga kuharice spekle. Otroci so z navdušenjem pripovedovali kuharicam, da so hlebčke pripravili sami in da jih je treba še speči. Ko smo se z otroki poslovili od kuharic, smo odšli na vrtčevsko igrišče.

Kot prejšnje dni sem tudi tokrat med počitkom k vsaki vrečki privezala kartonček z otrokovim imenom in pripisom imena peciva, ki smo ga danes pekli skupaj z otroki. En hlebček kruha so otroci pokusili po počitku, saj smo namensko naredili en hlebček kruha več. Najbolj pomembno je, da je vsak izmed otrok izdelal svoj hlebček, ki ga je ob odhodu iz vrtca odnesel domov in ga delil s svojimi domačimi. Prepričana sem, da so imeli otroci veliko povedati svojim staršem o današnjem preživetem dnevu v vrtcu.

57 Evalvacija:

Otroci so pri današnji dejavnosti spoznavali, kako se peče kruh. Vključeni so bili v celoten proces izdelave. S tem ko so otroci poslušali albanske otroške pesmi, sem jim želela predstaviti albansko kulturo z dveh vidikov – z glasbo in s kulinariko. Ker je bilo potrebno, da testo vzhaja, sva se s sodelavko odločili za otroško prosto igro. Z mamico smo ta čas izkoristile za prijeten klepet ob kavi ter igri z otroki. Povedala je, koliko je pomenilo njeni hčerki, ko sva v uvajalnem obdobju s sodelavko z njeno hčerko govorili (kolikor sva znali) v albanskem jeziku. Deklica je bivanje v vrtcu zelo hitro sprejela in si ga želela obiskati tudi čez vikend, ko je bil le -zaprt.

Otroci so spoznavali skozi dejavnost, kakšne so posledice, če je v testu premalo moke. V začetku so le govorili, da se jim testo lepi na roke. Ko pa so videli in slišali mojo obrazložitev, da moramo dodati k njihovemu testu še moke, so me sami prosili, če so jo potrebovali. S tem ko je bilo testo v začetku lepljivo, smo zagotovili, da je bil kruh, ki smo ga spekli, zelo rahel.

Na žalost danes nisem videla obrazov otrok in njihovih staršev, ko so odhajali domov, saj ta teden odidem iz vrtca tik pred koncem počitka. Prepričana pa sem, da bodo otroci staršem med tednom pripovedovali o kruhu, ki so ga izdelali. Bil je res odličen.

Slika 16 (lasten vir): Izdelava testa