• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ebru ali marmoriranje je tradicionalna turška in islamska umetnost, ki izhaja iz Srednje Azije in je

nastala v 15.stoletju. Uporabljali so jo za okras kaligrafije, za okras platnic bogato vezenih knjig, okvirjali in razstavljali pa so jih tudi kot slikarska dela. Marmoriranje je umetnost ustvarjanja vzorcev na vodni površini in pomeni oblake in opisuje umetnikov notranji svet. Nastali vzorci se lahko zatem prenašajo na papir, blago ter druge materiale in se tako uporabljajo v različne namene.

N

ašo delavnico marmoriranja, ki je potekala v hladnem sobotnem dopoldnevu je vodila gospaSonja Rotar, ki se je pred leti tudi sama udeležila delavnice pod vodstvom svetovno priznanega mojstra te zvrsti gospoda Hikmeta Barutcugiloma, ki je to umetnost prenesel tudi na področje arhitekture in ljudske obrti.

Po uvodni pripravi smo se lotile praktičnega dela izdelave umetnij, ki so nastajale ob mešanju osnovnih barv v vodnem mediju. Nekateri vzorci so nastajali čisto slučajno, za druge pa smo poizkušale voditi kapljo barve v različne oblike. Nastajale so unikatne stvaritve in nad vsako smo bile začudene – igra barv in vzorcev se je spreminjala, nas razveseljevala in kar nismo mogle končati. Ob odtisih vzorcev so se nam porajale ideje, kako bi lahko dalje nadgradile umetnino in jo uporabile.

Po končanem »delu« nas je gospa Sonja povabila še na topel čaj v svoje bivalne prostore, ki izžarevajo duhovno umetniško dušo same gospe kot tudi njene družine.

Poslovili smo se v prešernem veselju in zadovoljne, da smo doživele nekaj lepega in se tudi naučile nekaj novega v umetniškem izražanju, za kar gre zahvala gospe Sonji in pa Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana, ki nam je omogočilo izvedbo te zanimive delavnice.

iz društev

Foto:MargeritaIlić-Kačar

Nastajale so zanimive, pisane kreacije

DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Pripravljamo novo gibalno aktivnost, ki bo potekala vsak ponedeljek od 16.30 do 17.30 v prostorih društva na Poljanski ulici 14 v Ljubljani.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA

Vadba v prostorih Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana ORGANIZATOR

DMSBZT Ljubljana PROGRAM DEJAVNOSTI

Gimnastične vaje bo vodila ga. Polonija Grum. Začetek organizirane vadbe načrtujemo za prvi ponedeljek v februarju 2011. Prednost pri prijavi imajo članice in člani Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana v skupini po 55. letu starosti. Z vadbo želimo izboljšati gibljivost telesa, boljše splošno počutje in večjo delovno zmogljivost, ki pripomore k boljši pripravljenosti za delovne aktivnosti. Vključili bomo segmente sodobne in primerne pilates vadbe. Za vadbo so primerna udobna športna in zračna oblačila ter obutev. V društvenih prostorih bodo na voljo telovadne blazine. Prispevek za obdobje vadbe od 1. 2. do 1. 6. 2011 je 55 evrov; plačati ga je treba do 1. 3. 2011.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Prijave zbiramo do zasedbe prostih mest (10) po elektronski prijavnici na spletni strani društva, www.drustvo-med-sester-lj.si, ali po telefonu: ga. Irma Kiprijanovič, 041 754 695.

DODATNE INFORMACIJE

Za koordinacijo aktivnosti je zadolžena ga. Ljubica Šavnik. DMSBZT Ljubljana, Đurđa Sima

iz društev

DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Četrtek, 20. januarja 2011, od 16.30 do 20. ure v društvenih prostorih DMSBZT Ljubljana na Poljanski cesti 14 v Ljubljani.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA Predavanje: APITERAPIJA

Predaval bo priznani apiterapevt, gospod Franc Grošelj, zdravnik specialist splošne medicine in akupunkturolog.

ORGANIZATOR DMSBZT Ljubljana PROGRAM DEJAVNOSTI

Predaval bo priznani apiterapevt, gospod Franc Grošelj, zdravnik specialist splošne medicine in akupunkturolog. Seznanil nas bo z zdravilnimi učinki medu in čebeljih izdelkov, njihovo uporabo pri preprečevanju in zdravljenju različnih bolezni ter njihovim pomenom v vsakdanji prehrani. Spregovoril bo tudi o pravilnem nakupovanju, shranjevanju in uporabi čebeljih izdelkov ter odgovarjal na vaša vprašanja.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Za člane/ice brezplačno.Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest (35) oz. do 18. 1. 2011:po e - prijavnici na spletni strani DMSBZT Ljubljana in na tel. št.: 041 754 695 (ga. Irma Kiprijanović).

DODATNE INFORMACIJE

Odbor za komplementarno in naravno zdravilstvo v zdravstveni negi pri DMSBZT Ljubljana Zdenka DOVČ Predsednica DMSBZT Ljubljana Đurđa Sima

DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Ponedeljek, 31. januarja 2011, od 18. do 19.30 v društvenih prostorih DMSBZT Ljubljana na Poljanski cesti 14 v Ljubljani.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA POSLUŠANJE PLANETARNEGA GONGA

Za udobnejše počutje potrebujete športno opremo, toplo odejo in podlogo.

ORGANIZATOR DMSBZT Ljubljana PROGRAM DEJAVNOSTI

Gong izjemno hitro in močno transformira psihofizične blokade. Vsak človek je odraz mikrokozmosa; planetarni gongi vzvalovijo čakre, meridijane in organe. Gongi sončnega sistema uglasijo čakre, organe ter izboljšujejo psihološko, fiziološko in duhovno stanje vsakega človeka. Delavnico – poslušanje gonga bo vodila medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Prispevek udeleženke/udeleženca znaša 8 evrov. Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest (15):po e-prijavnici na spletni strani društva http://www.drustvo-med-sester-lj.si.

DODATNE INFORMACIJE

Dodatne informacije: 041 754 695 (ga. Irma Kiprijanović) DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Pohod DMSBZT Ljubljana od Janč do Litije, 12. 2. 2011, z začetkom ob 8. uri v prostorih DMSBZT Ljubljana INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA

Za tokratno gibalno aktivnost smo izbrali kraje v ljubljanski regiji, zato se bomo na pohod podali nekoliko pozneje. Prva aktivnost pohodniškega dne bo kratko predavanje v prostorih društva na Poljanski ulici 14 v Ljubljani z začetkom ob 8. uri.

ORGANIZATOR DMSBZT Ljubljana PROGRAM DEJAVNOSTI

Načrtovana tema predavanja je Kako se ustrezno pripravimo za tedensko gibalno vadbo. Predaval nam bo Boris Sima, športni pedagog. Po predavanju se bomo z organiziranim avtobusnim prevozom odpeljali proti Jančam, nato sledi pohod. V primeru slabega vremena se bomo prilagodili in pohod opravili po za to primerni poti. Naš cilj bo Litija, kjer bomo obiskali Muzej splavarstva. Pohod bomo zaključili s kosilom na eni od izbranih izletniških kmetij. Nagradno vprašanje pohodnikom: kaj pomeni Blaj? Za pohod potrebujete primerno pohodniško obutev in palice. Pohode skušamo približati vsem pohodnikom, tudi manj zmogljivim. Zato svetujemo merjenje srčnega utripa v mirovanju na sedežu DMSBZT Lj.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Prispevek v višini 15 evrov za člane in 20 za nečlane poravnate na avtobusu. Prijave sprejemamo po elektronski prijavnici na spletni strani društva (www.drustvo-med-sester-lj.si).

DODATNE INFORMACIJE

Informacije na telefonskih številkah: 041 273 265 ali 031 293 904. Predsednica DMSBZT Ljubljana, Đurđa Sima

iz društev

DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Srečanje v četrtek, 3. februarja 2011, med 16. in 20. uro v društvenih prostorih na Poljanski cesti 14 v Ljubljani.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA

Predavanje: NOVOSTI NA PODROČJU FITOTERAPIJE oz. raba in zloraba zdravilnih zelišč.

ORGANIZATOR

DMSBZT Lj. Predaval bo priznani zeliščar, g. Jože Majes iz zeliščarske kmetije Plavica, ki je eden največjih poznavalcev na tem področju v Sloveniji.

PROGRAM DEJAVNOSTI

Pregovor pravi: »Za vsako bolezen raste rož'ca na tem svetu.« S tem nas opozori, da narava pomaga človeku, zato jo je treba varovati in z njo ravnati odgovorno.

Dobili bomo odgovore na nekatera vprašanja in se seznanili s številnimi temami: • zakaj se človek vse bolj obrača k naravi, • zakaj stare knjige o zdravilnih rastlinah upoštevamo previdno, • o boleznih sodobnega časa, ki se jih lotevamo s pripravki iz zdravilnih rastlin, • o boleznih revščine, • poučili se bomo o pravilni pripravi in uporabi zdravilnih rastlin in

• spoznali novosti na področju fitoterapije (zdravljenja z zdravilnimi rastlinami).

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Za člane/ice brezplačno. Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest (35) oz. do 1. 2. 2011:po e-prijavnici na spletni strani DMSBZT Ljubljana, na tel. številko: 041 754 695 (ga.

Irma Kiprijanović).

DODATNE INFORMACIJE

Odbor za komplementarno in naravno zdravilstvo v zdravstveni negi pri DMSBZT Ljubljana Zdenka DOVČ Predsednica DMSBZT Ljubljana Đurđa Sima

DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Petek, 28. januarja 2011 ob 18. uri, na Malem Vrhu na Jezerskem; zbirno mesto: 10 minut pred dogovorjenim terminom se dobimo pred hotelom Planinka na Zgornjem Jezerskem, v centru vasi, nasproti Petrola.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA

Vabilo na nočno SANKANJE ORGANIZATOR DMSBZT Gorenjske PROGRAM DEJAVNOSTI

Z atraktivnimi terenskimi vozili se bomo odpeljali na start proge, kjer se ponuja prekrasen pogled na Jezersko in okoliške vršace, kar je lepa popotnica za uživaški spust v dolino.

Na startu proge prejmete ene najboljših športnih sank; na voljo so tako eno- kot dvosede sanke. Pred samim spustom nas bo inštruktor seznanil s pravili sankanja in vedenjem na progi, na cilju proge pa bo na voljo topel napitek. Vsak udeleženec bo dobil v izposojo tudi čelno svetilko.

Oprema: športna obutev in obleka, rokavice, kapa. Priporočljiva je uporaba čelade. Za ostalo tehnično opremo bo poskrbljeno.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Cena: 15 evrov po osebi za dva spusta, za članice in člane društva 8 evrov, za upokojene med. sestre 4 evre;

Prijave:e-pošta: tatjana.jakhel@klinika-golnik.si do19. januarja 2011 oziroma do zasedbe.

DODATNE INFORMACIJE

Dodatne informacije po telefonu 040 283 829. Tatjana Jakhel, podpredsednica DMSBZT Gorenjske . Judita Slak, predsednica DMSBZT Gorenjske DATUM, KRAJ, LOKACIJA DOGODKA, PRIJAVE/ REGISTRACIJA

Sreda, 2. februarja 2011 ob 17. uri, v Hotelu Astoria na Bledu.

INTERESNA DEJAVNOST/ TEMA SREČANJA ČAJANKA

Ob skodelici čaja bomo preživeli lep kulturni in literarni večer.

ORGANIZATOR DMSBZT Gorenjske PROGRAM DEJAVNOSTI

Čajanko bo vodila Alenka Bole Vrabec, dramska igralka in prevajalka. Gostji večera bosta Ifigenija Zagoričnik Simonović, slovenska pisateljica, samostojna kulturna delavka, lončarka, esejistka ter profesorica slavistike in primerjalne književnosti, in Urška Lunder, zdravnica, strokovnjakinja za paliativno oskrbo in avtorica knjige Odprto srce, v kateri razkriva najbolj intimna doživetja ob koncu življenjskih poti iz bogatih izkušenj v domačem okolju, v bolnišnicah in tudi v drugačni kulturi v tujini.

KOTIZACIJA, NAKAZILO, ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Prijave sprejemamo po elektronski pošti judita.slak@klinika-golnik.si ali po telefonu 040 283 829 do 28. januarja 2011.

DODATNE INFORMACIJE

Judita Slak, predsednica DMSBZT Gorenjske