• Rezultati Niso Bili Najdeni

11. PRIMERI PRAKSE, REZULTATI IN ANALIZE

11.3 MASAŽA

VSEBINA: Pečemo pizzo

OBLIKA DELA: skupinska, skupna POVOD ZA DEJAVNOST

Učenci so lažje in bolj zbrano delali domačo nalogo, če so se prej sprostili in umirili.

Najlažje sem umirjenost v razredu dosegla z masažami v krogu, včasih tudi masažo v paru.

POTEK DELA

Učenci so se usedli v krog enega za drugim tako, da je imel vsak dovolj prostora, da je lahko roke položil na ramena tistega, ki je sedel pred njim. Učenci so sedeli na svojih stopalih in se med seboj niso ovirali z nogami.

Učencem sem pred izvajanjem masaže podala navodila, da je potrebno biti pri masaži nežen do tistega, ki ga masiramo. Pri masaži ne gre za nasilen dotik ali dotik z namenom žgečkanja, ampak sprostitve in umiritve. Učence sem opozorila, naj masirajo tako, kot bi želeli sami, da nekdo masira njih.

Učence sem glede na letni čas in praznike, ki so bili povezani z njim, vprašala, kaj bomo spekli. Ideje učencev so bile raznovrstne; učenci so predlagali predvsem jedi, ki so jih jedli doma ali tiste, ki so jih želeli jesti. Pizza in palačinke sta bila najbolj pogosta recepta naših masaž.

Potek masaž sem spreminjala glede na to, koliko učencev je želelo voditi masažo. Včasih sem jo vodila sama, da so se umirili vsi učenci, včasih jo je vodil en učenec, včasih pa sem poimensko klicala učence, ki so nadaljevali postopek pečenja predhodnika.

Masaža se je zaključila, ko smo z učenci pojedli, kar smo spekli. Masaža je v zadnjem delu vsebovala tudi pantomimo.

Po masaži sem se z učenci pogovorila o njihovih občutkih med masažo in počutju po njej.

53

Fotografija 4: Masaža v krogu

Fotografija 5: Učenci uprizarjajo pripravo pizze

ANALIZA

Prvo presenečenje, ki sem ga doživela pri masaži

zadržkov glede masiranja sošolca ali da bi izrazil željo, da v masaži ne

je pozitivno presenetilo, saj se na začetku šolskega leta učenci še niso tako dobro poznali med seboj in si zaupali. Vseeno so sodelovali vsi, kar je kaza

morda tudi zaupanje vame, saj so imeli pri vseh dejavnostih, ki smo jih izvajali pred masažami, pozitivne izkušnje.

Poudariti moram, da učencev m

na njihovo moč pritiska in nežnost do sošolca. Menim, da so učenci resno vzeli moja navodila, saj so se zavedali, da bodo ob kršenju le teh

Ugotovila sem, da večkrat ko smo se z učenci masirali, bolj spontano in tekoče je bilo vodenje poteka masaže, učenci

tudi po njej nasmejane izraze na obrazu, to pa je vplivalo t in tudi name kot učiteljico.

Prvo presenečenje, ki sem ga doživela pri masaži, je bilo to, da ni imel nihče izme

zadržkov glede masiranja sošolca ali da bi izrazil željo, da v masaži ne bi sodeloval, kar me je pozitivno presenetilo, saj se na začetku šolskega leta učenci še niso tako dobro poznali med seboj in si zaupali. Vseeno so sodelovali vsi, kar je kazalo na njihovo motiviranost in morda tudi zaupanje vame, saj so imeli pri vseh dejavnostih, ki smo jih izvajali pred masažami, pozitivne izkušnje.

Poudariti moram, da učencev med samo masažo ni bilo potrebno miriti ali jih opominjati a in nežnost do sošolca. Menim, da so učenci resno vzeli moja dali, da bodo ob kršenju le teh z masažo zaključili.

Ugotovila sem, da večkrat ko smo se z učenci masirali, bolj spontano in tekoče je bilo vodenje poteka masaže, učenci so bili bolj sproščeni in vse več jih je imelo med masažo in tudi po njej nasmejane izraze na obrazu, to pa je vplivalo tako na celotno vzdušje v skupini

Vedno znova sem bila pri masažah presenečena tudi nad razvojem besedneg

je bilo to, da ni imel nihče izmed otrok bi sodeloval, kar me je pozitivno presenetilo, saj se na začetku šolskega leta učenci še niso tako dobro poznali lo na njihovo motiviranost in morda tudi zaupanje vame, saj so imeli pri vseh dejavnostih, ki smo jih izvajali pred

miriti ali jih opominjati a in nežnost do sošolca. Menim, da so učenci resno vzeli moja

Ugotovila sem, da večkrat ko smo se z učenci masirali, bolj spontano in tekoče je bilo so bili bolj sproščeni in vse več jih je imelo med masažo in ako na celotno vzdušje v skupini

Vedno znova sem bila pri masažah presenečena tudi nad razvojem besednega zaklada otrok in njihovimi izrazi med vodenjem recepta. Povedi, ki so jih tvorili, so bile

55

skladenjsko dobro oblikovane in so si sledile v smiselnem vrstnem redu. Učenci so bili vedno boljši tudi v pantomimi, ko so polagali jed v pečico, čakali, da se speče, jo razrezali in pojedli. Vse skupaj so izpeljali zelo izvirno in ustvarjalno. Ustvarjalni pa so bili tudi gibi in različne ponazoritve procesa dela. Sklenem lahko, da so učenci ob masažah razvijali tako občutek za sočloveka, usmerjali pozornost na tipanje, poslušanje, improviziranje, ustvarjanje in bogatili svoj besedni zaklad ter zmožnost tvorjenja povedi. Dotik je učence pomiril in jih še bolj povezal kot skupino.

Ob izvirnosti otrok in njihovem pozitivnem sprejemanju masaže, dotika in dobri volji ter umirjenosti po masaži sem tudi sama pri sebi občutila pozitivno energijo s strani otrok.

Njihovi odgovori ob analizi masaže so bili, da so se dobro počutili, da jih je malo žgečkalo, da je bilo dobro, kar so spekli ter da so postali lačni. Vsi odgovori so kazali na dobro počutje in sproščeno vzdušje med učenci, kar me je navdušilo.

Ob njihovih nasmehih sem se nasmejala in sprostila tudi sama, zato lahko rečem, da smo vzajemno vplivali na počutje drug drugega.