• Rezultati Niso Bili Najdeni

Najprej smo se skušali preko napisane literature seznaniti s problematiko spreminjanja kulturne in naravne krajine v Slovenije, s problemom zaraščanja kmetijskih zemljišč. To smo skušali dopolniti z zgodovino Kočevske in njenih prebivalcev, ki so posledično vplivali na njeno podobo. Nadaljevali smo s preučevanjem razvoja podeželja od samostojnosti Slovenije do sedanjosti. Dodatno smo se posvetili razvojnemu programu podeželja za obdobje 2007-2013, saj je poznavanje le-tega dobra podlaga za nadaljnji razvoj kmetije, vasi in podeželja. Delovno hipotezo smo preverjali na osnovi intervjujev s kmetovalcem gospodom Cirilom Totterjem, svetovalcem v Kmetijsko svetovalni službi Črnomelj g. Andrejem Bajukom ter gospo mag. Zdenko Kramar, specialistko za razvoj podeželja (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Novo mesto). V stik smo stopili tudi s predsednikom društva Kočevarjev staroselcev v Občicah g. Avgustom Grilom, s katerim smo se pogovarjali predvsem o mogoči obnovi stare kočevarske vasi, ki bi je bili veseli in bi jo bili pripravljeni tudi podpreti. Gospod Tone Prelesnik pa nam je pomagal pri ideji o rekonstrukciji vasi, saj se sam ljubiteljsko ukvarja s postavljanjem maket starih kočevarskih vasi.

Vas Gaber smo izbrali, ker tam že poteka proces obnove kmetovanja, ki pa bi lahko vplival tudi na obnovo vasi. Gospod Totter je edini kmetovalec v tej vasi, zato smo ga vključili tudi v intervju, da bi nam razložil ves proces, ki ga je prestal, da je prišel do te stopnje, ko je na teh zemljiščih možno kmetovanje. Ker g. Totter pozna problematiko mladega kmetovalca, smo skušali na njegovem primeru kmetovanja izvedeti čim več, da bi s tem dodatno osvetlili probleme, ki pestijo mlade kmetovalce. Vprašanja so bila odprtega tipa, da intervjuvanec ni bil omejevan v svojih odgovorih.

Intervju smo izpeljali tudi z g. Andrejem Bajukom, kmetijskim svetovalcem za Občino Semič, krajši razgovor pa je potekal z ga. Tatjano Malnarič, ki vodi prostorski ureditveni plan v Občini Semič. Tako smo skušali ugotoviti, kakšna so prizadevanja Občine za njen razvoj na kmetijskem področju, na področju razvoja podeželja in obnove kočevarskih vasi.

Sledil je intervju z ga. mag. Zdenko Kramar, svetovalko v KGZS, izpostava Novo mesto. Podrobneje se ukvarja z razvojem podeželja, skupno kmetijsko politiko. Tako smo ji predstavili sedanje stanje kmetije na Gabru in jo prosili za strokovno mnenje o mogočem razvoju vasi.

Za pomoč in sodelovanje pri tej diplomi smo poprosili tudi gospoda Avgusta Grila, predsednika društva Kočevarjev staroselcev, ter tako skušala izvedeti, kako so opredeljeni in naklonjeni mogoči obnovi starih kočevskih objektov. Pri tem nam je pomagal tudi gospod Anton Prelesnik, ki se ljubiteljsko ukvarja z izdelavo maket stavb na Kočevskem. Slednji nam je pomagal pri poznavanju arhitekturnih značilnosti obravnavanega kraja.

Vsi pogovori in posveti so bili opravljeni v septembru, oktobru in novembru leta 2007.

Intervjuji so bili zastavljeni tako, da intervjuvanec ni bil omejen, tako da je v intervjuju

izrazil čim več lastnega razmišljanja in vedenja. Zato smo pogovore snemali, da smo iz intervjujev izluščili bistva pogovorov. Bistva in ugotovitve so zajete v preglednici razvojnih možnosti ter SWOT analizi, ki podaja prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti nadaljnjega razvoja kmetije in vasi Gaber.

Prostorska analiza vasi Gaber in okolice je bila narejena s pomočjo ortofoto posnetkov, ki smo jih pridobili od Geodetske uprave Republike Slovenije. Za prikaz prvotne kočevarske vasi smo v Arhivu Republike Slovenije pridobili Franciscejski kataster.

3.1 OPREDELITEV NEKDANJEGA NEŠKEGA JEZIKOVNEGA OBMOČJA NA KOČEVSKEM

Kočevska leži v južnem delu Slovenije. V grobem je jezikovno območje segalo na severu do Suhe krajine in dolenjskih obronkov nad Krko, nato se spušča na vzhod do črmošnjiške doline in pobočja Kočevskega roga nad Belo krajino, na jugu do pobočij nad Kolpo ter na zahodu do zahodnih pobočij Travljanske gore nad Dragarsko planoto.

Gre za tipičen dinarski svet z razgibanimi kraškimi planotami in podolji z značilno oblikovanim kraškim površjem (Strategija prostorskega…, 2003) (slika 3).

Velikost območja težko določimo, saj se katastrske občine niso povsem pokrivale z narodnostno mejo območja. Ocenjujejo, da je merilo okoli 791,5 kvadratnih kilometrov (Ferenc, 2005), po Smrkolju pa približno 750 kvadratnih kilometrov (Leskovšek – Svete, 1997).

V tej diplomski nalogi se bomo osredotočili na vzhodni del Kočevske, ki spada v občino Semič in del tudi v občino Črnomelj. Vzhodni del roškega masiva se preko črmošnjiške doline in Rožendolske kotline preliva v gorjanski masiv (Strategija prostorskega.…, 2003).

Vas Gaber pri Črmošnjicah, ki je bila nekoč poseljena s kočevskimi Nemci, se nahaja v črmošnjiski dolini, spada v katastrsko občino Blatnik. Gaber je na nadmorski višini 652 metrov, je neposeljen, brez obvezne infrastrukture. V vasi so bile do leta 2002 vidne le ruševine, ki pričajo o nekdanjem življenju Kočevarjev.

3.1.1 Podnebje

V višjih lega se pojavlja bolj ostro celinsko podnebje. Na obravnavanem območju je postavljena tudi meteorološka postaja na Planini na nadmorski višini 740 metrov.

Povprečna letna temperatura znaša 7,7° C, povprečna januarska -1,9° C, povprečna julijska pa 16,9° C. Povprečna letna količina padavin je 1580 mm in so neenakomerno razporejene. Pozimi se snežna odeja obdrži povprečno 2 do 3 mesece (Revitalizacija zahodnega dela…, 1998).

3.1.2 Relief in geološka podlaga

Večji del je močno reliefno razgiban, kar zaznamuje tipično kraško pokrajino. Geološko podlago tvorijo apnenci in dolomiti. Tla so velikokrat plitva do srednje globoka, pojavljajo se pokarbonatna tla ali rendzina (Revitalizacija zahodnega dela…, 1998).

3.1.3 Hidrologija

Roški masiv predstavlja velik zbiralnik vode, ki priteče na površje na številnih mestih.

Na Blatniku je to potok Rečica, drugi vir pa je Divji potok in oba služita kot zajetji pitne vode. Pojavljajo se tudi drugi manjši viri pitne vode, ki so bolj ali manj urejeni. V sami črmošnjiški dolini ni problemov s pitno vodo. Problem s pitno vodo se pojavi v višjih predelih, tudi na Gabru.

3.1.4 Naravne danosti

Vegetacijo v predelih okrog kočevarskih vasi predstavljajo razgibani gozdovi z zaraščajočimi površinami in košenicami. V gozdnih sestojih prevladuje bukev, ki se ji pridružuje tudi smreka. Slednja je bila ponekod načrtno sajena po drugi svetovni vojni, predvsem na nekdanjih kočevskih košenicah.

Živalstvo v tem delu Kočevske je zelo pestro. Gozd Kočevskega roga daje med drugim zavetje velikim zverem, kot so rjavi medved, volk in ris, ter drugi manjši divjadi, kot so srnjad, jelenjad, divji prašič ter druge male gozdne živali. Predvsem velike zveri povzročajo v zimskem času problem, izpostavljene so predvsem ovce, ki so velikokrat plen volkov (Revitalizacija zahodnega dela..., 1998).