• Rezultati Niso Bili Najdeni

Medkulturni management

In document MANAGEMENT V SLOVENSKI DIPLOMACIJI (Strani 22-26)

Diplomat mora poznati tudi medkulturni management, spoštovati lokalna pravila in imeti občutek za lokalne običaje in navade. Pomembno je, da se sooči z različnimi kulturnimi značilnostmi države sprejemnice. Glede na to, da ima vsaka družba svojo različno kulturo, je potrebno znati obvladovati razlike, če se želimo uspešno sporazumevati.

Pri medkulturnem učenju poznamo sledeče stopnje (Žnidaršič & Zupan, 2016):

- prepoznavanje razlik in podobnosti;

- razumevanje oblik, vsebine in pomena razlik med kulturami;

- prilagajanje na razlike;

- obvladovanje razlik, da lahko dosežemo zadovoljive rezultate;

- integracija kot vključevanje elementov razlik v naše delovanje.

Ključno je, da diplomat v svojem poslovnem okolju zna prepoznati kulturne vidike, vrednote in prepričanja, navade, običaje, tradicije, po možnosti jezik, pravila oblačenja (angl. dress-code), formalnost, pri vodenju pa avtoriteto, razdaljo oz. vključevanje v odločanje, znati sklepati kompromise.

Geert Hofstede (Hoecklin, 1995, str. 28) je eden najpomembnejših raziskovalcev nacionalne kulture in trdi, da je kultura kolektivno programirano mišljenje, ki razlikuje eno skupino ljudi od druge. V eni od svojih raziskav je želel dokazati, kako lahko kultura vpliva na vrednote na delovnem mestu. Pri tem je Hofstede (Hoecklin, 1995, str. 28) ugotovil, da obstajajo sledeče skupine oz. dimenzije kulture:

- odmik moči (angl. power distance): v kulturah z majhnim odmikom moči starši otroke obravnavajo enakopravno, starejši ljudje niso nič bolj spoštovani od ostalih (npr.

angleško govoreče države); obratno pa je v kulturah z visokim odmikom moči, kjer starši npr. učijo svoje otroke strahospoštovanja do starejših (npr. vzhodna Evropa, latinske, azijske, afriške države);

- izogibanje negotovosti (angl. uncertainty avoidance): kulture z visoko stopnjo izogibanja negotovosti menijo, da je mogoče izogniti se negotovim dogodkom s pomočjo tehnologije, prava in religije, s tem da so določena natančna pravila, kako naj se posameznik obnaša (npr. Japonska, latinske države, vzhodna in srednja Evropa).

Obratno, kulture z nizko stopnjo so bolj tolerantne do različnih mnenj (npr.

skandinavske države, Kitajska);

- individualizem/kolektivizem (angl. individualism/collectivism): v individualističnih družbah si posamezniki prizadevajo za izpolnitev svojih interesov in pravico do zasebnosti (npr. ZDA, Velika Britanija itd.). Obratno, v kolektivističnih ljudje skrbijo za interese širše skupnosti, istočasno pa pričakujejo, da jim bo družba pomagala, ko se bodo znašli v težavah (npr. Pakistan, Tajvan, Kolumbija);

- moškost/ženskost (angl. masculinity/feminility): gre za kulture, v katerih prevladujejo ali bolj moške ali bolj ženske vrednote. V kulturah z bolj ženskimi vrednotami sta delo in družina uravnotežena, vodilne položaje zastopajo tudi ženske (npr. skandinavske države, Nizozemska). Visoka stopnja moškosti je bolj prisotna na Japonskem, nemško govorečih državah, Italiji, pa tudi v angleško govorečih državah;

- dolgoročna usmerjenost (angl. future orientation): kultura je usmerjena v prihodnost in v korist v daljšem časovnem obdobju, probleme rešuje na strukturiran način (npr.

vzhodnoazijske države). Kulture, ki so bolj usmerjene kratkoročno, pa poudarjajo pomen tradicije in običajev in namenjajo pozornost preteklosti oz. sedanjosti.

Pri pomenu kulture je omembe vredna tudi raziskava GLOBE (angl. Global Leadership and Organizationa Behavior Effectiveness): gre za medkulturno raziskavo, v katero je bilo vključenih 61 držav in s katero so znanstveniki poskušali razložiti povezavo med nacionalno kulturo, organizacijsko kulturo in vodenjem v organizacijah (Javidan & House, 2001, str. 293). Raziskava opredeljuje kulturo kot niz skupnih vrednot, to so posameznikova prizadevanja, kako bi moralo biti kaj narejeno, in prepričanj, to je dojemanje dejanj, ki se dogajajo v kulturi. Raziskava GLOBE (Javidan & House, 2001, str.

294) je osvetlila devet kulturnih razsežnosti, po katerih se med seboj razlikujejo kulture, to so:

- samozavest: posameznikova samozavest in tekmovalnost v medsebojnih odnosih;

- usmerjenost v prihodnost: kako družba spodbuja usmerjenost v prihodnost;

- enakopravnost spolov: zmanjšanje razlik med spoloma pri delitvah nalog in odgovornosti;

- nenaklonjenost tveganju: zaupanje družbe formalnim pravilom in okvirom življenja - spoštovanje avtoritete in moči: pričakovanje zaposlenih, da bo moč enakomerno

porazdeljena;

- institucionalni kolektivizem: stopnja, do katere organizacija ali družba spodbuja posameznike, da se povezujejo v skupine in so nagrajeni za kolektivna dejanja;

- skupinski kolektivizem: stopnja ponosa, pripadnosti posameznika na skupino ali družino;

- usmerjenost v uspešnost: stopnja spodbujanja in nagrajevanja pripadnikov skupine za povečevanje uspešnosti;

- humanost: stopnja spodbujanja in nagrajevanja posameznikove poštenosti, nesebičnosti, velikodušnosti, prijaznosti do ostalih.

V raziskavi GLOBE so dimenzije deloma povzeli po Hofstedu, je pa zanimiva tudi zato, ker med drugim zajema podatke o Sloveniji. V tabeli 2 so predstavljene države, ki so sodelovale v projektu GLOBE (Javidan & House, 2001) leta 2004.

Tabela 2: Sodelujoče države v projektu GLOBE (2004)

Severna

Danska Avstrija Francija Albanija Avstralija

Finska Nemčija Izrael Gruzija Kanada

Švedska Nizozemska Italija Grčija Velika Britanija

Švica Portugalska Kazahstan Irska

Španija Madžarska Nova Zelandija

republika Indija Hong Kong Argentina

Kuvajt Namibija Indonezija Japonska Bolivija

Maroko Nigerija Iran Južna Koreja Brazilija

Katar Zambija Malezija Kitajska Kolumbija

Turčija Zimbabve Filipini Singapur Kostarika

Tajska Tajvan Ekvador

El Salvador

se nadaljuje

Tabela 2: Sodelujoče države v projektu GLOBE (2004) (nad.)

Srednji Vzhod

Podsaharska

Afrika Južna Azija Konfucijska Azija

Latinska Amerika

Gvatemala

Mehika

Venezuela Vir: lastno delo.

V tabeli 3 pa so predstavljene vrednosti kulturnih razsežnosti projekta GLOBE (Javidan &

House, 2001) za Slovenijo v primerjavi s povprečjem 60 držav. Navade odražajo stanje omenjenih kulturnih razsežnosti, vrednote pa idealno stanje oz. kako bi želeli, da bi bilo stanje v državi.

Tabela 3: Vrednosti kulturnih razsežnosti projekta GLOBE za Slovenijo za leto 2004

Slovenija Povprečje 60 držav Navade Vrednote Navade Vrednote

Samozavest 4 4,59 4,11 3,82

Usmerjenost v prihodnost 3,59 5,42 3,85 5,49

Enakopravnost spolov 3,96 4,83 3,37 4,51

Nenaklonjenost tveganju 3,78 4,99 4,15 4,62

Spoštovanje avtoritete in moči 5,33 2,57 5,17 2,75 Kolektivizem (institucionalni) 4,13 4,38 4,25 4,73

Kolektivizem (skupinski) 5,43 5,71 5,13 5,66

Usmerjenost v uspešnost 3,66 6,41 4,1 5,94

Humanost 3,79 5,25 4,09 5,42

Vir: lastno delo.

V Sloveniji je v primerjavi s povprečjem 60 držav večja enakopravnost med spoloma, prav tako je večji skupinski kolektivizem in razsežnost spoštovanja avtoritete in moči. Stopnja spodbujanja in nagrajevanja posameznikove poštenosti in nesebičnosti pa je v Sloveniji pod povprečjem, podobno kot tudi nenaklonjenost tveganju in usmerjenost v uspešnost.

V sodobni diplomatski praksi so pogosta tudi medijska pojavljanja diplomatov in javni nastopi, še posebej kot gostje na univerzah, na okroglih mizah, kjer predstavljajo dobre prakse države, ki jo predstavljajo. Na tak način diplomati vplivajo ali skušajo vplivati na tuje akterje oz. na javno mnenje in tako sodobno predstavljajo svojo državo z novim načinom diplomatskega komuniciranja.

3 MALE DRŽAVE IN ZUNANJA POLITIKA

V tem poglavju se bom osredotočila na opredelitev koncepta t.i. »malih« držav ter na pomen temeljitega oblikovanja njihove zunanje politike za uresničitev svojih ciljev upoštevajoč tudi omejenost sredstev, ki jih ima na razpolago.

Za uresničitev svojih zunanjepolitičnih ciljev se male države poslužujejo diplomacije, s katero lahko povečajo svojo moč oz. vpliv na mednarodnem parketu. Poleg tega pa je ključnega pomena tudi vključevanje v mednarodne organizacije, saj imajo s tem možnost vpliva na odločitve in uveljavljanje lastnih interesov (Petrič, 1996, str. 884).

In document MANAGEMENT V SLOVENSKI DIPLOMACIJI (Strani 22-26)