• Rezultati Niso Bili Najdeni

V okviru mednarodnega razvojnega in raziskovalnega projekta Healthy Lifestyle for Aging Well (HLAW) je na partnerski instituciji CESPU, University Campus of Gandra, Instituto Politécnico de Saúde do Norte,

Health Department, Porto na Portugalskem 29. junija letos potekala 2. mednarodna diseminacijska konferenca, ki je bila namenjena širjenju rezultatov projekta. Evropski projekt HLAW je potekal v obdobju od 1. 9. 2014 do 31. 8. 2016, v njem so sodelovali štirje visokošolski zavodi: Medical University of Lublin (Poljska), University of Oulu, Faculty of Medicine, Research Unit of Nursing Sciences and Health Management (Finska) in Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário – CESPO (Portugalska). Visoka zdravstvena šola v Celju je bila koordinatorica projekta.

N

a mednarodni konferenci (Multiplier Event) smo spregovorili o izzivih in odgovornostih, ki jih pri-naša globalno staranje v Evropi, posebno po-zornost pa smo namenili pomenu zdravstvene pis-menosti in zdravemu življenjskemu slogu, saj se zavedamo, da je za stabilen zdravstveni sistem pomembno, da ljudje v starosti ostanejo zdravi, ak-tivni in neodvisni pri opravljanju osnovnih in instru-mentalnih dejavnosti. Po uvodnih pozdravih je mag.

Boris Miha Kaučič predstavil projekt HLAW. Povedal je, da so bile številne projektne aktivnosti namen-jene dvema ciljnima skupinama: študentom zdrav-stvene nege in starejšim. Z dodatnim izobraževan-jem v obliki dveh mednarodnih poletnih šol in oza-veščanjem smo detabuizirali starost in študente opolnomočili z znanji za kakovostno delo s starimi ljudmi. V okviru projekta HLAW so potekale obsežne raziskovalne aktivnosti s področja proučevanja zdravstvene pismenosti in življenjskega sloga starih ljudi, pri katerih so aktivno sodelovali študenti

zdravstvene nege. Dr. Pirjo Kaakinen iz Finske je predstavila ugotovitve iz pregleda literature s po-dročja zdravstvene pismenosti in zdravega življen-jskega sloga. Mag. Francisca Pinto iz Portugalske je udeležencem predstavila raziskovalni protokol raziskave, ki je potekala na Poljskem, Portugalskem in v Sloveniji. Kot merska instrumenta smo uporabili standardizirana vprašalnika Healthy Literacy Survey (HLS-EU) in Fantastic Life. Preliminarni rezultati raziskave kažejo, da stanje ni optimistično in bomo morali v prihodnje pristopiti k aktivnostim, ki bodo prispevale k dvigu zdravstvene pismenosti starih lju-di, je povedala prof. dr. Helvi Kyngäs, ki je predstavi-la rezultate s področja zdravstvene pismenosti in življenjskega sloga. Na diseminacijski konferenci je gospa Katja Esih predstavila glavne rezultate pro-jekta, ki so: nov spletni portal, ki je namenjen zdravstvenemu opismenjevanju starejših, pet novih izbirnih predmetov, ki jih bodo študentom ponudile vse partnerske organizacije, priporočila za nadaljnje Delovni sestanek projektnega tima za projekt HLAW (foto: B. M. Kaučič, 2016)

delo na področju zdravega življenjskega sloga jših, smernice za etično ravnanje pri skrbi za stare-jše, smernice za razvoj novih programov za zdrav življenjski slog starejših, DVD s posnetki izvajanja telesnih vaj (z navodili in priporočili), brošura, v kateri bodo zbrani vsi poglavitni rezultati projekta, pri-poročila in smernice. Dr. Beata Dobrowolska je pred-stavila izhodišča za oblikovanje smernic za etično ravnanje pri oskrbi starih ljudi, ki smo jih pripravili v okviru mednarodne poletne šole. Mednarodne

kon-ference so se udeležili visokošolski učitelji, študenti zdravstvene nege in zainteresirana civilna družba, ki so v zaključku poudarili, da je treba spodbujati de-javnosti, ki bodo prispevale k dvigu zdravstvene pis-menosti in zdravemu življenjskemu slogu v starosti, saj oboje vpliva na kakovost in zadovoljstvo z živl-jenjem v starosti.

Visoka zdravstvena šola v Celju bo v prihodnjem ob-dobju kot partnerica sodelovala v naslednjih razvo-jnih in raziskovalnih projektih:

• Multicultural Care in European Intensive Care Unit (MICE-ICU).Projekt je v okviru programa Eras-mus+ (Ključna akcija: Sodelovanje za inovacije in izmenjavo dobrih praks/Strateško partnerstvo za poklicno izobraževanje in usposabljanje) prijavilo strokovno združenje za anesteziologijo in inten-zivno zdravstveno nego iz Poljske. V projektu sodeluje šest partnerjev.

»Competence of the use of Research Knowledge in Nursing - International evaluation and com-parison (ReKNOW)«. Projekt koordinira Seinäjoki University of Applied Sciences (Finska). V projektu sodeluje šest partnerjev.

»Mentor's competences«. Projekt koordinira Uni-versity of Oulu, Faculty of Medicine, Reseach Unit of Nursing Science and Health management, Fins-ka.

IZ DELA ZDRAVSTVENIH ŠOL

Udeleženci konference – Multiplier Event HLAW 2016(foto: B. M. Kaučič, 2016)

Uvodni pozdravi – mag. Boris Miha Kaučič, strokovni vodja projekta HLAW, dr. Raquel Esteves, direktorica politehnike v Gandri na Portugalskem, članica projektnega tima HLAW, in dr. Luis M. Silva iz upravnega odbora in vodstva CESPU (foto: K. Esih, 2016)

2. Mednarodna poletna šola HLAW – priložnost za pridobitev novega znanja in mednarodnih izkušenj v času študija

Katja Esih, Alenka Presker Planko, mag. Boris Miha Kaučič, mag. Jerneja Meža

Na Visoki zdravstveni šoli v Celju je od ponedeljka, 23. maja, do petka, 3. junija 2016, potekala že druga poletna šola v okviru mednarodnega razvojnega in raziskovalnega projekta Healthy Lifestyle for Aging Well (HLAW).

P

oletna šola je eden izmed osrednjih dogodkov v okviru navedenega projekta, ki velja za enega najboljših projektov v Evropski uniji kot primer dobre prakse po relevantnosti za področje visokega šolstva v akciji Strateška partnerstva.

Dvoletni projekt, ki se je začel 1. septembra 2014 in zaključil 31. avgusta 2016 in katerega koordinator je Visoka zdravstvena šola v Celju, je bil odobren v okviru programa Erasmus+, KA2 – Strateška part-nerstva v visokošolskem izobraževanju. Potekal je v sodelovanju s tremi visokošolskimi zavodi iz tujine:

Medical University of Lublin, Poljska, University of Oulu, Faculty of Medicine, Institute of Health Sci-ences, Finska in Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário – CESPU, Portugalska.

Na poletni šoli je sodelovalo 18 tujih in 12 domačih študentk in študentov zdravstvene nege ter 17 tujih in domačih predavateljev. V štirinajstih dneh poletne šole smo izvedli številna predavanja, intenzivne učne delavnice, terensko delo in ekskurzije. Program je zajemal tudi sodelovanje in druženje študentov s starejšimi, npr. pri učenju nordijske hoje in opravl-janju testa hoje na dva kilometra. Študenti so tako z aktivnimi oblikami poučevanja in učenja pridobili pomembna znanja s področja aktivnega in zdravega staranja. Še posebej so se poglobili v specifične teme, kot so npr. pomen redne telesne dejavnosti, skrb za duševno zdravje, spoznali so pomen uravnotežene prehrane v starosti in kako zagotoviti varno okolje, za preprečevanje padcev, ki so pogosti v starosti. Oblikovale so se tudi smernice za etično ravnanje pri oskrbi starih ljudi. Pomemben del po-letne šole je bila tudi predstavitev rezultatov razisko-valnega dela s področja zdravstvene pismenosti.

Študenti zdravstvene nege vsake izmed sodelujočih držav so bili aktivno vključeni v raziskovalno delo pod mentorstvom visokošolskih učiteljev s področ-ja zdravstvene nege. Izsledke raziskav so študenti predstavili po posameznih državah ter opravili primerjalno analizo glede stopnje zdravstvene pis-menosti starih ljudi.

Udeleženci poletne šole so bili mnenja, da udeležba na poletni šoli pomeni velik doprinos k njihovem

profesionalnem razvoju, prispeva pa tudi k izboljšan-ju jezikovne in medkulturne kompetentnosti. Štu-dentka iz Univerze v Oulu, Finska, Kirsi Jylänki je povedala, da se je poletne šole udeležila že drugič.

Preteklo leto se je veliko naučila o zdravstveni pis-menosti starejših in telesni dejavnosti, ki je zanje primerna. To leto pa je pridobila še dodatna znanja o aktivnem in zdravem staranju, uravnoteženi prehrani, telesni dejavnosti in varnem okolju. Prav tako je pridobila zanimive informacije o tem, kaj Slovenci menijo o staranju. Spoznala je, da na staran-je ne smemo gledati kot na nekaj, kar nas čaka v daljni prihodnosti. Namesto tega se moramo zave-dati, da vsaka odločitev, ki jo sprejmemo danes, vpliva na kakovost našega življenja in staranja v pri-hodnosti. Pohvalila je tudi dobro organizacijo po-letne šole. Študentka Visoke zdravstvene šole v Celju, Barbara Zupanc Terglav je menila, da je bila zanjo udeležba na poletni šoli čudovita izkušnja, ki bi jo moral izkusiti vsak študent. Poudarila je, da so pri obravnavani temi aktivnega staranja študenti razmišljali izven običajnih okvirjev in poskušali na-jti načine, kako čim bolj prepričati starejše, da bi jedli bolj zdravo, se udeleževali več aktivnosti ter na splošno živeli zdravo. Dodala je, da poletna šola ni potekala le v predavalnici, ampak tudi na terenu, za-to je bila izkušnja še za-toliko bolj zanimiva. S sodelo-vanjem je pridobila veliko novega znanja, izboljšala znanje angleškega jezika in sklenila nova pri-jateljstva.

IZ DELA ZDRAVSTVENIH ŠOL

Skupinska fotografija udeležencev mednarodne poletne šole