• Rezultati Niso Bili Najdeni

NADSTANDARDNE OBLIKE POUKA – RAZŠIRJENI PROGRAM ŠOLE

In document ZA LETO 2011 / 2012 ZBORNIK (Strani 73-79)

Seminar za pianiste, predavateljica Marija Székely GŠ Koper, 21. in 22 oktobra 2011

11. slovenski klavirski dnevi – EPTA GŠ Murska Sobota, 18. – 20. novembra 2011

Združenje klavirskih pedagogov Slovenije, ki deluje pod okriljem evropskega združenja (EPTA – European Piano Teachers Association.) vsako leto organizira vsebinsko zelo bogate klavirske dneve.

Zanimiva predavanja s področja klavirske pedagogike, zgodovine pianizma in psihologije se prepletajo z ustvarjalnimi tematskimi projekti izbranih glasbenih šol, vse skupaj pa povezuje rdeča nit izbrane tematike. Okrogla (dvestota) obletnica Lisztovega rojstva se je tokrat ponujala kot samoumevna izbira letošnjih klavirskih dnevov, ki so pod imenom «Madžarska glasba od Liszta do danes» potekali od 18.

do 20. novembra na GŠ v Murski Soboti.

Smo ena od redkih šol, ki se z zanimivimi in kakovostno izpeljanimi nastopi predstavlja na skoraj vseh tovrstnih dogodkih. Tokrat smo z združenimi močmi dijakov umetniške gimnazije in učencev nižje glasbene šole vseh treh šol uspešno predstavili projekt «Manj znani Bartok – Elementi modernizma v Bartokovi glasbi». Otroci so imeli možnost spoznati drugačno klavirsko zvočnost, saj jim madžarska melodika, s pentatoniko in ljudskimi motivi danes ni več tako blizu. Še več, seznanili so se z

modernističnimi elementi, ki so kot semena posejana po Bartokovih zgodnjih klavirskih skladbah in so odmevno vplivala na razvoj modernizma v dvajsetem stoletju. Kot pobudnica in idejna oblikovalka celotnega nastopa lahko rečem, da sem bila izjemno presenečena nad reakcijami otrok, ki so v procesu pripravljanja skladb prehodili široko pot od bežnega razumevanja sodobne fakture in negotovega odnosa do njene zvočnosti do pristnega, ponotranjenega izvajanja Bartokovih skladb, prežetega z jasnim razumevanjem teh nenavadnih zvočnih palet. Na tej poti jim je gotovo pomagala tudi izvrstna klavirska pedagoginja prof. Maria Székely, ki smo gostili v Kopru, od 21. do 23. oktobra. V okviru seminarja, posvečenega Bartokovi glasbi, so naši učenci in dijaki imeli možnost poglobiti svoja znanja in raziskovati nove zvočnosti pod mentorstvom izkušene pedagoginje madžarskega rodu. Prof. Székely je pripravila tudi vsebinsko bogato in zanimivo predavanje, kjer je polni dvorani radovednih otrok

pojasnjevala Bartokov odnos do folklore in arhaičnih elementov ter njegovo prizadevanje k povezovanju le-teh z novimi zvočnimi svetovi.

Odmevnemu in izjemno pohvalno ocenjenemu nastopu naših mladih glasbenikov v Murski Soboti so pripomogle tudi skrbno načrtovane priprave. Celoten program so mladi pianisti nekaj krat preigrali na

«domačem terenu». Gostovali smo v izolski in sežanski glasbeni šoli, ob koncu naših priprav pa smo, v sodelovanju z Radiom Koper, posneli celoten projekt v dvorani GŠ Koper. Posnetek koncerta je skupaj s prispevki intervjuvanih nastopajočih in izčrpno uvodno besedo idejne snovalke tega projekta prof.

Valentine Češnjevar bil predvajan v okviru oddaje Glasbeni abonma.

Čeprav je široko zastavljen projekt, ki je vseboval prijave na EPTA-ine razpise, izbiro programa in pisanje spremnega besedila, pripravljanje štirih javnih nastopov ter organiziranje seminarja prof.

Székely zahteval veliko mojega dodatnega dela, se je ves trud poplačal skozi izvirno interpretirane, zanimive izvedbe vseh nastopajočih in nenazadnje skozi prijetno druženje mlajših in starejših pianistov, ki bo marsikomu izmed njih ostalo v lepem spominu in predstavljalo spodbudo za še intenzivneje ukvarjanje s klavirjem v čudoviti glasbeni deželi.

Valentina Češnjevar

Iz knjižice 11. Klavirski dnevi – MADŽARSKA GLASBA OD LISZTA DO DANES Projekti šol:

BARTOK V MANJ ZNANI PODOBI – elementi modernizma v Bartokovi klavirski glasbi, Umetniška gimnazija Koper in Glasbena šola Koper

BAGATELLE OP. 6 (izbor)

Molto sostenuto

Allegro giocoso - Eva Veršič, 7. r., mentorica Nuša Gregorič

Andante - Iomi Babuder Briški, 4. l. UG, mentorica Aleksandra Češnjevar Glavina Grave – Katarina Peroša, 4. r., mentorica Aleksandra Češnjevar Glavina

Vivo – Sara Svati Sharan, 2. l., UG, mentorica mag. Aleksandra Alavanaj DDRucker Lento – Evelin Černe, 4. r., mentorica Vesna Zuppin

Andante sostenuto – Renata Rovis, 5. r., mentorica Valentina Češnjevar Allegretto molto rubato – Sandra Boršič, 1. l. UG, mentor Denys Masliuk

Valse »Ma mie qui danse«: Presto – Ana Kravanja, 3. l. UG, mentorica Aleksandra Češnjevar Glavina LITERATURA ZA OTROKE

Tavanje po tonalitetah (Mikrokozmos) – Matias Pajek, 4. r., mentorica Jasna Jerman Tamburin (9 malih skladb) – Ana Grzetič, 5. r., mentorica Darinka Jug

Medvedov ples (10 malih skladb) – Matija Gorela, 6. r., mentor Bojan Glavina V vlaškem slogu (Skica 6) – Dea Kolenc, 5. r., mentor Bojan Glavina

Gugalnica: Comodo (Skica št. 2) – Tiara Stergulc, 5. r., mentor Bojan Glavina Romunska pesem Andante (Skica št. 5) – Dea Kolenc, mentor Bojan Glavina MALA SUITA (izbor)

Počasni ples

Krožni ples – Katya Seriekh, 1. l., UG

Dude – Kristina Gec Morelj, 2. l., UG, mentor Denys Masliuk SUITA »NA PROSTEM«

Z bobni in piščalkami – Sara Jelenič,1. l, UG, mentorica Aleksandra Češnjevar Glavina Barcarolla - Enej Blažek, 2. l. UG, mentorica Valentina Češnjevar

ALLEGRO BARBARO – Ana Kravanja, 3. l. UG, mentorica Aleksandra Češnjevar Glavina Idejna zasnova in besedilo: Valentina Češnjevar

Povezovalca: Katarina Brenčič in Ivan Loboda (dijaka Umetniške gimnazije Koper)

Obisk koncerta v okviru 16. mednarodnega festivala kitare Pordenone, 20. novembra 2011

V nedeljo, 20. novembra 2011, smo se učitelji učenci in dijaki GŠ Koper s podružnicama Izola in Piran udeležili zaključnega koncerta XVI mednarodnega kitarskega festivala Furlanije - Julijske krajine. V čudovitem ambientu bivšega Samostana sv. Frančiška v Pordenonu so ob spremljavi godalnega kvarteta Strehler nastopili mednarodno uveljavljeni kitaristi Marco de Biasi, Matteo Mela in Lorenzo Micheli. Koncertanti so nam z izvedbami del Boccherinija, Mertza, Turine, De Biasija in Castelnuova-Tedesca predstavili najpomembnejše opuse napisane za zasedbo kitara in godalni kvartet.

Koncert je bil v nabito polni dvorani zaradi izbranih del, ki se jih na koncertnih odrih sliši le redko kdaj, in izvrstnih izvedb čudovito doživetje.

Tanja Brecelj Vatovec

Alice v čudežni deželi – predstavitev baletnega oddelka za obalne osnovne šole Avditorij Portorož, 6. decembra 2011

Letošnja predstavitev baletnega oddelka Glasbene šole Koper je bila tretja po vrsti. Učenke baleta so se v portoroškem Avditoriju predstavile učencem petih obalnih osnovnih šol (OŠ Lucija, OŠ Sečovlje, OŠ Šmarje, OŠ Prade in OŠ Dušana Bordona). Učenci obalnih osnovnih šol so si ogledali baletno pravljico z naslovom Alice v čudežni deželi.

Glede na interes in odziv obalnih osnovnih šol za tovrstno prireditev, gre pričakovati, da bo predstavitev tudi v bodoče popestrila decembrsko dogajanje na kulturnem področju treh obalnih občin.

Tanja Grubač

Gostovanje učencev na Glasbene šole Kočevje Kočevje, 25. januarja 2012

Gostovanja so se udeležili učenci iz Glasbene šole Koper, podružnice Izola in podružnice Piran.

Obiskovalcem v Kočevju so se predstavili v solističnih in komornih zasedbah. Poslušalci so prisluhnili zvokom naših učencev harmonike, kitare, flavte, klavirja, klarineta in harfe.

Učenci Glasbene šole Kočevje so nam obisk vrnili v mesecu februarju.

Tanja Grubač

Seminar za violino, predavatelj Gorjan Košuta GŠ Izola, 27. januarja 2012

Gorjan Košuta se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Njegov prvi učitelj je bil Ciril Veronek v Ljubljani. Pri njem se je šolal kar deset let. Kasneje je študiral v USA na Eastman School of Music v Rochestru (New York) pri Carroll Glenn. Študij je nadaljeval na Hochschule für Musik v Kölnu pri Igorju Ozimu. Na njegov violinski in umetniški razvoj je pomembno vplivala udeležba na mojstrskih tečajih pri Ivanu Galamianu in Maxu Rostalu.

Na koncertnih nastopih, ki so ga vodili domala po celem svetu je cenjen kot solist in komorni glasbenik.

Težišče njegovega koncertnega udejstvovanja predstavlja »ARCADIA-TRIO«, kjer igra skupaj z Milošem Mlejnikom (violončelo) in Rainerjem Geppom (klavir). Na številnih koncertih po ZDA in Evropi je »ARCADIA-TRIO« prejel ugodne kritike in požel navdušenje občinstva. Z »ARCADIA-TRIO« je posnel več plošč, med drugim tudi celotni opus za klavirski trio Ludwiga van Beethovna.

Po petih letih delovanja kot asistent pri Igorju Ozimu je leta 1978 postal profesor za violino na Hochschule für Musik v Kölnu. V letih 2001-2009 je bil izvoljen za dekana oddelka za orkestrske inštrumente. Leta 2008 je postal redni profesor na Akademiji za glasbo v rojstnem mestu Ljubljana.

Gorjan Košuta redno vodi mojstrske tečaje v Sloveniji, Avstriji, Grčiji, Južni Koreji in ZDA.

Uglednega profesorja smo gostili v izolski glasbeni šoli, v okviru seminarja za violino.

Aktivno se je seminarja udeležilo pet učenk Glasbene šole Koper in dijakinja umetniške gimnazije Koper: Katja Dadič, Eris Šker, Maša Stopar (iz razreda S. Horvat), Nika Toškan, Nejka Ireneja Čuk (iz razreda T. Marinac, U. Bubnič) in Ivana Percan Kodarin (iz razreda A. Vidic).

Seminarja smo se udeležili tudi učitelji: U. Bubnič, S. Horvat, V. Samotorčan in A. Vidic. V dvorani pa je bilo tudi kar nekaj mlajših učencev violine, bodočih dijakov umetniške gimnazije ter staršev, ki so z velikim zanimanjem prisluhnili našim violinistkam in nasvetom profesorja.

Po seminarju so bile naše učenke zelo navdušene nad delom s profesorjem, poleg nasvetov in napotkov za nadaljnje delo ter violinsko igro, jim je vlil tudi veliko motivacije. Po vsaki lekciji, se je posvetil tudi učiteljem in pogovoril s starši.

Sonja Horvat

Seminar za violončelo in komorno igro, predavatelj Andrej Petrač GŠ Koper, 27. – 29. januarja 2012

Na Glasbeni šoli Koper je, na pobudo Igorja Švarca, prof. in Antonija Hajdina, prof, od 27. do 29.

januarja 2012 potekal seminar za violončelo. Seminar je bil v organizaciji DPG Koper ter z GŠ Koper kot soorganizatorko. Koordinatorja seminarja sta bila Igor Švarc, prof. ter Antonije Hajdin, prof.

Predavatelj je bil prof. Andrej Petrač. Udeleženci so prihajali iz glasbenih šol iz različnih koncev Slovenije. Seminar je potekal v obliki individualnih lekcij s profesorjem. Seminarja so se udeležili tudi pasivni udeleženci. Učenci GŠ Koper, ki so se aktivno udeležili seminarja so: Ana Andrejašič, Hana Požrl, Ana Mittendorfer, Sara Mašič, Apolonia Vidic.

Antonije Hajdin, prof.

6. revija klasično baletnih šol in društev Avditorij Portorož:, 28. januarja 2012

Revija klasično baletnih šol in društev Republike Slovenije se tradicionalno vsako leto seli v drugo mesto. Letos je čast pripadla Portorožu in Avditorij je komaj sprejel vse ljubitelje te umetnostne zvrsti.

Revijo je organizirala piranska Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pod pokroviteljstvom piranskega župana Petra Bossmana in ob pomoči Društva baletnih umetnikov

Slovenije. Tako se je na 6. Reviji je predstavilo kar 294 mladih baletk in baletnikov med 9 in 19 leti iz 13 glasbenih šol, petih društev in obeh Konservatorijev za glasbo in balet – ljubljanskega in mariborskega.

Učenke glasbene šole Koper so se s koreografijo in pod mentorstvom Manjane Milostnik edine predstavile z živo glasbo, zaplesale so ob spremljavi kvarteta harf iz razreda Svetlane Lučke Joksič.

Prav zato je bil njihov nastop poseben in navdušujoč. Ob blagozvočnosti Offenbachove Barcarole so mlade baletke v starosti od 12 do 16 let pokazale suvereno obvladovanje baletnih znanj, primernih njihovi starosti, baletnih korakov in prostora. Nežna glasba se je odlično podajala gracioznim gibom mladih plesalk – prava paša za oči, uho in dušo.

Irena Čok

Mojstrski tečaj za kitaro, predavatelj Marcin Dylla GŠ Koper, 12. februarja 20112

12. februarja 2012 smo na Glasbeni šoli Koper organizirali mojstrski tečaj kitare s svetovno priznanim kitaristom poljskega rodu Marcinom Dylla. Dogodek je bil neposredno povezan z osrednjim dogodkom Društva slovenskih učiteljev kitare v letu 2012, ki je na GŠ Koper potekal 11. februarja. Pri organizaciji dvodnevnega kitarskega dogajanja se nam je pridružilo tudi Društvo prijateljev glasbe, ki je v svoj mednarodni koncertni cikel povabilo prav Marcina Dyllo. Tako nas je kitarski virtuoz najprej s svojim globoko prefinjenim in tehnično dovršenim muziciranjem navdušil na koncertu v galeriji Samostana sv.

Ane v Kopru, naslednjega dne pa še na mojstrskem tečaju v dvorani GŠ Koper. Svoje znanje in glasbeno razumevanje je podal našim sedanjim in nekaterim bivšim dijakom kitare.

Tanja Brecelj Vatovec

Gostovanje učencev klavirja na OGŠ Slavko Zlatić Poreč, 21. marca 2012

Klavirski oddelek se je udeležil gostovanja na Glasbeni šoli Poreč. Na koncertu se je predstavilo enajst učencev klavirja iz Glasbene šole Koper, podružnice Piran iz 2., 3., 4., 5. in 7. razreda ter dijakinji 3.

letnika umetniške gimnazije. Za obiskovalce so pripravili glasbeno pester in bogat program.

Poslušalci so z navdušenjem prisluhnili izvedbam naših mladih pianistov. Z gostovanjem smo tako obnovili in okrepili glasbeno sodelovanje z Osnovno glasbeno šolo Slavko Zlatič, Poreč.

Tanja Grubač

3. mednarodni bienale sodobne glasbe Koper 2012

GŠ Koper - Pretorska palača Koper – Gimnazija Koper – Središče Rotunda koper – Gledališče Koper, od 10. do 14. aprila 2012

»Perfektna organizacija, visok nivo izvajalcev, pazljiva publika, navdušeni otroci, čudovita atmosfera, simpatije, toplota srca, prisrcna gostoljubnost.To je prava lepota, v tem je prihodnost.« Toko se je o bienalu izrazil skladatelj Fabio Nieder.

Letošnji koncept prireditve je bil širok, saj je predvideval koncerte priznanih izvajalcev , predavanja, natečaj za skladatelje in predstavitev sodobnih glasbenih del ter predstavitev novosti na področju elektronske glasbe.

- Razpis natečaja za skladatelje

Natečaj za komorno glasbo je bil namenjen skladateljem vseh narodnosti in brez starostne omejitve.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali skladatelji Vinko Globokar, Fabio Nieder in Larisa Vrhunc, dirigent Steven Loy ter člani kvinteta Slowind, je med 14-imi skladbami iz Slovenije, Italije, Mehike in Rusije izbrala 7 skladb, ki so jih člani pihalnega kvinteta Slowind izvedli na zaključnem koncertu.

- Predstavitev akustičnih inštalacij

Od vsega začetka smo si zastavili cilj, da k sodelovanju povabimo študente glasbe različnih akademij, da bi spodbujali kulturno-glasbena srečanja in kreativno ustvarjanje ter poustvarjanje. Letos smo se povezali s študenti elektronike iz Royal Conservatory iz Haaga (Nizozemska) in s študenti iz Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta. Elektronski performanci so bili zanimiva priložnost, da spoznamo kaj vse se dogaja na področju raziskovanja zvočnosti, kreativnosti in računalništva.

- Koncerti

Nastopili so priznani izvajalci z zanimivimi sporedi, ki so občinstvo prepričali s svojimi nastopi. Nastopil je ansambel Neofonija pod vodstvom Stevena Loya, harmonikarica Snežana Nešić, flavtist Michael Schmid (S svojimi idejami so sodelovali tudi dijaki Umetniške gimnazije Koper likovne smeri s pripravo scenskih rekvizitov), klarinetist Michele Marelli in kvintet Slowind s pianistko Tatjano Jercog.

- Delavnice

V okviru bienala sta potekali tudi dve delavnici in sicer za flavtiste, ki jo je vodil Michael Schmid ter za skladatelje, ki so jo vodili člani kvinteta Slowind.

Bienale je bil obsežen in zahteven projekt, uspeh le tega pa je odvisen od ljudi, ki mu pristopijo in prisluhnejo. Podpora vsakega je bila bistvena, da so vsi gostje pohvalili naš festival in vsi so se strinjali s trditvijo Micheleja Marellija, ki je po koncertu povedal: »Igral sem po vsej Evropi; tako pazljivega in toplega sprejema občinstva, kot sem doživel v Kopru, še nisem zasledil!«

Tatjana Jercog

Glasbeni maraton – pohod treh generacij GŠ Izola in OŠ Livade, 12. maja 2012

Bilo je v soboto, 12. maja 2012, ko je na 160-ih različnih lokacijah po Sloveniji potekala prireditev s sloganom »5. dan druženja in gibanja vseh generacij«.

Ta dan je namenjen ohranjanju medgeneracijske povezanosti z namenom skupnega druženja in aktivnega preživljanja prostega časa. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravja, okoljevarstva in prostovoljstva.

V Izoli je prireditev potekala že peto leto. Pred OŠ Livade, kjer je bil začetek prireditve, so se zbrali otroci OŠ Livade, OŠ Vojke Šmuc, PŠ Korte, SE Dante Alighieri, Asila Aquilone in Vrtca Mavrica, poleg otrok pa še njihovi starši, sorodniki, učiteljice in vzgojitelji.

Vse prisotne je, ob svojem nagovoru, pozdravil tudi ravnatelj Glasbene šole Koper, prof. Iztok Babnik.

Po pozdravnem nagovoru podžupanje Brede Pečan, ravnatelje šol in vrtcev ter predsednice Andragoškega društva Morje je gospa Marinka Štok z ostalimi telovadkami Šole zdravja predstavila vsakodnevno jutranjo telovadbo, kjer se razgibamo od glave do pete.

Med tem, ko se je množica pohodnikov pripravljala na pohod po Izoli, se je odvijal program nastopajočih učencev, kjer je sodelovala tudi Glasbena šola Izola. Tokrat so se predstavili učenci, ki igrajo v različnih komornih zasedbah. Tako smo lahko prisluhnili temperamentni komorni skupini ETNOTOK, z izvedbo treh ljudskih skladb iz različnih koncev sveta, ki ga vodijo profesorji Mirjana Gvozdenac, Dušan Kitić in Bojan Kuret. Izpod igrivih prstov učenk Zale, Sanje in Vanje, TRIO flavt iz razreda prof. Špele Molek, je v blesteči izvedbi zazvenela skladba - Ples piščali, skladatelja P. I. Čajkovskega.

Pod umetniškim vodjem prof. Antonija Hajdina, je z vso svojo mladostno zagnanostjo, ubrano in prepričljivo zazvenel ansambel violončel VIOLONCELLO PRINCIPALE, ki je trenutno prva tovrstna zasedba pri nas.

Dan se je končal s prijetnim druženjem, udeležencem so postregli z okusnimi »bobiči« in s slastno jabolčno pito, ki so jo posebej za to priložnost pripravili učenci SGTŠ.

Kljub visokim temperaturam, smo dan preživeli sproščeno in v prijetnem vzdušju ob glasbi in dobri volji.

Breda Pečnik Božič

In document ZA LETO 2011 / 2012 ZBORNIK (Strani 73-79)