• Rezultati Niso Bili Najdeni

Nadzorna ploˇsˇca spletne aplikacije je namenjena administratorjem za upra-vljanje in pregled nad podatki celotne aplikacije. Zaˇsˇcitena je s sistemom prijave po e-poˇstnem naslovu in geslu, kar prikazuje slika 3.12.

Slika 3.12: Prijava v nadzorno ploˇsˇco.

Prva stran nadzorne ploˇsˇce, vidna na sliki 3.13, prikazuje osnovne ana-litiˇcne podatke:

• ˇStevilo generiranih dejavnosti v zadnjem dnevu.

• ˇStevilo generiranih dejavnosti v zadnjem tednu.

• Skupno ˇstevilo generiranih dejavnosti.

30 Jan Zidar

• Pet najbolj vˇseˇckanih dejavnosti.

• Pet najveˇckrat preskoˇcenih dejavnosti.

Na levem robu strani vidimo navigacijski stolpec, ki vsebuje povezave do vseh podstrani nadzorne ploˇsˇce. Struktura teh je naslednja:

• Nadzorna ploˇsˇca (uvodna stran)

• Dejavnosti – Pregled – Dodaj novo

– Predlagane dejavnosti

• Kategorije – Pregled – Dodaj novo

• Mnenja

Slika 3.13: Zaˇcetna stran nadzorne ploˇsˇce.

Diplomska naloga 31 Na podstrani za pregled dejavnosti je v tabeli prikazan seznam vseh de-javnosti iz podatkovne baze. Primer prikaza dede-javnosti je viden na sliki 3.14.

Omogoˇceno je tudi razvrˇsˇcanje po stolpcih.

Slika 3.14: Seznam dejavnosti.

Vsako od dejavnosti je moˇzno urejati ali odstraniti. V primeru ureja-nja doloˇcene dejavnosti, prikazano na sliki 3.15, se pod njo razˇsiri polje, ki prikazuje vse podatke tiste dejavnosti, in omogoˇca urejanje vsakega od njih.

Slika 3.15: Primer urejanja dejavnosti.

Po zakljuˇcku urejanja se lahko spremembe shrani, ali pa dejavnost od-strani. Na enak naˇcin je urejen pregled predlaganih dejavnosti, ki so jih uporabniki poslali v sistem. Ob potrditvi predlagane dejavnosti se ta pre-makne iz seznama predlaganih dejavnosti v seznam dejavnosti, ki jih sistem

32 Jan Zidar lahko izbere pri predlaganju.

Na podstrani ”Dodaj novo dejavnost” se prikaˇze vnosni obrazec s pomoˇcjo katerega lahko administratorji v sistemu ustvarjajo nove dejavnosti. Prikazan je na sliki 3.16.

Slika 3.16: Primer dodajanja dejavnosti.

Urejen je tudi pregled in moˇznost urejanja za posamezne kategorije v sis-temu. S preprostim vnosnim obrazcem se lahko ustvarja nove kategorije. Ta vnosni obrazec vsebuje samo vnosno polje za poimenovanje nove kategorije.

Nazadnje je na nadzorni ploˇsˇci urejen ˇse pregled nad prejetimi mnenji, ki so jih v sistem poslali uporabniki. Urejanje mnenj ni mogoˇce, saj ˇzelimo te ohraniti v svoji originalni obliki.

Poglavje 4 Zakljuˇ cek

V okviru zakljuˇcka so predstavljeni rezultati evalvacije razvite aplikacije, sklep ter moˇzno nadaljnje delo.

4.1 Evalvacija

Spletno aplikacijo in njeno delovanje smo sproti testirali ˇze med razvojem.

Glavni namen tega je bil, da zagotovimo pravilno delovanje, ˇse preden je bila aplikacija pripravljena na objavo v produkcijsko okolje. Nekatere ugo-tovitve in izboljˇsave smo odkrili ter implementirali ˇze takrat. Primeri teh so predvsem intuitivnost uporabniˇskega vmesnika, njegov izgled, postavitev elementov, organizacija kljuˇcnih delov nadzorne ploˇsˇce in podobno.

V konˇcni fazi razvoja aplikacije, ko je bila objavljena v produkcijsko oko-lje in so bili v podatkovni bazi resniˇcni podatki o dejavnostih, smo jo v test poslali nekaj (6) potencialnim uporabnikom. Uporabniki so prihajali iz razliˇcnih podroˇcij in krajev. Testiranje so opravljali v vlogi uporabnikov aplikacije, ne kot administratorji. Po konˇcanem testiranju smo uporabnikom zastavili nekaj vpraˇsanj in na podlagi odgovorov ter na podlagi njihovih la-stnih povratnih informacij ter mnenj pridobili naslednje ugotovitve.

33

34 Jan Zidar Bili so mnenja, da je uporabniˇski vmesnik dovolj preprost in intuitiven za uporabo. Deloval je smiselno v smeri doseganja glavnega cilja aplikacije -pridobitve predloga prostoˇcasne dejavnosti. Tudi vmensik za doloˇcitev filtrov je bil uporabnikom takoj razumljiv. Prikaz prejete dejavnosti se je uporabni-kom zdel preprost, vˇseˇc jim je bila moˇznost oddaje vˇseˇcka s klikom na ikono v obliki srca. Pohvalili so prikaz vmesnika tudi na mobilnih napravah. Ne-katerim uporabnikom sprva ni bil jasen pomen ikone ˇzarnice na desni strani, pri vrhu spletne strani, vendar so ob kliku nanjo takoj spoznali pomen, saj se je prikazal napis, ki poziva k oddaji lastnih idej. Uporabniki so menili, da je poziv k oddaji lastnih idej na spletni strani dovolj viden. Obrazec za vnos idej se je uporabnikom zdel jasen in preprost za uporabo.

Drugi namen testiranja je bila evalvacija koristnosti aplikacije in ugoto-vitev uˇcinkovitosti njene glavne funkcionalnosti. Od uporabnikov smo ˇzeleli izvedeti, kako zadovoljni so bili s prejetimi predlogi, koliko generiranj je bilo potrebnih, da so prejeli dejavnost, ki jim je bila vˇseˇc, ter zanimala nas je tudi uˇcinkovitost nastavljanja filtrov. V sploˇsnem so se prejeti predlogi dejavnosti uporabnikom zdeli zanimivi. Brez nastavljanja filtrov pa se je uporabnikom vˇcasih zgodilo, da dejavnost v takratnem ˇcasu ni bila dovolj preprosto izve-dljiva. Za primer lahko izberemo prejetje predloga ”Obiˇsˇci najbliˇzji adrena-linski park.” v ˇcasu, ko je ta zaprt. Kadar uporabniki niso nastavili filtrov, sta bili v povpreˇcju potrebni dve pridobitvi predloga dejavnosti, preden je bil prejet izvedljiv predlog. ˇSe dlje pa je trajalo, da je bil prejet predlog, ki je bil uporabnikom dovolj zanimiv. Za to je bilo v povpreˇcju potrebno prejeti tri do ˇstiri predloge. Uporabnikom so se prejete dejavnosti zdele bolj primerne, ko so nastavili filter kategorije. Obiˇcajno se jim je v tem primeru ˇze prvi prejeti predlog zdel izvedljiv. So pa veˇcinoma vseeno generirali ˇse nekaj predlogov in izmed veˇc prejetih izbrali tistega, ki jim je bil najljubˇsi.

Filtra za izbiro dejavnosti na prostem ter izbiro dnevne dejavnosti sta se uporabnikom zdela uˇcinkovita. V nekaj skrajnih primerih se je zgodilo, da aplikacija v primeru nastavljenih vseh filtrov, ni naˇsla primerne dejavnosti.

Diplomska naloga 35 Razlog za to je pomanjkanje veˇcjega ˇstevila moˇznih dejavnosti, saj aplika-cija v tej fazi ˇse ni prejela dovolj potencialnih predlogov s strani uporabnikov.

Uporabniki so bili z aplikacijo zadovoljni, zdela se jim je zanimiva in preprosta za uporabo. Povedali so, da bi aplikacijo predlagali prijateljem.

Skoraj vsi uporabniki so menili, da bo aplikacija ˇse bolj uˇcinkovita, ko se baza potencialnih dejavnosti ˇse bolj poveˇca. Nekateri uporabniki so omenili ˇzeljo po nastavitvi okvirnega ˇcasa trajanja dejavnosti. ˇZeljo smo upoˇstevali in jo vkljuˇcili v poglavje 4.3.