• Rezultati Niso Bili Najdeni

NAKNADA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE 1. Osnovne odredbe

In document Na podlagi 14 (Strani 40-43)

Član 5.

Licu iz člana 1. ovog pravilnika na službenom pu- tovanju pripada naknada za lični prevoz, naknada za smeštaj i ishranu i naknada drugih neophodnih troš- kova koji su nastali radi izvršenja službenog posla.

Član 6.

(1) Pod službenim putovanjem, u smislu ovog pra- vilnika, smatra se svako putovanje van mesta službo- vanja naredeno radi izvršenja službenog posla.

(2) Pod službenim putovanjem podrazumevaju se i:

1) putovanje van mesta službovanja: radi prisu- stvovanja pripremama za ispite za čin odnosno klasu ako je kandidatu odobreno polaganje ispita, ako je pripreme organizovao nadležni starešina saglasno od- redbama propisa o ispitima za činove i klase aktivnih vojnih lica i ako je nadležni starešina iz člana 23. ovog pravilnika odobrio^ prisustvovanje tim pripremama;

radi polaganja ispita za čin odnosno klasu i drugog stručnog ispita za vreme usavršavanja odnosno školo- vanja, ako je na to usavršavanje odnosno školovanje ili na polaganje ispita lice uputila vojna jedinica od- nosno vojna ustanova; zbog poziva vojnog suda u svoj- stvu tumača ili svedoka ili vršenja funkcije sudije- -porotnika; zbog poziva vojnog disciplinskog suda u svojstvu svedoka, veštaka, branioca, okrivljenog ili optuženog;

2) odlazak i povratak u vezi sa: privremenim upu- ći van jem na rad; službom na brodovima ratne mor- narice (ukrcanjem); vršenjem dužnosti na posebnom vojnom objektu; vršenjem vojne obaveze u Jugoslo- venskoj narodno j armiji; radom na terenu; premeš- tajem; usavršavanjem odnosno školovanjem; selidboni;

3) putovanje van mesta službovanja zbog specija- lističkog ili drugog lekarskog pregleda vojnog lica po uputu ili pozivu nadležnog sanitetskog odnosno zdrav- stvenog organa ili drugog nadležnog vojnog organa, ako se taj lekarski pregled ne ostvaruje po osnovu propisa o zdravstveno« osiguranju vojnih osiguranika.

(3) Putovanje aktivnog vojnog lica — vojnog osi- guranika u vezi sa specijalističkim ili drugim lekar- skim pregledom odnosno putovanje radi lečenja po osnovu propisa o zdravstvenem osiguranju vojnih osi- guranika ne smatra se službenim putovanjem u smislu ovog pravilnika.

2. Odredbe o prevoznim sredstvima Član 7.

(1) Na službenom putovanju lice iz člana 1. ovog pravilnika može koristiti prevozna sredstva redovnog javnog saobračaja: voz, brod odnosno autobus. Vrstu voza odnosno broda (putnički, brzi, poslovni, ekspresni) odreduje starešina koji nareduje službeno putovanje.

(2) Prevoz avionom, drugim javnim ili privatnim prevoznim sredstvom, kao i upotreba kola za spavanje, može se odrediti pod uslovima iz čl. 9. i 10. ovog pra- vilnika.

(3) Na službenom putovanju koristi se najkraći pravac odnosno pravac koji, s obzirom na postojeće saobraćajne veze i vrstu prevoznog sredstva u redov- nom javnom saobračaju, omogučava naj racionalni je obavljanje službenog putovanja. .

Član 8.

(1) Lice iz člana 1. ovog pravilnika ima pravo na koriščenje sledećeg kolskog odnosno brodskog razreda;

1) I razred — zastavnik I klase; zastavnik; drugi.

mladi oficir odnosno vojni službenik XII do VIII klase koji ima naj manj e 20 godina penzijskog staža; oficir;

vojni službenik VII do I klase; gradansko lice koje se nalazi na radnom mestu za koje se traži viša ili vi- soka stručna sprema ili sprema visokokvalifikovanog radnika, kao i gradansko lice koje ima naj manj e 20 godina penzijskog staža, a koje se nalazi na radnom mestu za koje se traži srednja stručna sprema ili spre- ma kvalifikovanog radnika;

2) II razred — ostala vojna lica i gradanska lica, učenici opštih srednjih vojnih škola i lice van sastava Jugoslovenske narodne armije koje putuje u vezi sa predajom ili preuzimanjem materijalnih sredstava i stoke, koji se uzimaju za potrebe vojnih vežbi.

(2) Za lice van sastava Jugoslovenske narodne ar- mije kolski odnosno brodski razred odreduje starešina koji ovo lice uputi na službeno putovanje.

(3) Na prevoznom sredstvu koje ima samo jedah razred, priznaje se naknada za prevoz tim razredom.

Član 9.

(1) General-pukovniku (admiralu) ili višem, odnos- no vojnom licu postavljenem na dužnost za koju je formacijom predviden čin general-pukovnika (admi- rala) ili viši čin, pripada pravo na koriščenje cele ka- bine u kolima za spavanje odnosno cele brodske ka- bine I razreda.

(2) Ostalim generalima i admiralima pripada pra- vo na koriščenje postelje u kolima za spavanje odnos- no u brodskoj kabini I razreda.

(3) Ostalim oficirima, mladem oficiru, vojnom služ- beniku i gradanskom licu sa srednjom i od nje višom spremom ili spremom kvalifikovanog radnika i od nje višom, pripada pravo na koriščenje ležaja u kuset-ko- lima odnosno brodskoj kabini II razreda — ako putuje noču na pravcu dužem od 300 km odnosno 60 nautičkih milja.

(4) Licu iz .stava 3. ovog člana može se odobriti koriščenje postelje u kolima za spavanje odnosno brod-

Petak, 24. jul 1981. SLUŽBENI VOJNI LIST Broj 13 — Strana 597 skoj kabini I razreda — pod uslovom da putuje noca

na pravcu dužem od 300 km odnosno 60 nautičnih milja i ako neposredno po završetku putovanja treba da pristupi izvršen ju službenog posla ili se mora javiti na dužnost a putovanje danju, s obzirom na posloject saobraćajne veze, ne bi bilo racionalno.

(5) Za lice van sastava Jugoslovenske narodne ar- mije, pravo na koriščenje ležaja u kušet-kolima, pos- telje u kolima za spavanje ili u brodskoj kabini može odobriti starešina koji to lice uputi na službeno puto- vanje, ako su ispunjeni uslovi iz stava 3. ili 4. ovog člana.

Član 10.

(1) Koriščenje aviona na službenom putovanju na relaciji na kojoj postoji redovan saobračaj vozom, bro- dom ili autobusom, može se odobriti:

1) ako to zahteva hitnost posla ili interes službe;

2) u ostalim slučaj evima — ako bi ukupni troškovi službenog putovanja bili manji ili jednaki ukupnim troškovima kad bi se za prevoz koristio voz, brod ili autobus.

(2) Prevoz drugim javnim ili privatnim saobračaj- nim sredstvima, na pravcu na kome postoji redovan železnički, brodski odnosno autobuski saobračaj, može se odobriti, s tim što se troškovi takvog prevoza, veči od troškova prevoza vozom, brodom odnosno autobu- som, ne mogu priznati.

3. Odredbe o naknadi za lični prevoz Član 11.

(1) Licu iz člana 1. ovog pravilnika se na ime nak- nade za lični prevoz priznaju:

1) za prevoz vozom odnosno brodom — iznos cene vozne karte za odnosni pravac u kolskom odnosno brodskom razredu na koji ima pravo po odredbama člana 8. ovog pravilnika, a prema važečoj tarifi;

2) za prevoz autobusom — iznos cene autobuske karte;

3) za prevoz avionom, za koriščenje ležaja u ku- šet-kolima, kabine odnosno postelje u kolima za spa- vanje odnosno brodu — iznos cene po važečoj tarifi;

4) za prevoz drugim javnim ili privatnim saobra- čaj ni m sredstvom, ako na odnosnom pravcu postoji redovan javni saobračaj — naknada u višini cene voz- ne karte koja bi prema važečoj tarifi pripadala za jed- naku udaljenost u kolskom razredu voza na koji od- nosno lice ima pravo po članu 8. ovog pravilnika, od- nosno u višini cene autobuske karte ili brodske karte, ako na tom pravcu ne postoji železnički saobračaj;

5) na pravcu na kome nema redovnog javnog sao- hračaja, zavisno od konfiguracije terena, doba godine i drugih uslova, priznaje se naknada, i to:

a) u predelima na kojima je više od polovine puta lako prohodno (postoji javni put, prirodni nagib te- rena je do 15 stepeni i nadmorska višina je do 1000 fnotara), u periodu od 1. marta do 31. oktobra — dva dinara, a u periodu od 1. novembra do kraja februara

— četiri dinara za svaki predeni kilometar;

b) u predelima na kojima je više od polovine puta teže prohodno (nema javnog puta, prirodni nagib te- rena je preko 15 stepeni i nadmorska višina je preko iOOO metara), u periodu od 1. maja do 30. septembra

— pet dinara, a u periodu od 1. oktobra do 30. aprila osam dinara za svaki predeni kilometar.

(2) Licu koje koristi ležaj u kušet-kolima odnosno rabinu ili postelju u kolima za spavanje ili na brodu, Pripada na ime naknade za lični prevoz iznos cene

karte najnižeg kolskog odnosno brodskog razreda koji omogučava koriščenje ležaja odnosno kabine.

(3) Pored naknade za prevoz iz stava 1. ovog čla- na, priznaju se i troškovi za rezervacij u sedišta, troš- kovi ličnog prevoza i prevoza prtljaga do mesta polas- ka javnog saobračaj nog sredstva i natrag, ako ovi troškovi nisu uračunati u cenu karte za prevoz odgo- varajučim prevoznim sredstvom.

(4) Ukoliko su za koriščenje nekih prevoznih sred- stava u redovnom javnom saobračaju predvidene ko- mercijalne povlastice, koje se mogu koristiti, višina prevoznih troškova se odreduje prema ceni najpovolj- nije povlastice.

(5) Ako lice iz člana 1. ovog pravilnika na službe- nom putovanju koristi ličnu povlasticu (nosioci »Par- tizanske spomenice 1941«, invalidi, narodni heroji i dr.), naknada za lični prevoz priznaje se u stramom iznosu troškova prema koriščenoj ličnoj povlastici.

Član 12.

(1) Kada na službenom putovanju po zajedničkom zadatku putuje više lica iz člana 1. ovog pravilnika, pravo na kolski odnosno brodski razred za sva lica utvrduje se prema licu koje ima pravo na viši kolski odnosno brodski razred.

(2) Kad lice iz člana 1. ovog pravilnika bude od- redeno da putuje sa predstavnikom strane države ili armije, medunarodne organizacije ili ustanove, pripada mu naknada za isti kolski odnosno brodski razred, kola za spavanje ili brodsku kabinu, koje koristi taj strani predstavnik.

(3) Pod uslovima iz stava 2. ovog člana, naknada pripada i licu koje na službenom putovanju bude pri- dodato vojnom, državnom ili drugom rukovodiocu. Pod vojnim rukovodiocem, u smislu ovog stava, smatra se starešina ranga komandanta armije ili viši.

4. Odredbe o dnevnicama Član 13.

Licu iz člana 1. ovog pravilnika na službenom pu- tovanju, na ime naknade za smeštaj i ishranu, pripada dnevnica u sledečim iznosima:

1) 500 dinara — general-majoru (kontraadmiralu) i višem;

2) 450 dinara — oficiru zaključno sa pukovnikom, mladem oficiru, vojnom službeniku, gradanskom licu i pitomcu vojne škole;

3) 270 dinara — vojniku i učeniku opšte srednje vojne škole.

Član 14.

(1) Aktivnom vojnom licu i gradanskom licu se na službenom putovanju priznaju stvarni troškovi smeš- taj a po podnetom računu i dnevnica iz člana 13. ovog pravilnika, s tim što ukupna dnevna naknada ne može preči iznos, i to:

1) 800 dinara — za lice iz člana 13. tačka 1. ovog pravilnika;

2) 750 dinara — za lice iz člana 13. tačka 2. ovog pravilnika.

(2) Izuzetno, aktivnom vojnom licu i gradanskom licu na službenom putovanju priznaju se stvarni troš- kovi pansiona po podnetom računu i 200/o od dnevnice iz člana 13. ovog pravilnika, s tim što ukupna dnevna naknada ne može preči iznos iz stava 1. ovog člana.

(3) Ako ukupan iznos ko j i se licu može priznati primenom stava 2. ovog člana ne prelazi iznos dnev- nice iz člana 13. ovog pravilnika, licu pripada ta dnev- nica.

(4) Pod troškovima smeštaja smatra se cena jed- nog ležaja, a pod troškovima pansiona cena pansiona za jedno lice, u hotelu ili kod drugih organizacija ili ustanova koje se bave tom delatnošču.

Član 15.

(1) Za lice van sastava Jugoslovenske narodne ar- mije visinu dnevnice do iznosa propisanog u članu 13.

tačka 2. i članu 14. stav 1. tačka 2. ovog pravilnika, odredu je starešina koji to lice uputi na službeni put.

Veču dnevnicu, ali ne preko iznosa iz člana 13. tačka 1. i člana 14. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika, mogu odrediti: podsekretar u Saveznom sekretarijatu za na- rodnu odbranu, načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, pomočnik saveznog sekretara za na- rodnu odbranu, komandant armije, vojnopomorske ob- lasti, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbra- ne i korpusa koji je neposredno potčinjen Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu.

(2) Licu van sastava Jugoslovenske narodne armije koje putuje u vezi sa predajom ili preuzimanjem ma- terij alnih sredstava i stoke, koji se uzimaju za potrebe vojnih vežbi, pripada dnevnica iz člana 13. stav 1.

tačka 3. ovog pravilnika.

Član 16.

(1) Dnevnica prepisana u članu 13. ovog pravil- nika pripada za svaka 24 časa provedena na službe- nem putu, kao i za ostatak vremena preko 12 časova.

(2) Za ostatak vremena od 8 do 12 časova, a kada je to vreme prevedeno na putu noču — i za ostatak vremena od 6 do 8 časova, pripada 500/o od dnevnice, a za ostatak vremena manj i od 6 odnosno 8 časova pripada 250/o od dnevnice.

(3) Ako službeno putovanje traje ukupno manje od 24 časa, za vreme preko 12 do 24 časa pripada cela dnevnica, a za vreme preko 8 do 12 časova — 50% od dnevnice.

(4) Ako priroda izvršenja službenog posla, saobra- čajne veze i druge objektivne okolnosti to dopuštaju, nadležni starešina naredenjem za službeno putovanje odredu je svakodnevno vračanje sa službenog puto- vanja ili vračanje u dane kada se ne radi, ako se time smanjuju ukupni troškovi putovanja. Ako takvo vra- čanje nadležni starešina nije naredio, a lice se, po svom nahodenju, u mesto službovanja vrača svako- dnevno ili u dane kada se ne radi, ne pripadaju mu dnevnice za vreme koje je provelo u mestu službo- vanja.

(5) Naknada prevoznih troškova i dnevnica za služ- beno putovanje prema stavu 4. ovog člana obračunavaju se za svaki dan posebno ako se lice svakodnevno vrača u mesto svog službovanja odnosno posebno za svaki deo neprekidnog trajanja službenog putovanja ako se lice povremeno vrača u mesto svog službovanja.

Član 17.

(1) Po isteku 30 dana efektivno provedenih na službenem putovanju u jednom istom mestu, dnevnica iz člana 13. odnosno naknada iz člana 14. st. 1. i 2. uma- njuje se za 200/o.

(2) Za službeno putovanje u jedno isto mesto u trajanju dužem od tri meseca, za vreme preko tri me- seca licu koje izdržava porodicu pripada paušalna nak-

nada u višini naknade troškova zbog odvojenog života od porodice, a licu koje ne izdržava porodicu — 500/o od te naknade.

Član 18.

(1) Ako je na službenem putovanju obezbeden besplatan smeštaj, dnevnica iz člana 13. tač. 1. i 2. i člana 17. stav 1. ovog pravilnika se umanjuje za 300/o, a paušalna naknada iz člana 17. stav 2. ovog pravilnika

— za 200/o.

(2) Aktivnom vojnom licu i gradanskom licu, kome su na službenom putovanju obezbedeni besplatna is- hrana i besplatan smeštaj, pripada dnevna naknada u iznosu od 200/o od odgovarajuče dnevnice iz člana 13.

ovog pravilnika.

(3) Ako lice koje živi odvojeno od porodice, kao i lice koje ne izdržava porodicu (samac), bude upučeno na službeno putovanje u mesto gde ima stan, dnevnica se umanjuje za 300/o, a paušalna naknada iz člana 17.

stav 2. ovog pravilnika — za 200/o.

(4) Licu koje bude upučeno na službeno putovanje u mesto svog stanovanja, a koje se nalazi van mesta njegovog službovanja, ne pripada dnevnica za vreme boravka u tom mestu.

(5) Licu koje bude odredeno da na službenom pu- tovanju putuje sa državnim odnosno drugim rukovo- diocem ili sa predstavnikom strane države ili armije ili strane medunarodne organizacije ili ustanove, priz- naje se naknada stvarnih hotelskih troškova za is- hranu i smeštaj po podnetom računu i 30,l/o od dnevnice za službeno putovanje.

(6) Aktivnom vojnom licu i gradanskom licu, koje se razboli na službenom putovanju i bude smešteno u zdravstvenu ustanovu sa obezbedenim besplatnim smeštaj em i besplatnom ishranom, pripada za to vre- me, a najduže za 30 dana, 200/o od dnevnice za služ- beno putovanje odnosno naknade iz člana 17. stav 2.

ovog pravilnika.

Član 19.

Vojnom licu i gradanskom licu, koje putuje u svoj- stvu okrivljenog ili optuženog pred vojnim disciplin- skim sudom, pripada 500/o od dnevnice za službeno pu- tovanje. Preostalih 50,,/o od dnevnice isplatiče se tom licu ako pokrenuti postupak bude obustavljen ili bude izrečena presuda kojom se odbija optužni predlog (ali ne zbog nenadležnosti suda) ili ako u tom ili u ponov- ljenem postupku bude izrečena oslobađajuča presuda.

Član 20.

(1) Aktivnom vojnom licu i gradanskom licu, koje odustane od polaganja ispita za čin odnosno klasu ili drugog stručnog ispita, ne pripadaju dnevnice za služ- beno putovanje.

(2) Naknada za službeno putovanje ne pripada ak- tivnom vojnom licu za prisustvovanje pripremama za is- pit za čin odnosno klasu iz predmeta koji ponovo po- laže.

5. Naknada drugih neophodnih troškova Član 21.

Pored naknade za lični prevoz i dnevnice, licu iz člana 1. ovog pravilnika pripada naknada i drugih troškova neophodnih za izvršenje službenog zadatka u vezi sa naredenim službenim putovanjem, kao što su

Petak, 24. jul 1981. SLUŽBENI VOJNI LIST Broj 13 — Strana 599 izdaci za; telegrame, telefonske razgovore, prenosen je

i čuvanje službenog prtljaga, poštarinu, lični prevoz u gradskom saobračaju i slično.

6. Odredbe za vojnike Član 22.

(1) Vojniku, pitomcu vojne škole i učeniku opšte srednje vojne škole, na službenom putovanju obezbe- duju se besplatan smeštaj (član 87. stav 1) i besplatna ishrana. U tom slučaju, ovom licu ne pripada dnevnica.

Dnevnica ne pripada ni za vreme ko je ovo lice efek- tivno provede na puto vanju u prevoznom sredstvu ako mu je za to vreme obezbeđena besplatna ishrana.

(2) Licu iz stava 1. ovog člana, kome na službenom putovanju nije obezbeđena besplatna ishrana, pripada 700/o iznosa odgovarajuće dnevnice iz člana 13. tač. 2.

i 3. ovog pravilnika.

(3) Licu iz stava 2. ovog člana, kome službeno pu- tovanje traje manje od 24 časa, pripada iznos odgo- varajuče dnevnice iz člana 13. tač. 2. i 3. ovog pra- vilnika, obračunat po odredbama člana 16. st. 2. i 3.

ovog pravilnika.

(4) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, kada objektivne okolnosti ne omogučavaju odnosno kada eko- nomski nije opravdano da se obezbedi besplatan smeš- taj (član 87. stav 1), vojniku, pitomcu vojne škole i uče- niku opšte srednje vojne škole, na ime troškova smeš- taja koje če imati na službenom putovanju, isplačuje se akontacija u približnom iznosu tih troškova, koje se utvrđuje prema konkretnim mesnim prilikama. Ova akontacija pravda se na način propisan članom 95. ovog pravilnika.

7. Nadlcžnost za izdavanje naređenja za službeno putovanje

Član 23.

(1) O potrebi službenog putovanja odlučuje i nare- denje izdaje starešina vojne jedinice ili vojne usta- nove ranga komandanta samostalnog bataljona odnos- no diviziona, puka ili viši, koji po propisima o mate- rijalnom i finansijskom poslovanju u Jugoslovenskoj narodnoj armiji ima naredbodavno pravo i novčana sredstva odobrena za službeno putovanje.

(2) Starešina iz stava 1. ovog člana može pismenim naredenjem odobriti da o službenom putovanju odlu- čuju i naredenja izdaju i druge starešine u odnosnoj jedinici ili ustanovi.

Član 24.

(1> Za službeno putovanje izdaje se pismeno na- redenje. ,

(2) U hitnom slučaju, službeno putovanje se može narediti usmeno. telefonom ili telegramom, ali je nad- ležni starešina dužan neposredno posle toga da izda pismeno naredenje za to službeno putovanje.

(3) Starešina iz člana 23. stav 1. ovog pravilnika ne izdaje za sebe naredenje za službeno putovanje, ali je dužan da u račun putnih troškova unese svrhu i mesto putovanja.

(4) Svrha službenog putovanja poveri j i ve prirode neće se unositi u naredenje za službeno putovanje, niti u račun putnih troškova.

(5) Izuzetno, naredenje iz stava 1. ovog člana ne izdaje se u slučaju selidbe.

III. NAKNADA TROŠKOVA NASTALIH ZA VREME

In document Na podlagi 14 (Strani 40-43)