• Rezultati Niso Bili Najdeni

NALEZLJIVE BOLEZNI PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH IN ZAŠČITA S CEPLJENJEM

In document Zdrave navade predšolskih otrok (Strani 24-27)

Center za nalezljive bolezni, NIJZ

Nalezljive bolezni so najpogostejše bolezni. Ocenjuje se, da vsak letno enkrat do desetkrat zboli za akutno okužbo dihal in vsaj enkrat z akutno črevesno okužbo. Nalezljive bolezni pa niso pomembne samo zaradi svoje pogostosti, temveč tudi zaradi možnih trajnih posledic, celo smrtnega izida.

Večina nalezljivih bolezni, s katerimi se srečujemo v današnjem času v Sloveniji, ima enostaven, nezapleten potek, ki v splošnem ne predstavlja tveganja za zdravje. Pozornost stroke je usmerjena v tiste nalezljive bolezni, pri katerih obstaja nevarnost širjenja in zahtevajo čimprejšnje ukrepanje, da se zmanjša število zbolelih in v nalezljive bolezni, proti katerim obstaja cepljenje.

Zakaj je cepljenje najučinkovitejši ukrep?

Cepljenje dokazano zaščiti pred nalezljivimi boleznimi, saj se s higieno ne moremo popolnoma zaščititi pred okužbo, niti s hrano pridobiti imunosti. Zaradi visokega deleža cepljenih otrok se v Sloveniji nekatere nalezljive bolezni ne pojavljajo več ali pa se je njihovo število bistveno znižalo. Tako se ne srečujemo več z zbolelimi otroki, priključenimi na dihalno napravo zaradi paralize dihalnih mišic, ki bi jo povzročil virus otroške paralize, ne vidimo več otrok, ki bi se dušili zaradi davice, ali otrok z možgansko okvaro zaradi ošpic.

Čeprav so trenutno nekatere nalezljive bolezni v Sloveniji zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih ljudi zelo hitro povzročilo njihovo vrnitev, kot se v zadnjih letih dogaja v nekaterih evropskih državah v naši neposredni bližini, kjer se srečujejo v velikim številom zbolelih za ošpicami in njihovimi hudimi posledicami.

S cepljenjem zaščitimo predvsem sebe in tudi svoje bližnje. Naše možnosti, da bi zboleli za katero od teh bolezni so sicer majhne, a ker se še vedno pojavljajo, se lahko okuži vsak, ki ni zaščiten. Poleg tega ljudje čedalje več potujemo, zato jih potniki lahko vnesejo k nam iz dežel, kjer se nevarne nalezljive bolezni še vedno pojavljajo ali pa sami zbolimo v tujini za boleznijo, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem. Takšen primer so ošpice, ki so se v zadnjih letih ponovno začele pojavljati tudi v Sloveniji - pojavile so se ne le pri potnikih, ampak tudi pri nekaj prebivalcih, ki niso bili cepljeni.

25

S cepljenjem poleg sebe proti nekaterim nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi druge (kolektivna zaščita) in s tem zaustavimo širjenje nalezljivih bolezni. To je posebej pomembno za tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov (na primer osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem ali alergije na sestavine cepiva) ne morejo biti cepljeni.

V Sloveniji otroke redno cepimo pred naslednjimi nalezljivimi boleznimi: davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, okužba, povzročena z bakterijo Haemophilus influenze tipa b, okužba, povzročena s pnevmokokom, ošpice, mumps, rdečke, hepatitis B, okužba s humanimi virusi papiloma (zaenkrat le za dekleta).

Koledar cepljenja predšolskih in šolskih otrok

http://www.nijz.si/sl/koledar-cepljenja-predsolskih-in-solskih-otrok-v-sloveniji-v-letu-2016

Ostale aktualne teme s področja cepljenja:

http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/nalezljive-bolezni/cepljenje

Nalezljive bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/bolezni_ki_jih_preprecujemo_s_cepljenjem.pdf

Pojasnilna dolžnost pred cepljenjem:

http://www.nijz.si/sl/pojasnilna-dolznost-pred-cepljenjem

Publikacija z opisom izbranih nalezljivih bolezni

http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z-nalezljive-bolezni-po-skupinah

Vključitev otroka v vrtec po preboleli nalezljivi bolezni

Vsakdo ima pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi (Zakon o nalezljivih boleznih). Pomembno je, da so otroci, ki obiskujejo vrtec oz. šolo, pravočasno cepljeni proti boleznim, v skladu s programom cepljenja in zaščite z zdravili. Zaradi tesnih stikov v skupini otrok vključenih v vrtec oziroma šolo, so pogoji za širjenje nalezljivih bolezni in okužb (predvsem dihal in črevesnih okužb) v takih okoljih zelo v ospredju. Otroci pogosto zanesejo okužbe oziroma bolezni iz domačega okolja v vrtec ali šolo in tudi

26

obratno. Vrtci in šole so dolžni zagotoviti ustrezne sanitarno higienske pogoje in higiensko vzdrževanje objektov in prostorov, kjer se zadržujejo otroci ter s tem prispevati k zmanjšanju tveganja za širjenje nalezljivih bolezni in okužb. Kadar otrok nenadno zboli v šoli ali vrtcu in obstaja sum, da gre za nalezljivo bolezen, mu je treba do prihoda staršev omejiti stike z drugimi otroki. Pri tem upoštevamo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, glede na prisotne bolezenske znake (driska, bruhanje, kašelj, temperatura z izpuščajem ...). Z izključitvijo otrok z okužbo oziroma nalezljivo boleznijo pomembno zmanjšamo tveganje za širjenja bolezni na druge otroke in zaposlene.

Otroke s kroničnimi ali drugimi osnovnimi obolenji je potrebno individualno obravnavati z vidika potrebe po dodatni zaščiti. Tveganje za širjenje nalezljivih bolezni v vrtcih in šolah se pomembno zmanjša z upoštevanjem higienskih pravil in tudi priporočil o ponovni vključitvi otrok v vrtec oziroma šolo po preboleli nalezljivi bolezni oziroma okužbi. Pogosto je težko preprečiti širjenje virusnih okužb, ki se prenašajo po zraku (prehladna obolenja, gripa, črevesne virusne okužbe). Zato moramo starše še posebej spodbujati, da ukrepajo po navodilih zdravnika in otroke obdržijo doma, ko kašljajo, kihajo, imajo drisko, vročino, izpuščaj, dokler ne preneha njihova kužnost. Pri presoji glede zdravstvenega stanja otrokov izbrani zdravnik ocenjuje pogoje glede trajanja kužnosti pri posamezni nalezljivi bolezni oziroma okužbi z vidika možnosti vnosa in širjenja v vrtčevem oziroma šolskem okolju, ter otrokovo počutje. Priporočena ponovna vključitev po preboleli bolezni oz. okužbi temelji na z dokazi podprtih dejstvih o trajanju kužnosti pri posamezni nalezljivi bolezni pri sicer zdravih otrocih.

Ključna je vloga staršev

Starši imajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcih in šolah.

Pomembno lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za širjenje okužb, če dosledno upoštevajo priporočila tudi glede ponovne vključitve otroka po preboleli bolezni oziroma okužbi. S tem omogočijo, da se otroci dobro pozdravijo preden se ponovno vključijo v skupino in da bolezni ne širijo na sovrstnike.

Na spletni strani NIJZ so objavljene smernice za vključitev otroka v vrtec po preboleli bolezni ali okužbi: http://www.nijz.si/sl/vkljucitev-otroka-v-vrtec-solo-po-preboleli-nalezljivi-bolezni-ali-okuzbi-smernice

Na spletni strani je objavljena tudi zloženka za starše Preprečujmo širjenje nalezljivih bolezni - priporočila za starše:

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/preprecujmo_sirjenje_nb_2016_koncna.pdf

27

In document Zdrave navade predšolskih otrok (Strani 24-27)