• Rezultati Niso Bili Najdeni

Objavljanje in vzdrževanje spletnega mesta

In document GRAFIČNI IN SPLETNI DIZAJN V PISARNI (Strani 101-104)

Optimizacijo spletnega mesta moramo razumeti tudi v širšem pomenu. Z njo želimo naše spletno mesto ali posamezno spletno stran ponuditi kar najbolj "ta pravim" obiskovalcem. To dosežemo z uporabo kar najbolj ustreznih ključnih besed, še posebej v primerih, ko spletno mesto omogoča neposreden nakup, pogodbo ali posel. Se pravi, da dobre ključne besede pomenijo dober položaj v iskalnikih, na primer v Googlu, kar pomeni, da se na obiskovalčeve iskalne pojme naše spletno mesto pojavi vsaj med prvimi nekaj 10 zadetki. Slabe ključne besede pa pomenijo slabšo "uvrstitev", kar lahko vodi v povsem neuspešno spletno mesto ali drugače rečeno, v poslovni neuspeh spletnega mesta.

8.4 OBJAVA SPLETNEGA MESTA

V postopku objavljanja spletnega mesta se vse potrebno prenese iz našega računalnika na oddaljeno lokacijo oziroma strežnik, od koder bo spletno mesto dostopno obiskovalcem.

Ukaz za objavljanje je File/Publish Site. Izbrati ali vpisati pa je treba možnosti in nastavitve v oknu Remote Web Site in njegovih treh karticah, o čemer smo že pisali.

Slika 96: Objavljanje in vzdrževanje spletnega mesta Vir: Lasten

Izberemo nastavitve v skladu z možnostmi ponudnika, kjer gostujemo. Za dostop do njegovega spletnega strežnika je potrebna prijava z uporabniškim imenom in geslom, sicer prenos datotek ni mogoč. Po vzpostavitvi povezave se nam v oknu Web Site odpreta pogleda Local Web Site in Remote Web Site. S potrditvijo na gumbu Publish Web Site desno spodaj, se prenos datotek prične.

Ob vsakem kasnejšem spreminjanju spletnih datotek moramo ponovno objaviti vse nastale spremembe. Uporabimo ukaz Remote Web Site/Publish All Changed Pages/Synchronize.

Program primerja datoteke na lokalnem sistemu z že obstoječimi na strežniku in posodobi vse, ki so bile v času od zadnjega objavljanja spremenjene.

8.5 KONČNE PRILAGODITVE IN OCENA IZDELANEGA SPLETNEGA MESTA Tipično je po vsaki prvi ali nadaljnji objavi treba narediti nekaj popravkov. Morda ne bo takoj delovala povezava, morda ne bo uspešna prijava na strežnik ponudnika ISP, ali pa bo obrazec videti drugačen kot na našem računalniku, morda animacija ne bo taka, kot smo želeli, morda je postopek kopiranja pretočil datoteke na nepravo mesto ipd.

Vse nepravilnosti naj vam pomaga reševati ponudnik ISP.

Na koncu kritično preglejte in ocenite opravljeno delo. Preverite, ali deluje vse tako, kot ste načrtovali in kot je tudi prav in ali je moč kaj izboljšati. Ponudite sodelavcu ali znancu, naj pregleda vašo spletno mesto in vam odkrito pove, ali je dovolj hitro ugotovil, kje in kaj je treba klikniti, kako ocenjuje grafično podobo ter ali so posamezne spletne strani lahko berljive, ali je spletno mesto obvladljivo in pregledno in ali je treba katerega od elementov premakniti drugam ali se mu celo odpovedati ipd.

8.6 VPRAŠANJA

Kaj pomeni optimizacija spletne strani?

Preprosto opišite postopek objavljanja spletnega mesta.

Kakšno vlogo ima ponudnik spletnih storitev (ISP)?

8.7 SKLEPNA NALOGA

Naloga št. 35: Ogled izdelanih spletnih strani v brskalniku.

1. V vseh brskalnikih, ki jih imate na voljo (na primer Internet Explorer ali Mozilla Firefox), si oglejte izdelane spletne strani. Najlažje to storite tako, da se v raziskovalcu postavite na mapo, v kateri je shranjena spletna stran, in kliknete na datoteko index.htm.

Primer za lokacijo spletnega mesta z imenom osnovne, uvodne datoteke HTML:

C:\Documents and Settings\rlesjak\Desktop\PS_2_GSD\Spletna stran\PoslovnaSpletnaStran index.htm

Naloga št. 36: Lokacija in seznam spletnih datotek Vir: Lasten

2. Če ste v računalniški učilnici z več računalniškimi delovnimi mesti, povezanimi v lokalno omrežje, potem s pomočjo predavatelja uredite, da bo mapa s spletnimi datotekami dana v skupno rabo in tako dosegljiva tudi drugim računalnikom. Za hiter dostop do spletne strani pa ustvarite še bližnjice na namizju vsakega računalnika.

8.8 POVZETEK

Objava spletnega mesta je zadnji korak, ki nas pripelje do lastnega spletnega mesta. Izdelava je morda res pri koncu, vendar pa delo že zdaleč ni zaključeno. Na vrsti je njegovo vzdrževanje in posodabljanje.

S svojim spletnim mestom moramo živeti in ga negovati. Samo žive, aktualne, redno posodobljene in privlačne spletne strani bodo dosegle svoj namen in na začetku zastavljene cilje.

9 WIX: IZDELAVA SPLETNIH STRANI NA SPLETU

9.1 UVOD

Ne marate programiranja, ker z njim nimate izkušenj in ga ne razumete?

Pa bi vseeno radi imeli čisto svojo spletno mesto, ki bi ga izdelali in vzdrževali kar sami, saj nočete biti od nikogar odvisni?

In ker je to vaše čisto prvo, ne bi radi zanj zapravili veliko oziroma še bolje, sploh nič denarja?

To ne predstavlja nobenega problema. Internet je tudi tu neprekosljiv.

Izdelali bomo oblikovalsko napredno spletno mesto kar s pomočjo spletnega programa, se pravi kar na spletu.

9.2 VSEBINA POGLAVJA

Uporaba spletnega programskega okolja WIX za izdelavo spletnih strani.

Uporabniška registracija, pomoč in navodila za delo.

Izdelava grafično bogatega spletnega mesta.

Na področju oblikovanja spletnih mest je opravljenega že ogromno dela. Nehote pomislimo, zakaj bi odkrivali toplo vodo in se trudili z izdelavo in oblikovanjem svojega spletnega mesta povsem iz nič, ko pa je na voljo toliko odličnih in preizkušenih rešitev.

Za tiste, ki si želijo hitro in poceni ali celo zastonj izdelati svoje spletno mesto, je veliko spletne ponudbe.

9.3 WIX: SPLETNO PROGRAMSKO OKOLJE

Spletni programi za izdelavo spletnih mest imajo preprosto delovno okolje, nazoren uporabniški grafični vmesnik in pomoč "čarovnikov", vse to pa naredi izdelavo spletnega mesta za izredno lahko opravilo. Nekaj začetne potrpežljivosti in poskušanja, ogled uporabniške pomoči in video posnetkov, in že po nekaj urah dela so vidni prvi rezultati.

Oglejmo si programsko delovno okolje te vrste na spletnem naslovu http://www.wix.com.

In document GRAFIČNI IN SPLETNI DIZAJN V PISARNI (Strani 101-104)