• Rezultati Niso Bili Najdeni

organiziranega strokovnega združevanja v širši mariborski regiji, skupaj uspeli v

In document STROKOVNA REVIJA ZA MEDICINSKE SESTRE (Strani 51-54)

številnih aktivnostih tako v mestu kot zunaj

njega. Za nami je bogato jubilejno leto, zato je tudi letošnje prednovoletno srečanje potekalo pod posebnimi vtisi.

Posebej slovesno (Foto: Jože Pristovnik)

Še vedno je živ jubilejni dogodek v Unionski dvorani, kje je glas medicinskih sester pospremil policijski orkester in smo praznovali skupaj z vsemi zavodi v regiji, skoraj brezčasna so naša strokovna in druga srečanja.

Celodnevno strokovno srečanje »Skupaj razkrivajmo kom-plementarne, alternativne in integrativne pristope k zdravju in dobremu počutju«, ki smo ga poklonili vsem zainteresira-nim, in svečanost sta potekala pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor.

Odstirali smo poglede na možne pristope k ohranjanju zdravja in dobrega počutja ter na iskanje ravnovesja ob morebitnih težavah z zdravjem. Z nami so bili najrazličnejši strokovnjaki, ki prisegajo na komplementarni, alternativni in integrativni pristop k zdravju in dobremu počutju, ki verjame-jo v celostni pogled, večverjame-jo celoto, ki ji posameznik pripada, v neločljivo medsebojno soodvisnost ter živijo v sozvočju s tistim, kar učijo. Spoznavali smo Tradicionalno kitajsko me-dicino, kot način življenja in povezanosti z naravo (Helena Bezget, tuinologinja, učiteljica TaiJija in QiGonga ter inštruk-torica za zdravilni QiGong), Principe ajurvede za vsak dan (Danijela Pušnik, mag. zdr. nege), Sodelovanje uma in telesa (Mirica Rutnik, dipl. fizioterapevtka, samostojna svetovalka), Indijsko tradicionalno medicino, kot pogled na življenje, zdravje in bolezen (Biljana Dušić, zdravnica in svetovalka ajurvedske medicine, predsednica Slovenskega združenja za Chenjiagou taijiquan), Spregledane moči zdravilnih rastlin (Sanja Lončar, voditeljica civilnodružbenega gibanja Skupaj za zdravje človeka in narave), Zakaj je potrebno spremeniti odnos do konoplje? (Adriana Dolinar, dr. vet. med.), Spiritu-alnost kot izziv za sodobno zdravstveno nego (Nataša Mli-nar Reljić, mag. zdr. soc. manag.), Naturopatijo in krepitev zdravja (Erika Brajnik, vodja naturopatskega centra in šole Saeka), Bioterapijo po metodi Zdenka Domančića® (Matija Mernik, Simona Zajc Mernik, terapevta bioterapije po metodi Zdenka Domančića®), Skrito moč uma – uporabo medicin-ske hipnoze (Jernej Kocbek, dipl. zn., terapevt medicinmedicin-ske hipnoze) ter Možnosti uporabe nekonvencionalnih metod zdravljenja pri pacientih z obolenji ledvic (Katarina Kac, dipl. m. s., Erika Petrovič, dipl. m. s.).

Osvetlili smo promocijo zdravja, preventivo in zdravljenje bo-lezni, posebej v času, ko se soočamo z vse večjimi izzivi s staranjem ljudi, več kroničnimi boleznimi, predvsem pa smo v središče razmišljanja postavili človeka, posameznika, ki te pristope in metode izbira, uporablja. Z opolnomočenjem in ozaveščanjem možnosti za ohranjanje zdravja smo opozorili

na vidik osebne moči in volje posameznika ter njegove lastne odgovornosti za zdravje.

Ker verjamemo, da se bodo zdravstveni sistemi v odzivu na izzive oddaljili od kurativnega pristopa v smeri modela, ki bo povezoval preventivo in zdravljenje ter pri tem vklju-čeval več sektorjev družbe in promocijo zdravega načina življenja, ker verjamemo v sinergijo vseh prizadevanj, ki v ospredje postavljajo človeka in njegove potrebe v času zdravja in bolezni, verjamemo, da bo tudi v Sloveniji zaži-vel integrativni pristop k zdravju, zdravljenju in okrevanju.

Spoznanje, da ni dovolj nuditi zgolj diagnostike in zdravlje-nja, temveč da človek že v času zdravljenja potrebuje

ce-lostno obravnavo, ki mu pomaga k čimprejšnjemu okreva-nju, odstira nove možnosti. Zdravstvena nega in babištvo sta v svoji strokovni skrbi za ljudi naravnana na celostni in individualni pristop, zato nas posebej veseli, da se za-posleni v poklicih zdravstvene nege in babištva odločajo za poglobljena znanja s tega področja. Vrednost dogodka je prepoznalo tudi mesto, zato se ob tej priložnosti Mestni občini Maribor zahvaljujemo za častno pokroviteljstvo.

Posvetili smo se druženju z najbližjimi, kamor sodijo tudi vezi stanovske pripadnosti, zavezanosti in predanosti poslanstvu – skrbi za najranljivejše.

Zato smo v prostorih Centra vojaških šol v mariborski Ka-detnici na Studencih večer nadaljevali s svečanostjo, kjer smo podelili najvišja regijska priznanja za delo na podro-čju zdravstvene nege in babištva – srebrni znak. Večer smo namenili vsem, ki so bili z nami in vsem, ki so v našem spominu zapisani kot ljudje, katerih življenjsko poslanstvo je skrb za ljudi, tistim, ki so bili na svojih delovnih mes-tih, predsednicam skozi desetletja ter častnim članicam društva, brez njih ne bi praznovali že 70 let društvenega

delovanja. Ob tej priložnosti so bili z nami državni svetnik za področje zdravstva mag. Peter Požun, podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko, izvršna direktorica Zbornice – Zveze Anita Prelec, predsedniki drugih regijskih društev in strokovnih sekcij pri Zbornici – Zvezi, predstavniki vodstev zavodov v regiji in drugi.

Hvala vsem, ki ste nas počastili s svojo družbo, in nam izrekli voščila, priznanja in spodbudne misli. Voščilu ste se pridru-žili tudi sodelavci iz zdravstvenih timov, najožji sodelavci,

Tudi med odmori je udeležence družila razprava o vsebinah, ki so nas prevzele. (Foto: Mitja Prapertnik)

zdravniki in drugi, saj sodelujemo v skupnih prizadevanjih.

Mnogi ste bili z nami, nagrajenci, vašimi in našimi sodelav-kami, sodelavci.

S svojo prisotnostjo ste izkazali spoštovanje in priznanje zdravstveni in babiški negi ter poslanstvu, ki ga opravljamo.

Sporočali ste zavedanje, da so za odgovorno delo ob paci-entu potrebna sožitja in skupna prizadevanja vseh, kar je posebej spodbudno.

Osrednji namen večera je bil izkazati spoštovanje prizadeva-njem, ki so preživela dolga desetletja družbenih sprememb in nekaterih prelomnic v naših življenjih in družbi ter izkazati spoštovanje in priznanje vlogi zaposlenih v zdravstveni negi in babištvu, ki na vseh ravneh delovanja od-govorno razvijajo svoje strokovno področje.

Podelili smo priznanja za delo, ki je častno, ker ga preplavlja ne le dolžnost, ampak tudi zavzetost, nagrajen-cem, ki svoje vrednosti ne vežejo na priznanja drugih, temveč potrdi-tev pri delu iščejo v nje-govem namenu.

Bilo nam je lepo, poka-zali smo, da cenimo, kar imamo. To ste, spošto-vane kolegice in kolegi, izrazili s svojo priso-tnostjo, ki kaže na to in je izraz stanovske pripa-dnosti, ki je neprecenljiv.

Priznanje srebrni znak

In document STROKOVNA REVIJA ZA MEDICINSKE SESTRE (Strani 51-54)