• Rezultati Niso Bili Najdeni

Je največji kopenski polž na svetu, ki prihaja iz Afrike. Tehta lahko več kot 800 gramov, njegova hišica pa je včasih daljša od 20 cm (Velkovrh 2003). Njegova zgradba je enaka vrtnemu polžu, le da je hišica stožčaste oblike. Prehranjujejo se z vsemi vrstami surovega sadja in zelenjave.

Slika 6: Orjaški ahatnik

(Vir: https://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/orjaski-afriski-polzi-priljubljeni-hisni-ljubljencki-na-hrvaskem/24547.)

18 3.6 LAZARJI

Pri nas poznamo kar 9 vrst lazarjev. Večina je velikih 2–4 cm in so brez hišice. So edini, ki imajo dihalno odprtino pred sredino ščita. Vrste lahko določimo le po drobovju. Portugalski lazar je po barvi opečnato rjav, velik kot povprečen moški prst.

Najpogostejše vrste, ki živijo pri nas, so:

– veliki rdeči lazar,

– španski ali portugalski lazar, – gozdni lazar,

– vrtni lazar, – sivi lazar.

Slika 7: Lazar

(Vir: http://zelenisvet.com/polzi-na-vrtu/.)

19

4 REZULTATI

4.1 PREDSTAVITEV DEJAVNOSTI Z ANALIZO

V obdobju od maja do junija smo izvedli projekt spoznavanja polžev pri otrocih, starih 3–4 let, v Vrtcu Mavrica Trebnje. Z otroki smo v oddelku gojili 4 polže, in sicer 2 velika vrtna polža in 2 mala vrtna polža. Med projektom pa sem s Pedagoške fakultete v Ljubljani

– razvijanje naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave;

– doživljanje in spoznavanje žive in nežive narave v njeni raznolikosti, povezanosti, stalnem spreminjanju in estetskih razsežnostih.

2. Medpodročne povezave:

– gibanje,

– metoda opazovanja, – metoda izkustvenega

učenja,

– metoda raziskovanja.

4. Oblike dela:

– skupna, – skupinska, – individualna.

20

4.1.1 Priprava terarija za polža

Tabela 2: Priprava terarija za polža

DEJAVNOST CILJI

1. Preverjanje predznanja otrok: Kaj vem o polžih?

2. Kakšen mora biti terarij, da bo ustrezal polžem?

3. Gibalna ponazoritev gibanja polža

– Spodbujanje participacije in soudeležbe otrok.

Otroci bodo spoznali, da so lahko dobri soustvarjalci pri dejavnostih.

– Otrok spozna življenjski prostor polža in podoživi neposreden stik z njim.

Na samem začetku projekta smo želeli preveriti predznanje otrok o polžih. Posedli smo se v krog in tisti, ki je imel v roki polžjo hišico, je povedal, kaj ve o polžih. Trije otroci svojega mnenja niso želeli izraziti, zato jih k temu nisem silila. Odgovori otrok so bili:

– »Lahko je drugačnih barv.«

– »Lahko tudi plavajo.«

– »Lahko se skrijejo v polžjo hišico.«

– »Lahko lezejo.«

– »Poznam oranžnega polža.«

– »Polža sem imel na roki in me je božal.«

– »Slinil me je. Telefon nam je pojedel. Črn polž je bil. Potem smo ga pa zalimali.«

– »Da leta.«

– »Jedel je rastlino.«

21

Po uvodnem delu sem otrokom pokazala večjo prazno posodo, ki je bila pokrita z gazo, in jih vprašala, kaj mislijo, da imam. Najprej so odgovarjali skopo, in sicer da je to posoda, da je pokrita. Postavljala sem jim podvprašanja, in sicer zakaj mislijo, da sem to prinesla v vrtec. Kmalu so ugotovili, da bomo noter dali polža. Niso pa vedeli, zakaj je ne smemo pokriti s pokrovom, ampak z gazo, zato smo naredili preizkus. Otrokom sem rekla, naj si zatisnejo nos in zaprejo usta ter poskušajo dihati. To jim je bilo zelo zabavno, ker jih je spominjalo na potapljanje v vodi. Ugotovili so, da ne morejo dihati. Vprašala sem jih, zakaj ne morejo dihati oziroma česa nam primanjkuje. Otroci so odgovarjali »pljuča«, ker so pred projektom spoznavali svoje telo. Ena deklica je odgovorila, da nimamo zraka, in skupaj smo prišli do ugotovitve, da tudi polž potrebuje zrak, da lahko preživi. Vprašala sem jih, kaj bi dali v posodo, da bi se polž dobro počutil. Odgovori so bili, naj damo travo, zemljo. O tem, kakšno okolje ustreza polžu, pa so otroci odgovarjali iz lastnih izkušenj o tem, kdaj najpogosteje vidijo polža, in sicer ko pada dež.

Po izmenjavi ugotovitev smo se odpravili na opazovalni sprehod. Otroci so bili navdušeni nad tem, da gremo nabirat material in opazovat polže, saj so v garderobi večkrat drug drugemu govorili: »Po polžke gremo!« Šli smo na krajši sprehod v bližini vrtca. Otroci so bili zelo dobri opazovalci, saj smo se ustavili na skoraj vsakem koraku, kajti bilo je zelo veliko malih vrtnih polžev, ki so se zadrževali na škarpah. Otroci so se jih pogosto dotaknili, ugotavljali, kakšnih barv so, jih kazali drug drugemu …Vsakega polža so želeli odnesti v vrtec, zato smo se dogovorili, da lahko odnesemo največ tri. Tako so se odločili, da vzamejo enega rjavega malega vrtnega polža in enega svetlo zelenega. Krajši del poti smo šli po travnati poti ob gozdu. En deček je kmalu opazil velikega vrtnega polža, zato smo tudi tega dali v kozarec. Tukaj so otroci tudi nabrali potrebni material za naš terarij. Natrgali so nekaj trave, nabrali kamenje, mah, zemljo in nekaj rožic.

22

Slika 8: Opazovanje malega vrtnega polža

Slika 9: Nabiranje materiala za terarij

Ko smo se vrnili v vrtec, sem otrokom dala posodo, kjer so sami uredili bivalnik. Na njihovih obrazih se je videlo navdušenje nad tem, da bodo lahko imeli v igralnici žival, saj je bilo to zanje prvič. Ko je bil bivalnik urejen, sem dala trem otrokom polže, ti pa so jih previdno dali v posodo. Otroci so pokazali, kje bi imeli bivalnik. Še nekaj časa po tem so hodili opazovat polže, ki so se skrili, in otroke je že skrbelo, da so nam pobegnili.

23 Slika 10: Urejanje bivalnika

Na koncu pa smo skupaj gibalno ponazorili gibanje polža. Otrokom je to na začetku povzročalo nekaj težav, saj niso vedeli, kako naj se gibajo. Potem so opazovali drug drugega in kmalu ugotovili, da se morajo z rokami vleči naprej, da se bodo kam premaknili. En otrok je komentiral: »Joj, kako lahko polžki tako lezejo, če je pa težko.«

24 4.1.2 Spoznavanje velikega vrtnega polža

Tabela 3: Spoznavanje velikega vrtnega polža

DEJAVNOST CILJI

1. Posredovanje pravil o ravnanju s polžem

2. Doživljanje in spoznavanje velikega vrtnega polža

3. Igra počasi/hitro ob upoštevanju slikovnih navodil

– Otrok spozna zgradbo, prehranjevanje in življenjski prostor polža.

– Otrok podoživi neposredni stik s polžem.

– Otrok ob slikovnem navodilu prepozna pravilo in se po njem giba.

Otrokom sem na začetku dejavnosti posredovala pravila, kako se ravnamo ob prisotnosti žive živali in kakšne so posledice, če bodo pravila prekršili (umaknem žival, da se otroci umirijo). Pomembno je, da otroci vedo, da ne smemo biti preglasni, se ne prerivamo in da smo do njih nežni. Otroke pripravimo tudi na to, da je žival prijazna in da jim ne bo nič naredila. Za lažje delo smo se z otroki razdelili v dve skupini. Prva skupina je z menoj spoznavala polža, druga pa je izvajala dejavnost, ki jo je pripravila vzgojiteljica. Nato smo se med seboj zamenjali.

Skupaj z otroki smo se umaknili v miren prostor. Ponovno smo obnovili pravila, nato pa si je vsak zmočil roke. Spoznavali smo velikega vrtnega polža. Najprej sem jih spodbudila, naj polža pobožajo. Dve deklici tega nista želeli, zato sem ju na koncu ponovno vprašala, ali želita pobožati polža; ena deklica tega še vedno ni želela, zato je nisem silila, ampak sem ji polža le od bliže pokazala, da si ga je ogledala. Nato sem jim ponudila, da polža lahko tudi primejo. Pri tem sem jim pustila dovolj časa, da so polža v miru doživeli. Da otrokom ni padla motivacija, sem imela s seboj tri polže. Otroci so pokazali navdušenje in bili že nestrpni, ker so želeli čim prej prijeti polža. Največkrat se je slišalo: »Žgečka me!« ali

»Poslinil me je!«

25

Slika 11: Opazovanje in tipanje vrtnega polža

Slika 12: Doživljanje vrtnega polža

Ko so v polnosti doživeli polže, sem dala enega na leseno površino, drugega na stekleno površino, tretjega pa sem imela jaz, da smo ga lahko še bolje spoznali. Otrokom sem zastavljala različna vprašanja, in sicer:

– Kakšna je njegova koža na otip in kakšne barve je?

– Iz katerih delov je zgrajen?

– Kako se polž giblje?

– S čim se polž prehranjuje?

26 – Kje lahko najdemo polža?

– Kako se razmnožujejo?

Pri tem je bilo otrokom najzanimivejše opazovanje polža skozi stekleno površino, kjer so opazovali, kako leze in kako se prehranjuje. Presenečeni so bili nad tem, kako velika usta imajo in kako kar posrkajo hrano, saj so bili nekateri mnenja, da polži nimajo ust.

Slika 13: Opazovanje vrtnega polža skozi stekleno površino

Za konec smo se vsi združili. Vsak otrok si je poiskal svoj prostor, kjer se je udobno namestil in zaprl oči. Otrokom sem prebrala krajšo zgodbo oziroma vodeno vizualizacijo:

Si na travniku, polnem cvetlic, in zagledaš čisto majhnega polža, kako počasi leze s svojo hišico. Podaš mu roko in zleze nate. S svojo gladko, sluzasto nogo te prav prijetno boža.

Malo te žgečka, vendar je zelo zabavno. Malo ga pobožaš in za trenutek skrije svoje rožičke.

Kmalu mu ponovno pokukajo. S svojimi dolgimi rožički opazuje tebe, ki ga nežno držiš v rokah, s kratkimi pa tipa tvojo roko. Prav prijetno se počuti. Položiš ga na vlažna tla in se posloviš. Zagledaš nekaj rdečega. Najprej misliš, da je roža. Ampak se motiš. To je polž, ki je brez hišice. Tudi njega malo pobožaš in se posloviš od njega in cvetočega travnika.

Pri zgodbi je bilo težko doseči, da bi imeli otroci zaprte oči, saj so ves čas opazovali mene, ki sem jim pripovedovala zgodbo. Vmes, ko sem rekla, da jih polž žgečka, so se začeli

27

hihitati, kar mi je dalo potrditev, da so se v zgodbo, kljub temu da niso imeli zaprtih oči, vživeli.

4.1.3 Spoznavanje polža ahatnika

Tabela 4: Spoznavanje polža ahatnika

DEJAVNOST CILJI

1. Posredovanje pravil o ravnanju s polžem

2. Doživljanje in spoznavanje polža ahatnika

3. Vodena vizualizacija

– Otrok se seznani s pravili in jih upošteva.

– Otrok spozna zgradbo, prehranjevanje in življenjski prostor polža.

– Otrok podoživi neposredni stik s polžem.

V vrtec sem s fakultete prinesla tri polže ahatnike, ki smo jih gojili 1 teden, nato pa vrnili na fakulteto.

Dejavnost je potekala enako kot prejšnja, le da so tu otroci spoznavali polža ahatnika. Čeprav so ti polži veliko večji od velikega vrtnega polža, otroci niso pokazali strahu in so se ga vsi dotaknili. V roke pa ga nista želela sprejeti dva dečka.

Z otroki smo ugotavljali tudi razlike med velikim vrtnim polžem in polžem ahatnikom.

Otroci so ugotovili, da je slednji zelo velik in ima »špičasto« hišico. Tudi tukaj jim je bilo najzanimivejše opazovanje skozi stekleno površino. Ko so videli, kako velika usta imajo, se je slišalo: »Ooo, poglej to! Ta me lahko še poje!« Naj povem še, da sta pri tej dejavnosti tudi vzgojiteljica in pomočnica nekoliko premagali strah, ki je bil bolj povezan z gnusom do polžev, in jih zaradi radovednosti, ker sta prvič videli tovrstne polže, sprejeli v roke.

Otrokom je bilo to zanimivo, saj sta bili v enakem položaju kot oni in so jim potem že oni govorili: »A vidita, kakšna imajo usta?« »Tukaj ima oči!«

28

Slika 14: Doživljanje polža ahatnika

Slika 15: Opazovanje polža ahatnika skozi stekleno površino

Na podlagi predhodnega opazovanja gibanja polža so morali otroci pri zadnji dejavnosti slediti navodilom ob upoštevanju slik. Če sem jim pokazala miš, so tekali po igralnici, ko pa sem pokazala polža, so se morali plaziti po tleh. Na začetku niso bili dovolj pozorni na slike, saj so bili do zdaj bolj navajeni, da se jim je govorilo, kaj naj delajo, tako da so potrebovali nekaj časa, da so doumeli, da morajo pogledati mene, katero sliko jim kažem. Ko so to ugotovili, jim je bila igra zelo zabavna in so tudi čez dan večkrat želeli, da jo še izvajamo.

Pri igri se je pokazalo stereotipno oponašanje gibanja živali, saj so otroci, ker nisem dala možnosti podoživljanja gibanja miši, tekali po igralnici po 2 nogah in po prstih, čeprav se miš tako ne giba.

29

Slika 16: Igra ob upoštevanju slikovnih navodil

4.1.3.1 Nenačrtovana dejavnost med projektom

Med projektom, ko smo gojili polže ahatnike, smo dobili v skupino kar nekaj obiskov iz drugih skupin, saj so bili tako otrokom kot vzgojiteljicam zelo zanimivi. In nekega dne, ko smo se z otroki igrali igre po želji otrok, so bili ravno na obisku otroci, stari 5–6 let. Kar naenkrat deček reče: »Poglej, koliko jajc!« Jaz vsa začudena ponovno vprašam, kaj je rekel, in deček ponovi ter mi pokaže s prstom. In res. Polži ahatniki so izlegli jajca. Še v dopoldanskem času smo jih opazovali, vendar ni bilo ničesar, potem pa kar naenkrat polno odlagališče jajc.

Informacijo sem takoj posredovala naprej eksperimentalni skupini. Otroci so takoj vedeli, kaj je, saj sem jim pri podrobnejšem spoznavanju polžev ahatnikov pokazala posušena jajca.

Nekaj jajc smo nato dali posebej v posodo, nekaj pa smo jih pustili v gojilnici. Otroci so nato skrbeli tudi za jajca, da so imela prav tako vlažno okolje. Zaželeli so si, da bi jih gledali pod lupo, zato sem jim to tudi omogočila. Z veseljem so jih vsak dan opazovali, komentirali, da se še vedno niso izlegli polžki, čeprav smo povedali, da traja nekaj tednov, da se to zgodi.

Gojili smo jih ves čas projekta, kljub temu pa nam jih ni uspelo obdržati, saj so se vsa jajca posušila.

30 4.1.4 Kamišibaj ter kopenski in morski polži

Tabela 5: Kamišibaj ter kopenski in morski polži

DEJAVNOST CILJI

1. Kamišibaj: Polž Vladimir gre na štop (Mojca Osojnik) 2. Razvrščanje polžjih hišic po

obliki, velikosti in barvi 3. Igra poišči par

4. Igra kopno/morje

– Otrok ob poslušanju pravljice doživlja ugodje in sodeluje v pogovoru o prebranem.

– Otrok spoznava, da imajo živa bitja, predmeti in snovi v domišljijskem svetu tudi lastnosti, ki jih v naravi nimajo.

– Otrok rabi simbole, s simboli zapisuje dogodke in opisuje stanje.

– Otrok klasificira in razvršča po eni lastnosti.

– Otrok, ki sodeluje v igri, razume in upošteva pravila ter se ob tem zabava.

Kot uvodno dejavnost sem otrokom s pomočjo kamišibaja predstavila slikanico avtorice Mojce Osojnik z naslovom Polž Vladimir gre na štop. Ker je bilo to zanje nekaj novega, so poslušali z velikim zanimanjem. Na koncu smo zgodbo obnovili. Ker je pomembno, da otrok razlikuje med domišljijskim svetom in realnim, je še toliko pomembneje, da poudarimo lastnosti, ki so izpostavljene v pravljici in jih v realnosti ni mogoče videti. Ta slikanica ima kar nekaj takšnih stvari, zato smo precej časa namenili pogovoru.

Nato smo se z otroki razdelili v dve skupini. Skupino z razvrščanjem polžjih hišic sem vodila jaz, igro pare pa vzgojiteljica.

Najprej smo razvrščali po obliki, nato po barvi in na koncu še po velikosti. Otroci so imeli na voljo 2 obroča. V vsakem obroču je bil slikovni prikaz, ki so ga morali otroci upoštevati.

Na voljo so imeli veliko različnih polžjih hišic; kopenskih in morskih. Ko smo razvrščali po obliki, so bili otroci pozorni na to, katere hišice so okrogle in katere ne, pri barvi smo razvrščali na temne in svetle, pri velikosti pa na majhne in velike polžje hišice. Ko so videli latvico, so mi rekli, da je to školjka. Ta zmota se velikokrat pojavlja tudi pri odraslih.

Otrokom sem razložila, da imajo polži enodelno lupino, školjke pa dvodelno. S seboj sem

31

imela tudi školjko, tako da sem otrokom to razložila še na konkretnem primeru. Pri razvrščanju sem otroke opozorila, da smo s hišicami previdni, saj so nekatere zelo krhke in se lahko poškodujejo.

Slika 17: Razvrščanje polžjih hišic po obliki

Slika 18: Razvrščanje polžjih hišic po velikosti

Večina otrok ni imela težav pri razvrščanju, le na začetku so potrebovali malo več časa, da so razumeli navodila. Vmes je veliko otrok, preden so razvrstili v pravilen obroč, polže še tipalo, vonjalo, jih opazovalo. Sami so ugotovili, da različno dišijo. Razliko pa so opazili ravno med morskim in kopenskim polžem, čeprav nismo posebej poudarjali, kateri polž kam sodi.

Pri iskanju parov pa so otroci imeli kar nekaj težav, saj so se tovrstno igro igrali zelo malokrat. Potrebovali so konstantno vodenje. Igro sem usmerila še na razvrščanje po barvi,

32

in sicer na zeleno in modro. Zelena barva je predstavljala kopenske polže, modra pa morske.

Ko je otrok našel par, je moral pogledati, katere barve je hrbtna stran, in razvrstiti v pravilen lonček, ki je moral biti enake barve. Za to sem se odločila zato, da otroci spoznajo, da poznamo tako morske kot kopenske polže, po drugi strani pa tudi zato, ker so v fazi spoznavanja barv, da smo nekoliko utrjevali tudi to področje, čeprav le z dvema barvama.

Slika 19: Igra pari na temo Polžje hišice

Za zaključno dejavnost smo se šli igro kopno/morje. Ko sem otrokom rekla kopno, so morali stopiti na kaj, kar je dvignjeno od tal, ko pa sem rekla morje, so se morali uleči na tla. Pri tem niso imeli nobenih težav. Takoj so razumeli navodila, le pri kopnem so potrebovali nekaj več časa, da so si poiskali primeren prostor, kamor bo varno stopiti, saj se jih pogosto opozarja, da ne stojimo na stolih ipd., tokrat pa je bilo malo drugače.

33 4.1.5 Spoznavanje polža brez hišice

Tabela 6: Spoznavanje polža brez hišice

DEJAVNOST CILJI

1. Razvijanje koordinacije 2. Seznanitev s polžem brez

hišice

– Razvijanje koordinacije oziroma skladnost gibanja.

– Izvajanje naravnih oblik gibanja (hoja, tek, plezanje, skoki).

– Otrok klasificira in razvršča ter prireja 1-1.

– Otrok spoznava živa bitja in jih primerja med seboj.

Za uvodni del sem načrtovala, da bodo otroci v parih iskali polžje hišice. Kasneje se je izkazalo, da je otrokom preveč padla motivacija, ker morajo čakati drug na drugega, zato sem pravila nekoliko spremenila, in sicer so vsi otroci zapustili igralnico, medtem pa sem skrila polžjo hišico. Njihova naloga je bila, da ob poslušanju navodil, npr. hišica je ob omari pri oknu, poiščejo polžjo hišico. To smo ponovili trikrat. Otroci so bili zelo pozorni na to, kar sem jim govorila, in na koncu, ko je kakšen otrok našel hišico, so se skupaj veselili;

delovali so kot tim.

Glavni del pa je bil usmerjen h gibalni igri, in sicer sem otroke prek zgodbe vodila, da so mi pomagali rešiti polžja jajčeca. Po vrtčevskem igrišču sem razmetala plastične zamaške različnih barv. Predstavljali so polžja jajca, ki smo jih morali rešiti pred plenilci. To so otroci storili tako, da so poiskali škatlo enake barve in razvrstili pokrovček oziroma jajce. Pri vsaki škatli pa so jih čakali kosi sestavljanke, ki jih morali odnesti na podlago in pravilno nalepiti

Glavni del pa je bil usmerjen h gibalni igri, in sicer sem otroke prek zgodbe vodila, da so mi pomagali rešiti polžja jajčeca. Po vrtčevskem igrišču sem razmetala plastične zamaške različnih barv. Predstavljali so polžja jajca, ki smo jih morali rešiti pred plenilci. To so otroci storili tako, da so poiskali škatlo enake barve in razvrstili pokrovček oziroma jajce. Pri vsaki škatli pa so jih čakali kosi sestavljanke, ki jih morali odnesti na podlago in pravilno nalepiti