• Rezultati Niso Bili Najdeni

Pogostost pojavljanja težav pri prehranjevanju

In document PREPOZNAVNOST BREZGLUTENSKIH ŽIVIL (Strani 68-72)

Težave pri prehranjevanju zaradi brezglutenske diete težave pogosto do zelo pogosto ima 21,80 % anketirancev, 26,40 % težav zaradi brezglutenske diete ne opaža, 25,90 % anketirancev je mnenja, da se težave pojavijo redko in 25,90 % jih meni, da so težave zaradi specifičnega načina prehranjevanja občasne.

Pri analizi smo ugotovili, da prehranjevanje z brezglutensko dieto najpogosteje predstavlja težavo v restavracijah in na potovanjih oziroma dopustu. Med pogostimi težavami je prehranjevanje v šoli ali službi in na družabnih srečanjih z vrstniki in prijatelji (graf 15).

Redkeje se težave pojavljajo pri samem nakupovanju in prepoznavanju brezglutenskih živil (M = 2,37).

1,65

2,37

3,48 3,13

3,16 3,57 2,52

1 2 3 4 5

Težave pri pripravi hrane v lastnem gospodinjstvu Težave pri nakupovanju in prepoznavanju…

Težave na potovanjih ali dopustu Prehrana v šoli ali službi Težave pri družabnih srečanjih z vrstniki in…

Težave pri prehranjevanju v restavracijah Nimam težav s prehranjevanjem

Povprečna vrednost (M*)

Področja, kjer so težave

59

Pri trditvi » Nimam težav s prehranjevanjem.« smo ugotovili statistično pomembne razlike med anketiranci različnih starosti in različnimi stopnjami izobrazbe. Kljub občasnim težavam na naštetih področjih, opažajo najmanj težav, povezanih s prehrano, anketiranci v starosti nad 50 let in z dokončano osnovno šolo, največ pa anketiranci v starosti med 19 in 26 let ter anketiranci z srednješolsko izobrazbo (p < 0,05).

4.8.1 Težave pri prehranjevanju v restavracijah

Najpogosteje se anketiranci srečujejo s težavo pri prehranjevanju v restavracijah (M = 3,57), kar je pogosto do zelo pogosto težavno za kar 61,60 % anketirancev, le 9,30 % pa s prehranjevanjem v restavracijah nikoli nima težav. Ženske (M = 2,49) pogosteje obiščejo restavracije kot moški (M = 2,32), vendar med spoloma ni statistično pomembne razlike.

Pri prehranjevanju v restavracijah so anketiranci v zadnje pol leta izbirali med restavracijami, ki so imele posebno brezglutensko ponudbo (32,90 %), 36,50 % anketirancev se je prehranjevalo tudi v restavracijah, ki nimajo posebne brezglutenske ponudbe, kar 30,60 % anketirancev pa se v zadnjega pol leta ni prehranjevalo v restavracijah.

Ugotovili smo statistično pomembno razliko pri težavah zaradi prehranjevanja v restavracijah med osebami različnih starosti (p < 0,05). Najstarejši anketiranci (nad 50 let) imajo največ težav pri prehranjevanju v restavracijah, najmanj pa mlajši od 18 let. Najvišje izobraženi anketiranci pogosteje obiskujejo restavracije (M = 3,81) kot srednješolsko izobraženi (M = 3,39), vendar razlike niso statistično pomembne.

Glede na prepoznavanje brezglutenskih živil so pogostejši obiskovalci restavracij anketiranci, ki slabše prepoznavajo brezglutenska živila (M = 3,80) in ti opažajo več težav pri prehranjevanju v restavracijah kot boljši poznavalci (p < 0,05).

4.8.2 Prehrana v šoli ali službi

V šoli ali službi ima zelo pogoste težave zaradi brezglutenske diete 24,40 % anketirancev, 19,70 % jih meni, da imajo težave pogosto, kar slaba četrtina anketirancev (24,40 %) pa na tem področju nima težav.

Z analiziranjem pridobljenih podatkov smo ugotovili, da ni statistično pomembnih razlik med anketiranci glede na stopnjo dosežene izobrazbe, na starost ali na čas trajanja bolezni ter med boljšimi in slabšimi poznavalci brezglutenskih živil.

60 4.8.3 Težave na potovanjih ali dopustovanju

Sprememba okolja lahko že pri zdravem človeku povzroči marsikatero nevšečnost ali težavo, še težje pa je bolnikom s celiakijo, ker morajo poleg spremembe okolja upoštevati tudi stroga pravila brezglutenske diete. Tako smo ugotovili, da poleg težav v restavracijah največ težav povzročajo potovanja ali dopustovanje. Kar 56,60 % vseh anketirancev se s težavami sooča na potovanjih ali dopustu (pogosto do zelo pogosto) in le 8,20 % anketirancev nima na dopustu nikoli težav zaradi brezglutenske diete.

Najpogosteje imajo težave med dopustovanjem in na potovanjih anketiranci v starosti od 19 do 26 let (M = 3,86), kjer smo ugotovili statistično pomembne razlike med anketiranci različnih starosti (p < 0,05).

Najmanj težav na dopustovanjih ali potovanjih imajo mladi v starosti do 18 let (M = 3,12).

Prav tako največ težav opažajo anketiranci s trajanjem bolezni do treh let (M = 3,89), najmanj pa jih opažajo bolniki s trajanjem med 11 in 20 leti (p < 0,05).

Pri analizi podatkov za anketirance z različnimi stopnjami izobrazbe nismo ugotovili statistično pomembnih razlik (p > 0,05), ugotovili pa smo statistično pomembno razliko med

»dobrimi« in »slabimi« poznavalci (p < 0,05), kjer »dobri« poznavalci (zelo dobro in odlično prepoznavajo brezglutenska živila) opažajo manj težav (M = 3,28) kot bolniki, ki brezglutenska živila prepoznavajo zelo slabo do dobro.

4.8.4 Težave pri družabnih srečanjih z vrstniki in prijatelji

Socialno okolje lahko deluje na bolnika spodbudno ali obremenjujoče. Srečanja s prijatelji in druženje z vrstniki ali v službi so pogosto do zelo pogosto težavna zaradi načina prehranjevanja za 43,00% anketirancev, občasno pa te težave zaznava 23,60 % anketirancev.

Z analizo smo ugotovili, da obstajajo med bolniki z različnimi trajanji bolezni statistično pomembne razlike (p < 0,05). Ugotovili smo, da težave najpogosteje zaznavajo osebe z najkrajšim trajanjem bolezni, tj. do treh let. Dlje časa, ko traja bolezen, redkeje anketiranci opažajo težave, povezane z druženji. Tako smo ugotovili, da anketiranci z boleznijo med 4 in 10 leti opažajo težave občasno ter prav tako bolniki z boleznijo med 11 in 20 let. Bolniki z najdaljšim trajanjem bolezni (nad 21 let) opažajo, da imajo najmanj težav pri srečanjih z vrstniki in prijatelji.

Da imajo na druženjih s prijatelji ali vrstniki najpogosteje težave s prehranjevanjem, menijo osebe med 19 in 26 letom starost (M = 3,21), najmanj teh težav pa opazijo anketiranci do starosti 18 let (M = 2,88), vendar med anketiranci različnih starosti ni statistično pomembnih razlik (p > 0,05). Prav tako ni statistično pomembnih razlik glede na doseženo stopnjo izobrazbe. Najmanj težav opažajo anketiranci brez izobrazbe (M = 3,48).

Anketiranci, ki menijo, da brezglutenskih živil ne prepoznavajo dobro (slabši poznavalci teh živil), imajo pogosteje težave pri srečanjih z vrstniki in s prijatelji (M = 3,45), kot »boljši«

poznavalci pri enakih dogodkih (M = 2,89), vendar med skupinama ni statistično pomembnih razlik.

61

4.8.5 Težave pri nakupovanju in prepoznavanju brezglutenskih živil

Težave pri nakupovanju in prepoznavanju ustreznih brezglutenskih živil se pojavljajo pri anketirancih občasno (M = 2,37), kar 14,20 % anketirancev pa ima težave pogosto do zelo pogosto.

Najpogosteje se s težavami pri nakupovanju in prepoznavanju soočajo anketiranci v starosti med 19 in 26 leti (M = 2,45). Najmanj pogosto opažajo težave bolniki do starosti 18 let (M = 1,88), vendar razlike med skupinami niso statistično pomembne.

Nakupovanje in prepoznavanje ustreznih živil predstavlja največ težav anketirancem, ki zelo slabo do dobro prepoznavajo brezglutenska živila (M = 2,75), v manjši meri se s tem soočajo

» boljši poznavalci« brezglutenskih živil. Med tema skupinama anketirancev smo ugotovili statistično pomembne razlike (p < 0,05). Z analizo statistično nismo ugotovili pomembnih razlik glede na stopnjo izobrazbe in čas trajanja bolezni.

4.8.6 Težave pri pripravi hrane v lastnem gospodinjstvu

Pri analizi pogostosti težav v lastnem gospodinjstvu zaradi brezglutenske diete smo ugotovili, da se z njimi občasno do zelo pogosto sooča 16,80 % anketirancev. Statistično pomembne razlike (p < 0,05) smo ugotovili med anketiranci, ki prepoznavajo živila zelo slabo do dobro, in anketiranci, ki prepoznavajo brezglutenska živila zelo dobro do odlično. »Boljši«

poznavalci imajo manj težav v lastnem gospodinjstvu (M = 1,33) kot anketiranci, ki zelo slabo do dobro prepoznavajo brezglutenska živila (M = 2,00).

Prav tako smo ugotovili statistično pomembne razlike med anketiranci različnih starosti (p <

0,05). Največ težav zaradi brezglutenske prehrane v lastnem domu opažajo anketiranci nad starostjo 50 let (M = 2,13), najmanj težav pa priprava hrane v lastnem gospodinjstvu povzroča anketirancem do 18 leta starosti. Pri analizi podatkov med skupinami z različnim trajanjem bolezni nismo ugotovili statistično pomembnih razlik, čeprav je največ težav ugotovljenih pri anketirancih s trajanjem bolezni do treh let, manj pa pri bolnikih s trajanjem bolezni med 11 in 20 let (M = 1,53).Razlike med pogostostjo težav v lastnem gospodinjstvu med različno izobraženimi anketiranci niso statistično pomembne.

62

4.9 Vpliv različnih dejavnikov na prehrano bolnika s celiakijo

Na kakovost življenja bolnikov posredno vplivajo tudi brezglutenska živila, mnogokrat zaradi nepopolnega označevanja sestavin, neustreznega označevanja, zaradi slabše dostopnosti in razpoložljivost ter ne nazadnje zaradi znatno višjih cen. Bolniki se zaradi omejitev pri izbiri ustreznih živil dnevno soočajo s težavami na fizičnem, psihosocialnem in ekonomskem področju, s čimer je njihova kakovost življenja v večini primerov slabša s primerjalno zdravo populacijo. Vsa ta področja pa v večjem ali manjšem obsegu vplivajo tudi na uravnoteženo prehrano bolnika.

V anketnem vprašalniku smo spraševali, v kakšni meri vplivajo našteti dejavniki na pravilno prehrano bolnika s celiakijo. Podatki so prikazani v grafu 16.

* Povprečna vrednost (M) je izračunana na osnovi Likertove lestvice (1-ni pomembno, 2- manj pomembno, 3- pomembno, 4- bolj pomembno, 5- zelo pomembno).

In document PREPOZNAVNOST BREZGLUTENSKIH ŽIVIL (Strani 68-72)