• Rezultati Niso Bili Najdeni

Pomembna je nacionalna strategija

In document POVEZLJIVOST glas gospodarstva plus (Strani 56-59)

Zmogljivosti za shranjevanje toplote stavbe lahko izkoristimo za zmanjšanje kroničnih obremenitev.

Energetska unčinkovitost

»Brez podatkov ni digitalizacije, brez nje pa ni preobrazbe in ni obnovljivih virov. Brez slednjega pa ni prihodnjih energetskih sistemov in medsektorske-ga povezovanja,« razloži Karabegović.

Danfossov portfelj software izdelkov se osredotoča predvsem na optimizacijo energije. Danfoss District Energy End--to-end (E2E) optimizacijska rešitev je modularna programska rešitev za pod-jetja in sisteme daljinskega ogrevanja, pa tudi za ponudnike storitev. Omogoča učinkovit nadzor in upravljanje ter izbolj-šanje obratovalne učinkovitosti sistemov daljinskega ogrevanja ter izboljšanje učinkovitosti projektiranja pri 'green- field' projektih, projektih širitve in obno-ve. Danfoss Leanheat® pa je inovativen nabor rešitev za optimizacijo od proizvo-dnje do distribucije, ki izkoriščajo moč digitalizacije za pomoč strankam v celot-nem energetskem omrežju, da povečajo učinkovitost delovanja, zmanjšajo stroške in pospešijo zeleni prehod. Komunalnim podjetjem in ponudnikom storitev omo-gočajo učinkovito izpolnjevanje zahtev

glede energetske učinkovitosti, hkrati pa izboljšujejo poslovanje in stroške.

»Najbolj zelena, najbolj dostopna in najvarnejša energija je namreč energija, ki je ne uporabimo. Obnovljivi viri ener-gije, sektorska integracija, predelava odpadne toplote, pametni integrirani sis-temi, vse našteto ima v Sloveniji potencial.

Pri tem je pomembna nacionalna strategi-ja in redefiniranje obstoječega pristopa,«

dodaja. Daljinska energija se ne uporablja v obsegu, kot bi se lahko. Zavedanje, da ti sistemi nudijo energetsko varnost, saj omogočajo fleksibilnost oskrbe z različni-mi viri goriva in toplote, je nizko.

Zmanjšanje emisij je pogoj

Za izboljšanje lastne energetske učin-kovitosti v TPV Automotive uporabljajo najnovejšo tehnologijo, ki ima vpeljane module nizko energetskih elementov kot tudi zasnove za prihodnje zmanjšanje od-visnosti od električnih cenovnih vplivov.

»Zagotavljanje ničnega ogljičnega odtisa je eden naših pomembnih ciljev, h katere-mu nas spodbujajo in zavezujejo tudi naši

kupci. Zmanjševanje emisij CO2 in uvaja-nje sprememb na tem področju postaja pogoj, če želiš delovati v avtomobilski industriji, a naš cilj je pri tem širši: zmanj-šati emisije toplogrednih plinov za planet, ne le za podjetje,« pravijo v podjetju.

Dobro načrtovanje za manj odpadkov

»Učinkovitejša izraba proizvodnih podat-kov, tudi z uporabo umetne inteligence, omogoča optimizirano dodeljevanje vi-rov, vključno z materialom, energijo in porabo vode. Ob vsem tem je s pomočjo proizvodnih podatkov možno proizvaja-ti bolj kakovostne izdelke, z zmanjšano stopnjo izmeta ter večjim izkoristkom proizvodne opreme. Z bolje načrtova-nim vzdrževanjem se življenjska doba nove opreme, vgrajene v naše proizvo-dne procese, daljša, kar prinaša tudi manjšo količino odpadkov. To pa prina-ša dobro osnovo za integracijo z okoljsko trajnostno proizvodnjo,« pove Miha Kern, direktor Profitnega centra Avto-matizacija in Digitalizacija procesov v podjetju Domel.

Elektronski mikroskopi – SEM, FEGSEM, TEM

Spektrometri – EDS, WDS, SXES, EBSD, EDXRF, NMR, XPS in AUGER

www.jeol.com

www.pfeiffer-vacuum.com

Vakuumske črpalke – RP, ROOTS,TMP in suhe vakuumske črpalke

He detektorji netesnosti in zračni detektorji pretoka

Izboljšujemo kvaliteto, raziskave in razvoj

SCAN, d.o.o., Preddvor, Nazorjeva 3, SI-400 Kranj tel: +386 4 2750200, www.scan.si ; e-pošta: info@scan.si

Med najučinkovitejšimi na svetu Talum sodi s svojo proizvodnjo primar-nega aluminija med najučinkovitejše proizvajalce na svetu. To dosegajo z in-stalirano BAT tehnologijo in nenehnim izboljševanjem proizvodnih procesov.

Energetsko učinkovitost dokazujejo tudi s certifikatom ISO 50001. Učinkovita raba energije je postala eno izmed ključ-nih meril pri spremljanju učinkovitosti poslovanja podjetja, zato v prihodnje na-črtujejo tudi izgradnjo sončnih elektrarn, s katerimi bi pokrivali potrebe po električ-ni energiji za splošno dejavnost.

Toplotna energija iz SIJ bo poglavitni vir ogrevanja mesta

Skupina SIJ energetsko učinkovitost po-večuje s samooskrbnimi projekti. »V letu 2021 smo v Skupini SIJ izvedli podrob-nejše študije možnosti oskrbe z lastnimi viri, kot so dodatna izraba odvečne toplo-te, sončna elektrarna in lastna vodikarna.

V letu 2022 bomo dokončali projektno dokumentacijo in začeli uresničevati te projekte,« napoveduje Slavko Kanalec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehno-logijo in investicije, Skupina SIJ. »Lani smo zagnali novi sistem izrabe odvečne

toplote, ki smo ga zasnovali v okviru pro-jekta Etekina. V letu 2022, ko bo sistem v celoti deloval, bomo merili učinek izrabe odvečne toplote.« Še povečati na-meravajo količino toplotne energije, ki jo iz SIJ Metal Ravne oddajajo Ravnam na Koroškem za daljinsko ogrevanje mesta.

Predvidevajo, da bo izkoristek tak, da bo toplotna energija iz Skupine SIJ poglavitni vir ogrevanja mesta. Obenem v Skupini SIJ preizkušajo »možnosti za proizvodnjo zelenega vodika z elektrolizo vode z upo-rabo električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE), kot so denimo veli-ke sončne elektrarne«.

V LTH Castings načrtujejo oddajanje odpadne toplote v ljubljanski toplovodni sistem.

Pospešen prehod na obnovljive vire V Hidrii so v zadnjih letih veliko naredili na področju energetike, zmanjševanju po-rabe vode, elektrike in drugih energentov.

»S tem pospešeno prehajamo na obnovlji-ve vire energije, kar pa je proces, ki traja.

Optimizirali smo tudi porabo kemikalij v industrijskih procesih in posledično

zmanjšali nastajanje odpadkov,« pravijo v podjetju, kjer trajnost vpeljujejo v vse procese. »K temu nas napeljuje tudi naša zaveza certificiranja sistema upravljanja z okoljem skladno z mednarodnim stan-dardom ISO 14001, ki ga redno izvajamo, preverjamo in nadgrajujemo,« poudarjajo.

O skrbi za okolje in trajnostni uporabi različnih vrst materialov ozaveščajo in in-formirajo svoje zaposlene. Med drugim so uvedli pitje iz steklenk, da tako zmanjša-jo porabo plastične embalaže, poleg tega sistemsko spremljajo, nadzirajo in urav-navajo porabo različnih za avtomobilske in industrijske aplikacije pomembnih materi-alov, kot so baker, jeklo, aluminij in drugi.

Dodatne možnosti z bolj učinkovito opremo

Livarna je energetsko zelo intenzivna proi-zvodnja, zato v Livarju stremijo k pridobitvi certifikata ISO 50001. »Že sedaj delujejo timi, ki z različnimi aktivnostmi pripomorejo k zmanjšanju porabe energentov (elektrika, komprimiran zrak, plin, koks). Dodatne možnosti vsekakor prinaša energetsko bolj učinkovita oprema, ki je del 5-letnega inve-sticijskega cikla,« pojasni dr. Rok Rozman, glavni izvršni direktor podjetja Livar.

TOP INDUSTRIJA V 2021

Dejavnost strojegradnje* je v 2021 beležila 3,4 mrd EUR celotnih prihodkov, kar je za 20,1 % oz. 570,1 mio EUR več kot v 2020. Zaradi izredno dobrega poslovnega izida (+50,3 %) ter slabšega finančnega in izrednega izida se je dobiček pred davki (EBT) povečal za 50,3 % oziroma 65,1 mio EUR. Dodana vrednost se je zvišala za 12,4 %, ob višjih stroških blaga, materiala in storitev za četrtino. EBITDA je višja za 24,9 %, ob zvišanju stroška dela za 8 %. Dodana vrednost na zaposlenega se je zvišala na 47.914 EUR oz. za 8,8 %, ob večjem številu zaposlenih za 3,3 % oziroma 748 oseb. Družbe so v 2021 za investicije v opredmetena osnovna sredstva name-nile 171,6 mio EUR, kar je predstavljalo 5,2 % čistih prihodkov od prodaje.

Deset največjih družb v strojegradnji je beležilo za 5,2 o. t. višjo rast prihod-kov kot celotna panoga, višjo dodano vrednost za 3,5 o. t., dodana vrednost na zaposlenega za 1,1 o. t. in število zaposlenih za 2,2 o. t. Te družbe so v panogi strojegradnje predstavljale 29,3-odstotni delež po prihodkih, 28,1-odstotni delež po dodani vrednosti in 23,1-odstotni delež po številu zaposlenih. Skupina je bila v letu 2021 bolj izvozno usmerjena (84,4 % delež prodaje v tujini) in je ustvarila višjo dodano vrednost na zaposlenega (58.200 EUR) kot celotna panoga strojegradnje.

Največja podjetja so bila tudi manj zadolžena in so namenila manjši delež pri-hodkov za investicije v opredmetena osnovna sredstva (3,7 % čistih pripri-hodkov od prodaje oz. 36 mio EUR).

Pripravila: Analitika GZS

10 največjih družb v strojegradnji*, 2021 Celotni prihodki (mio EUR)

PALFINGER d.o.o. 175,6

DANFOSS TRATA, d.o.o. 150,2

ADK d.o.o. 150,2

GKN Driveline Slovenija, d.o.o. 115,1

SŽ - VIT, d.o.o. 115,0

FARMTECH d.o.o. 73,6

LEDINEK ENGINEERING

d.o.o. 60,9

BRINOX d.o.o. 57,5

Herz d.o.o. 55,5

SIP, d.d. Šempeter v

Savinjski dolini 45,1

Vir: Analitika GZS, Ajpes, javna objava, ne-konsolidirana in nerevidirana letna poročila

*Opomba: SKD 28 - Proizvodnja drugih stro-jev in naprav in 33 - Popravila in montaža strojev in naprav; rang po celotnih prihod-kih za leto 2021.

glas gospodarstva plus, julij-avgust 2022

58

Dejavnost

Do leta 2030 podjetje z nevtralnim ogljičnim odtisom

V skupini LTH Castings vse večje in manjše investicije načrtujejo skladno s trajnostnim razvojem, kar vpliva na učin-kovitejšo porabo energije. »Med drugim so to na primer nakupi visoko učinkovitih peči za taljenje z integriranim pred-gretjem, uporaba sodobnih napredno krmiljenih električnih grelcev orodij pri postopku visokotlačnega litja v livarskih celicah in drugo. Izvajamo tudi rekupera-cijo toplote dimnih plinov in načrtujemo oddajanje odpadne toplote v ljubljanski toplovodni sistem. Intenzivno se ukvar-jamo tudi z izboljšanjem energetske učinkovitosti, usmerjene v zmanjšanje porabe energentov, kot sta elektrika in plin,« povedo.

Zastavili so si cilj, da do leta 2030 pos-tanejo podjetje z nevtralnim ogljičnim odtisom. V okviru zastavljenega cilja so poleg načrtnega upravljanja z energenti kot pomembno prepoznali tudi upravlja-nje s surovinami, odpadki in emisijami.

Intenzivno iščejo načine zmanjšanja porabe električne energije

Energetsko učinkovitost v Adria Mobil kon-tinuirano spremljajo. Naredili so kar nekaj pomembnih korakov, od lastne sončne elek-trarne do varčnih sijalk, recikliranja vode, ki jo porabljajo za testiranje vodotesnosti

njihovih produktov. V prihodnje bodo še intenzivneje iskali načine za zmanjšanje porabe električne energije ter plina, tako v smislu iskanja alternativnih virov, z in-vesticijami v tehnologije, ki so energijsko bolj učinkovite in varčne, kot tudi v smislu zmanjšanja vseh vrst porabe. n

Digitalizacija je nujna za prihodnje energetske sisteme.

In document POVEZLJIVOST glas gospodarstva plus (Strani 56-59)