• Rezultati Niso Bili Najdeni

Poslovno obdarovanje

In document KOMUNIKACIJA Z UPORABNIKI (Strani 83-87)

6.2. KULTURA IN ESTETIKA V POSLOVNEM KOMUNICIRANJU

6.2.7. Poslovno obdarovanje

Darilo je oblika pozornosti, zahvala za storjene usluge, uspešno sklenjen posel, dobrodošlica gostu in izkaz nakazanega zaupanja, ko pričenjamo z nekom poslovno sodelovati.

82

Poslovna darila so eden od načinov, kako izboljšati ali negovati dobre odnose. Vendar se lahko pojavi vprašanje, kje je meja med obdarovanjem in podkupovanjem. Kakšna naj bo vrednost darila? Vemo namreč, da je podkupovanje kaznivo.

Točnih napotkov in odgovorov ni, priporoča pa se imeti občutek in se zanesti na lastno pravilno presojo. Vsekakor velja, da ne kupujemo dragih daril. Primerna naj bodo osebi, zato je priporočljivo kaj vedeti o njej, vendar ne intimnih zadev. Poslovnim partnerjem ne podarjamo promocijskih daril podjetja, ampak izdelke, ki jih proizvaja podjetje.

Primerno je, da si podjetje ali organizacija naredi strategijo obdarovanja, vodi evidenco podarjenih stvari, da se ne bi darila za neko osebo kdaj podvojila. Iz zadrege nas vedno lahko rešijo pripravljena darila za nepredvidene obiske.

Po končanem sestanku, pogovoru ali poslovnem kosilu ali večerji darila izročamo osebno, tako da stopimo do obdarovanca, mu pogledamo v oči in stisnemo roko ter spregovorimo nekaj spodbudnih besed.

POVZETEK

Poznavanje osnovnih pravil etike, kulture in estetike v poslovnem svetu nam pomaga pri vzpostavljanju dobrih stikov z drugimi, k temu, da se bomo dobro znašli v nepredvidenih situacijah, predvsem pa, da bomo razvijali strpnost in tolerantnost do drugih.

Osnovno temeljno etično načelo medsebojnega poslovanja, ne glede na velikost podjetja ali organizacije, je v tem, da ljudje spoštujemo dostojanstvo drugih in da se pri sprejemanju poslovnih odločitev čim bolj držimo pravila »fair playa«, kar nam bo na dolgi rok prineslo zadovoljne stranke in sodelavce ter uspeh.

Zaposleni v podjetjih, ki se srečujejo na svojih delovnih mestih s strankami, naj bodo poučeni o malenkostih, ki tvorijo celotno sliko podjetja. Pozdravljanje, rokovanje, predstavljanje sodelavcev in nagovarjanje drugih so veščine, ki se jih lahko hitro naučimo. Pri tem ne smemo pozabiti na svojo obleko, videz in ne nazadnje skrb za telesno nego, saj s tem kažemo v prvi vrsti odnos do sebe in do podjetja, v katerem smo zaposleni, in seveda do sogovornika ali sogovornikov pri sklepanju poslov.

Točnost je kraljevska čednost, saj s točnostjo na srečanjih pokažemo naš odnos in spoštovanje do drugih. Vedno je bolje priti nekaj minut prezgodaj in se pripraviti v miru kot nekaj minut zamuditi in potem iskati izgovore v gostem prometu ali pomanjkanju parkirnih prostorov.

Z ljudmi, s katerimi poslovno sodelujemo, pogosto razvijemo manj tesne pa tudi dokaj tesne odnose. Včasih se z nekaterimi ljudmi ujamemo na »celi valovni dolžini« in smo jim naklonjeni, z nekaterimi manj. Obdarovanje je eden od načinov, kako izkažemo pozornost ali se zahvalimo za uspešno sklenjen posel. Z darili negujemo dobre poslovne odnose, moramo pa paziti na mejo, se zanesti na svoj dober občutek, da ne presežemo nevidne črte, ki nas povezuje, lahko pa v trenutku tudi odbije.

84

?

VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE:

1. Kaj zajema pojem etika poslovnega komuniciranja?

2. Navedite nekaj konkretnih primerov neetičnih ravnanj.

3. Razložite, kaj vam pomeni točnost in kako jo vi doživljate v stiku z drugimi. Spomnite se kakšnih primerov iz vašega življenja.

4. Kako si vi predstavljate pojem poslovnega obdarovanja? Kje je tista meja, ki jo lahko mimogrede prestopimo? Argumentirajte.

7 MEDKULTURNO KOMUNICIRANJE

Medkulturno komuniciranje pomeni, da nas zanima sporazumevanje med ljudmi različnih kultur. Z globalizacijo in razvojem tehnologije, predvsem interneta, se vedno bolj širi sklepanje poslov med predstavniki različnih narodov. V virtualnem svetu lahko iz različnih koncev sveta istočasno ali v nekem obdobju sodelujejo strokovnjaki določenega področja in skupaj izvajajo pomemben projekt. Pri komuniciranju na daljavo, še toliko bolj pa, če se osebno srečujemo, je pomembno poznati osnovna dejstva o kulturi na splošno in o razlikah v kulturah ter katere so najpogostejše ovire in njihove posledice v medsebojnem komuniciranju, zato da bi ji ozavestili in znali ravnati z njimi, ko bo potrebno.

Premalokrat se zavedamo, da so vzroki težav prav medkulturni nesporazumi. Če se kot poseljen z ljudmi, ki se povezujejo v večje ali manjše skupine. Vsaka od njih s časom razvije življenjske navade, ki so značilne samo zanjo. Gre za življenjske vzorce: kako oblikovati družino, kakšne navade so običajne, kako se skupaj veselimo in kako skupaj žalujemo; gre za obrede in življenjske modrosti, ki se na specifičen način prenašajo iz roda v rod. Način življenja imenujemo kultura.

Različne svetovne kulture imajo vseeno nekaj skupnih točk, do katerih pa je vsaka skupina razvila sebi lasten odnos. Način, kako se skupina ljudi obnaša do petih vprašanj, je tisto, čemur pravimo kultura. Ta vprašanja so: identiteta, hierarhija, spol, resnica in vrednote.

Identiteta pomeni odnos med posameznikom in skupino. Kaže se v identiteti posameznika ali individualizmu in na drugi strani v identiteti skupine ali kolektivizmu. Kulture bogatejših dežel težijo k individualnosti posameznika, kulture revnejših dežel pa h kolektivizmu. Iskanje ravnovesja je izziv. Kako biti realizirani posamezniki in vendar ne izolirani, asocialni in osamljeni, pa vendar še vedno del širše kulture.

Hierarhija pomeni stopnjo neenakosti med ljudmi in zanjo velja, da bolj ko prevladuje revščina in so viri omejeni, večja je hierarhija med ljudmi.

Pri spolu gre za vprašanje enakopravnosti. Zgodovina kaže, da je v boju za moč in prevlado dominiral moški spol, v enakopravnejših družbah prihajajo v ospredje ženske vrline.

Vsaka kultura se srečuje tudi s svojo verzijo resnice. V stiski, srečanjem z neznanim in novimi okoliščinami se pokaže, kako je posamezna kultura opremljena s tem, kako se srečuje z neznanim in nepričakovanim. Srečamo več različic sprejemanja drugačnosti – od kulture, ki je strpna do neznanega, do kulture, ki je zaprta in ki verjame, da je vse, kar je drugačno, nevarno.

In document KOMUNIKACIJA Z UPORABNIKI (Strani 83-87)