• Rezultati Niso Bili Najdeni

POSTOPEK VZPOSTAVLJANJA OMREŽJA NATURA 2000

Na vprašanje, katere institucije so bile odgovorne za pripravo predlogov območij Natura 2000, je večina spraševancev na prvo mesto odgovora postavila vladno telo, in sicer najpogosteje ministrstvo, ki je povezano z okoljem (preglednici 3 in 4). Na drugo mesto so postavljali različna telesa, kot so na primer Agencija za varstvo narave in varovanje krajine (Češka), institucije raziskovanja in razvoja (Litva), Deželna ustanova za varstvo okolja (Nemčija), Avtonomne regijske uprave (Španija). Na tretjem mestu so bila pri spraševancu iz Češke postavljene Uprave zavarovanih krajinskih območij, pri spraševanki iz Litve

NVO, spraševanka iz Španije na tretje mesto postavila Evropsko komisijo. Spraševanec iz Italije je na vsa tri mesta postavil odgovor vseh 20 regij in obe avtonomni provinci.

Preglednica 3: Institucije, ki so bile odgovorne za pripravo predlogov območij Natura 2000 za države:

Češka, Francija in Italija.

Država Češka Francija Italija

1.

institucija Ministrstvo za okolje Ministrstvo za ekologijo in trajnostni razvoj

Vseh 20 regij in 2 avtonomni regiji 2.

institucija

Agencija za varstvo narave in

varovanje krajine ni navedla podatka Vseh 20 regij in 2 avtonomni regiji 3.

institucija

Uprave zavarovanih krajinskih

območij ni navedla podatka Vseh 20 regij in 2 avtonomni regiji Preglednica 4: Institucije, ki so bile odgovorne za pripravo predlogov območij Natura 2000 za države:

Litva, Nemčija in Španija.

Država Litva Nemčija Španija

1.

institucija Vladne institucije Državno ministrstvo za deželni razvoj in vprašanja okolja (StMLU)

in razvoja Deželna institucija za varstvo okolja (LfU) Avtonomne regijske uprave 3.

institucija NVO ni navedla podatka Evropska komisija

Pri naslednjem vprašanju nas je zanimalo, ali so bile priprave strokovnih podlag ločene za gozdni in negozdni prostor območij Natura 2000. Vsi spraševanci so odgovorili negativno;

priprave strokovnih podlag niso bile ločene za gozdni in negozdni prostor.

Nadalje so spraševanci imenovali tri institucije po pomembnosti, ki so sodelovale pri projektu določanja gozdnih območij Natura 2000. Odgovori so podobni kot pri enajstem vprašanju (preglednice 3, 4, 5 in 6). Ugotovili smo, da je nastala napaka pri tem vprašanju.

V anketi smo narobe zastavili vprašanje, očitno je šlo za »tiskarsko« napako in se je vprašanje glasilo: »Imenujte tri institucije po pomembnosti, ki so sodelovale pri projektu določanja območij Natura 2000!«, kar pravzaprav je na drugačen način zastavljeno vprašanje, ki je z odgovori prikazano v preglednici 3 in 4. Odgovore vseeno prikazujemo, saj je vsaj eden od spraševancev (iz Nemčije) ugotovil, da jih smo vprašali za gozdna območja Natura 2000 (preglednica 6) in podal kot prvo institucijo Državno ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo (StMLF), kot drugo Deželno institucijo za gozdarstvo (LWF) in kot tretjodve gozdni upravi.

Preglednica 5: Tri institucije po pomembnosti, ki so sodelovale pri projektu določanja gozdnih območij Natura 2000 za države: Češka, Francija in Italija.

Država Češka Francija Italija

1.

institucija

Agencija za varstvo narave in varovanje krajine

območij Regionalna okoljska uprava Italijansko ekološko društvo 3.

institucija Univerze Narodni naravoslovni muzej zgodovine narave

Italijansko zoološko združenje

Preglednica 6: Tri institucije po pomembnosti, ki so sodelovale pri projektu določanja gozdnih območij Natura 2000 za države: Litva, Nemčija in Španija.

Država Litva Nemčija Španija

Državno ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo (StMLF)

Špansko ministrstvo za okolje

2.

institucija Ministrstvo za okolje Deželna institucija za gozdarstvo (LWF) Avtonomne regijske uprave 3.

institucija Vlada Gozdni upravi (2) Evropska komisija

Na vprašanje, kdaj so bila v analizirani državi članici določena SPA območja, so odgovorili vsi spraševanci. Prosili smo jih, da podajo vsaj leto in mesec. Na naslednje vprašanje, kdo je določil območja SPA v analizirani državi članici, so prav tako odgovorili vsi spraševanci. Na Češkem je Vlada Češke republike določila območja SPA decembra 2004, v Franciji je določevanje območij SPA trajalo od 1998 do aprila 2006, določilo jih je Ministrstvo za ekologijo in trajnostni razvoj, v Italiji je Ministrstvo za okolje določilo območja SPA junija 2005. Spraševanka iz Litve je podala le leto določitve, in sicer 2005, določila jih je Služba za državna zavarovana območja pod Ministrstvom za okolje.

Spraševanec iz Nemčije ni podal konkretnih datumov, zapisal je le, da so datumi ločeni;

domnevamo, da zaradi deželne ureditve Nemčije. Določili sta jih dve instituciji: Državno ministrstvo za deželni razvoj in vprašanja okolja (StMLU) in Deželna ustanova za varstvo okolja (LfU). Spraševanka iz Španije je podala datum določitve območij SPA verjetno za Katalonijo: november 2006, določilo jih je Špansko ministrstvo za okolje.

Evropska komisija je Italiji potrdila nacionalne sezname območij SCI leta 2003 in Franciji decembra 2004, vendar sta oba spraševalca iz navedenih držav zapisala, da ni potrdila celotnega seznama oziroma vseh območij. Evropska komisija do novembra 2006 ni potrdila nacionalnih seznamov območij SCI Češki, Litvi, Španiji in Nemčiji.

V kolikor je Evropska komisija že potrdila nacionalne sezname območij SCI, nas je nadalje zanimalo, ali so že določili ustrezna območja SAC. Oba spraševanca iz Italije in Francije,

sta odgovorila negativno. Nekoliko nenavadno je, da je spraševanka iz Litve odgovorila na to vprašanje kljub temu, da glede na zgornje vprašanje Evropska komisija v Litvi še ni potrdila nacionalnih seznamov območij SCI. Na vprašanja, ali so že določili ustrezna območja SAC, kdaj in katera institucija jih je določila, je odgovoril: »Da, 2005. Služba za državna zavarovana območja pod okriljem Ministrstva za okolje«.