• Rezultati Niso Bili Najdeni

POSTOPEK ZBIRANJA IN OBDELAVE PODATKOV

Za zbiranje podatkov sem uporabila tehniko opazovanja in anketni vprašalnik za vzgojiteljice.

Med opazovanjem dejavnosti sem snemala pogovore med vzgojiteljico in otroki po prebrani pravljici in jih nato prepisala (gl. Prilogo 3) ter vsebinsko analizirala.

21

Za vzgojiteljice sem pripravila anketni vprašalnik (gl. Prilogo 1) o tem, kako poteka pogovor po prebrani pravljici, kako se nanj pripravijo, kako poskrbijo, da sodelujejo vsi otroci, kakšen jezik uporabljajo itd.

Odgovore iz anketnih vprašalnikov sem dobesedno prepisala (gl. Prilogo 2). Nato sem podatke povezala z ugotovitvami, dobljenih s posnetkov in z opazovanjem, ter odgovorila na raziskovalna vprašanja.

4 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

Rezultate raziskave in njihovo interpretacijo v nadaljevanju predstavljam po raziskovalnih vprašanjih.

Najprej pa navajam kratko vsebino prebranih pravljic, o katerih so se pogovarjali vzgojiteljica in otroci.

Starost otrok: 2–3 leta

‒ Greban Quentin: PIKA PIKAPOLONICA

Pika Pikapolonica je zelo rada risala, zato se je odločila, da bo narisala kobilico. Vendar pa je kobilica neprestano skakala in jo je Pika Pikapolonica teţko narisala. Ker je tekla za njo, se je izgubila. Med potjo je srečala razne ţivali in jim kazala sliko svoje mamice, vendar je ţivali niso prepoznale. Ko je ţe obupala nad tem, da bi našla svojo mamico, je hotela raztrgati risbico, pa se je pojavila njena mamica.

‒ Charles Perrault: RDEČA KAPICA

Rdeča kapica je v gozdu srečala volka in mu povedala, da gre na obisk k babici. Volk je to izkoristil in prehitel Rdečo kapico ter prvi prišel do babice. Oblekel si je njena oblačila in hotel pojesti Rdečo kapico, vendar mu po številnih poskusih ni uspelo in so ga lovci ubili.

22

‒ Eric Carle: ZELO LAČNA GOSENICA

Nekega sončnega dne je iz jajčeca prilezla zelo lačna gosenica. Vsak dan v tednu je pojedla kos sadja več kot prejšnji dan, v nedeljo pa je pojedla še cel kup dobrot. Ko je bila končno sita, je spredla bubo, iz nje pa se je kasneje razvil prelep metulj.

Starost otrok: 3–4 leta

‒ Mojiceja Podgoršek: KAKO JE NASTALA MAVRICA

Oblaček Zmajček se je s svojim prijateljem vetrom ves čas potepal po mestu, zganjal norčije in povzročal teţave drugim, vendar se tega ni zavedal. Oče mu je svetoval, da naj se odloči, kaj bo počel, ker ljudje trpijo zaradi njega. Bilo mu je hudo, da je neutolaţljivo jokal in predramil sonce. Ker se je čez nebo raztegnila čudovita mavrica, so bili vsi zelo veseli, oblaček Zmajček pa je končno vedel, kaj bo počel v svojem ţivljenju – iz rek in potokov bo pil vodo in zalival cvetoča polja in travnike.

‒ Greban Quentin: PIKA PIKAPOLONICA

Pika Pikapolonica je zelo rada risala, zato se je odločila, da bo narisala kobilico. Vendar pa je kobilica neprestano skakala in jo je Pika Pikapolonica teţko narisala. Ker je tekla za njo, se je izgubila. Med potjo je srečala razne ţivali in jim kazala sliko svoje mamice, vendar je ţivali niso prepoznale. Ko je ţe obupala nad tem, da bi našla svojo mamico, je hotela raztrgati risbico, pa se pojavila njena mamica.

‒ Eric Carle: ZELO LAČNA GOSENICA

Nekega sončnega dne je iz jajčeca prilezla zelo lačna gosenica. Vsak dan v tednu je pojedla kos sadja več kot prejšnji dan, v nedeljo pa je pojedla še cel kup dobrot. Ko je bila končno sita, je spredla bubo, iz nje pa se je kasneje razvil prelep metulj.

‒ Eric Carle: ZELO OSAMLJENA KRESNIČKA

Mala kresnička je bila osamljena, zato se je odločila poiskati druge kresničke. Na poti je srečala kup stvari, ki so podobno svetile, vendar ni bilo to, kar je iskala. Ko pa je vse potihnilo, je zagledala tisto, kar je iskala, svoje sestrice kresničke.

23

‒ Antoon Krings: MUHA MALKA

Muha Malka je umazana muha, ki se ne mara umivati, rada brska po odpadkih in z njimi okrašuje svoj dom. Med ţivalmi ni bila priljubljena, zato se je odločila poboljšati, vendar ji ni uspelo. Srečala je še eno muho, muho Zalko, in z njo sta spet počeli iste stvari, kot jih je prej počela muha Malka.

Starost otrok: 5–6 let

‒ Knister: LEPA IZABELA

Izabela je bila mala ovca, ki je imela zelo lep koţušček, poln tople volne. Ţivali so ţelele vsaka košček volne zase, vendar je domišljava ovca ni hotela deliti z drugimi, zato je niso ţelele več za svojo prijateljico. Na koncu se je ovca le odločila, da se bo postrigla in delila svojo volno s prijatelji.

‒ Marcus Pfister: MAVRIČNA RIBICA ZGLADI PREPIR

Globoko v morju je ţivela jata rib, ki se je prehranjevala z majhnimi rakci. Ribice so opazile, da jih gleda Kit, zato so ga grdo gledale, saj so mislile, da jim bo pojedel vso hrano, v resnici pa so mu bile samo všeč njihove prelepe luske. Ko je ugotovil, da ribice govorijo laţi o njem, ga je zgrabila jeza in je s svojim repom močno zamahnil, tako da so ribe zbeţale v skrivališče, tam pa niso imele dovolj hrane in so bile lačne. Na koncu je mavrična ribica šla do Kita, pogovorila sta se in zgladila vse spore.

4.1 KAKO VZGOJITELJICA POSKRBI ZA TO, DA VSI OTROCI