• Rezultati Niso Bili Najdeni

Predlogi za izbrano podjetje

In document MOTIVACIJA SREDNJEGA MANAGEMENTA (Strani 50-0)

4 Raziskava o motivaciji srednjega managementa

4.3 Predlogi za izbrano podjetje

Dober vodja mora znati spodbujati motivacijo zaposlenih, tako da zna z njimi komunicirati na najboljši možni način, ki nam prinese boljše rezultate pri delu. Naše prve izhodiščne predpostavke, da je zadovoljen higienik nujen pogoj za delovanje motivatorjev s polno močjo, ne moremo potrditi, zato smo ugotovili, da se je v podjetju začela motivacijska kriza. Tudi drugo izhodiščno predpostavko, da sta higienik in motivator zadovoljena, le če imata visoko aritmetično sredino, ne moremo v celoti potrditi, ker imamo nekaj problemskih situacij, ki ne izpolnjujejo predpostavke.

Med pomembnejše predloge za povečanje motivacije in zadovoljstva zaposlenih srednjega managementa v podjetju A uvrščam naslednje predloge:

- Podjetje A bi moralo oblikovati delovno mesto svetovalca za motivacijo, ki bi opravljal naloge na področju človeških virov, ki se dotikajo motivacije zaposlenih.

- Dodatno izobraževanje vodij, seveda z znanji, ki so potrebna pri ravnanju s človeškimi viri – komuniciranje, vodenje, organizacijska klima.

- Vodstvo podjetja naj vsaj enkrat na mesec naredi sestanek z zaposlenimi izvajanja ukrepov ter določili datum naslednjega sestanka, kjer bomo preverili učinkovitost izvajanja ukrepov.

- Podjetje bi moralo poskrbeti, da bi se raziskave o zadovoljstvu zaposlenih opravljale večkrat letno. S tem bi se ugotavljalo trenutno stanje zadovoljstva, rezultat tega pa bi bil, na katerih področjih motivacije so še potrebne izboljšave.

Seveda bi bilo treba poskrbeti, da se terminsko določijo vse te aktivnosti.

- Vodstvu predlagam, naj ponovno spremlja in opazuje napredek in rast svojih zaposlenih srednjega managementa, predvsem pa naj se vsako dobro delo pohvali.

- Neprestano je treba stremeti za obveščenostjo v podjetju. Za tiste brez dostopa do računalnika naj se postavi oglasno desko, kjer bodo vsa potrebna obvestila in dogodki, čeprav imamo interni časopis.

Podjetje dosega veliko boljše rezultate, če so zaposleni zadovoljni z vodstvom podjetja. Plača je dejavnik, s katerim nismo nikdar zadovoljni. Popolnega zadovoljstva s plačo ni pričakovati, saj če ima človek še tako visoko plačo, ima zopet toliko večje potrebe.

Zadovoljstvo z neposrednim vodjem pri delu zelo pomembno vpliva na doseganje boljših rezultatov motivacije. Podjetje A mora motiviranost zaposlenih srednjega managementa še naprej povečevati, da bi se povečala tudi motiviranost zaposlenih, ki so v sredini in so neodločeni. Zato moramo več pozornosti posvetiti izobraževanju in usposabljanju zaposlenih s področja motivacije in upravljanja človeških virov.

Zaposleni bi ob pohvali in priznanju imeli občutek, da je njihovo delo pomembno, pa tudi njihova spoštovanje in ugled bi se dvignila na višjo raven zadovoljstva. Seveda moramo najprej preprečiti nezadovoljstvo, šele potem lahko začnemo z motiviranjem.

Ob upoštevanju predlogov, ki sem jih predlagala podjetju A, mislim, da bi lahko zagotovili motiviranost zaposlenih po najboljših močeh. Najprej se moramo osredotočiti na zadovoljstva motivacijskih dejavnikov, ki smo jih poimenovali higieniki in kjer so bile ugotovljene problemske situacije, šele nato naj se osredotočijo v povečevanje zadovoljstva motivatorjev. Šele ko bodo higieniki zadovoljeni, se pokaže moč in učinkovitost delovanja motivatorjev. Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na dejavnike motivacije, ki so zadovoljeni, in moramo stremeti za tem, da jih bomo z boljšim razumevanjem motivacije in zavzetostjo še bolj povečevali.

Zaradi vse ve jega odhoda sodelavcev srednjega managementa v podjetju A sem se odločila za temo motivacija srednjega managementa. Z motivacijo se ukvarja že nekaj desetletij zelo veliko strokovnjakov z različnih področij, vendar še do danes ne poznamo formule, ki bi dala odgovor, kako ravnati z našimi zaposlenimi, da bi dobili kar najboljše rezultate, ki jih pričakujemo od naših zaposlenih. Seveda pa takšna formula sploh ne more obstajati, saj se ljudje razlikujemo v pogledih in obnašanju.

Motivirati pomeni spodbuditi ljudi z določenimi sredstvi, motivacijskimi cilji, tako da opravijo svoje naloge učinkovito in po svojih najboljših močeh. Uspešen vodja mora nenehno spremljati delovne razmere svojih sodelavcev, iskati ustrezne poti in rešitve ter spodbujati osebni razvoj in učenje. Dober vodja mora znati odprto komunicirati, ugotavljati mora zadovoljstvo sodelavcev, prisluhniti mora njihovim željam ter jih z njimi preučiti, omogočiti jim mora sodelovanje pri oblikovanju ciljev, naučiti jih mora vrednotiti in spremljati lastno delo ter jih primerno temu tudi nagraditi. Na ta način bodo sodelavci v podjetju bolj motivirani.

Pripraviti svoje sodelavce, da delajo po svojih najboljših močeh, pomeni, da moramo ustvariti delovne pogoje, ki so pravi, s tem mora delo predstavljati vir zadovoljstva oziroma tisto, kar je za sodelavce vredno posebej velikega truda. Svojim sodelavcem je treba pokazati, da jih spoštujemo, da cenimo njihovo delo, da so za nas pomembni, da želimo, da bi še rasli in razvijali svoje sposobnosti, saj bo s tem rasla tudi vrednost podjetja. V podjetju si želijo biti nekdo in imeti občutek, da pripomorejo k uresničevanju ciljev podjetja.

Če povzamemo ugotovitve nekaterih znanstvenih raziskav o motivaciji zaposlenih v 20. stoletju, vidimo, da je v začetku na prvem mestu priznanje za opravljeno delo.

Poznejše raziskave so pokazale, da je v ospredju privlačnost dela, kjer se potrjuje Herzbergova dvofaktorska teorija, ki pravi, da zaposlene motivira potreba pa uspehu po zahtevnih nalogah, na drugem mestu pa je priznanje za opravljeno delo. Raziskave iz 21. stoletja nam zopet potrjujejo Herzbergovo dvofaktorsko teorijo, da posameznikovo samospoštovanje in samodokazovanje pomembno vplivata na njegove potrebe. Upad zadovoljstva je slabši iz leta v leto, kjer izstopa zadovoljstvo z delovnimi pogoji, plačo in vodstvom, seveda pa so rezultati dosti slabši v gospodarstvu.

Naša raziskava pa je pokazala, da so zaposleni srednjega managementa v podjetju A najbolj zadovoljni z naslednjimi higieniki: z odnosom vodje, povratnimi informacijami, delovnimi pogoji ter odnosom do sodelavcev, nezadovoljni pa so s komunikacijo z vodstvom, zadovoljstvom z zaposlitvijo, varnostjo zaposlitve in plačo, kar je v nekaterih motivacijskih dejavnikih podobno raziskavam slovenskih podjetij.

Na področju motivatorjev pa so zadovoljni z možnostjo pomoči sodelavcem, ustvarjalnostjo pri delu, možnostjo uvajanja svojih zamisli, osebnim razvojem, malo

manj pa so zadovoljni s pohvalami, možnostjo sodelovanja pri odločanju in s priznanji za ideje in predloge. Tudi v naši raziskavi se je pokazalo, da zaposleni želijo biti motivirani s potrebami po rasti, kot so pohvale, možnost sodelovanja pri odločanju ter priznanja za ideje in predloge, tako pa bo povečano tudi samospoštovanje. Zaposleni srednjega managementa si želijo dobro komunikacijo z vodstvom, pohvale, varno zaposlitev in boljšo plačo. Zaposlenim moramo dati jasna pričakovanja, jih spodbujati, pohvaliti, ko to zaslužijo, saj je vse to brezplačno, pomeni pa več kot kakršna koli denarna nagrada. Vključeni želijo biti v komunikacijo z vodstvom ter razumeti njegove odločitve, ki jih dobijo s sprotnimi informacijami. Z možnostjo sodelovanja pri odločanju in s priznanji za ideje in predloge jim bomo dali možnost rasti in razvoja.

Ponovno bi morali uvesti letne razgovore, ki smo jih opustili, vendar ne na način, kot je bil nekdaj, da se kopijo razgovora posreduje v kadrovsko službo, ampak bolj v pristni obliki zaupanja med vodjem in sodelavcem, saj se s tem krepi odnos med vodjem in sodelavcem ter nezaupanje v veliki meri izgine.

Ko strnemo vse raziskave, zopet vidimo, kako pomembno je, da zaposleni želijo čutiti, da so povezani s podjetjem, seznanjeni s cilji podjetja, želijo si več sodelovanja pri odločitvah in upoštevanja njihovih predlogov in idej. Zato moramo izboljšati vodenje srednjega managementa, povečati obveščenost in komunikacijo, s tem da jih redno seznanjamo z dogodki v podjetju. S tem da bomo zaposlenim prisluhnili, več sodelovali, jih upoštevali, se bo povečala pripadnost podjetju, motivacija ter delovno vzdušje. Raziskave pa nam morajo biti v pomoč pri odpravi problemskih situacij na področju higienikov in motivatorjev ter dvigu motivacijskih dejavnikov, ki so že zadovoljeni, saj moramo stremeti za tem, da se bo tu motivacija še dvigovala.

Arnolds,C.A. in Cristo Boshoff. 2002. Compensation, esteem valence and job performance. London: Taylor & Francis Group.

Bahtirajević - Šiber, Fikreta. 1999. Management ljudskih potenciala. Zagreb: Golden marketing.

Brajša, Pavao. 1996. Sedem skrivnosti uspešnega managementa. Ljubljana:

Gospodarski vestnik.

Carnegie, Dale. 1993. Kako uspešno vodimo ljudi. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Carnegie, Dale. 2000. Kako uživamo v življenju in poklicu. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Cokins, Gary. 2006. Učinkovitost po meri podjetja. Ljubljana: GV založba.

Čepin, Zdenka. 2002. Moč, ljubezen, zabava in svoboda .Gospodarski vestnik.

Černetič, Metod. 1997. Poglavja iz sociologije organizacij. Kranj: Moderna organizacija.

Denny, Richard. 1997. Kaj moram vedeti o motivaciji za uspeh. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Domadenik, Irena. 2000. Delovna sila Slovenija. Ljubljana: Gospodarska zbornica Slovenije.

Grubiša. Nikola. 2001. Kako organizirati poslovanje in motivirati zaposlene. Ljubljana:

Marbona.

Hodgetts M. Richard. 1991. Organizational Behavior. New York: Macmillan Johnson, Bob. 1999. Introducing Management. Oxford: Butterworth – Heinemann.

Keenan, Kate. 1996. Kako motiviramo. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Kim, Sang H. 2001. 1001 način kako motivirati sebe in druge. Ljubljana: Tuma.

Krajnc, Ana. 1982. Motivacija za izobraževanje. Ljubljana: Delavska enotnost.

Les, Mojca. 2000. Psihologija dela. Novo mesto: Ekonomska šola, Višja strokovna

Lipičnik, Bogdan. 2002. Krmiljenje človekovih aktivnosti. Radovljica: Didakta.

Lipičnik, Bogdan. 2002. Ravnanje z ljudmi pri delu. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Miner, B. John. 1992. Theories of Organizational Behavior. Hinsdale: The Dryden Press.

Možina, Stane idr. 2002, Management: Nova znanja za uspeh, Radovljica: Didakta.

Možina, Stane. 1986. Motiviranje kadrov za njihov in splošni razvoj. Kranj: Moderna organizacija.

Možina, Stane. 1999. Plača ni edini in zadosten dejavnik motivacije zaposlenih.

Ljubljana: Industrijska demokracija.

Možina, Stane. 1999. Zadovoljstvo zaposlenih in motivacija za poslovno odličnost.

Ljubljana: Industrijska demokracija.

Musek, Janek in Vid Pečjak. 2001. Psihologija. Ljubljana: Educy.

Musek, Janek. 1982. Osebnost. Ljubljana: Univerzum.

Pettinger, Richard. 1996. Introduction to organisational behavior. London: Macmillan.

Rozman, Rudi. 1993. Management. Ljubljana, Gospodarski vestnik.

Svetičič, Mojca in Primož Kaučič. 2005. Pravljice in resnice glede kadrov: Podjetnik.

Treven, Sonja. 1998. Management človeških virov. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Twentier, D. Jerry. 1999. Pozitivna moč pohvale. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Uhan, Stane. 1998. Zdajšnji vidiki urejanja plač v Sloveniji. Bled: Društvo za vrednotenje dela, organizacijski in kadrovski razvoj.

Uhan, Stane. 2000. Vrednotenje dela II. Motivacija, uspešnost, plača (osebni dohodek).

Kranj: Moderna organizacija.

Wiley, Carolyn. 1997. What motivates employees according to over 40 years of motivation surveys. Alexandria: International Journal of Manpower.

Woolfolk, A. 2002. Pedagoška psihologija. Ljubljana: Educy.

Zidar-Gale, Tatjana. 2002. Dialog, gibalo sprememb. Ljubljana: GV Založba.

Zupan, Nada. 2001. Nagradite uspešne. Ljubljana: GV založba.

u ek, Valerija. 2005. Kako motivirati zaposlene? Http://www.revija.mojedelo.

com/hr/kako-motivirati-zaposlene-133.aspx (5. 12. 2008).

Loboda, Alenka. 2004. Kriteriji, ki vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih.

Http://www.edupool.si/znanje/znanje_2005/znanje_junij.htm (28. 1. 2009).

Mazi, Nina. 2004. Uspešni menedžerji o motivaciji. Delo 105:13.

Stanković, Tanja. 2005. Zadovoljstvo zaposlenih. Http://www.edupool.si/znanje/

znanje_2005/znanje_junij.htm (28. 1. 2009).

Volk, Linda. 2004. Srečanje z nadrejenimi naj ne bo le administrativna navlaka. Delo 103:14

Wiley, Carolyn. 1997. What motivates employees according to over 40 years of motivation surveys. Alexandria: International Journal of Manpower.

Zemljič, P. 2003. Zaposleni so povprečno zadovoljni. Večer 241:15.

Priloga 1 Vprašalnik

Priloga 2 Razdelitev trditev na higienike in motivatorje

VPRAŠALNIK ZA UGOTAVLJANJE MOTIVACIJE ZAPOSLENIH SREDNJEGA MANAGEMENTA V PODJETJU A

Pred seboj imate vprašalnik o motivaciji zaposlenih srednjega managementa v podjetju A. Vprašalnik sem sestavila v okviru diplomske naloge s poudarki: zadovoljstvo odnosov s sodelavci, priznanje za opravljeno delo, varnost zaposlitve in zadovoljstvo z višino plače.

Namen vprašalnika je, da pridobim vaša mnenja in podatke, ki bodo pripomogli k praktičnemu preverjanju raziskovalnega problema diplomske naloge. Svoje poglede izrazite s pomočjo lestvice od 1 do 5, v skladu s pojasnilom, ki je ob posamezni trditvi.

Ocenjujete tako, da naredite križec v prazen kvadrat ob trditvi, ki najbolje izraža vaše mnenje.

Vljudno vas prosim, da anketo pravilno izpolnite in mi jo vrnete. Vprašalnik je anonimen.

Hvala za sodelovanje.

1. Spol

Moški Ženski

2. Starost

do 25 let od 25–35 let od 36–46 let od 47–57 let nad 58 let

3. Dokončana izobrazba

poklicna srednja višja visoka univerzitetna

4. Delovna doba v podjetju x

1–5 let 6–10 let 11–15 let 16–20 let 21–25 let 26–30 let 31 in več let



5. Koliko let ste v podjetju x zaposleni na istem delovnem mestu 1–5 let 6–10 let 11–15 let 16–20 let 21–25 let26–30 let

6. Zadovoljen/-a sem, da sem zaposlena v podjetju A

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



7. Zaposlitev v podjetju A je varna

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

8. Odnos vodje do zaposlenih je spoštljiv

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



9. Z delovnimi pogoji v podjetju A sem zadovoljen/-a

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

10. Zadovoljen/-a sem z vodstvom podjetja A

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



11. Vzdušje med zaposlenimi v oddelku je prijetno

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

12. Med vodstvom in zaposlenimi je dobra komunikacija

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

13. Vodja zaposlenim nudi povratne informacije o njihovem delu

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

14. Zadovoljen/a sem z višino plače

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

15. Vodstvo upošteva ideje/predloge zaposlenih in jih temu primerno nagradi popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



16. Z možnostjo sodelovanja pri odločanju sem zadovoljen/-a

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



17. Z zanimivostjo in ustvarjalnostjo pri svojem delu sem zadovoljen

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



18. Vodja ceni moje pozitivne lastnosti

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



19. S pohvalami o dobro opravljenem delu sem zadovoljen/-a

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

 

20. Pri svojem delu imam možnost uvajanja svojih zamisli

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam



21. S svojim delom imam možnost pomagati drugim ljudem

popolnoma se ne strinjam se niti se ne strinjam strinjam se popolnoma

ne strinjam niti se strinjam se strinjam

RAZDELITEV TRDITEV NA HIGIENIKE IN MOTIVATORJE

Zaposleni srednjega managementa so ocenjevali naslednje trditve:

1. Zadovoljen/-a sem, da sem zaposlen /-a v podjetju A 2. Zaposlitev v podjetju A je varna

3. Odnos vodje do zaposlenih je spoštljiv

4. Z delovnimi pogoji v podjetju A sem zadovoljen/-a 5. Zadovoljen/-a sem z vodstvom podjetja

6. Vodstvo podjetja upošteva ideje/predloge zaposlenih in jih temu primerno nagradi 7. Vzdušje med zaposlenimi v oddelku je prijetno

8. Med vodstvom in zaposlenimi je dobra komunikacija

9. Vodja zaposlenim nudi povratne informacije o njihovem delu 10. Zadovoljen/-a sem z višino plače

11. Z možnostjo sodelovanja pri odločanju sem zadovoljen/-a

12. Z zanimivostjo in ustvarjalnostjo pri svojem delu sem zadovoljen/-a 13. Vodja ceni moje pozitivne lastnosti

14. S pohvalami o dobro opravljenem delu sem zadovoljen/-a 15. Pri svojem delu imam možnost uvajanja svojih zamisli 16. S svojim delom imam možnost pomagati drugim ljudem

Nato smo razdelili trditve na higienike in motivatorje na podlagi Herzbergove dvofaktorske teorije. Seveda se v vsaki trditvi skriva tako higienik kot tudi motivator.

Higieniki:

- Zadovoljen/-a sem, da sem zaposlen /-a v podjetju A - Zaposlitev v podjetju A je varna

- Odnos vodje do zaposlenih je spoštljiv

- Z delovnimi pogoji v podjetju A sem zadovoljen/-a - Zadovoljen/-a sem z vodstvom podjetja

- Vzdušje med zaposlenimi v oddelku je prijetno - Med vodstvom in zaposlenimi je dobra komunikacija

- Vodja zaposlenim nudi povratne informacije o njihovem delu - Zadovoljen/-a sem z višino plače

Motivatorji:

- Z možnostjo sodelovanja pri odločanju sem zadovoljen/-a

- Z zanimivostjo in ustvarjalnostjo pri svojem delu sem zadovoljen/-a - Vodja ceni moje pozitivne lastnosti

- S pohvalami o dobro opravljenem delu sem zadovoljen/-a - Pri svojem delu imam možnost uvajanja svojih zamisli - S svojim delom imam možnost pomagati drugim ljudem

- Vodstvo podjetja upošteva ideje/predloge zaposlenih in jih temu primerno nagradi

In document MOTIVACIJA SREDNJEGA MANAGEMENTA (Strani 50-0)