• Rezultati Niso Bili Najdeni

Coprniški muc: pesnitev coprnitev

1.5.1.1 PREDSTAVITEV POEZIJE ZA OTROKE

V njeni poeziji nastopajo predvsem živalski liki: Maček Titi (1980), Čuk na palici (1986), kjer so napisane pesmi o čuku, lisici, jazbecu, veverici, ježu, kužku, pticah in mačku. V tej zbirki je izpostavila glavne značilnosti živali na prav simpatičen in zabaven način, poleg tega pa iz celotne zbirke lahko razberemo tudi nauk: naj ne bomo požrešni (Čuk na palici): »… Zdaj spet vse noči lovi, bolj in bolj se debeli, a pod njim se palica vsak čas zlomila bo, …«

(Makarovič: 1986: 2).

V zbirki Kaj bi miška rada? (1987a), je glavni lik miška, ki pa meni osebno predstavlja otroka v modernem svetu. Na voljo ima preveč materialnih dobrin, zato ne ve, katero naj izbere. Na koncu pa pisateljica vse skupaj lepo zaključi: »Posteljo, da se bo v njej spočila.

Pernico da se pod njo bo skrila.« (Makarovič, 1987a:7). Na koncu dneva je jasno dejstvo za vse starše, da bo otrok moral počivati. Pirnico, pod katero se miška skrije, pa lahko jemljemo dobesedno. Otrok se mora skriti pred svetom, ki mu nudi preveč.

Naslednja zbirka, katere glavni liki so živali, so Mačnice (2006). V vsaki pesmi opisuje po enega ali več mačkov, ki jim je nadela prav zanimiva imena: Tipi tapi, Harald lepolasi, Ribič in Rdeči Erik. Na splošno je opisala, kako se vedejo mački, kaj počnejo. To je izrazila na lep, eleganten način, saj vsi vemo, da so mačke Svetlanine najljubše živali. Nadene jim celo naziv veličanstvo: »Kam pa, kam, tako počasi, maček Harald Leporasi, kam, o mačje veličanstvo, nesete svoj lepi rep?« (Makarovič, 2006: 9).

64

Njena zadnja pesnitev, v kateri nastopajo živali, je Coprniški muc (2008). Na nek način spominja na običajno pravljico, v kateri nastopa čarovnica, ki je strašna, pogostokrat potuje na metli in nagaja ljudem. Seveda ima, kot je značilno za vsako čarovnico, tudi črnega mačka, ki pa na žalost sameva doma in se uči čarovnije iz knjig čarovnice. Na koncu zaradi mačkovega čaranja pride do nesreče. Čarovničina koča pogori z njeno čarovniško knjigo vred, in tako se čarovnica odloči, da bo postala navadna ženička, ki goji kokoši in drago prodaja jajčka.

Njeno znano in poučno delo, ki sem ga prebirala tudi sama v otroštvu, je Gal v galeriji (1981). To je pripovedna pesem, ki govori o zelenem škratku Galu, ki živi v gradu in študira zgodovino. Nekega večera se Gal odpravi spat in zaspi za celih sto let. Ko se prebudi, so od gradu, v katerem je živel, ostali le še ostanki. Tako se odloči, da si poišče nov dom. In s pomočjo goloba se preseli v GAL-erijo. Ko vstopi, si ogleduje različne kipe in slike, ter se pogovarja z njimi. V knjigi so prikazana umetnostna dela, ki so razstavljena v Narodni galeriji v Ljubljani. Na koncu je tudi seznam vseh kipov in slik ter njihovih ustvarjalcev. Knjiga, ne le da povabi otroke v Narodno galerijo: »Pa vi, človeški škrateljni? Pojdite v GAL-erijo, oglejte množico si slik, ki tam za vas visijo!« (Makarovič in Gatnik, 1981: 27), temveč jim omogoči, da že v knjigi spoznajo nekaj umetniških zgodovinskih del, ki so razstavljena v Narodni galeriji Ljubljana.

Nadaljevanje knjige Gal v galeriji je Strahec v galeriji (2003). V tej pesnitvi se duh miške izgubi v galeriji. Ko išče izhod, prileti v dvorano, kjer se vključijo vsi alarmi in prebudijo Gala. Ta gre pogledat, kdo ropota in sreča strahca, ki se najbolj boji samega sebe. Pomaga mu najti izhod, pred tem pa mu predstavi in razkaže, katera dela so razstavljena v galeriji. Pove mu tudi, kako se moramo v galeriji obnašati : »Ne tišči smrčka v platno, ej, sem glej in me posnemaj, ne delaj hrupa in predvsem, ničesar ne prijemaj!« (Makarovič, 2003:15). Pri vsaki umetnini, ki so jo ogledujeta, je prikazana tudi slika. Na koncu knjige je zopet priložen seznam vseh ogledanih slik in slikarjev, ki so jih naslikali.

Tako kot v prvem delu je slikanica poučna in napisana z namenom, da bi privabila čim več otrok v Narodno galerijo, saj bodo tako pridobili kulturno znanje.

Svetlana Makarovič ni pri pisanju pozabila niti na čarobni, zimski čas, ko nas obišče Dedek mraz. V pesnitvi Dedek mraz že gre (1982) opisuje delo in življenje Dedka mraza. Ta živi v visoki skalni gori, in celo leto spi, ko pa se zima prebudi, se usede na svojo kočijo in obdari

65

otroke. Sprva obdari bolnike in sirote, nato še vse ostale otroke. Takoj po novem letu pa odide nazaj v skalno goro, kjer počasi zaspi nazaj in čaka na naslednji mraz. Prve dve kitici, ki govorita, kje Dedek mraz živi, se na koncu ponovita.

Ko smo govorili ravno o zimskem času, pisateljica ni izpustila niti božiča. V starih časih so v tem času pekli kruh- poprtnjak. Tako je napisala kratko zbirko Poprtnjački (1987b). Sklepam, da je s to knjigo na nek način prikazala, kako je kot deklica praznovala božič. Začne se takole:

»Dobrodošli v naši hiši, prijatelji. Odrežite si kos našega prazničnega poprtnjaka. Da bi vam dobrega kruha nikoli ne zmanjkalo!« (Makarovič, 1987b:3). Vidimo lahko, da so božične praznike praznovali s prijatelji, najbolj značilna jed pa je bil poprtnjak, ki so si ga delili med seboj. Vsekakor pa je bila pot do pečenega kruha naporna. Sprva so morali počakati, da dozori žito, ki ga nato požanjejo: »Je žela dolge ure tri in snope je vezala, zaradi žuljev revica ves teden je jokala.« (Makarovič, 1987b:8). Potem so morali v mlinu namleti moko. Še preden so spekli poprtnjak, so morali splesti jerbašček iz slame, v katerega so položili kolač, ki so ga pokrili z veznim prtom stare mame. Tako je bilo vse pripravljeno za praznik. In na koncu, ko je kruh pečen, ga pisateljica bratsko deli: enega ponudi fantu, dva vzame zase.

Otroška pesniška zbirka pisateljice Kaj lepega povej (1993) je sestavljena iz petih glavnih poglavij: nagajivke, voščilnice, valentinke, novoletnice in pesmi v slovo. To so kratke, enokitične pesnitve, ki jih lahko uporabimo in napišemo v kakšno čestitko. Njihova tematika je predvsem ljubezenska. Osebno jih ne bi brala v vrtcu, saj mislim, da so bolj primerne za srednješolce in nas, odrasle. Slike so precej simbolične, vendar pa nakazujejo tudi na seksualno vsebino, ki pa je prikazana okusno.

Zadnja otroška pesniška zbirka Show strahow: pesnitev grozovitev (1995) je daljša pripovedna pesem, vendar menim, da jo lahko beremo tudi po poglavjih. Govori o pesniku, ki zvečer ne more zaspati, zato napiše pesem o Strahcu Titiju, nato se odpravi spat, a ga vedno znova zbudi ropot, zato vsakič napiše pesem o drugem/drugačnem strahu. Že sam naslov nam pove, da pesmi govorijo o strahovih, zato je strašna tudi vsebina. Opazila pa sem veliko besed, s katerimi pisateljica poimenuje, da ne rečem, kar ponižuje, otroke: otročad, preklenska mularija, leni mulci, lenobe lene, cmevkajoče punčke, zoprni otroci, prismode mlade, bedno dete. Omenjenih je tudi nekaj kletvic, ki pa se mi ne zdijo sporne: tristo vragov in saprabolt hudič.

66

Menim, da je samo besedilo zanimivo in primerno za otroke v vrtcu. Same slike Baronese Tintengern, Bavbava in Črne vdove pa so druga zgodba. Baronese Tintengern je okostnjakinja, ki ima poudarjene prsi, Bavbav je strašni volk s štirimi očmi, najmanj primerna pa je Črna vdova, ki ima oblečen korzet s podvezicami. Menim, da takšna vsebina slik ne sodi v knjige za otroke.

1.5.2 POEZIJA ZA ODRASLE

Somrak, Cankarjeva založba, Ljubljana, 1964;