• Rezultati Niso Bili Najdeni

Priloga 1

Pripomoček za analizoinkluzivnih operativnih učnih ciljev Predmet:

Inkluzivni operativni cilj:

Kriteriji implicitnosti, ki jim ustreza:

Kriteriji eksplicitnosti, ki jim ustreza:

Specifična skupina oz. skupine oseb, na katero se cilj nanaša:

Samo za eksplicitne cilje: So osebe, ki imajo lahko težave predstavljene kot nekdo, ki potrebuje pomoč:

DA NE Drugo:

Priloga 2

Ček lista za analizo inkluzivnih vsebin v učbenikih in delovnih zvezkih Šif. Imp. Eksp. Skupina

oseb

Akt. Pas. Pomoč Spol Posamezno V skupini Da ne ž M

80 Priloga 3

Vprašanja za intervju z učitelji, ki so dobri inkluzivni praktiki

1. Na kakšne načine vključujete vsebine o osebah s posebnimi potrebami in drugih skupinah oseb, pri katerih lahko prihaja do težav socialnega vključevanja, v pouk?

Na splošno opišite in naštejte nekaj primerov.

2. Se vam zdi bolje, da vsebine o osebah s posebnimi potrebami in drugih skupinah oseb, pri katerih lahko prihaja do težav socialnega vključevanja, pri pouku obravnavate predvsem:

- v povezavi s cilji iz učnega načrta,

- glede na potrebe posameznega razreda in lastno presojo?

Katerega izmed načinov pogosteje uporabite pri pouku? Katerega izmed načinov po vašem mnenju spodbuja slovenski šolski sistem? S čim?

3. Kaj menite o vsebinah o osebah s posebnimi potrebami in drugih osebah, ki imajo lahko težave s socialno integracijo, v učbenikih in delovnih zvezkih? Na kakšen način so predstavljene? Jih je premalo / preveč?

4. Kaj bi lahko v razredu / razredih, ki ga / jih poučujete, vplivalo na še boljšo socialno vključenost vseh učencev? Kaj bi lahko za to naredili na sistemski ravni (šola, Slovenija)?

81 Priloga 4

Seznam analiziranih učbenikov, delovnih zvezkov in učnih načrtov

Učbeniki 1. razred Slovenščina

Grginič, M. (2003). Ko pravljice oživijo. Učbenik za slovenščiino-književnost v 1. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Izolit.

Hanuš, B. in Sitar, J. (2005). Berilo 1, Moje prvo berilo. Učbenik za slovenščino - književnost v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Jamnik, T. in Medved Udovič, V. (2003). S slikanico se igram in učim 1. Učbenik za jezik in književnost za pouk slovenščine v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana : Mladinska knjiga.

Kordigel M. in Saksida I. (2009). Jaz pa berem 1. Berilo za slovenščino za prvi razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Kramarič, M., Kern, M. in Pipan, M. (2011). Lili in Bine 1. Učbenik za slovenščino v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Medved Udovič, V., Jamnik, T. in Gruden Ciber, J. (2012). Berilo 1: Kdo bo z znami šel v gozdiček. Učbenik za slovenščino-književnost v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana:

Mladinska knjiga.

Saksida, I. in Kodrigel Aberšek, M. (2011). Lili in Bine, berilo. Berilo za slovenščino v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Urbančič, M., Ropič, M. in Frančeškin, J. (2008). Besede gradijo svet 1. Učbenik za slovenščino za 1. razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Matematika

Cotič, M, Felda, D. in Sternad S. (2009). Igraje in zares v svet matematičnih čudes. Učbenik za matematiko v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Lovše, L. in Hernja, S. (2005). Matematika 1. Učbenik za matematiko v 1. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Manfreda Kolar, V. in Urbančič Jelovšek M. (2009). Prva matematika. Učbenik za matematiko v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Rajšp, R. in Žic, J. (2012). Lili in Bine 1. Učbenik za matematiko v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

82 Likovna vzgoja

Gasser, I. in Zachhalmel R. (2011). Paša za oči 1. Učbenik za likovno vzgojo za 1. in 2.

razred osnovne šole. Celovec: Mohorjeva d.o.o.

Tacol, T. (2001). (2001). Likovne igrarije 1. Učbenik za likovno vzgojo v 1. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Debora.

Glasbena vzgoja

Oblak, B. (2011). Glasbena slikanica 1. Učbenik za glasbeno vzgojo v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Pesek, A. (2009). Glasba 1, zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo. Učbenik za pouk glasbene vzgoje v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Spoznavanje okolja

Hergan, I., Kovač, T. in Rot Vrhovec, A. (2010). Dotik okolja 1. Učbenik za spoznavanje okolja v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Fošnarič, S., Rajšp, M. in Žic, J. (2008). Moj svet 1. Učbenik za spoznavanje okolja za 1.

razred osnovne šole. Limbuš: Izotech.

Šefer, N. in Kumše V. (2011). Lili in Bine 1. Učbenik za spoznavanje okolja v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Vovk Korže, A. in Golob, N. (2009). Prisluhnem okolju 1. Učbenik za spoznavanje okolja v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

2. razred Slovenščina

Hanuš, B. (2005). Berilo 2, Pozdravljene, besede. Učbenik za slovenščino - književnost v 2.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Jamnik, T. et al. (2008). Slovenščina 2: S slikanico se igram in učim, učbenik za slovenščino v 2. razreduosnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Jamnik, T., Remškar, S. in Štefan A. (2009). Zvezdice. Berilo za slovenščino v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Kordigel, M. (2009). Jaz pa berem 2. Berilo za slovenščino za drugi razred osnovne šole.

Ljubljana: Rokus Klett.

Kordigel Aberšek, M. (2012). Lili in Bine 2 – berilo. Berilo za slovenščino v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

83

Kramarič, M., Kern, M. in Pipan M. (2012). Lili in Bine 2. Učbenik za slovenščino v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Medved Udovič, V., Jamnik, T. in Ciber Gruden, J. (2010). Berilo 2. Kdo bo z nami šel v gozdiček. Učbenik za slovenščino-književnost v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana:

Mladinska knjiga.

Ropič, M., Kern, M., Kramarič, M. in Pipan, M. (2009). Besede gradijo svet 2. Učbenik za slovenščino za drugi razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Saksida, I., Medved Udovič, V., Grginič, M. (2012). Na mavrico po pravljico. Učbenik za slovenščino-književnost v 2. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Mengeš:

Založba Izolit.

Zajec, S. in Koren, M. (2008). Črke in besede 2. Učbenik za pouk slovenščine-jezika v 2.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Matematika

Cotič, M. Felda, D. in Sternad, S. (2010). Svet matematičnih čudes 2. Učbenik za matematiko v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Manfreda Kolar, V. in Urbančič Jelovšek, M. (2006). Matematika 2. Učbenik za matematiko v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Rajšp, M. in Žic, J. (2009). Drugi koraki v matematiko. Učbenik za matematiko v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Rajšp, M. in Žic, J (2012). Lili in Bine 2. Učbenik za matematiko v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Likovna vzgoja

Gasser, I. in Zachhalmel R. (2011). Paša za oči 1. Učbenik za likovno vzgojo za 1. in 2.

razred osnovne šole. Celovec: Mohorjeva d.o.o.

Tacol. T. (2004). Likovne igrarije 2. Učbenik za likovno vzgojo v 2. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Debora.

Glasbena vzgoja

Oblak, B. in Prelog, M. (2012). Glasbena slikanica 2. Učbenik za glasbeno vzgojo v 2.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Pesek A. (2009). Glasba 2, Z igro v glasbeni svet. Učbenik za pouk glasbene vzgoje v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

84 Spoznavanje okolja

Antić Gaber, M., Bajd, B., Ferbar, J., Grgičević, D., Krnel, D. in Pečar, M. (2011). Okolje in jaz 2. Učbenik za spoznavanje okolja za 2. razred osnovne šole. Ljubljana: Modrijan.

Fošnarič, S., Rajšp, M. in Žic, J. (2009). Moj svet 2. Učbenik za spoznavanje okolja za 2.

razred osnovne šole. Limbuš: Izotech.

Grošelj, N. in Ribič, M. (2012). Lili in Bine 2. Učbenik za spoznavanje okolja v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Hergan, I., Kovač, T. in Rot Vrhovec, A. (2010). Dotik okolja 2. Učbenik za spoznavanje okolja v 2. razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Skribe Dimec, D., Vrščaj, D. Gostinčar Blagotinšek, A. in Umek, M. (2010). E-spoznavanje okolja 2. E-učbenik za spoznavanje okolja v 2. razredu osnovne šole. Pridobljeno 1.12. 2012, s http://vedez.dzs.si/datoteke/so123/index.swf.

Vovk Korže, A. Petauer, M., Prevolšek, V. in Šalej, D. (2006). Odkrivam svoje okolje 2.Učbenik za spoznavanje okolja v 2. razredu osnovnošolskega izobraževanja.

Ljubljana: Rokus.

Vrščaj, D., Strgar, J., Hrvatin Kralj, D. in Udir, V. (2012). Opazujem, raziskujem, razmišljam 2. Učbenik za spoznavanje okolja v 2. razredu osnovnošolskega izobraževanja.

Ljubljana: DZS.

3. razred Slovenščina

Grginič, M., Medved Udovič, V. in Saksida I. (2011). Moje branje - svet in sanje. Berilo za slovenščino v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Mengeš: Izolit.

Hanuš, B. (2010). Berilo 3: kako raste svet. Učbenik za slovenščino - književnost v 3.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Kordigel, M. (2009). Jaz pa berem 3. Berilo za slovenščino za tretji razred osnovne šole.

Ljubljana: Rokus Klett.

Medved Udovič, V., Jamnik, T. in Ciber Gruden, J. (2007). Berilo 3: S slikanico se igram in učim. Berilo za slovenščino v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana:

Mladinska knjiga.

Medved Udovič, V., Jamnik, T. in J. Ciber Gruden (2012). Berilo 3. Kdo bo z nami šel v gozdiček. Učbenik za slovenščino - književnost v 3. razredu osnovne šole. Ljubljana:

Mladinska knjiga.

85

Medved Udovič, V. in Zrimšek, N. (2007). Slovenščina 3. S slikanico se igram in učim.

Učbenik za slovenščino - jezik v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja.

Ljubljana: Mladinska knjiga.

Ropič M., Kern, M., Kramarič, M. in Pipan M. (2009). Besede gradijo svet 3. Učbenik za slovenščino-jezik za tretji razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Matematika

Cotič, M. Felda, D. in Sternad, S. (2008). Svet matematičnih čudes 3. Učbenik za matematiko v 3. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Krese, M. in Ruži, N. (2006). Svet matematike 3. Učbenik za matematiko v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Jutro.

Manfreda Kolar, V. in Urbančič Jelovšek, M. (2006). Matematika 3. Učbenik za matematiko v 3. razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Rajšp, M. in Žic, J. (2008). Tretji koraki v matematiko. Učbenik za matematiko v 3. razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Likovna vzgoja

Gasser, I. in Zachhalmel R. (2011). Paša za oči 2. Učbenik za likovno vzgojo za 3. in 4.

razred osnovne šole. Celovec: Mohorjeva d.o.o.

Tacol. T. (2003). Likovne igrarije 3. Učbenik za likovno vzgojo v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Debora.

Glasbena vzgoja

Oblak, B. in Prelog, M. (2012). Glasbena slikanica 3. Učbenik za glasbeno vzgojo v 3.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Pesek A. (2009). Glasba 3, Zvočni živžav. Učbenik za pouk glasbene vzgoje v tretjem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Spoznavanje okolja

Antić Gaber, M., Bajd, B., Ferbar, J., Grgičević, D., Krnel, D. in Pečar, M. (2012). Okolje in jaz 3. Učbenik za spoznavanje okolja za 3. razred osnovne šole. Ljubljana: Modrijan.

Fošnarič, S., Rajšp, M. in Žic, J. (2010). Moj svet 3. Učbenik za spoznavanje okolja za 3.

razred osnovne šole. Limbuš: Izotech.

Hergan, I. (2011). Dotik okolja 3. Učbenik za spoznavanje okolja v 3. razredu osnovne šole.

Ljubljana: Mladinska knjiga.

Vovk Korže, A. Petauer, M., Prevolšek, V. in Šalej, D. (2008). Odkrivam svoje okolje 3.

Učbenik za spoznavanje okolja v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja.

Ljubljana: Rokus.

86

Vrščaj, D., Strgar, J., Hrvatin Kralj, D.. Udir, V. inPopit, S. (2011). Opazujem, raziskujem, razmišljam 3. Učbenik za spoznavanje okolja v 3. razredu osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: DZS.

Delovni zvezki 1. razred

Matematika, spoznavanje okolja in slovenščina (medpredmetni)

Kramarič, M., Kern, M., Pipan, M., Šefer, N., Kumše, V., Rajšp, M. in Žic, J. (2012). Lili in Bine 1. Medpredmetni delovni zvezek za prvi razred osnovne šole, štirje deli.

Ljubljana: Rokus Klett.

Slovenščina

Jamnik, T., Gruden-Ciber, J., Medved-Udovič, V., Gomboc, S. in Rot Vrhovec, A. (2011).

Slovenščina 1: S slikanico na rami. Delovni zvezek za jezik in književnost. Ljubljana:

Mladinska knjiga.

Matematika

Cotič, M., Felda, D. in Hodnik Čadež, T. (2012). Svet matematičnih čudes 1: delovni zvezek za matematiko v 1. razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Lovše, L. in Hernja, S. (2005). Matematika 1: matematika v prvem razredu osnovne šole.

Ljubljana: Mladinska knjiga.

Spoznavanje okolja

Hergan, I., Kovač, T. in Kolar, M. (2012). Dotik okolja 1. Delovni zvezek za spoznavanje okolja v prvem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

2. razred

Matematika, spoznavanje okolja in slovenščina (medpredmetni)

Kramarič, M., Kern, M., Pipan, Rajšp, M,Žic, J.,Grošelj, N inRibič, M. (2012). Lili in Bine 1.

Medpredmetni delovni zvezek za drugi razred osnovne šole, štirje deli. Ljubljana:

Rokus Klett.

Matematika

Ružič, N. in Krese, M. (2004). Svet matematike 2. Delovni zvezek za matematiko v 2.

razredu devetletne osnovne šole. Ljubljana: Jutro.

Spoznavanje okolja

87

Hergan, I., Kovač, T., Kolar, M. in Battelli, C. (2012). Dotik okolja 2. Delovni zvezek za spoznavanje okolja v drugem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Petauer, M., Prevolšek, V., Šalej, D. in Vovk Korže, A. (2010). Odkrivam svoje okolje 2.

Delovni zvezek za 2. razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

3. razred Slovenščina

Kern, M., Kramarič, M., Pipan, M. in Ropič, M. Besede gradijo svet 3. (2012). Delovni zvezek za slovenščino za tretji razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Spoznavanje okolja

Hergan, I., Kovač, T., Kolar, M. in Devetak, I. (2012). Dotik okolja 3. Delovni zvezek za spoznavanje okolja v tretjem razredu osnovne šole. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Petauer, M., Vovk Korže, A., Prevolšek, V. in Šalej, D. (2010). Odkrivam svoje okolje 3.

Delovni zvezek za 3. razred osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett.

Vrščaj, D., Strgar, J., Hrvatin Kralj, D., Udir, V., Popit, S. in Papotnik, A. (2004). Opazujem, raziskujem, razmišljam 3. Delovni zvezek za spoznavanje okolja v 3. razredu

devetletne osnovne šole. Ljubljana: DZS.

Učni načrti

Učni načrt za glasbeno vzgojo (2011). Ljubljana : Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.

Učni načrt za likovno vzgojo (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.

Učni načrt za matematiko (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.

Učni načrt za slovenščino (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.

Učni načrt za spoznavanje okolja (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.

Učni načrt za športno vzgojo (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport : Zavod RS za šolstvo.