• Rezultati Niso Bili Najdeni

Primerjava med rezultati opazovanj v času spanja oz. počitka in vprašalnikom

3.3. PRIMERJAVA MED REZULTATI Z OPAZOVANJ IN ODGOVORI

3.3.2. Primerjava med rezultati opazovanj v času spanja oz. počitka in vprašalnikom

Tabela 10: Odstotki prisotnosti oz. odsotnosti ravnanj strokovnih delavcev na področju vključevanja otrok v času počitka oz. spanja v vrtcu glede na njihove odgovore s pomočjo vprašalnikov za samooceno in odstotki prisotnosti oz. odsotnosti opazovanih ravnanj strokovnih delavcev med opazovanji

Opazovanje Samoocena

χ2 P

Da Ne Da Ne

Otrokom dopušča, da sami izberejo, ali bodo

počivali ali spali. 93,3 6,7 80,0 20,0 0,536 0,464

Otroke spodbuja, da se pred počitkom slečejo. 63,3 36,7 26,7 73,3 6,316 0,012

- 59 -

Opazovanje Samoocena

χ2 P

Da Ne Da Ne

Otrokom dovoljuje, da si sami izberejo, kje bodo

počivali. 12,5 87,5 3,3 96,7 0,098 0,754

Med počitkom skupine ne zapušča in je ves čas v

igralnici. 90,0 10,0 80,0 20,0 0,370 0,543

Otroke uspava. 34,5 65,5 96,7 3,3 0,545 0,460

Med počitkom otrokom dovoljuje, da imajo pri

sebi kakšno igračko, če kažejo interes zanjo. 83,3 16,7 90,0 10,0 0,667 0,414 Otrokom dovoljuje, da vstanejo, ko ne želijo več

počivati oziroma spati. 50,0 50,0 75,9 24,1 0,306 0,580

Budnim otrokom v igralnici omogoča umirjene

dejavnosti. 70,0 30,0 96,7 3,3 2,414 0,120

Če se otrok ni zbudil v času določenem za

spanje, ga zbudi. 100,0 0,0 53,3 46,7 / /

*Legenda: χ2 - hi-kvadrat, P – statistična značilnost, - označena P vrednost, ki kaže na statistično pomembnost.

Tudi razhajanja, ki so se pojavila med opažanji, zabeleženimi v času počitka oz. spanja in odgovori vprašalnika, ki so ga izpolnjevali strokovni delavci, večinoma niso statistično pomembna. Z izjemo primerjave zabeležk z opazovanj in samoporočanj strokovnih delavk o tem ali otroke pred počitkom spodbujajo k temu, da se slečejo ali ne. Izračun (χ2 = 6,316; P = 0,012) kaže na statistično pomembne razlike med rezultati opazovanj ravnanj strokovnih delavcev v času, ko otroci počivajo in vprašalnikom glede vključevanja otrok v času počitka. Iz Tabele 10 je razvidno, da največ (63,3%) strokovnih delavcev v času opazovanja otroke spodbuja, da se pred počitkom slečejo, medtem ko je največ strokovnih delavcev (73,3%) mnenja, da tega ne počnejo.

Posamezne odstotkovne razlike med zabeležkami, ki so bile pridobljene v času opazovanj ravnanj strokovnih delavk in preko odgovorov z vprašalnika, so najbrž nastale tudi zaradi tega, ker v času opazovanja včasih niso bili prisotni vsi otroci in je počitek zaradi tega potekal drugače, kot so ga strokovne delavke običajno vajene. Najverjetneje so si ob odgovarjanju predstavljale, kako je med počitkom, kadar je skupina polna. Ugibanjem bi se lahko izognili tako, da bi jim po končanem opazovanju povedali, da naj se pri izpolnjevanju vprašalnika navezujejo na situacijo, ki smo je bili kot opazovalci v oddelku deležni.

Ker se trditve s kontrolne liste, ki je bila v času opazovanj uporabljena za zapisovanje prisotnosti oz. odsotnosti določenih ravnanj strokovnih delavcev v času počitka oz. spanja otrok, in trditve z vprašalnika za samooceno ravnanj strokovnih delavcev vsebinsko niso povsem skladale, smo izmed vseh trditev izbrali tiste, ki so bile paroma vsebinsko primerne za primerjavo. Tako smo na področju vključevanja otrok pri počitku oz. spanju primerjali 9 trditev s kontrolne liste z 9 primerljivimi trditvami z vprašalnika.

Nekatera opažanja iz kontrolne liste v času počitka kažejo na nekaterih področjih večje upoštevanje možnosti izbire in vključevanje otrok s strani strokovnih delavcev kot odgovori z vprašalnika. Kot opazovalci smo med vključenostjo v oddelke v 93,3 % zabeležili, da so imeli otroci možnost odločati, ali bodo spali oz. počivali na ležalnikih ali ne, medtem ko so tako

- 60 -

strokovne delavke poročale v 80 %. Tudi prostor počitka so si med opazovanji lahko otroci glede na poročanja strokovnih delavk večkrat izbrali sami. Možnost izbire so v opazovanih enkratnih situacijah imeli v 12,5 %, po odgovorih vprašalnika sodeč pa je tako le v 3,3 %. V času naše vključenosti v oddelke so bili strokovni delavci v 90 % ves čas prisotni v igralnici, medtem ko so o neprekinjeni prisotnosti v tem času strokovni delavci poročali v 10 % manj.

Vzroke za odstopanja, ki so se pojavila na posameznih področjih, je mogoče iskati tudi v tem, da smo bili mi pozorni na neko drugo situacijo in smo se opredeljevali na podlagi le-te, medtem ko so bili strokovni delavci bolj kritični, saj so imeli pred seboj širšo sliko.

Graf 10: Prikaz odstotkov prisotnosti ravnanj strokovnih delavcev na področju vključevanja otrok v času počitka oz. spanja v vrtcu glede na njihove odgovore s pomočjo vprašalnikov za samooceno in odstotki prisotnosti oz. odsotnosti opazovanih ravnanj strokovnih delavcev med opazovanji

Zabeležke z opazovanj so pri ostalih trditvah pokazale manjše upoštevanje možnosti izbire in vključevanja otrok v rutino spanja s strani strokovnih delavk kot poročanja vprašanih v drugem delu raziskave. Uspavanje otrok je bilo opaženo v 34,5 %, vprašani pa o tovrstnem ravnanju v času počitka poročajo v 96,7 %. Tukaj je lahko do razlik prišlo tudi zaradi tega, ker so lahko interpretacije uspavanja različne. V času naše vključenosti v oddelek je bilo v polovici primerov opazno, da otrokom dovolijo, da vstanejo iz ležalnikov, ko ne želijo več počivati, medtem ko temu v polovici situacij ni bilo tako. Strokovne delavke so bile večinoma mnenja (v 75,9 % vseh vprašanih), da otrokom izbiro glede tega dopuščajo. Organiziranje umirjenih dejavnosti za nespeče otroke je bilo zabeleženo v 70 %, medtem ko zaposlene skoraj družno, v 96,7 %, poročajo o poteku teh dejavnosti v času počitka.

Odgovori, pridobljeni s pomočjo vprašalnika in opažanja kažejo na to, da vzgojiteljice in

Otrokom dopušča, da sami izberejo ali bodo počivali ali spali.

Otroke spodbuja, da se pred počitkom slečejo.

Otrokom dovoljuje, da si sami izberejo kje bodo počivali.

Med počitkom skupine ne zapušča in je ves čas v igralnici.

Otroke uspava.

Med počitkom otrokom dovoljuje, da imajo pri sebi kakšno igračko, če kažejo interes zanjo.

Otrokom dovoljuje, da vstanejo, ko ne želijo več počivati oziroma spati.

Budnim otrokom v igralnici omogoča umirjene dejavnosti.

Če se otrok ni zbudil v času določenem za spanje, ga zbudi.

Opazovanje Samoocena

- 61 -

Najbolj pa je bila razlika, med obema načinoma zbiranja podatkov, opazna pri zbujanju otrok.

Le-to je bilo, sodeč po rezultatih kontrolne liste, opazno v vseh danih situacijah, medtem ko so bila poročanja strokovnih delavcev glede zbujanja otrok deljena. Polovica vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic (53,3 %) namreč poroča, da otroke zbujajo, medtem ko so v 46,7 % odgovarjale, da počakajo, da se prebudijo sami.