• Rezultati Niso Bili Najdeni

SKLEPNE  UGOTOVITVE

In document GOVORNEGA RAZVOJA (Strani 59-69)

 

Raziskava je pokazala, da velik odstotek vzgojiteljic meni, da so usposobljene za delo s predšolskimi otroki na področju jezikovne vzgoje, večina jih je bila med svojim formalnim izobraževanjem dobro seznanjena o dejavnostih, ki spodbujajo otrokov govorni razvoj.

Sklenem lahko, da vzgojiteljice menijo, da so kompetentne za spodbujanje otrokovega govornega razvoja.

Visok odstotek vzgojiteljic meni, da najbolj vpliva na otrokov govorni razvoj s korektnim govornim izražanjem (s svojim načinom govora), kar se mi zdi zelo pozitivno. Četrtina vzgojiteljic pa meni, da najbolj vplivajo na otrokov govorni razvoj s poznavanjem strategij, ki spodbujajo razvoj otrokove sporazumevalne zmožnosti (kompetence) ter s pogovorom v skupini (razpravo o vsebini in problemih). Kot strokovni delavci v vrtcu imamo pomembno nalogo pri uporabi pravilne komunikacije z otroki. Z različnimi dejavnostmi pa imamo tudi veliko različnih možnosti, da spodbujamo in razvijamo otrokov govor.

Med pisanjem diplomske naloge sem spoznala, kako pomembno vlogo v otrokovem življenju ima tudi vrtec. Predšolsko obdobje je najpomembnejše obdobje za razvoj govora, zato mora biti vzgojitelj ustrezno strokovno usposobljen, da lahko pravilno usmerja, prepoznava in tudi vpliva na otrokov govor.

Ob sklepu svoje diplomske naloge se mi zastavlja vprašanje, kaj še bi lahko naredili strokovni delavci, da bi bil učinek pri spodbujanju otrokovega govornega razvoja večji, saj niso pomembna samo mnenja vzgojiteljic o svojih kompetencah za spodbujanje otrokovega govornega razvoja, ampak je pomembno, koliko smo pri tem zares učinkoviti. Če želimo spodbujati govorni razvoj otrok, je potrebno poznati načine, ki ga spodbujajo, jih seveda upoštevati, hkrati pa izvesti tudi (samo)evalvacijo, ki pokaže prednosti in slabosti ravnanja strokovnega delavca v kontekstu spodbujanja govornega razvoja. Strokovni delavci bi morali redno timsko sodelovati in izmenjevati mnenja v strokovnih diskusijah. Dobro bi bilo, če bi svetovalni delavci vrtca oblikovali ocenjevalne lestvice, za (samo)evalvacijo pogovora med strokovnim delavcem in skupino otrok, s pomočjo katerih bi ocenjevali posameznega strokovnega delavca. S tem bi strokovni delavci spoznali ter poglobili načine za spodbujanje govornega razvoja otrok ter bi si lahko z ocenjevalnimi lestvicami pomagali že pri samem

ozaveščanju načinov za spodbujanje govornega razvoja otrok in načrtnem vnašanju teh načinov v svoje delo.

Zavedam se, da je za otrokov govorni razvoj pomemben dober vzgojiteljev govorni zgled, kakovostno in spodbudno okolje ter možnosti za otrokovo raziskovanje in učenje.

Vzgojiteljica s svojim pozitivnim zgledom, spodbudami, motivacijo in dobrim učnim okoljem, predvsem pa s poznavanjem strategij, ki spodbujajo razvoj otrokove sporazumevalne zmožnosti, omogoči kar najbolj optimalen govorni razvoj.

           

   

LITERATURA  

 

Grginič, M. (2008). Vsak po svoji poti do pismenosti: priročnik za vzgojitelje in starše predšolskih otrok. Mengeš: Izolit: Kočevski tisk.

Devjak, T., Batistič Zorec, M. in Vogrinec, J. (2006). Analiza kompetenc študijskega programa predšolske vzgoje. Prispevki k posodobitvi pedagoških študijskih programov.

Ljubljana: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (191–207).

Drglin, Z. (2004). Jezik in igra, igra jezika. V. Dolar Bahovec, E. In Bregar Golobič, K. Šola in vrtci skozi ogledalo: priročnik za vrtce, šole in starše. Ljubljana: DZS.

Erženičnik Pačnik, M. (1999). Vplivi vzgojitelja na nekatere vidike razvoja otrokovega govora. Pedagoška obzorja, 5−6, 308−318.

Fekonja, U., Marjanovič Umek, L. in Kranjc, S. (2005). Otrokov govorni razvoj v povezavi z njegovim spolom in izobrazbo staršev. Psihološka obzorja, 14, 53−79.

Kalin, J. idr. (2009). Izzivi in smernice kakovostnega sodelovanja med šolo in starši.

Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kranjc, S. (1999). Razvoj govora predšolskih otrok. Ljubljana: Znanstveni inštitut Filozofske fakultete.

Kranjc, S. in Saksida, I. (2001). Jezik. V Marjanovič Umek, L. (ur.). Otrok v vrtcu. Priročnik h Kurikulu za vrtce. Maribor: Založba Obzorja.

Kranjc, S. (2011). Spodbujanje razvoja jezikovne zmožnosti in Kurikulum za vrtce. V Vrbovšek, B. (ur.) Kakovost procesa učenja in poučevanja jezika v kurikulu vrtca. Ljubljana:

Supra.

Kurikulum za vrtce. (1999). Ljubljana: Ministrstvo za šolstvo in šport. Zavod RS za šolstvo.

Marjanovič Umek, L. (1990). Mišljenje in govor predšolskega otroka. Ljubljana: Državna založba Slovenije.

Marjanovič Umek, L., Fekonja, U., Lešnik Musek, P. in Kranjc, S. (2002). Otroška literatura kot kontekst za govorni razvoj predšolskega otroka. Psihološka obzorja, 11 (1), 51−64.

Marjanovič Umek, L., Kranjc, S. in Fekonja U. (2006). Otroški govor: razvoj in učenje.

Domžale: Izolit.

Marjanovič Umek, L., in Fekonja Peklaj, U. (2008). Sodoben vrtec: možnosti za otrokov razvoj in zgodnje učenje. Ljubljana: Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Marjanovič Umek, L., Fekonja Peklaj, U., Hočevar, A. in Lepičnik Vodopivec, J. (2011).

Vrtci. V Krek, J. in Metljak, M. (ur.). Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji. Ljubljana: Zavod RS za šolstvo.

Marjanovič Umek, L., Fekonja Peklaj, U. in Pečjak S. (2012). Govor in branje otrok:

ocenjevanje in spodbujanje. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete.

Muršak, J. (1999). Kvalifikacije, kompetence, poklici: poskus sinteze. Sodobna pedagogika, 50 (2), 28–45.

Nemec, B. in Krajnc, M. (2011). Razvoj in učenje predšolskega otroka: učbenik za modul Razvoj in učenje predšolskega otroka v programu Predšolska vzgoja. Ljubljana: Grafenauer založba.

Peklaj, C. (2006). Teorija in praksa v izobraževanju učiteljev. Ljubljana. Center za pedagoško izobraževanje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Peklaj, C. idr. (2009). Učiteljske kompetence in doseganje vzgojno-izobraževalnih ciljev v šoli. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta.

Predmetni izpitni katalog za drugi predmet poklicne mature, Vzgoja predšolskega otroka.

(http://eportal.mss.edus.si/msswww/programi2013/programi/PIK/2013.htm, pridobljeno, 20.

7. 2013).

Predstavitveni zbornik, prvostopenjski visokošolski strokovni študijski program predšolska vzgoja. Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta. (http://www.pef.uni-lj.si/fileadmin/Datoteke/Studijski_programi/Predstavitveni_zborniki/pv-zbornik.pdf,

pridobljeno, 23. 7. 2013).

Ribič Hederih, B. (2002). Razvoj govora. Otrok in družina, 11, 16−19.

Skubic, D. (2004). Pedagoški govor v vrtcu in prvem razredu devetletne osnovne šole.

Ljubljana: Pedagoška fakulteta.

Slovar slovenskega knjižnega jezika (1995). Ljubljana: DZS.

Tancig, S. (2006). Generične in predmetno specifične kompetence v izobraževanju. Prispevki k posodobitvi pedagoških študijskih programov. Ljubljana: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (17–30).

Zrimšek, N. (2003). Začetno opismenjevanje: pismenost v predšolski dobi in prvem razredu devetletne osnovne šole. Ljubljana: Pedagoška fakulteta.

Žnidarič, D. (1993). Otrokov govor. Ljubljana: Zavod republike Slovenije za šolstvo in šport.

PRILOGA    

Anketni vprašalnik za vzgojiteljice in vzgojitelje predšolskih otrok.

     

 

 

Spoštovani!  

 

Sem  Maja  Vrbinc,  absolventka  na  Oddelku  za  Predšolsko  vzgojo  Pedagoške  fakultete  v   Ljubljani.  Pišem  diplomsko  nalogo  z  naslovom:  MNENJA  VZGOJITELJIC  IN  

VZGOJITELJEV  O  SVOJIH  KOMPETENCAH  ZA  SPODBUJANJE  OTROKOVEGA   GOVORNEGA  RAZVOJA.  

     

Vprašalnik  je  anonimen,  rezultate  bom  uporabila  izključno  za  raziskovalne  namene   svoje  diplomske  naloge.  Prosim  Vas,  da  odgovarjate  čim  bolj  iskreno,  saj  bo  le  tako  moj  

ANKETNI  VPRAŠALNIK  ZA  VZGOJITELJICE  IN  VZGOJITELJE  PREDŠOLSKIH  OTROK  

3. Katero  stopnjo  formalne  izobrazbe  ste  dosegli?  (Obkrožite  ustrezen   odgovor.)   otroki  na  področju  jezikovne  vzgoje?  (Obkrožite  ustrezen  odgovor.)  

 

5. Kako  dobro  ste  bili  seznanjeni  med  svojim  formalnim  izobraževanjem  o   dejavnostih,  ki  spodbujajo  otrokov  govorni  razvoj?  (Obkrožite  ustrezen   odgovor.)   spodbujajo  otrokov  govorni  razvoj?  

   

a) S  seminarji.  

b)  Strokovnjak  v  vrtcu  na  to  temo.  

c) Samoizobraževanje  (branje  strokovne  literature).  

č)      Drugo:_____________________________________________________________________  

 

 

7. Ali  imate  v  Vašem  vrtcu  didaktična  gradiva  za  spodbujanje  otrokovega   govornega  razvoja?  (Obkrožite  ustrezen  odgovor.)  

   

(Obkrožite  ustrezen  odgovor.)  

   

a) Enkrat  na  teden.  

b) Dvakrat  do  trikrat  na  teden.  

c) Štirikrat  do  petkrat  na  teden.  

 

9. Ali  Vam  Kurikulum  za  vrtce  ponuja  dovolj  možnosti  za  načrtovanje   govornega  razvoja?  (Obkrožite  ustrezen  odgovor.)  

a) Zelo  pomembno.  

(Obkrožite  ustrezen  odgovor.)  

a) S  korektnim  govornim  izražanjem  (način  govora  vzgojiteljice).  

b) S  pogovorom  v  skupini  (razprava  o  vsebini  in  problemih).  

c) S  poznavanjem  strategij,  ki  spodbujajo  razvoj  otrokove  sporazumevalne   zmožnosti  (kompetence).    

               č)    Drugo:  ___________________________________________________________________________  .    

 

14.  Govor  odraslih  je  zelo  pomemben  za  razvoj  govora  otrok.  Ocenite  s  

skladenjskih  vzorcev  in   po  potrebi  njihovo  

postavljanje  vprašanj,  ki   spodbujajo  otrokove  

In document GOVORNEGA RAZVOJA (Strani 59-69)