• Rezultati Niso Bili Najdeni

31 To je besedilo, ki sem ga v is-kanju notranjega miru ob izgubi dveh otro~i~kov na{la na ameri{kem forumu Fundacije TTTS. Z njim sem res na{la kan~ek miru in besed za ob~utke. Hkrati pa sem z odzivi prijateljev in družine na odposlane misli dobila potrditev, da se ljudje sami odlo~ajo, kako se bodo odzvali, in da ne morem pri~akovati samo odzivov, kakr{ne si želim. Sama sem zadovoljna, da sem svojim bližnjim dala vedeti, kaj ~utim, ~eprav so njihovi odzivi na lestvici vse od zelo odobravajo~ih in sprejemajo~ih do nadaljujo~e se prezrtosti.

Rada bi {e dodala, da mo{ki ob izgubah svojih otro~i~kov ~utijo enako. Verjamem, da zapisane stvari ob~utijo star{i tako ob izgubi enega kot tudi ve~ otro~i~kov ne glede na njihovo starost.

Besedilo prevedla in priredila Barbara Žgavec.

120

Zima v srcuOb smrti otroka

120 121

Zima v srcuOb smrti otroka

121

Nobenega pravila ni glede tega, kako bi se morala vesti.

Želim si, da se me ne bi izogibal/-a. Nisem kužna, ~e sem izgubila svojega otroka. ^e se me izo giba{, sem zmedena, po~utim se osamljeno in krivo.

Želim si, da ne bi pri~akoval/-a, da bom nehala žalovati v nekaj tednih, mesecih ali letih. Najbrž bo s~asoma laže, vendar nikoli ne bom pozabila.

Želim si, da si ne bi mislil/-a, da moj otrok ni bil resni~en in da je bil le kri, skupek celic ali zaro-dek. Moj otrok je imel življenje. Moj otrok je imel du{o, srce, trebu{~ek, nogice, rokice in obrazek.

Videla sem obraz svojega otroka. Pestovala sem ga, imela sem ga rada. Moj otrok je resni~en – in bil je živ.

Predvideni datum poroda, materinski dan, pra-znovanja, dan, ko se je moj otrok rodil, in dan, ko sem ga izgubila, so zame pomembni, a žalo-stni dnevi. Želim si, da bi mi ob teh dneh lahko izrazil/-a podporo.

Želim si, da bi razumel/-a, da me je izguba moje-ga otroka spremenila. Nisem ve~ enak ~lovek, kot sem bila pred izgubo, in nikoli ve~ ne bom. ^e bo{

~akal/-a, da spet postanem »normalna«, bo{ najbrž razo~aran/-a. Sem druga~en ~lovek, z novimi mi-slimi, sanjami, prepri~anji in vrednotami. Prosim, potrudi se in me spoznaj tako, kakr{na sem zdaj – morda ti bom {e vedno v{e~.

Želim si, da mi ne bi rekel/-la, da bom imela druge otroke. Želim si otroka, ki sem ga

izgubi-• Želim si, da ne bi mislil/-a, da me prizadene{, ~e jokam, ko govoriva o mojem otroku. Potrebujem možnost, da se s teboj pogovarjam o otroku in da ob tem morda jokam.

Želim si, da bi o mojem otroku lahko govoril/-a ve~ kot le enkrat samkrat. ^e bi govoril/-a ve~krat, bi bila to zame potrditev, da nisi pozabil/-a nanj, da ti ni vseeno in da razume{.

Želim si, da si ne bi mislil/-a, da no~em govori-ti o svojem otro~ku. Svojega otroka imam rada in potrebujem pogovor o njem.

Želim si, da bi mi lahko rekel/-la, da ti je žal, da je moj otro~ek umrl, in da misli{ name. To bi mi povedalo, da ti ni vseeno.

Želim si, da ne bi mislil/-a, da je vse, kar se je zgodilo, zame le velik, grd spomin. Spomin na mo-jega otroka, ljubezen, ki jo ~utim do nmo-jega, sanje, ki sem jih imela, in spomini, ki sem jih ustvarila zanj, so zelo prijetni. Seveda so vmes tudi grdi spo-mini, vendar, prosim, razumi, da niso vsi taki.

Želim si, da se ne bi pretvarjal/-a, da moj otrok ni nikoli obstajal. Oba/-e veva, da je otrok rasel in se razvijal v meni, v mojem trebu{~ku.

Želim si, da me ne bi obsojal/-a, ker se ne obna{am tako, kot misli{, da bi se morala. Žalo-vanje je zelo osebna stvar; zelo smo si razli~ni in razli~no se soo~amo s stvarmi, ki se nam dogajajo.

Želim si, da si ne bi mislil/-a, da sem »~ez«, ~e imam dober dan, ali da sem nerazumna, ker imam slab dan, ti pa misli{, da bi morala že preboleti.

122

Zima v srcuOb smrti otroka

122

la, in noben drug otrok ga ne more nadomestiti.

Otroci niso nadomestljivi.

Želim si, da ne bi bil/-a v zadregi ali nespro{~en/-a, kadar govori{ o mojem otroku ali kadar si poleg mene. ^e si tak/-a, to opazim. Ni po{teno, da mi vzbuja{ nelagodje le zato, ker se ti po~uti{ tako.

Želim si, da si ne bi mislil/-a, da je bolje, da nisi preve~ v stiku z mano, ~e{ da imam tako in tako prijatelje in družino. Težava je v tem, da vsakdo misli tako, in velikokrat se po~utim osamljeno.

Želim si, da bi razumel/-a, da mi je ob nose~nicah neprijetno. Ljubosumna sem.

Želim si, da ne bi rekel/-la, da mi je mati narava na tak na~in sporo~ila, da je bilo nekaj narobe z mojim otrokom. Moj otrok je bil popoln ne glede na to, kaj pravi mati narava.

Želim si, da bi razumel/-a, kaj govori{ s tem, ko mi re~e{, da bo naslednji~ vse v redu. Toda kako ve{, da bo vse v redu? Kaj bo{ rekel/-la, ~e se mi zgodi {e enkrat?32

32 The Twin to Twin Transfusion Syndrome Foundation; http://theoffi cialtwintotwin-transfusionsyndromemessageboard.yuku.com/

topic/2706/t/HATTING-THE-WAY-I-FEEL.html

124 125 Zima v srcuKaæipot pomoËi

Zima v srcuKaæipot pomoËi

Viri pomoËi, podpore, svetovanja, zdravljenja

Svetovanje

Naravni za~etki, Združenje za informiranje, svobo-dno izbiro in podporo na podro~ju nose~nosti, poroda in star{evstva

telefon za pomo~ pri obporodnih stiskah mamaZOFA 051 245 013

svetovanja prek elektronske po{te

svetovalna sre~anja

podporne skupine: Za~etnica, MAMAM, proMAMA

svetovanja in pogovori na medmrežju:

www.mamazofa.org, forum Obporodne stiske

DAM, Dru{tvo za pomo~ osebam z depresijo in anksi-oznimi motnjami www.nebojse.si

La Leche League Slovenija, Dru{tvo za podporo in pomo~ doje~im materam www.dojenje.net

Psihoterapija

Izbirate lahko med psihoterapevti razli~nih moda-litet – nekaterimi posebej usposobljenimi psiho-logi, psihiatri in drugimi certifi ciranimi psihote-rapevti. Nekatere informacije o psihoterapevtih in njihovem delu najdete na razli~nih spletnih stra-neh, npr. na www.nebojse.si.

Pomo~ babice ali patronažne medicinske sestre O svojih težavah spregovorite, ko vas obi{~e babica ali patronažna medicinska sestra. Za nujne dodat-ne obiske lahko zdravnik napi{e napotnico.

Psiholo{ka pomo~

Psiholo{ko pomo~ dobite po napotilu v psiholo{kih ambulantah v zdravstvenih domovih, samostojnih psiholo{kih ambulantah (s koncesijo ali samopla~ni{-ko) in v nekaterih bolni{nicah.