• Rezultati Niso Bili Najdeni

TEMA: ŽIVLJENJE = DOBRI + SLABI TRENUTKI (S)

VAJA 1: Slabi trenutki (S)

NAMEN:

Z učenci se pogovorimo o tem, da je življenje je sestavljeno tako iz dobrih kot slabih trenutkov. Pogosto želimo slabe trenutke odriniti na stran, vendar pa so tudi ti del življenja. Če ne bi izkusili slabih trenutkov, potem tudi dobrih ne bi opazili.

NAVODILO:

Učenci dobijo nalogo, da nekaj dni, ob koncu dneva zabeležijo trenutek, ko so se počutili neprijetno. Najprej opišejo trenutek, potem opišejo svoja čustva ob tem (npr. jezen, žalosten, bilo me je sram…), kakšni so bili ob tem telesni občutki (npr. postalo mi je vroče, lica so mi žarela, čutil sem cmok v želodcu…) in kaj o tem trenutku menijo sedaj.

Primer:

Metka se je v šoli spotaknila in padla pred skupino najbolj priljubljenih učencev v šoli. Smejali so se ji, ona pa se je počutila tako osramočeno in nerodno. Pri prvi šolski uri je bila vprašana in ni znala odgovoriti na popolnoma nobeno vprašanje. V glavi je občutila zmedo, misli so tavale sem in tja, odgovoriti pa ni znala. Počutila se je grozno.

Nesposobno, žalostno.

Primer Dogodek Moja čustva, misli Telesni občutki Kaj čutim in mislim sedaj trenutkov. Kako so se takrat počutili? Ali so se zaradi zapisovanja in analize počutili še slabše? Ali so spremenili odnos do neprijetnih čustev, misli in občutij? Ali se je kateri od teh dogodkov razrešil sam od sebe? Ali je kateri postal še bolj neprijeten? Kaj bi lahko

NAMEN:

Z učenci se pogovorimo o tem, da je življenje je sestavljeno tako iz dobrih kot slabih trenutkov. Pogosto želimo slabe trenutke odriniti na stran, vendar pa so tudi ti del življenja. Če ne bi izkusili slabih trenutkov, potem tudi dobrih ne bi opazili.

NAVODILO:

Vsakdo si želi življenje preživeti lepo, v samih dobrih trenutkih in sreči. Za občutja sreče pa ni zadosti samo želja in pogovor o tem, ampak je potrebno dobre trenutke tudi opaziti in v življenju početi to, kar te osrečuje.

Primer:

Tina je bila vesela, ker so ji starši končno dovolili, da se udeleži koncerta svoje najljubše rock skupine. Tudi sicer je bila kar zadovoljna. S prijatelji se je dobro razumela in tudi v šoli ji je šlo kar dobro. Končno je popravila oceno iz matematike, za kar se je res potrudila.

Včasih slabi trenutki pretehtajo dobre, ampak zagotovo se vsak dan zgodi vsaj nekaj dobrih trenutkov, četudi imate občutek, da je slab dan. Morda dobrih trenutkov le ne opazite.

Učenci dobijo nalogo, da nekaj dni, v vsakem dnevu zabeležijo trenutek, ko so se počutili prijetno. Najprej opišejo trenutek, potem opišejo svoja čustva ob tem (npr.

vesel, vzhičen, srečen…), kakšni so bili ob tem telesni občutki (npr. nisem se mogel nehati smejati, občutil sem veliko energije…) in kaj o tem trenutku menijo sedaj.

Primer Dogodek Moja čustva, misli Telesni občutki Kaj čutim in mislim sedaj Dan 1

Dan 2 Dan 3 ...

Sledi pogovor o tem, kakšne so bile njihove izkušnje z opazovanjem prijetnih trenutkov.

Kako so se počutili?

Kaj če bi na dneve gledali preprosto kot na dneve, torej ne kot na dobre ali slabe, prijetne ali neprijetne, temveč samo kot dneve, ki so sestavljeni tako iz dobrih kot iz

DELOVNI LISTI Fotokopiranje dovoljeno

VAJA 3: Kaj je sreča, asociacije na besedo »sreča« (S)

NAMEN:

Pogovor o tem, kaj učence osrečuje, kaj je sreča, srečni dogodki.

NAVODILO:

Asociacije na besedo »sreča«. Razmislek o nekom, za katerega učenec meni, da je srečen.. To osebo naj vpraša o tem, kaj mu pomeni sreča.

Spomin na nedavni srečni dogodek? Kaj bi lahko sami storili, da bi bili vsaj tako srečni kot sedaj oz. srečnejši?

NADZORA (S)

VAJA 1: Nad čim imam nadzor? (S)

NAMEN:

Cilj delavnice je prepoznati, da nad nekaterimi situacijami/dogodki nimamo nadzora.

Kaj potrebujemo?

- List papirja - Metode

- Pogovor, individualno delo NAVODILO:

V življenju nimamo nadzora nad vsemi dogodki in stvarmi. Če bi ga imeli, potem ne bi bilo razloga, da smo pod stresom, saj bi vse potekalo tako kot želimo in pričakujemo.

Nadzora nimamo npr. nad vremenom, medtem ko je npr. učenje odvisno povsem od naše volje.

Primer:

Tina in Manca sta se že nekaj časa dogovarjali, da bosta skupaj odšli po nakupih, saj sta si želeli kupiti obleko za prihajajoči šolski ples. Tina se je zares veselila skupnega popoldneva, vendar pa se v nekaj tednih z Manco nista uspeli dogovoriti za ustrezen termin. Kadar je imela Tina čas, ga ni imela Manca in obratno. Datum šolskega plesa se je približeval in Tina je bila zelo pod stresom, ker še ni imela obleke.

Pogovor: Učence povprašamo, kaj lahko stori Tina? In kaj bi oni storili?

Nato naj učenci vzamejo prazen list papirja, ki ga razdelijo na 5 področij (DRUŽINA, ODNOSI Z DRUGIMI, ŠOLA IN DRUGE DEJAVNOSTI, ZDRAVJE IN POČUTJE, VEDENJA ZA IZOGIBANJE TEŽAVAM ), pod vsako od kategorij naj napišejo težave, ki jih trenutno imajo na tem področju.

Ko končajo, obkrožijo tiste probleme, nad katerimi imajo nadzor in jih lahko spremenijo in prečrtajo tiste, nad katerimi nimajo nobenega nadzora.

Nauk delavnice je, da naj svoj trud usmerijo na probleme, nad katerimi imajo nadzor in posledično lahko kaj spremenijo.

DELOVNI LISTI Fotokopiranje dovoljeno