• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ugotavljanje motiviranosti

6   Konflikti v družinskem podjetju

6.6  Ugotavljanje motiviranosti

Izguba motivacije ne ogroža našega življenja, vendar pa nas močno izčrpava. Če smo sposobni prepoznati, kdaj ljudje niso zadovoljni s svojim delom, izpolnjujemo prvi pogoj za spodbujanje njihove motivacije (Keenan 1996, 62).

Ukvarjanje z razlogi za slabo storilnost in prizadevanje, da bi odpravili odklonilni odnos do dela, kot tudi razumevanje potreb posameznikov so ključne sestavine v procesu motiviranja ljudi (Keenan 1996, 62).

30 7 SKLEP

Družinsko podjetje pri nas ni pravni pojem, saj ga ZGD ne opredeljuje kot posebno pravno obliko. Družinsko podjetje je družbeno-ekonomski pojem, pravna oblika pa je poljubno izbrana glede na določila zakona, ki velja v določeni državi. Družinska podjetja v Sloveniji so največkrat samostojni podjetniki in družbe z omejeno odgovornostjo.

V svetu je družinsko podjetje predstavljeno kot eno izmed temeljnih oblik podjetništva.

Mnogo podjetij, ki so bila ustanovljena v času rasti gospodarstva v Sloveniji, se je šele sedaj začelo zavedati pomena trdnosti podjetja. Manjša gospodarska rast oziroma krčenje prodaje je močno vplivalo na delovanje družinskih podjetij. Kljub temu sem skozi zaključno nalogo ugotovila, da imajo družinska podjetja prednost pri soočanju z manjšo gospodarsko močjo.

Zaradi svoje enostavne strukture, povezanosti družinskih članov in enakih ciljev družinskih članov se družinska podjetja lahko hitreje prilagajajo razmeram na trgu in tako ohranjajo delovna mesta.

Skozi zaključno nalogo sem obravnavala prednosti in slabosti družinskih podjetij. Družinska podjetja imajo ravno zaradi svojih specifik nekatere prednosti in slabosti, ki jih preostala podjetja oziroma nedružinska podjetja ne poznajo. Skozi analizo obeh podjetij sem ugotovila, da je izkoriščanje prednosti in zavedanje svojih slabosti ključnega pomena za uspešno delovanje vsakega podjetja. Predanost poslu, stabilna struktura, hitro sprejemanje odločitev in manjša fluktuacija so se v obravnavanih podjetjih izkazali kot prednosti, ki se jih vodstvo podjetja zaveda in jih izkorišča. Slabosti, kot sta na primer togost in poslovni izziv, se vodstvo v obravnavanih podjetjih zaveda in jih poizkuša izkoristiti v svoj prid.

Konflikti v družinskih podjetjih so veliko bolj izraziti kot v klasičnih podjetjih. Pogosto so neizbežni, a hkrati tudi do neke mere vnaprej predvidljivi zaradi poznavanja družine in načina razmišljanja družinskih članov. Konflikti, ki so nastali v obravnavanih podjetjih, so nastali predvsem zaradi nestrinjanja družinskih članov. Redki so konflikti, ki jih zabeležijo med ostalimi sodelavci, ki niso družinski člani. Ravno tako se dogaja tudi v podjetju Žagar Commerce, d. o. o., po besedah direktorja pa so taki konflikti neizogibni.

Motivacija pomeni pojem, ki zadeva vprašanji, kako ravnati z ljudmi in kako doseči, da bi bili sami zadovoljni s svojim delom. Treba je poudariti, da delavce v glavnem ne motivira denar v taki meri in na način, kot se to morda velikokrat predpostavlja. Denar ne motivira zaposlenih, da izkoriščajo svoje možnosti in znanja. To je poudaril tudi direktor podjetja Žagar Commerce, d. o. o., saj se zaveda, da denar ni vedno najboljši motiv, deluje le kot kratkoročni motiv za delo. Dolgoročno, kot je nadaljeval, pa je po njegovih izkušnjah pomemben dober odnos med vodstvom in delavci, predvsem pa delavcem veliko pomeni pripadnost podjetju in občutek, da so vsi ključnega pomena, da podjetje lahko deluje kot celota.

LITERATURA

Bojnec, Štefan in Marko Rajter. 2009. Svetovalne storitve in uspešnost poslovanja slovenskih družinskih podjetij. Organizacija 23 (1): 12-18.

Brecelj, Metka. 1998. Vodenje družinskega podjetja. Diplomska naloga, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Chrisman, James J., Franz W. Kellermanns, Kam C. Chan in Kartono Liano. 2010.

Intellectual Foundations of Current Research in Family Business: An Identification and Review of 25 influential Articles. Family Business Review 23 (1): 9–26.

Donckels Rik in Erwin Fröhlich. 1991. Are Family Businesses Really Different? European Experiences from STRATOS. Family Business Review 4 (2): 149–160.

Duh, Mojca. 1996. Politika malih in srednje velikih družinskih podjetij. Organizacija 29 (7):

393–399.

Duh, Mojca. 2003. Družinsko podjetje: razvoj in razvojni management družinskega podjetja.

Maribor: MER Evrocenter.

Duh, Mojca in Polona Tominc. 2007. Družinska podjetja v zgodnjih fazah podjetniškega procesa. V Podobe slovenskega podjetništva v letu 2006, ur. Miroslav Rebernik in Tadej Krošlin, 93–108. Maribor: Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Čuček, Mojca. 2000. Ravnanje s človeškimi viri v družinskem podjetju. Magistrsko delo, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Filion, Luis Jacquec. 1991. The Definition of Small Business as a Basic Element for Policy Making. Predstavljeno na konferenci Small Business Marketing and Society, Tbilisi, Gruzija, 13-16., oktober 1991.

Glas, Miroslav. 2003. Družinska podjetja v Sloveniji: kaj vemo o njih? V Challenges and Opportunities of EU Enlargement for SMEs in CEI Countries, ur. Jaka Vadnjal, 143–162.

Piran: Pospeševalni center za malo gospodarstvo.

Glas, Miroslav. 2000. Podjetništvo – izziv za 21. stoletje. Ljubljana: Gea College.

Handler, Wendy C. 1989. Methodological Issues and Considerations in Studying Familiy Busines. Familiy Business Review 2 (3): 257–276.

Hisrich, Robert in Michael Peters. 1992. Entrepreneurship. Boston, MA: Irwin/McGraw-Hill.

Huč, Stanka. 2006. Družinsko podjetništvo – prehod v naslednjo generacijo. Specialistično delo, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Keenan, Kate. 1996. Kako motiviramo. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Kelhar, Željka. 2010. Temelji nasledstva družinskega podjetja. Diplomsko delo, Ekonomsko – poslovna fakulteta Univerze v Mariboru.

Kets de Vrites, Manfred F. R. 1996. Human Dilemmas in the Family Firm. Family Business Review 24 (2): 33-87.

Leach, Peter. 1991. The Stoy Hayward Guide to The Family Business. London: Kogan Page.

Lipičnik, Bogdan. 1991. Vsak človek ima probleme – le skupaj imamo rešitev. Ljubljana:

Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Liebowitz, Bernard. 2005. Myths abaut the Family owned Business. Family Business Review 22 (1): 30-57.

32

Medvedec, Uroš. 2007. Motiviranje zaposlenih v družinskem gradbenem podjetju. Diplomsko delo, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Možina, Stane. 2000. Osnove managementa. Portorož: Visoka strokovna šola za podjetništvo.

Rajter, Marko. 2008. Poslovno svetovanje in uspešnost poslovanja slovenskih družinskih podjetij. Magistrska naloga, Fakulteta za management Univerze na Primorskem.

Rajter, Marko. 2010. Družinska podjetja in njihov pomen v slovenskem gospodarstvu.

Doktorska disertacija, Fakulteta za management. Univerze na Primorskem.

Sharma, Pramodita, James J. Chrisman in Jess H. Chua. 2003. Predictors of satisfaction with the succession process in family firms. Family Business Review 3 (2): 67-69.

Syms, Marcy. 1992. Mind Your Own Business And Keep It In the Family. New York:

Mastermedia.

Tagiuri, Renato in John A. Davis. 1992. On the Goals of Successful Family Companies.

Family Business Review 5 (1): 43–62.

Vahčič, Aleš. 1994. Podjetništvo in mala podjetja. Radovljica: Didakta.

Vadnjal, Jaka. 1996. Družinsko podjetništvo v Sloveniji. Magistrsko delo, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Wheelen, L. Thomas in David J. Hunger. 2010. Concepts in strategic management and Business Policy. New York: Mastermedia.

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1). Uradni list Republike Slovenije, št. 42/2006.

Zatteja, Helen. 2011. Pet nasvetov za uspeh podjetja. Žalec: Samozaložba.

Zupančič, Elizabeta. 2002. Odnosi v družinskem podjetju. Vpliv poslovnega na družinsko življenje. Diplomsko delo, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Žagar Commerce, d. o. o. 2008. Izkaz poslovnega izida. Interno gradivo.

Žagar Commerce, d. o. o. 2009. Izkaz poslovnega izida. Interno gradivo.

Žagar Commerce, d. o. o. 2010. Izkaz poslovnega izida. Interno gradivo.

Žagar Commerce, d. o. o. 2011. Izkaz poslovnega izida. Interno gradivo.