• Rezultati Niso Bili Najdeni

2 TEORETI Č NI DEL

2.3 VSEBINE S PODRO Č JA SLOVENŠ Č INE, KI JIH PEDAGOŠKE FAKULTETE

2.3.4 Ugotovitve

Pedagoške fakultete študentom ponujajo raznolike vsebine s področja slovenščine. Predmeti, povezani z vsebinami s področja slovenščine, pedagoških fakultet so vsebinsko bogati in študentom omogočajo, da pridobijo mnogo različnih kompetenc, ki jim kot bodočim učiteljem koristijo pri poučevanju slovenščine in pedagoškem delu nasploh. Študentje se v okviru predmetov usposabljajo za govorno sporazumevanje v slovenskem jeziku, za pravopisno opismenjevanje, za zmožnost uporabe sodobne mladinske književne didaktike, za poznavanje zakonitosti učno-vzgojnega procesa učenja in poučevanja književnih in jezikovnih vsebin, za doseganje kurikularnih ciljev pri slovenščini, za poznavanje metod za spodbujanje otrokovega opismenjevalnega procesa in procesa usvajanja bralne kompetence, za uporabo različnih načinov preverjanja in ocenjevanja znanja pri slovenščini itn. Vsebine s področja slovenščine, ki se najpogosteje pojavljajo v učnih načrtih predmetov, so povezane s sporazumevalno zmožnostjo učencev (načini razvijanja te) in učiteljev (učinkovito govorno in pisno sporazumevanje) ter s književnimi besedili (poznavanje, značilnosti, obravnava pri pouku).

Med pedagoškimi fakultetami pri obveznih predmetih ni mogoče opaziti prevelikih vsebinskih in imenskih razlik – vse pedagoške fakultete na 1. stopnji ponujajo predmeta slovenski jezik 1 (I) in slovenski jezik 2 (II), predmet mladinska književnost in predmete s specialnimi didaktikami (didaktika slovenskega jezika, didaktika slovenščine in didaktika književnosti7), na 2. stopnji pa Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem ne ponujata nobenega obveznega predmeta, ki bi imel v

7 Na drugih fakultetah tudi: didaktika slovenščine 1/2/3, didaktika slovenskega jezika in književnosti I/II.

51

učnem načrtu zapisane vsebine s področja slovenščine, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru pa ponuja predmet pedagoško raziskovanje na področju družboslovja in humanistike, ki tudi ni ravno predmet, ki bi bil v večji meri povezan s področjem slovenščine, a ima v učnem načrtu navedenih nekaj vsebin s tega področja –, pri izbirnih predmetih pa je razlikovanje očitno. Razlike so vidne v vsebinah, poimenovanju in številu ponujenih izbirnih predmetov. Na 1. stopnji Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani ponuja zelo veliko izbirnih predmetov, ki so v večjem deležu namenjeni pridobivanju kompetenc o književnem pouku (književnost z didaktiko, medkulturna mladinska književnost, pravljičarstvo, slikanica, šolska interpretacija sodobne mladinske književnosti, ustvarjalno pisanje), malo manj pa tistih, pri katerih se študentje večinoma izobražujejo o jezikovnem pouku (didaktična igra pri pouku slovenščine, pragmatično jezikoslovje, pedagoško sporazumevanje v slovenščini). Na Pedagoški fakulteti na Primorskem imajo v primerjavi s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani en podoben predmet in to je kreativno pisanje (na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani: ustvarjalno pisanje). Ostali izbirni predmeti, ki jih Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem študentom prvostopenjskega programa še ponuja, so komunikacija, zgodnje poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika in govorni nastopi. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru so na prvostopenjskem programu izbirni predmeti z vsebinami s področja slovenščine bolj redki, saj imajo študentje možnost izbrati zgolj dva takšna izbirna predmeta. To sta didaktika književnosti v novih medijih ter retorika in komunikacija.

Nobenega navedenega predmeta ne moremo vsebinsko povezati z izbirnimi predmeti drugih dveh pedagoških fakultet, kljub temu da se morda pojavljajo nekatere podobnosti v poimenovanju – izbirni predmet komunikacija na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem ter izbirni predmet retorika in komunikacija na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Na 2. stopnji študijskega izobraževanja Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani ponuja izbirna predmeta didaktika slovenskega jezika in opismenjevanja v slovenskem jeziku ter medkulturna mladinska književnost, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem izbirna predmeta slovenski jezik v izobraževanju ter izbrane teme iz didaktike slovenščine, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru pa izbirne predmete delo z besedili, izvenšolsko branje na razredni stopnji ter preverjanje in ocenjevanje znanja pri slovenščini ter učiteljeva samoevalvacija. Izbirnih predmetov zaradi vsebinske različnosti ne moremo povezovati med fakultetami.

Fakulteta Število obveznih predmetov Število izbirnih predmetov Skupaj Pedagoška fakulteta

Preglednica 2: Število obveznih in izbirnih predmetov z vsebinami s področja slovenščine na pedagoških fakultetah (1.

stopnja)

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani na prvostopenjskem programu ponuja zelo veliko izbirnih predmetov z vsebinami s področja slovenščine (9) v primerjavi s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem (4) in Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru (2), ki jih ponuja

52

najmanj. Največ obveznih predmetov ponuja Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (10), ostali dve pedagoški fakulteti pa jih obe ponujata 7. Skupno največ predmetov študentom na 1. stopnji ponuja Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (16), najmanj pa Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru (9).

Fakulteta Število obveznih predmetov Število izbirnih predmetov Skupaj Pedagoška fakulteta

Preglednica 3: Število obveznih in izbirnih predmetov z vsebinami s področja slovenščine na pedagoških fakultetah (2.

stopnja)

Na 2. stopnji študijskega izobraževanja so predmeti z vsebinami s področja slovenščine na pedagoških fakultetah bolj redki. Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru ponuja 1 obvezen predmet, medtem ko drugi dve fakulteti nobenega. Kar zadeva izbirne predmete, prav tako Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru ponuja največ (3), Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem pa obe ponujata enako število izbirnih predmetov (2). Skupno največ predmetov na 2. stopnji ponuja Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru (4), Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem pa jih ponujata najmanj (2).

Fakulteta Število obveznih predmetov Število izbirnih predmetov Skupaj Pedagoška fakulteta

Preglednica 4: Število obveznih in izbirnih predmetov z vsebinami s področja slovenščine na pedagoških fakultetah (skupno 1. in 2. stopnja)

Skupno, tako na 1. kot tudi na 2. stopnji, največ predmetov z vsebinami s področja slovenščine ponuja Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (18), sledi Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (16), najmanj predmetov z vsebinami s področja slovenščine pa ponuja Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru (13).

Sodeč po številu predmetov, ki jih pedagoške fakultete ponujajo, bi dejali, da bodočim učiteljem največ raznovrstnih vsebin s področja slovenščine omogoča Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, treba pa je omeniti, da Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani študentom ponuja največ izbirnih predmetov in najmanj obveznih predmetov glede na ostali fakulteti. Največ obveznih predmetov z vsebinami s področja slovenščine ponuja Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.

53

2.4 VSEBINE S PODROČJA SLOVENŠČINE V KATALOGIH PROGRAMOV