• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ukrepi za izvajanje okoljske politike

In document EKO HOTELA (Strani 29-32)

3.1 Opis hotela Bohinj Park EKO

3.1.2 Ukrepi za izvajanje okoljske politike

Bohinj Park EKO Hotel si nenehno prizadeva zmanjševati negativne učinke svojih dejavnosti na okolje. Za doseganje tega cilja in skladno s svojo okoljsko politiko uvaja naslednje ukrepe:

1. Energija (vpliv na okolje)

Varčevanje z energijo in energijska učinkovitost sta danes ključno za zmanjševanje izpustov CO2 in s tem ohranjanje narave.

- Kogeneracijska energetska postaja – z njo sočasno proizvajajo električno in toplotno energijo. Z elektriko napajajo hotel, toploto pa porabijo za ogrevanje bazenov in hotela.

Takšen sistem ima zaradi uporabe preostale toplote izjemno visok celotni izkoristek med 70 in 90 %. Z istočasno proizvodnjo toplotne in električne energije se prihrani tudi do 30

% primarne energije v primerjavi z ločeno proizvodnjo. Ves hotel je ogrevan po principu nizkotemperaturnega režima – s talno kurjavo in hladilno-grelnimi gredami. Talna kurjava zagotavlja udoben občutek, posebno grelno-hladilne grede s svojim neslišnim in energijsko učinkovitim delovanjem močno presegajo sicer večinoma uporabljene klasične sisteme prezračevanja in klimatizacije.

- Lastna energetska vodna vrtina – na globini 430 m se nahaja kristalno čista voda, s katero ogrevajo hotel in vodni park. Ta voda s toplotnimi črpalkami služi ogrevanju sanitarne vode in ogrevanju objekta. Ko geotermalno vodo izkoristijo, je ne spustijo nazaj, temveč jo delno uporabijo za izplakovanje sanitarij. Šele takšna, popolnoma izkoriščena, se z odplakami spusti v kanalizacijo. Toplo sanitarno vodo iz tušev in umivalnikov prav tako izkoristijo. Namesto da bi toplo poslali v kanalizacijo, kot je to v navadi, jo zberejo v posebnih rezervoarjih, kjer ji toplotne črpalke odvzamejo preostalo toploto in jo izkoriščeno ter ohlajeno spustijo v kanalizacijo. Ko ji je bila toplota odvzeta, se prek toplotnih izmenjevalcev znova vrača v sistem. Energetska geotermalna vrtina in voda iz nje pa služi tudi hlajenju poleti, saj se osiromašeno (ko ji je odvzeta toplota v toplotnih črpalkah) pošlje naravnost v hladilne grede, ki hladijo prostore hotela.

- Toplotne črpalke – z njihovo pomočjo izkoriščajo vodo iz energetske vrtine za ogrevanje in ohlajevanje hotela.

- Razsvetljava – v objektu so povečini nameščene super varčne svetilke Power LED, ki porabljajo 40-krat manj energije kot klasične žarnice, njihova življenjska doba je do 1000-krat daljša. V skupnih prostorih so nameščeni senzorji, ki luči prižigajo samo ob gibanju, posamezni tokokrogi razsvetljave so računalniško krmiljeni in po vnaprej določenem urniku prižigajo ali ugašajo luči.

- Nadstandardna izolacija – objekt je grajen z najsodobnejšimi izolacijskimi materiali, posebno kakovostna so vsa stekla s faktorjem 0,9. Tako je zagotovljena minimalna

prehodnost in izguba toplote skozi plašč objekta. Objekt prekriva prva tovrstna streha pri nas. V celoti je namreč izdelana iz lesa in drugih naravnih materialov, v posebni zaprti kompaktni »sendvič izvedbi« iz gotovih plošč. Izolacija v notranjosti teh plošč je zaključena s posebnimi lesenimi vlakni, ki zagotavljajo ne le odlično izolacijo, ampak so tudi naravnega izvora.

- Centralno kartično odložišče – v sobah nameščeno odložišče zagotavlja, da so ob odsotnosti gosta v sobi izključneni vsi porabniki energije (TV, razsvetljava, klimatska naprava). Nezasedene sobe niti pomotoma ne morejo biti porabniki energije.

- Senzorji za izklop klimatske naprave. V kolikor deluje prezračevanje in klimatska naprava, gost pa okno pusti odprto, se energija porablja brez učinka. Sobe klimatska naprava ne more ohladiti (ali ogreti), zunanji zrak pa vdira v sobo skozi odprto okno. Na vsakem oknu so nameščeni senzorji, ki ob odprtem oknu in ko je gost v sobi, po določenem časovnem zamiku izklopijo klimatsko napravo. Računalniški sistem, ki skrbi za uravnavanje klimatskih pogojev v notranjosti objekta, se obenem v realnem času prilagaja zunanjim klimatskim razmeram (temperatura, vlaga, osončenost, del dneva ...) in tako ustvarja optimalne pogoje za bivanje.

- Nizkotemperaturni režim ogrevanja – vročo vodo za ogrevanje pripravljajo toplotne črpalke, ki pri nižjih temperaturah delajo z bistveno večjimi izkoristki. Takšen sistem ima mnogo manjše toplotne izgube, uporabljajo talno gretje, ki je za gosta prijetnejši.

- Centralni nadzorni sistem (CNS) – računalniško vodeni CNS skrbi za optimalno izrabo toplotne in električne energije, saj se vsak trenutek prilagaja zunanjim vplivom. Strežniki, baze podatkov v podatkovnih strežnikih, sistem za brezprekinitveno napajanje UPS ter vsa aktivna oprema za informacijsko in tehnološko tako napreden hotel so energijsko precej zahtevni. Bolj kot na električno energijo, ki jo hotel tako ali tako proizvaja z lastno energetsko postajo, je potrebno gledati na toploto, ki jo takšni računalniški sistemi oddajajo. Takšne prostore je potrebno intenzivno hladiti. Da bi toplote, ki se sprošča ob delovanju naprav, ne metali stran, pa je v sistemskem prostoru hotela nameščena napredna toplotna črpalka zrak-voda, ki vso oddano toplotno energijo vrne nazaj v sistem v obliki tople vode.

2. Voda (ravnanje z vodo, odpadna voda)

- Uporabljajo energetsko izkoriščene vode za splakovanje sanitarij.

- Varčne »tuš gobe« primešajo zrak in varčujejo z vodo.

- Mešalne pipe v kopalnicah imajo visoko vsebnost primesi zraka.

- Dvojni izbor splakovalnika stranišč.

- Zelene površine zalivajo z energetsko izkoriščeno odpadno vodo.

- Goste v kopalnicah obveščajo o varčevanju z vodo.

3. Odpadki (ravnanje z odpadki, ločevanje organskih in anorganskih odpadkov; trdih od tekočih).

- Hotelsko osebje ločuje odpadke in jih ločeno tudi zbira (steklo, kovina, plastika, papir, organski odpadki).

- Z dobavitelji se dogovarjajo o vzpodbujanju uporabe recikliranih materialov.

- Za animacijo uporabljajo odpadne materiale (plastenke, rolice od toaletnih papirjev, že uporabljen papir).

4. EKO aktivnosti (dodatne aktivnosti na EKO področju, izobraževanje gostov in zaposlenih) - Izbor naravnih materialov – v hotelskem ambientu prevladujejo naravni materiali, kot so

les, kamen in steklo. Lesene obloge in parket so zaščitene z naravnimi olji.

- Oprema iz recikliranih materialov – sedežne garniture v slaščičarni so narejene iz recikliranih plastenk, vse tekstilne talne obloge v sejnih prostorih in sobah za goste so antialergene, edine v svetu odlikovane z uradnim priporočilom nemške Zveze alergikov in astmatikov.

- Izobraževanje gostov in zaposlenih – novo zaposlene seznanjajo z vsemi usmeritvami in načeli ekoturizma in EKO hotela. Imajo obnovitvena izobraževanja o ekologiji, predavanja za šolarje, dijake, študente, »z odprtimi vrati« hotela osveščajo javnost, prirejajo ekološke delavnice, animacijo o reciklaži ali ustvarjanje (okraski ali igrače) iz naravnih materialov.

Organizirajo čistilne akcije (lokalno), vzpodbujajo čistilne akcije (nacionalni nivo) z brezplačnimi nastanitvami v hotelu, podarjajo stvari, ki jih ne uporabljajo več, različnim ustanovam, zagotavljajo prednosti fair-trade in ekološko osveščenih dobaviteljev, seznanjajo goste prek spletnih strani o ekološki usmerjenosti in aktivnostih, ki jih lahko izvajajo doma, da pomagajo pri varovanju okolja.

- Spodbujanje gostov, da cenijo zdravo okolje in varovanje naravnih lepot, med drugim tudi tako, da vzpodbujajo zmanjševanje uporabe avtomobilov, ker hotel nudi izposojo kakovostnih gorskih in cestnih koles z vso opremo.

5. Varovanje okolja

- Za pranje in čiščenje uporabljajo biorazgradljiva, naravi prijaznejša čistila in praške.

- Goste z napisi v hotelskih kopalnicah opozarjajo, da naj brisač in kopalnih plaščev ne dajejo po nepotrebnem v pranje. Na tone perila, ki jih tedensko perejo v hotelskih in zunanjih čistilnicah, porabijo ogromne količine električne in toplotne energije, praškov in drugih kemikalij. Kljub temu, da so vsa čistila biološko razgradljiva, to še ne pomeni, da so ekološko neoporečna – le negativni učinek na okolje je manjši.

- Izkoriščajo izredno lokacijo hotela, kjer goste zbližajo z naravo, ponujajo aktivni oddih v naravi (kajak, kanu, pohodništvo, kolesarjenje, alpinizem, športno plezanje, smučanje in drugo).

- Skrbijo za sezonsko nabavo živil, kar prihrani izpuste CO2 zaradi dragih transportov.

- Veliko živil kupujejo pri lokalnih dobaviteljih.

Investitor in lastnik Boštjan Čokl in njegov sin z Bohinj Park EKO Hotelom in Vodnim parkom še nista zaključila svoje misije, saj je v teku projekt »2864«. Številka označuje višino Triglava, gre pa za smučišče z najdaljšimi smučarskimi progami v Sloveniji, kar 47 km, ki bo povezovalo Koblo in Sorico z najsodobnejšimi gondolskimi žičnicami. Višinska razlika bo 1.050 m, z novim gostinskim objektom, vse ekološko in moderno. Poleti se bo smučarski teren prelevil v poletni »bike park«, 4cross, Mountainboard in podobne adrenalinske športe, ki bodo privabljali športne navdušence. S tem projektom bodo rešili zaposlovanje v regiji, koristi bodo imele gorenjske občine in tudi Primorske. Odprtje so planirali decembra 2012, vendar se je zapletlo z dovoljenji lokalnih posameznikov, tako da sedaj planirajo odprtje pozimi 2014.

In document EKO HOTELA (Strani 29-32)