• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vloga kontroliranja ravnanja z odpadki pri vpeljavi krožnega

3.3 Analiza intervjujev ter predstavitev opornih vprašanj

3.3.5 Vloga kontroliranja ravnanja z odpadki pri vpeljavi krožnega

− Kakšno vlogo ima poznavanje zakonodajnih zahtev pri vpeljavi krožnega gospodarstva v podjetju?

− Ali je vaše podjetje seznanjeno in deluje v skladu z zakonodajnimi zahtevami?

− Kakšno vlogo imajo zaposleni pri ravnanju z odpadki in ali zaposleni dobro sodelujejo v procesu ločevanja odpadkov?

− Kaj se vam zdi najbolj pomembno pri ravnanju z odpadki in doseganju ciljev krožnega gospodarstva?

Intervjuvane osebe so se po večini strinjale, da je zakonodaja izrednega pomena, da so kazni zelo visoke in da si podjetje brez poznavanja zakonodajnih zahtev ne predstavlja poslovanja.

Podjetje namenja veliko pozornost varstvu okolja in tako je tudi izpolnjevanje zakonodajnih zahtev uspešno. Za zakonodajo so odgovorni predvsem vodje, vendar so mnenja, da se dotika vseh zaposlenih. Za izpolnjevanje zakonodajnih zahtev pri ravnanju z odpadki bi morali biti odgovorni vsi zaposleni. Večinoma so vse intervjuvane osebe mnenja, da je ločevanje odpadkov zadovoljivo, le ena intervjuvana oseba (F) meni, da je ozaveščenost premajhna in

izvajajo, saj imajo določene osebe odgovornosti glede vseh dejavnosti na področju ravnanja z odpadki (odlaganje, ločevanje, odstranjevanje …). Med najpomembnejše dejavnosti pri ravnanju z odpadki so intervjuvane osebe izpostavile predvsem dobro ozaveščenost, pravilno ločevanje, zmanjšanje porabe surovin, ponovno uporabo odpadnih materialov, okolju prijazne tehnike čiščenja odpadnih voda, organizacijo in načrtovanje, za kar morajo biti zadolženi usposobljeni zaposleni, ki so za to tudi odgovorni.

Intervjuvana oseba A je mnenja, da mora njihovo podjetje stalno slediti zakonodajnim zahtevam, saj so kazni zelo visoke, še prav posebej na področju varstva okolja. Za krožno gospodarstvo je zakonodaja osnova in brez nje ne more učinkovati.

V podjetju se držijo zakonodajnih zahtev s področja okolja, nadzor ima predvsem oddelek za kakovost. Meni, da morajo tako kot pri vpeljavi krožnega gospodarstva tudi pri zakonodaji sodelovati vsi zaposleni. Kar se tiče spremljanja na področju odpadkov, so zadolžene določene osebe, ki tudi opozarjajo in izobražujejo zaposlene. Glede na to, da je bistvo krožnega gospodarstva ravno učinkovito ravnanje z odpadki, je zelo pomembno, da je ločevanje primerno. Poudari, da so v podjetju precej uspešni, vendar bi se lahko stanje še izboljšalo. Kar se tiče pomembnosti ravnanja z odpadki in krožnega gospodarstva, se ji zdi, da je najbolj pomembno, da je ločevanje uspešno in da zaposlene stalno opozarjajo in skušajo doseči, da jim to pride v navado.

Intervjuvana oseba B poudarja, da si podjetje ne bi smelo privoščiti, da ne bi delovalo v skladu z zakonodajnimi zahtevami, saj kazni predstavljajo visoke stroške, da je skrb za okolje v njihovem podjetju prednostna naloga in da tudi pri vpeljavi krožnega gospodarstva ne vidi težav pri uresničevanju njihovih ciljev. Trenutno vidi stanje na področju ločevanja kot zadovoljivo. Ozaveščenost se ji zdi zelo pomembna in meni, da so glede strategije krožnega gospodarstva najbolj ozaveščeni vodje. Vodje se tudi redno izobražujejo in nadgrajujejo svoje znanje. Na področju ravnanja z odpadki pri vpeljavi krožnega gospodarstva je najbolj pomemben načrt, ki se ga je treba držati, nato nadzorovanje in na koncu rezultati. Zelo pomembno je ločevanje odpadkov, zmanjševanje porabe surovine in ponovna uporaba odpadkov.

Intervjuvana oseba C je mnenja, da je zakonodaja zelo pomembna. Pravi, da v njihovem podjetju sledijo zakonodajnim zahtevam s področja okolja, saj so nujno potrebne pri učinkovitosti sistema kakovosti. Za izvajanje zakonodajnih zahtev so odgovorni nadrejeni, vsekakor pa se jih morajo držati vsi zaposleni. Sodelovanje zaposlenih pri ločevanju odpadkov se ji zdi zadovoljivo, vendar meni, da bi morali vložiti več truda in pozornosti nadzorovanju in ozaveščanju. Najbolj pomembno pri ravnanju z odpadki in vpeljavi krožnega gospodarstva se ji zdi ponovna uporaba in pravilno ravnanje z odpadki. Kar se da ponovno uporabiti, je zelo zaželeno.

Intervjuvana oseba D meni, da brez izvajanja zakonodajnih zahtev sistem kakovosti ne bi deloval. Sistem kakovosti je zelo pomemben pri uresničevanju ciljev, povezanih s strategijo vpeljave krožnega gospodarstva v podjetju. Trdi, da je podjetje zelo dobro seznanjeno z zakonodajnimi zahtevami. Za izvajanje zakonodajnih zahtev je zadolženo vodstvo, predvsem sektor za sistem kakovosti. Zaposleni morajo sodelovati. Zelo pomembno je, da so vsi zaposleni dobro ozaveščeni in izobraženi kar zadeva vpeljave krožnega gospodarstva, vendar je mnenja, da bo na tem področju treba še veliko postoriti. Najbolj pomembno na področju ravnanja z odpadki pri vpeljavi krožnega gospodarstva je zagotovo ločevanje, omeni pa tudi, da bi bilo zelo dobro, če bi imeli v Sloveniji sežigalnico in bi se tako izognili stroškom odvoza. Izpostavi tudi odpadne vode, ki predstavljajo velik problem, še posebej kar se tiče čiščenja odpadnih vod. Omeni enega izmed dosežkov v podjetju, in sicer zapiranje krogotokov z zmanjšanjem porabe vode z 12 l/tono papirja na 3 l/tono papirja.

Intervjuvana oseba E trdi, da je zakonodaja pomembna, vendar pa imajo interno delovanje ter interna navodila in pravila igrajo veliko bolj pomembno vlogo. Pravi, da je zakonodaja s področja varstva okolja v njihovem podjetju zelo pomembna in da imajo stalen nadzor nad njo. Za to so zadolženi vodje in sektor za sistem kakovosti, vendar sodelujejo vsi zaposleni.

Pravi, da sta ozaveščenost in izobraževanje na področju ravnanja z odpadki zelo dobrodošla, saj se tako izognemo marsikateri nevšečnosti, tudi tistim v zvezi z zakonodajo. Tudi v primeru vpeljave krožnega gospodarstva je dobro, da zaposleni sistem poznajo. Trdi, da je na področju izobraževanja še vedno dovolj prostora, da je področje krožnega gospodarstva znano predvsem nadrejenim in tehnologom. Meni, da bi morali biti seznanjeni vsi zaposleni. Kot najbolj pomembno pri vpeljavi krožnega gospodarstva in področja ravnanja z odpadki je izpostavila ločevanje in ponovno uporaba ter spremljanje in nadzorovanje nastalih količin in stroškov.

Intervjuvana oseba F pravi, da je zakonodaja pomembna za delovanje podjetja in če ji ne slediš, te hitro udarijo visoke kazni. Odgovornost za izvajanje zakonodaje bi morali nositi vsi zaposleni, v podjetju skrbijo za zakonodajo vodje, še prav posebej sektor za sistem kakovosti.

Ozaveščenost na področju odpadkov in krožnega gospodarstva se ji zdi nezadovoljiva predvsem pri zaposlenih v proizvodnji. Vendar meni, da morajo biti tudi zaposleni motivirani pri uresničevanju ciljev pri vpeljavi krožnega gospodarstva. Pri ravnanju z odpadki in vpeljavi krožnega gospodarstva je najbolj pomembno, da so cilji jasni, da je izvajanje nadzorovano in da so osebe, ki skrbijo za nemoten potek, točno določene.

Intervjuvana oseba G je mnenja, da je nujno treba slediti zakonodajnim zahtevam, predvsem zaradi višine stroškov, če ni sledljivosti, obenem pa so znotraj zakonodajnih zahtev tudi smernice glede uresničevanja ciljev strategije krožnega gospodarstva. Za izpolnjevanje zakonodajnih zahtev so odgovorni vsi zaposleni, nadzorujejo pa vodje. Meni, da zaposleni kar sodelujejo pri ločevanju odpadkov, vendar bi lahko sodelovali veliko bolje. Ozaveščenost je

več. Intervjuvana oseba G pravi, da sta vpeljava krožnega gospodarstva in ravnanje z odpadki izjemno povezana in da je pri ravnanju z odpadki treba iti en korak naprej, ne samo ločevanje, ampak tudi zmanjševanje količin in ponovna uporaba. Izpostavi njihove mulje, za katere že leta iščejo rešitve za ponovno uporabo. Doslej so bili uspešni predvsem pri uporabi muljev v gradbeništvu, kot zemljine in za proizvodnjo encimov s pomočjo gliv. Raziskave potekajo znotraj raziskovalnih projektov v sodelovanju z raziskovalnimi inštitucijami. Eden izmed takšnih projektov je projekt »ravno Cel. krog«, katerega koordinator je Inštitut za celulozo in papir. Vse laboratorijske raziskave je treba preveriti tudi na industrijski ravni, kar pa povzroča visoke stroške.