• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vrtec Sežana • enote Sežana, štanjel in Senožeče

In document Vrtec in lokalno okolje (Strani 22-26)

Sežana

vključeni otroci starost otrok trajanje izvajanje

3 oddelki, prvo in drugo starostno obdobje 1–2, 4–6

od 2 do 3 mesecev

Nadja Božeglav, Jelka Orel, Jana Štok Pavlin Maja Anderlič Može in Ines Poplašen

Spoznavanje značilnosti okolja skozi sodobno tehnologijo.

IZDELAVA ZLOŽENKE IN TURISTIČNO VODENJE OTROCI OTROKOM PO ŠTANJELU

Otroci iz Senožeč so nam pisali, da je k njim prišla kraljična Zala, ki si želi videti pravi grad, zato bodo prišli na izlet v Štanjel. Otroci so sami predlagali, kaj naj jim pokažemo, kaj naj se igramo. Skupaj smo določili nekaj pomembnih točk ter narisali načrt. Raziskovali smo zemljevide in narisali zemljevid za turistični vodnik Otroci otrokom, ki je od takrat v ponudbi TIC Štanjel.

PREDSTAVITEV PROJEKTOV JAVNOSTI

V Vrtcu Sežana smo pripravili razstavo fotografij in izdelkov otrok v avli vrtca. V Vrtcu Senožeče smo projekt predstavili širši lokalni skupno-sti, pripravili razstavo v sklopu Pastirskih iger v Senožečah in prostorih občine Divača ob kulturnem prazniku občine. V Vrtcu Štanjel smo del projekta predstavili na sklepni prireditvi vrtcev v Komnu ter pripravili razstavo fotografij in izdelkov otrok v prostorih kulturnega doma. Na prireditvi so otroci predstavili splet iger Na gradu. Zloženko smo odnesli v prostore TIC Štanjel, kjer je na voljo najmlajšim turistom.

SODELOVANJE

Sodelovali smo z ravnateljico, s kuharico, hišnikom, z Osnovno šolo MiSo-delovali smo s starši, turistično vodičko, kočijažem, TIC Štanjel, krajevno skupnostjo, KuD Pepce Čehovin Senožeče, z Goriškimi opekarnami in občinskim glasilom.

EVALVACIJA

Pri načrtovanju projekta smo upoštevale vse elemente pedagoškega pri-stopa Reggio Emilia, vendar smo se pozneje odločile, da bomo sledile predvsem trem elementom, in sicer: spodbujanju uporabe vseh čutil, dokumentiranju in participacij na ravni lokalne skupnosti. Pri načrto-vanju in izvajanju različnih dejavnosti smo veliko bolj razmišljale, kako otrokom ponuditi možnost, da stvari spoznajo s čim več čutili, zato smo jim nudile dovolj časa za doživljanje in raziskovanje.

Otroci iz skupine prvega starostnega obdobja so se ravno zato, ker so imeli dovolj časa, da stvari spoznavajo in raziskujejo na svoj način in v svojem tempu, zelo odzivali na ponujene dejavnosti. Starejšim otrokom smo ponudile možnost, da isto stvar podoživijo in izražajo na različne načine: staro kamnito hišo fotografirajo, rišejo, slikajo, oblikujejo. Ve-liko pozornosti smo posvetile temu, kako smo otrokom ponudile pro-jekt, kakšna vprašanja smo jim pri tem postavljale in predvsem temu, da smo njihove odgovore slišale in jim bile pripravljene slediti v nove smeri. Dokumentiranje v obliki fotografiranja in snemanja dejavnosti smo nadgradile še z zapisovanjem izjav in odzivov otrok.. Zapisovanje izjav nam je dalo vpogled v način razmišljanja otrok, hkrati pa nam je služilo za nadaljevanje dela v projektu. Za kakovostno in sprotno dokumentira-nje sta nujno potrebna najmanj dva odrasla človeka v oddelku, kar pa v naših vrtcih ni vedno izvedljivo. Dokumentiranje je vsekakor pomemben del pedagoškega procesa za poznejšo evalvacijo, nadaljnje načrtovanje in ohranjanje spomina, vendar obstaja nevarnost, da postane samo sebi namen. Naši vrtci so podeželskega tipa in element participacije na ravni lokalne skupnosti je del našega vsakdana. Sodelovanje z lokalno sku-pnostjo smo do zdaj izvajali predvsem tako, da smo zunanje sodelavce vabili na obisk v vrtec ali pa sami obiskali različne ustanove. Tokrat smo sodelovanje nadgradili tako, da so imeli otroci možnost predstaviti svoje ideje in razmišljanja o določeni temi, saj smo želele da bi bili »slišani« v kraju. Menimo, da nam je to uspelo.

NAMEN PROJEKTA

Projekt Odpravimo se na potep po našem kraju smo izvajale v treh precej oddaljenih enotah Vrtca Sežana in v obeh starostnih obdobjih. Zaradi tega so se naši projekti od skupnega izhodišča, ki smo ga izbrale, razvijali v raz-lične smeri. Naš namen je bil z otroki raziskati bližnjo okolico vrtca, pri tem slediti pobudam in idejam otrok ter z izsledki raziskovanja seznaniti starše in lokalno skupnost.

GLAVNI CILJ

Otrok spoznava značilnosti okolja, ki so pomembne za lokalno skupnost.

STRANSKI CILJI

Otrok odkriva lastnosti kamna in jih med seboj primerja ter spoznava,

kako se snovi mešajo in se pri tem spreminjajo lastnosti.

Otrok spoznava, da odrasli in otroci pripadajo družbi in so pomembni.

Ob spoznavanju bližnje okolice negujemo, spodbujmo in razvijamo

otro-•

kovo čutno doživljanje z usmerjanjem povečane pozornosti v občutenje telesa, tipanje, okušanje, opazovanje in v poslušanje izbranih virov iz okolja.

Z razstavo otroških izdelkov in s predstavitvijo projekta opozorimo

lokal-•

no javnost na propadanje stavbne kulturne dediščine v kraju.

Z izdelavo turističnega vodnika Otroci otrokom prispevamo k turistični

ponudbi kraja.

OPIS DEJAVNOSTI RAZISKOVANJE KAMNOV

Z mlajšimi otroki smo dejavnost začeli v peskovniku, ki je bil napolnjen s kamenčki, kjer so jih otroci tipali, prenašali, metali v zrak, z njimi polnili kanglice ter ustvarjali figure. Kamenčke smo prenesli tudi v igralnico. Razi-skovali so mivko, vodo in zemljo; snovi so tipali, okušali, vonjali, prisluhnili zvoku kamnov in mešali, tiskali z barvami, oblikovali glino in odtiskovali kamenčke. Starejši otroci so kamne opazovali na starih stavbah in ruševinah gradu, jih razvrščali, urejali, s poskusi ugotavljali trdoto in trdnost kamna ter izvedli poskus o prisotnost apnenca v njem. Preskusili so se tudi v gradnji stolpov iz kamnov.

FOTOGRAFIRANJE STARIH STAVB IN MITNICE TER LIKOVNO IZRAŽANJE Med sprehodom po kraju so otroci fotografirali stare kamnite hiše. Pri mi-tnici so iskati motive za fotografiranje (stara okna, udrte strehe, grmovje na strehi); pozneje smo tam pripravili še likovno dopoldne. Otroci so opazili barve, odtenke, sence, detajle na stavbi in vse to skušali prenesti na sliko.

Risali smo na temo gradov, slikali štanjelski grad s tempera barvicami ter ustvarili kolaž iz časopisnega papirja.

RAZISKOVANJE GRADU Z UPORABO VSEH ČUTIL, SIMBOLNA IGRA GRAD Na sprehodih po gradu, grajskem dvorišču, parku in po okolici so se otroci igrali in prosto raziskovali. Grajske prostore so vonjali, tipali, poslušali so zvoke vetrov med grajskimi zidovi ter odmeve. Otroke je zanimalo, kdo je na gradu živel; podatke so iskali pri starših, v knjižnici in se povezali s TIC Štanjel. Turistična vodnica nas je popeljala po mestu Štanjel in nam pred-stavila svoj poklic. S pomočjo staršev, vaščanov, interneta, enciklopedij in knjig smo izvedeli veliko o življenju na gradovih in oblikovali plakat. Igrali smo se igro »Grad«, izdelali grad iz kartonskih škatel, izdelovali obleke, ščite in sablje za viteze ter krone in nakit iz različnih materialov.

Sežansko okolje ponuja tudi spoznavanje zgodovinske arhitekture.

In document Vrtec in lokalno okolje (Strani 22-26)