• Rezultati Niso Bili Najdeni

ZAKLJUČEK IN SKLEPNE MISLI

In document Zapis kratkih besed (1. naloga) (Strani 87-94)

Učni stil dijaka

3. ZAKLJUČEK IN SKLEPNE MISLI

V diplomskem delu je predstavljena študija primera dijaka z učnimi težavami pri angleščini. Najprej se se osredotočila na dijake z učnimi težavami v srednjih šolah, nato na učenje angleščine kot tujega jezika v srednjih šolah ter težave teh dijakov pri učenju angleščine, na koncu pa še na strategije, metode in pristope za učinkovitejše učenje angleščine.

Namen diplomskega dela je bil sestaviti ustrezen trening usvajanja znanj in strategij pri angleščini za dijaka z učnimi težavami, ki obiskuje triletni program. Z dijakom sva obravnavala aktualno šolsko snov, poudarek pa je bil na razvijanju besedišča, slovnice in učnih strategij . Trening je temeljil na multisenzorih in strukturiranih dejavnostih, materialih in nalogah ter veliki količini ponavljanja in utrjevanja. Pri pripravi treninga sem upoštevala dijakov učni stil ter dejavnosti in materiale pripravljala na podlagi le tega. Z dijakom sem izvedla v petih mesecih izvedla 18 srečanj, ki so potekala enkrat na teden po dve šolski uri. Primerjava rezultatov začetnega in končnega testiranja je pokazala napredek v znanju in obvladovanju angleščine. To potrjuje še dijakova zaključna ocena dobro (3). Dijak je napredoval tudi pri izbiri in rabi učnih strategij.

Aktivnosti, ki sem jih pripravila, so se izkazale za učinkovite. Upoštevala sem priporočene pristope in metode, kot so multisenzorni materiali in aktivnosti, prilagojen učni tempo, dovolj priložnosti in časa za utrjevanje, predvidljiva struktura ure, razvijanje učni strategij, ... (National Clearinghouse on Disability and Exchange, 2007). Kot zelo učinkovite bi izpostavila mnemotehnike, s pomočjo katerih si je dijak precej hitreje zapomnil pomen novih besed. Tudi, kadar se pomena ni takoj spomnil, je preko ključnih besed in slik priklical ustrezen pomen. Učinkovita in za dijaka zelo primerna se mi je zdela tudi dejavnost razporejanja glagolov v tabele z ustreznim časom. S to dejavnostjo je dijak dobil celosten pregled nad vsemi časi, jih aktivno utrjeval in med seboj tudi razlikoval. Uporaba spominskih kartic pa je dijaku omogočala utrjevanje le pomembnih delov snovi.

80

S pomočjo treninga je dijak usvojil nekatere osnove potrebne za uspešno nadaljnje učenje angleščine. Dijak sedaj pozna in loči besedne vrste in tako boljše razume navodila in lažje sledi razlagi. To mu nedvomno zelo koristi tudi pri slovenščini.

Poznavanje osebnih zaimkov se mi zdi osnova, ki pa prej pri dijaku ni bila dovolj utrjena. Glagol »biti« se pojavlja pri večih časih in je prav tako zelo pomemben. Za dijaka je bil na začetku precej abstrakten pojem, po vztrajnem utrjevanju, razlagah in vaji pa je usvojil tudi to. Pomembno se mi zdi tudi to, da pozna čase in ima nad njimi nek celosten pregled (kateri govorijo o preteklih dogodkih, kateri o sedanjosti in kaeri o prihodnosti).

Larkin in Ellis (1998, v Grašič idr., 2010) navajata, da so učenci z učnimi težavami pogosto manj učinkoviti pri izkazovanju znanja. Dijaka pri izkazovanja znanja precej omejuje priklic, kar se kaže tako, da velikokrat res razmišlja in se trudi, da bi se spomnil, vendar informacije ne more priklicati. Ko mu odgovor oziroma informacijo povem, se je spomni in reče »saj res«. Skromni dosežki so pogosto povezani s tem, da dijak slabo bere navodila, včasih kaj pomembnega spregleda, včasih kakšne naloge niti ne poskuša rešiti, saj sklepa, da je ne zna. Če naloge oziroma navodil na testu ne razume, ne vpraša učiteljice, ampak pusti prazno. Kot problem na testu so se izkazala tudi navodila v angleščini. V osnovni šoli je imal dijak navodila tudi v slovenščini, na srednji šoli pa le v angleščini. Tako sem tudi na delovnih listih navodila pisala v angleščini, da se je dijak privadil na angleško besedišče.

Lombardino in DiFino (2004) med problematičnimi področji dijakov z učnimi težavami navajata zapomnitev, saj si pogosto težje zapomnijo slovnična pravila in nove besede. To sem opažala tudi pri dijaku. Snov hitro pozablja in kadar npr. na prejšnjem srečanju neke snovi nisva ponovila, se naslednjič pravil ni dobro spomnil ali pa jih ni ustrezno priklical. Včasih se mu zgodi, da snov zameša (tako je bilo tudi v šoli na testu). Na splošno pravila slabo prenese v nove situacije oziroma naloge. Pri kompleksnejših nalogah ga omejeje šibko delovno pomnjenje. To se kaže predvsem pri nalogah s časi (tipa dopolnjevanja), kjer je potrebno izbrati med dvema časoma in zapisati ustrezen glagol. Dijak je pri takšnih nalogah preobremenjen in ne uspe upoštevati vseh pomembnih stvari oziroma pravil naenkrat (npr. kateri čas nora uporabit, kako se že tvori nikalna poved, kakšna bo oblika glagola ali pomožnega

81

glagola glede na zaimek, ...). To je še dodaten razlog, da dosežki na testih ostajajo skromni, kljub temu, da dijak pravila samostojno pozna.

Kljub temu, da je bil trening delno namenjen tudi učnim strategijam in večji samostojnosti, napredek na tem področju ni bil tako izrazit. Na srečanjih dijak ni sam prevzemal pobude za učenje in dejavnosti, pogosto mu je bilo vseeno kaj bova delala, utrjevala ipd. Pri dijaku sem opazila, da svojega znanja ne ocenjuje realno in je z njim zelo hitro zadovoljen. Še vedno ima težave z ocenjevanjem časa potrebnega za učenje ali količine ponavljanja za avtomatizacijo določene snovi (npr.

besed).

Dijak je s treningom postal bolj samozavesten. V primerjavi s stanjem pred treningom bolj zaupa v svoje znanje in več ne potrebuje toliko potrditve med reševanjem nalog. Na vseh srečanjih je aktivno sodeloval in bil lepo vodljiv. Dijaka pa pri učenju ovirajo nihanja v funkcioniranju, kar je bilo opazno tudi na srečanjih.

Včasih je res presenetil in je zelo hitro dojel stvari ter dejavnosti izvajal hitro, spet drugič je funkcioniral zelo počasi, potereboval veliko razlage, opore in opominjanja ter pozabljal že usvojeno znanje.

Menim, da dijak tudi v prihodnje potrebuje vodenje, saj ima težave s samostojnim načrtovanjem in izvajanjem svojega učenja. Za učinkovito učenje potrebuje aktivne, raznolike in zanimive dejavnosti. Za avtomatizacijo je potrebno veliko ponavljanja in utrjevanja, predvsem pri slovnici. Pri reševanju nalog (predvsem o časih) potrebuje trening miselne organizacije. Dobro bi bilo tudi tudi razvijanje učnih strategij, metakognicije in izvršilnih funkcij.

Na koncu lahko zaključim, da specifičen trening, ki upošteva dijakove težave, posebne potrebe, učne stile in močna področja učinkovito in dokaj hitro pokaže napredek v znanju angleščine in obvladovanju učnih strategij.

82

4. LITERATURA

Andrin, A., Kozar, H., Rehberger, S., Volčanšek, S. in Zakošek, M. U., (2011).

Katalog znanja PRVI TUJI JEZIK – angleščina/nemščina. Ljubljana: Zavod republike Slovenije za šolstvo.

Brigham, R. in Brigham, M. (2001). Mnemonic Instruction (Go for it). Current Practice Alerts, 5, 1-4. Pridobljeno s http://s3.amazonaws.com/cmi-teaching-ld/alerts/14/uploaded_files/original_Alert5.pdf?1301001560.

Brent, M., Gough, F. in Robinson, S. (2001). One in Eleven: Practical Strategies for Teaching Adolescents with a Language Learning Disability. Camberwll: ACER Press. Pridobljeno s http://schoolofeducators.com/wp-content/

uploads/2012/03/Florence_Gough_Amanda_Brent_Susan_Robinson-One_in_

Eleven__Teaching_Adolescents_With_a_Language_Learning_Disability.pdf.

Cerkovnik, B. (2003). Specifične učne težave in učna pomoč pri učenju angleškega jezika. Didakta, 68/69, str. 65-68.

Congos D. (2006). 9 Types of Mnemonics for Better Memory. Pridobljeno s http://www.learningassistance.com/2006/january/mnemonics.html.

Cope Powell J. A. (b.d.). Tips on Studying a Foreign Langusge. Pridobljeno s http://www.english-zone.com/study/langs.html.

Deshler, D.D. (2005). Adolescents with Learning Disabilities: Unique Challenges and Reasons for Hompe. Learning Disabilty Quarterly, 28(2). 122-125. Pridobljeno s http://www.readingrockets.org/article/11334/.

Deshler, D.D., Lenz, B. K., Bulgren, J., Schumaker, J. B., Davis, B., Grossen, B. in Marquis, J. (2004). Adolescents with Disabilities in High School Setting: Student Characteristics and Setting. Learning Disabilities: A Contemporary Journal 2(2), 30-48. Pridobljeno s http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/search/

detailmini.jsp?_nfpb=true&_&ERICExtSearch_SearchValue_0=EJ797691&ERIC ExtSearch_SearchType_0=no&accno=EJ797691.

Deshler, D. D., Schumaker, J. B., Bui, Y. in Vernon, S. (2005). High Schools and Adolescents With Disabilities: Challenges at Every Turn. Pridobljeno s http://www.corwin.com/upm-data/10858_Chapter_1.pdf.

83

DiFino M. S. in Lombardino J. L. (2004). Language Learning Disabilities: The Ultimate Foreign Language Chalenge. Foreign language annals, 37 (3), 390-400. Pridobljeno 19.3.2013, s

http://www.brandeis.edu/departments/roms/pdfs/disabilities-challenge.pdf.

Dye, G. A. (2000). Graphic organizers to rescue! Helping Students Link--and Remember--Information. TEACHING Exceptional Children, 32 (3), 72-76.

Pridobljeno s http://faculty.rcc.edu/brown/rcc/pdf/memory.pdf.

Flere, S., Klanjšek, R., Musil, B., Tavčar Krajnc, M. in Kirbiš, A. (2009). Kdo je uspešen v slovenski šoli? (Znanstveno poročilo). Ljubljana: Pedagoški inštitut.

Grašič, A., Kavkler, M., Magajna, L., Lipec Stopar, M., Bregar Golobič, K.,

Čačinovič Vogrinčič, G. in Janželj, L. (2010). Težave dijakov pri učenju v poklicnem in strokovnem izobraževanju: opredelitev, prepoznavanje, oblike in mreža pomoči (Raziskovalno poročilo). Ljubljana: Center RS za poklicno izobraževanje.

Hines R. A. (2001). Iclusion in middle schools. Pridobljeno s

http://ecap.crc.illinois.edu/eecearchive/digests/2001/hines01.pdf.

Hismanoglu, M. (2000). Language Learning Strategies in Foreign Language Learning and Teaching. Pridobljeno s http://iteslj.org/Articles/Hismanoglu-Strategies.html.

Hodge, E. M. (1998). Teaching Foreign Language to At-Risk Learners: A Challenge for the New Millennium. Inquiry, 2 (1), 68-78. Pridobljeno s

http://www.vccaedu.org/inquiry/inquiry-spring98/i21hodge.html.

Instructional Strategies Online (b.d.). Graphic organizers. Pridobljeno s http://olc.spsd.sk.ca/de/pd/instr/strats/graphicorganizers/index.html.

Lai, R. E. (2011). Metacognition: A Literature Review (Research Report). Pridobljeno s http://www.pearsonassessments.com/hai/images/tmrs/Metacognition_

Literature_Review_Final.pdf.

Learning-styles-online.com (b.d.). Learning Styles Questionnaire. Pridobljeno s http://www.learning-styles-online.com/inventory/.

Logsdon, A (b.d.). Teaching Teens about Their Disability: Teaching Kids About Learning Disabilities and Special Education. Pridobljeno s

http://learningdisabilities.about.com/od/parentingldteens/tp/ldfactsforteens.htm.

84

Magajna, L., Kavkler, M., Čačinovič Vogrinčič, G., Pečjak, S. in Bregar, G., K.

(2008). Koncept dela učne težave v osnovni šoli. Program osnovnošolskega izobraževanja. Ljubljana: Zavod RS za šolstvo.

Marcos, K. M. (1998). Second language learning: everyone can benefit. The ERIC Review, 6(1), 2-5.

Mastropieri, A. M. in Scruggs E. T. (1998). Enhancing School Success with Mnemonic Strategies. Pridobljeno s http://www.ldonline.org/article/5912/.

Mastropieri, A. M., Scruggs, E. T., Graetz J., Fontana J., Cole V. in Gersen A.

(2005). Mnemonic Strategies: What Are They? How Can I Use Them? And How Effective Are They? Insights on Learning Disabilities 2(1) 1-17. Pridobljeno s http://avanti.wikispaces.com/file/view/scruggs+-+Mnemonics.pdf.

McClure, C. T. (2013). Second-language learning. Pridobljeno s

http://www.districtadministration.com/article/second-language-learning.

Milharčič, M. (2003). Značilnosti otrok z disleksijo pri učenju angleščine (diplomsko delo). Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Ljubljana.

Morris, B (b.d.). Why study a foreign language? Pridobljeno s http://www.learnnc.org/lp/pages/759.

National Joint Committee on Learning Disabilities. (2008). Adolescent Literacy and Older Students With Learning Disabilities [Technical Report]. Pridobljeno s http://www.asha.org/policy/TR2008-00304.htm.

Pečjak, S. in Gradišar, A. (2002). Bralne učne strategije. Ljubljana: Zavod republike Slovenije za šolstvo.

Pisk, N. (2009). Trening slovnice angleškega jezika pri učencih 7. razreda (diplomsko delo). Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Ljubljana.

Randerson, J. (2001). English is toughest European language to read. Pridobljeno s

http://www.newscientist.com/article/dn1233-english-is-toughest-european-language-to-read.html.

Rowlands, H. (b.d.). Simple Present and Present Progressive Games and Activities.

Pridobljeno s

http://www.eslpartyland.com/teachers/grammar/Simplepresandprog.htm.

85

Saqlain, N. (2012). Technology and Foreign Language Pedagogy: What the Literature Says. Pridobljeno s http://www.educause.edu/ero/article/technology-and-foreign-language-pedagogy-what-literature-says.

Schwarz, L. R. (1997). Learning Disabilities and Foreign Language Learning.

Pridobljeno s http://www.ldonline.org/article/6065/.

Scott, S. S. in Manglitz E. (1997). Foreign language learning and learning disabilities.

Pridobljeno s http://www.ldonline.org/article/6066/.

Skela, J. (1999). Ravni jezika. V L. Čok (ur.), Učenje in poučevanje tujega jezika:

smernice za učitelje v drugem triletju osnovne šole (str.122-142). Ljubljana:

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Koper: Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije.

Skela, J., Čok, L. in Kogoj, B. (1999). Razlike in podobnosti pri usvajanju prvega (maternega), drugega in tujega jezika. V L. Čok (ur.), Učenje in poučevanje tujega jezika: smernice za učitelje v drugem triletju osnovne šole (str.41-52).

Ljubljana: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Koper: Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije.

Skela, J., Razdevšek-Pučko, C. in Čok, L. (1999). Spodbujanje motivacije za učenje tujega jezika. V L. Čok (ur.), Učenje in poučevanje tujega jezika: smernice za učitelje v drugem triletju osnovne šole (str. 28-40). Ljubljana: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Koper: Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije. učencev z učnimi težavami, ki počasneje usvajajo znanja (str. 45-50). Ljubljana:

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše.

The Access Center (2007). Using Mnemonic Instruction for Facilitate Access to the General Education Curriculum. Pridobljeno s

http://www.ldonline.org/article/15577/.

Toman, A. M. (2009). 80 igre za učenje tujih jezikov: priročnik za učitelje. Radovljica:

Didakta.

Wikipedia (2001). Flashcard. Pridobljeno s http://en.wikipedia.org/wiki/Flashcard.

86

5. PRILOGE

5.1 TEST PREVERJANJA ZNANJA ANGLEŠČINE

In document Zapis kratkih besed (1. naloga) (Strani 87-94)