• Rezultati Niso Bili Najdeni

ZAKONODAJA NA PODROČJU ČISTILNIH NAPRAV

In document Male čistilne naprave na Koroškem (Strani 32-35)

2 TEORETIČNI DEL

2.6 ZAKONODAJA NA PODROČJU ČISTILNIH NAPRAV

Čiščenje odpadne vode je v vsaki državi neposredno vezano tudi na obstoječo zakonodajo.

Slovenija pri tem ni izjema – v zadnjih letih ji je uspelo zakonodajo s področja voda uskladiti z mednarodno skupnostjo, saj voda ni omejena samo na posamezno državo, ampak je z rekami, jezeri ali morji (porečji) povezana tako rekoč z vsemi sosedami (Roš, 2001, str. 15).

2.6.1 Slovenska zakonodaja

V naslednjih poglavjih so opisani zakoni in podzakonski akti (pravilniki, uredbe itd.), ki urejajo področje čiščenja odpadnih voda in ravnanje s produkti, ki pri tem nastajajo. Ko govorimo o čiščenju odpadne vode, moramo upoštevati vrsto predpisov, ki so povezani z vodami, sočasno pa je treba poznati tudi ostale predpise, saj je lahko čistilna naprava vir hrupa, onesnaženega zraka (ob nepravilnem delovanju ali upravljanju ČN) in trdnih odpadkov (večji odpadki odstranjeni iz odpadne vode, primarno in sekundarno blato itd.), ki jih lahko odlagamo na določena odlagališča (Turk, 2008).

Zakoni

Področje odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode urejajo predpisi, izdani na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1), Zakona o vodah (ZV-1), Zakona o gospodarskih javnih službah (ZGJS) in Zakona o prostorskem načrtu (ZPN).

Zakon o varstvu okolja (ZVO), Uradni list RS, št. 32/93

Prvič je bil sprejet leta 1993 kot krovni zakon s področja okolja. Ureja varstvo okolja pred obremenjevanjem kot temeljni pogoj za trajnostni razvoj in v tem okviru določa temeljna načela varstva okolja, ukrepe varstva okolja, spremljanje stanja okolja in informacijo o okolju, ekonomske in finančne instrumente varstva okolja, javne službe varstva okolja in druga z varstvom okolja povezana vprašanja. Ureja tudi postopek presoje vplivov na okolje, kjer se oceni vplive nameravanega posega v okolje. Važnejši deli s področja voda so še izvajanje hidrološkega monitoringa in ustanovitev Ekološkega sklada Republike Slovenije, ki je javni finančni sklad in opravlja naloge spodbujanja razvoja na področju varstva okolja. Ob izpolnjevanju direktiv ES je bil zakon večkrat spremenjen in dopolnjen. V letu 2013 je bil zadnjič spremenjen in objavljen v Ur. l. RS, št. 92/13 kot Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO-1F).

Zakon o vodah (ZV-1), Uradni list RS, št. 67/02

Zakon smiselno ureja upravljanje z vodami v Republiki Sloveniji. S stališča čiščenja komunalnih odpadnih vod je predvsem bistven v prepovedi odvajanja teh vod neposredno v površinske vodotoke ali podtalnico. Prepoveduje tudi rabo fitofarmacevtskih sredstev in gnojenja v neposredni bližini površinskih voda ali na območjih, kjer bi taka uporaba lahko ogrozila podtalnico. Za odvajanje čiščene odpadne vode v vodotok je po 194. členu tega zakona potrebno pridobiti ustrezno vodno dovoljenje. Skrbnik za izvajanje Zakona o vodah je Inštitut za vode RS, na samem terenu pa za to skrbijo inšpektorji in nadzorniki, pristojni za vode. Zakon je bil v letu 2013 zadnjič spremenjen in objavljen v Ur.l. RS, št. 100/13 kot Zakon o dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1C).

22

Zakon o gospodarskih javnih službah (ZGJS), Uradni list RS, št. 32/93

Zakon ureja način in oblike izvajanja gospodarskih javnih služb. Z gospodarskimi javnimi službami se zagotavljajo materialne javne dobrine v smislu proizvodov in storitev, ki so v javnem interesu RS oziroma občine ali druge lokalne skupnosti. Gospodarske javne službe se določijo z zakoni s področja energetike, prometa in zvez, komunalnega in vodnega gospodarstva, varstva okolja ter z zakoni, ki urejajo druga področja gospodarske infrastrukture.

Pri zagotavljanju javnih dobrin in storitev je pridobivanje dobička podrejeno zadovoljevanju javnih potreb. Gospodarske javne službe se zato financirajo s ceno javnih dobrin, iz proračunskih sredstev in iz drugih virov, določenih z zakonom ali odlokom lokalne skupnosti.

Konec leta 2006 je bil sprejet Zakon o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP), Ur.l. RS, št.

127/2006, ki dopolnjuje in spreminja ZGJS in ureja namen in načela zasebnega vlaganja v javne projekte in/ali javnega sofinanciranja zasebnih projektov, ki so v javnem interesu, načine spodbujanja in institucije, ki skrbijo za njegovo spodbujanje in razvoj.

Zakon o prostorskem načrtu (ZPN), Uradni list RS, št. 33/07

Ta zakon ureja prostorsko načrtovanje in uveljavljanje prostorskih ukrepov za izvajanje načrtovanih prostorskih ureditev, zagotavljanje opremljanja zemljišč za gradnjo ter vodenje sistema zbirk prostorskih podatkov. V njem se določa tudi pogoje za opravljanje dejavnosti prostorskega načrtovanja in določa prekrške v zvezi z urejanjem prostora in opravljanjem dejavnosti prostorskega načrtovanja. Namen urejanja prostora je omogočati skladen prostorski razvoj z usklajevanjem gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikov razvoja. Usmerjanje razvojnih procesov in z njimi povezanih prostorskih ureditev mora izhajati iz uravnoteženosti razvojnih potreb. Nova poselitev se usmerja v poselitvena območja, zunaj poselitvenih območij je gradnja dopustna le izjemoma, med drugimi tudi objektov okoljske javne infrastrukture.

Prostorski akti in druge odločitve o zadevah urejanja prostora morajo temeljiti na predpisih , analizah in strokovnih dognanjih o lastnostih in zmogljivostih prostora in okolja.

Predpisi

Iz Zakona o varstvu okolja (ZVO), Uradni list RS, št. 32/93, izhajajo številni podzakonski predpisi, ki urejajo odvajanje odpadnih voda.

Emisije snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz naprav

Osnovni podzakonski predpis, ki ureja odvajanje odpadnih voda v vodno okolje je:

o Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 35/96, 47/05, 45/07).

Ta predpis določa:

• splošne mejne vrednosti emisij toplote in snovi v vode in javno kanalizacijo,

• način vrednotenja teh emisij,

• prepovedi, omejitve in druge ukrepe zmanjševanja emisij

• ter vsebino okoljevarstvenega dovoljenja.

Predpis je splošen in ureja emisije iz čistilnih naprav in vseh ostalih naprav.

23

Čistilne naprave

Emisije iz čistilnih naprav ureja več predpisov:

o Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 45/07, 63/09, 105/10).

Določa predvsem mejne vrednosti parametrov odpadne vode, mejne vrednosti učinka čiščenja odpadne vode ter posebne ukrepe v zvezi z načrtovanjem in obratovanjem komunalnih čistilnih naprav. V uredbi so definirana tudi občutljiva območja.

Delovanje malih komunalnih čistilnih naprav do velikosti 2000 PE ureja posebna uredba:

o Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 98/07, 30/10).

Določa predvsem mejne vrednosti parametrov odpadne vode, posebne ukrepe v zvezi z odvajanjem odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav glede na občutljivost vodnega okolja in posebne zahteve v zvezi z nadzorom obratovanja malih komunalnih čistilnih naprav in izvajanjem prvih meritev in obratovalnega monitoringa emisij malih komunalnih čistilnih naprav

Država je za potrebe ureditve področja odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih vod sprejela tudi:

o Operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode za obdobje 2005 do 2017.

Ta za vsa poselitvena območja v Sloveniji natančno opredeljuje, kakšno komunalno infrastrukturo na tem področju je potrebno zgraditi in do kdaj.

Predpis, ki že poleg naštetih ureja področje odvajanja komunalnih vod, je tudi:

o Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode (Uradni list RS, št. 88/11, 108/13).

Določa predvsem zahteve, ki morajo biti izpolnjenje pri opravljanju storitev obvezne lokalne javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode.

Monitoring odpadnih voda

Zaradi nadzora nad izvajanjem ukrepov zmanjševanja onesnaževanja voda ter doseganjem mejnih emisijskih vrednosti je potreben monitoring teh odpadnih voda. Glavni predpis, ki ureja to področje je:

o Pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih voda ter o pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 54/11).

Predpis natančno določa vrste parametrov, ki so predmet prvih meritev in obratovalnega monitoringa odpadnih vod, metodologijo vzorčenja in merjenja parametrov in količine odpadnih vod, vsebino poročila o prvih meritvah in emisijskem monitoringu, način in obliko sporočanja podatkov Agenciji RS za okolje ter pogoje, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki izvaja prve meritve in emisijski monitoring.

Natančnejša navodila za izdelavo in obliko poročila o prvih meritvah in emisijskem monitoringu pa določa:

o Pravilnik o obliki poročila o občasnih ali trajnih meritvah v okviru obratovalnega monitoringa odpadnih vod (Uradni list RS, št. 1-1/2001).

24

2.7 PREDHODNI ROKI ZA ODVAJANJE IN ČIŠČENJE KOMUNALNE

In document Male čistilne naprave na Koroškem (Strani 32-35)