• Rezultati Niso Bili Najdeni

134/135

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "134/135"

Copied!
92
0
0

Celotno besedilo

(1)

Specializirana revija za trajnostni razvoj

embalaža okolje logistika

december 2018

134/135

Poštnina plačana pri pošti 3320 Velenje

Podnebni dosje

mag. Tanja Bolte: Slovenija zmanjšuje porabo lahkih plastičnih nosilnih vrečk – imam svojo vrečko?

mag. Andrej Kranjc: »Okno priložnosti« se bo zaprlo, če svet ne bo omejil rasti temperature

mag. Zoran Kus: Slovenija potrebuje pravično preusmeritev delavcev iz fosilne energetike

Barbara Simonič: Prvič tudi signal podjetjem za naložbe v nizkoogljično in podnebno odporno gospodarstvo

Dušan Mes: Država prednostno obnavlja železniški križ, SŽ pa

kupuje nove vlake

(2)

Promocija

(3)

U vo d n ik

december 2018 134/135

EOL 3

O zakonu o vladi in odličnosti, ki to ni

Č

e ne veš, kam ploveš, ti noben veter ne pomaga …

K

o boste brali Podnebni dosje v reviji EOL, ne boste v dvomih. Že ocena podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja je, seveda z rahlo omejitvijo, ki vedno spremlja futurizem, izpisala tri scenarije življenja, ki ga bodo narekovale emisije toplogrednih plinov. Med njimi je tudi črni scenarij. A preden navedem nekaj dokumentov, ki naj bi dokazovali, da le vemo, kam nas naj bi nosil veter, moramo pogledati malo naokrog. Kajti podnebne spremembe so kompleksen mega trend in gibanje, ki jih zanika, je vse manj slišano. Hkrati se EU že postavlja v prvo vrsto s programom Čist planet za vse, za uspešno, moderno, konkurenčno in podnebno nevtral- no gospodarstvo do leta 2050. Gospodarstvo zanj ve? Usmeritve so: energetska učinkovi- tost, uvajanje OVE, čista, varna in povezana mobilnost, konkurenčna industrija in krožno gospodarstvo, infrastruktura in povezave, biogospodarstvo in naravni ponori ogljika, zajemanje in shranjevanje ogljika.

T

orej, strateška rdeča črta zelenega razvo- ja v nizkoogljično družbo. In v podnebno nevtralno gospodarstvo. Tudi Slovenija pri- pravlja strategijo za dolgoročno zmanjšanje emisij TGP. Mag. Zoran Kus v intervjuju celo meni, da bo to drugi najpomembnejši strate- ški dokument, ki ga bo sprejela Slovenija po osamosvojitvi. Predlaga še, da bi naj sledili tistim evropskim državam, kjer so najprej v parlamentu sprejeli zakon o podnebnih spremembah. Strategija za zmanjšanje emisij bo dodatek k programu blaženja podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. In drugim gradivom, precej jih je za zeleno mobilnost.

P

ravzaprav toliko, da lahko Slovenija z njimi papirno potrjuje zeleno osebno izka- znico. A njihovo vrednost relativizira praksa.

Že samo podatek, da so pri nas izpusti večji od gospodarske rasti. V prometu celo nadpov- prečni. V energetiki, kmetijstvu, industriji in pri rabi energentov v gospodinjstvih so rezul- tati preskromni za zmerni optimizem, čeprav dobrih zgledov ne manjka.

T

oda, ali je vizija o prestopu v nizkoogljič- nost res sprememba razvojne paradigme in vrednot, ki zarisujejo novo integriteto ekono- mije in političnega sistema? Kajti ekonomija še vedno stavi samo na enega aduta, to je rast, politika pa na to, da ustvarja razmere zanjo.

V

zadnjih dveh mesecih so se gospodarstve- niki in menedžerji živahno strokovno po- govarjali o prihodnosti ekonomske politike,

o možnostih gospodarske rasti, o poslovni odličnosti. Kako je z novimi ekološkimi te- melji poslovanja in gospodarjenja ali z zeleno tehnološko modernizacijo, ni ravno veliko razprav. Ko sem nedavno eni od najvplivnej- ših žensk (po izboru Financ) v slovenskem gospodarstvu ponudil priročnik Prehod v zeleno gospodarstvo in ji predlagal intervju o tem, je sporočila, da bo odgovorila, če jih bo zanimalo. Seveda jih ni. Kajti razprave, kje nastajajo ali bi morali nastajati močni centri zelenega tranzicijskega menedžmenta, še nismo začeli. A poslovna odličnost brez zelene rasti ni poslovna odličnost. Cveto Fendre pa kaže na javni sektor, ki je pozabil na Uredbo o upravljanju z energijo iz julija 2016.To ne pomeni, da v podnebnem dosjeju niso zelo svetli utrinki.

V

endar, ali scenariji podnebnih sprememb ne odpirajo tudi teme o zakonu o vladi?

Podnebni dosje, ki smo ga v tokratni reviji EOL razgrnili v sodelovanju s Sektorjem za podnebne spremembe MOP (nadaljevanje bo v januarski številki), je skica za porazdelitev vlog za film o zmerno podnebnem optimistič- nem scenariju za Slovenijo. Kdo bo porazdelil vloge? Vlada. Po starem zakonu o vladi?

N

ova vlada je namreč zaprisegla tudi 3.

členu zakona o Vladi RS. Za pristojnosti.

In Ministrstvo za okolje in prostor naj bi med drugim stremel »h krepitvi zavesti o skupni odgovornosti za stanje v okolju, naravi in prostoru …« Ali ni sozvočje med razvojem in naravo na sončni strani Alp odgovornost in zaveza vsakega ministrstva? Če bi jih naštel po vrstnem redu takoj za Ministrstvom za okolje in prostor, bi bilo najprej dragoceno sli- šati ministra Zdravka Počivalška, ministrico Alenko Bratušek in ministrico dr. Aleksandro Pivec, kako in kaj bodo z ukrepi prispevali k podnebni nevtralnosti gospodarstva. Primer.

Mag. Zoran Kus predlaga odkrito razpravo o TEŠ 6 in začetek priprave na pravično tran- zicijo delavcev v objektih s fosilno energijo, saj bi se moralo, pravi, življenje bloka končati prej kot leta 2055. Če se torej Slovenija ne bo odločila za člana vladnega kabineta, koordi- natorja trajnostnega razvoja ali za nedvou- mno stališče režiserske odgovornosti vlade za nizkoogljično Slovenijo, bodo najbrž nekateri ključni akterji v državi kazali s prstom pred- vsem na MOP in verjeli, da bo narava še kar naprej radodarnejša od Božička. Toda naša narava in mi z njo že sedaj vsrkavamo zrak, ki povzroča drhteče dihanje.

P

rijatelji, je zapisal Ivan Cankar, zdaj gre za življenje in smrt. Jaz verjamem v življenje …

foto: Rok Tan

glavni urednik

Jože Volfand,

UVodnik

(4)

vs eb in a

december 2018134/135

4 EOL

Vsebina

imPresUm

5 novosti

8 Zmaguje biorazgradljiva embalaža z atmosferskim pakiranjem 18 Več razlogov za zaskrbljenost kot za optimizem

19 orodja za pospeševanje izrabe odvečne toplote

20 Tržna niša steklenega prestiža, steklenica tudi za aktualnega predsednika ZdA 22 Podnebni dosje

24 »okno priložnosti« se bo zaprlo, če svet ne bo omejil rasti temperature

29 slovenija potrebuje pravično preusmeritev delavcev iz fosilne energetike

32 Vlaganja v nizkoogljične tehnologije se splačajo

34 razvojno in prostorsko načrtovanje ne more mimo podnebnih projekcij 36 kdaj ne bomo več točili fosilnih goriv, je izziv gospodarstvu

39 ne bo več tako, kot je bilo, a je lahko boljše od črnega scenarija 42 signal podjetjem za naložbe v nizkoogljično gospodarstvo 45 Več možnosti za okoljske naložbe, v

sloveniji tudi zelena obveznica

47 na vrata za brezplačno energetsko svetovanje trka vse več občanov

49 dovolj za vse – skupnostno upravljanje z življenjskimi viri 51 kar naredimo sami, nas najbolj zaznamuje

54 slovenski program prepoznaven, vključujejo se fakultete 56 Zemlja ima vročino, kako ji lahko pomaga koledar prof. Gamsa 58 s kalkulatorjem merijo vse vplive izobraževalnega procesa na okolje 61 na uredbo o upravljanju z energijo so pozabili, inteligentnih števcev ni 65 država prednostno obnavlja železniški križ, sŽ pa kupuje nove vlake 69 Vsak se naj pogleda v prometnem ogledalu in razmisli, tudi podjetja 74 slovenija zmanjšuje porabo lahkih plastičnih

nosilnih vrečk - imam svojo vrečko?

76 Pri vročem cinkanju se nečistoča materiala ne more skriti 79 Povpraševanje po vgradnji toplotnih črpalk

je večje zaradi dodatnih subvencij

80 odpadke kot alternativno gorivo izvažamo v tujino, doma ni zmogljivosti za sosežig 82 Prihodnost so razpršeni obnovljivi viri, elektromobilnost in fleksibilnost odjema 86 nova priložnost, da slovenija izkoristi geostrateško lego, a brez tirov ne bo šlo 88 okrog nas z razvojem infrastrukture hitijo, slovenija hodi ritensko

90 Prevozniška platforma evrope z največjim tržnim deležem v sloveniji

Pokrovitelja 134/135. številke:

Embalaža - okolje - logistika, specializirana revija za trajnostni razvoj Izdala in založila: Fit media d.o.o., Celje Glavni urednik: Jože Volfand

Odgovorna urednica: mag. Vanesa Čanji Oblikovanje, prelom in grafična priprava:

Fit media d.o.o.

Tisk: Eurograf

Oglasno trženje: Fit media d.o.o., Kidričeva ulica 25, 3000 Celje,

tel.: 03/42 66 700, e-naslov: info@fitmedia.si Uredniški odbor: mag. Katja Buda (ARSO), Brigita Šarc (Dinos d.d.), Rudi Horvat (Saubermacher Slovenija d.o.o.), Anja Kocjančič (Petrol d.d.), Janez Matos (Ekologi brez meja), Marko Omahen (Omaplast), Petra Prebil Bašin (Združenje papirne in papirno predelovalne industrije), mag. Andrej Rihter (Pošta Slovenije), mag. Emil Šehič (Zeos), Matjaž Ribaš (SID banka, d.d., Ljubljana), dr. Marko Likon (Insol)

Uredniški odbor za strokovne prispevke:

dr. Bojan Rosi (Fakulteta za logistiko), dr. Franc Lobnik (Biotehniška fakulteta), mag. Tomaž Požrl (Biotehniška fakulteta)

Celje, december 2018 Naklada 4.000 izvodov Revija je brezplačna.

Tiskano na okolju prijaznem papirju.

Kontakt za informacije:

T: 03/ 42 66 700 E: info@zelenaslovenija.si W: www.zelenaslovenija.si

PArTnerJA

pri izdajanju revije EOL:

Fakulteta za logistiko

Gorenje Surovina d.o.o.

(5)

december 2018 134/135

EOL 5

Fotografije: arhiv proizvajalcev

Kornet za sladoled s transparentnim oKenčKom

Že odkar je mondi prevzel turško

proizvajalko embalaže kalenobel julija 2016, vidi v sektorju sladoleda priložnost za rast.

Zdaj znano kot podjetje mondi kalenobel, podjetje s sedežem v istanbulu, se s svojimi proizvodnimi zmogljivostmi v severnem turškem mestu kirklareli še naprej uveljavlja kot inovator za pakiranje v svetu sladoleda.

nazadnje je sprejel izziv strank, ki ga ni poskušal še nihče drug - izdelati papirnato embalažo za kornet, ki vsebuje prozorno plastično okno, kar omogoča potrošniku, da pod spodnjim robom pogleda sladki kornet. Podjetje je leta 2016 obiskalo podjetje oexmann GmbH & Co. kG iz Gelsenkircherja v nemčiji, kjer so se spraševali, ali bi bilo to mogoče storiti.

Ambicija je zahtevala globoko inovacijsko znanje v embalaži za sladoled. "Bili smo edini dobavitelj, ki je sprejel ta izziv," pravi sedat igbar, komercialni vodja v evropi za mondi kalenobel. "delali smo korak za korakom z oexmannom, razvili in patentirali stožčasti rokav, ki ljubiteljem sladoleda omogoča, da vidijo v notranjost." ovalno prosojno okno na stožčastih rokavih meri 2,3 cm visoko in 1,8 cm široko, pojasnjuje igbar, in je narejen iz biorazgradljivega filma po željah podjetja oexmann.

Kodno črnilo za steKlenice, Ki omogoča njihovo ponovno uporabo

specialist za kodiranje in označevanje je podjetje Linx Printing Technologies, ki je uvedlo novo povratno linijsko črnilo 1068 Linx Black za označevanje steklenic namenjenih ponovni uporabi. Črnilo vedno bolj uporabljajo v industriji pijač. Zmožnost ponovne uporabe steklenic ima znatne okoljske prednosti. Če steklenice lahko zberemo in ponovno uporabimo, je treba izdelati veliko manj steklenic. To prihrani znatne količine energije in virov. Vsekakor koristi tudi recikliranje. ko se za tiskanje serijskih in datumskih kod uporablja Linx Black kartuša 1068, se steklenice lahko vrnejo v ponovno uporabo. Črnilo se nato odstrani med pranjem steklenic, kar omogoča, da se nove šifre natisnejo nanje pred ponovno uporabo. kakovost linijskega črnila 1068 Linx Black je, da lahko jasno natisne označitev na steklo steklenice tudi med hladnim polnjenjem in v vlažnem okolju. Črnilo se lahko uporabi tudi za ustekleničene pijače - na primer pri pasterizaciji, potopitvi v ledeno vodo, pri daljšem shranjevanju v skladišču ali hlajenju.

John Tierney, direktor marketinga pri Linxu, komentira: "Potrošniki iščejo rešitve, ki zmanjšujejo vpliv pakiranja pijač na okolje. Blagovne znamke uvajajo učinkovite rešitve za ponovno uporabo steklenic - in z zagotavljanjem najnovejših kodnih črnil jih je mogoče odstraniti."

inovativni razpršilniK za Kozmetično

industrijo

embalaža »magnetni razpršilnik«, ki so jo izdelali pri podjetju Virospack, je dobila nagrado najboljša noviteta leta 2018 na sejmu Cosmoprof Asia. Prestižna žirija, sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov lepotne in embalažne industrije, je ocenila originalni »magnetni razpršilnik« za zmagovalca leta v kategoriji za tehnologijo in oblikovanje embalaže za nego kože. razvoj inovativnega razpršilnika za kozmetične izdelke z ekskluzivnim in patentiranim magnetnim tesnilnim sistemom je izvedla skupina Virospack. koncept, ki premika meje v kozmetični embalaži, so izdelali in okrasili v Virospackovih obratih, da ponudijo lepotnim blagovnim znamkam prilagojeno in inovativno embalažo.

Kratko, zanimivo

novosti

Z novim centrom k prihodnosti trajnostne gradnje

Škofjeloška družba Knauf Insulation je ob 60-letnici obstoja odprla nov demonstra- cijsko-izobraževalni center KIEXC. Zgrajen je po najsodobnejših konceptih trajnostne gradnje in je bil že od samega začetka na- črtovan kot prikaz pionirskega pristopa k prihodnosti trajnostne gradnje. Center je po- memben za večjo prepoznavnost trajnostne gradnje tako pri nas kot v Evropi. Stavba, načrtovana po BIM metodologiji, je zgrajena v skladu z najstrožjimi kriteriji in standardi ene od vodilnih evropskih shem trajnostne gradnje DGNB, pridobila pa je tudi certifikat AKTIVNA HIŠA. V novem centru so zasno- vali demonstracijsko-izobraževalno sredi- šče, v katerem prikazujejo najinovativnejše izolacijske rešitve in predstavljajo primere dobrih praks trajnostne gradnje podjetja Knauf Insulation ter partnerskih podjetij.

Partnerji projekta so: Knauf, Knauf AMF, Velux, Sika, Semmelrock, Zummtobel, TEM, Alukoenigstahl, Alkam in F. Leskovec.

V svetu je Knauf Insulation danes prepoznan po svojih izolacijskih rešitvah za gradbeni- štvo in industrijo, po tehničnih rešitvah za ladjedelništvo in druge energetske segmen- te, ter po inovativnih rešitvah za zeleno infrastrukturo. Vodstvo korporacije je v Škofjo Loko postavilo sedež posebne Divizije Sistemi, ki pokriva svetovni trg. V njej zdru- žujejo industrijske izolacije (OEM), tehnič- ne (TS) in zelene rešitve (Urbanscape®) ter Knauf Insulation Analitiko. Zgradba ima danes ključno vlogo tudi v evropskem pro- storu, saj je bila izbrana kot pilotni projekt trajnostne gradnje na ravni Evropske komi- sije pri pripravi evropskih smernic trajno- stne gradnje. V Knauf Insulation Experience centru bodo na 832 m2 površine na ogled najsodobnejše gradbeno-izolacijske rešitve in primeri dobrih praks trajnostne gradnje partnerskih podjetij.

Škofjeloški Knauf Insulation je danes naj- večji slovenski proizvajalec izolacijskih materialov in sodi med večje slovenske izvoznike. Letno s skoraj 500 zaposlenimi ustvari preko 130 milijonov evrov prihod- kov. Deluje v okviru mednarodne korporacije Knauf Insulation, ki v 35 državah zaposluje več kot 5.500 delavcev. Gre za enega vodilnih in najhitreje rastočih podjetij na področju proizvodnje izolacijskih materialov na svetu. So prvi na svetu, ki za proizvodnjo kamene volne uporabljajo novo napredno inovativno proizvodno tehnologijo.

(6)

december 2018134/135

6 EOL

novosti

Kratko, zanimivo

pločevinKe, Ki Komunicirajo s potrošniKi

Podjetje Crown je predstavilo tehnologijo reactinks

™ - kombinacijo štirih odtenkov v enem črnilu, ki se odziva na toploto in spreminja barve v vsaki fazi porabe ter tako maksimalno vključuje potrošnike. Tehnologija reactinks ™ pod vplivom temperature in sončne svetlobe razkrije količino hladne pijače, ki je ostala v pločevinki.

različne barve prikaže na območjih,

ki so senčena od svetlobe, na primer, kjer potrošnik drži pločevinko. da bi prikazali vpliv, ki ga imajo dekorativne obloge, promovirajo še več komercialnih lansiranj.

med njimi so termokromski poletni modeli Coca-Cole iz Turčije, ki vsebujejo termokromna črnila, ter nove pločevinke, ki so bile ustvarjene za podjetje mountain dew, in uporabljajo fluorescentno črnilo.

Po uvedbi svetlejše barve pločevinke za trg je mountain dew podvojil neon učinek za posebno izdajo le na Bližnjem vzhodu.

teKoči detergent v

novi eKološKi embalaži z manj plastiKe

V podjetju Tide so preoblikovali svoj klasičen tekoči detergent z novim paketom eco Box, ki vsebuje ultra koncentrirano formulo oblikovano za e-trgovino. Tide

eco-Box pride na hišni prag potrošnika v zapečateni kartonski škatli, ki je varna za prevoz. V škatli je zaprta vreča iz ultra kompaktnega detergenta za pranje tekočine Tide. Za uporabo se perforirano kartonsko loputo odlepi, da bi razkrili odmerno skodelico in novo "ne-kapalno"

pipo na zasuk. da bi odmerjanje postalo enostavnejše na ravnih površinah, škatla vključuje izvlečno stojalo, ki dviga višino škatle, tako da se skodelica zlahka prilega pod pipo. ime "eco-Box" je podpora tako e-trgovini kot tudi manjšim okoljskim odtisom pošiljk. izdelke, ki se prodajajo na spletu, je običajno treba pakirati z drugo ali tretjo plastjo embalaže, kot je kartonski boks in mehurček, ki ga potrošnik zavrže. Za to rešitev je P & G zasnoval Tide eco-Box za čim hitrejšo vožnjo na poti od proizvodnega mesta do skladišča trgovca do vhodnih vrat potrošnika. nova Tide eco-box embalaža vsebuje manj embalaže, 60 % manj plastike in 30 % manj vode od trenutne embalaže Tide na pipo. ne zahteva nobene sekundarne preobleke ali mehurčkov, je lažja zaradi svoje ultra kompaktne formule in zaradi embalaže zavzema manj prostora.

embalaža za pivo v obliKi adventnega Koledarja

Podjetje saxon Packaging že več kot leto dni sodelujejo z Beer Box shopom. Letos je bilo prvo leto, v katerem so sodelovali pri ustvarjanju kolekcije flexo tiskanega adventnega koledarja za pivo, ki ga je Beer Box shop ponudil svojim strankam na spletni strani. s prenovljeno adventno embalažo so zmanjšali količino materiala, kar je privedlo do 10 % prihranka pri proizvodnih stroških in tudi dodatnega varčevanja pri stroških dostave (manjša teža). To je bila odlična novica za Beer Box shop, njihove stranke in tudi okolje, saj je bilo porabljene manj embalaže. motiv za nov dizajn je bil stuart Haggar, vodja razvoja poslovanja, ki že več kot 30 let dela v embalažni industriji in je začel svojo kariero v projektni skupini. "Ustvaril sem embalažo, ki vključuje zaklepno podlago, s čimer sem zagotovil, da adventna škatla ohranja trdnost. smer vala v kartonu optimizirana

gregor sluga v. d. generalnega direktorja arso

Potem ko se je mag. Joško Knez, dosedanji direktor Agencije RS za okolje, odločil za odstopno izjavo, je v novembru Vlada RS imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Gregorja Slugo. Gregor Sluga je od leta 2013 opravljal naloge namestnika generalnega direktorja ARSO. V funkciji vršilca dolžnosti bo do maja 2019, ker je bil zdaj imenovan brez javnega natečaja.

o nagrobnih svečah drugače v novem predpisu

Osnutek Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah je v javni obravnavi od 4. 12. 2018.

Namen sprememb in dopolnitev predpisa je natančnejša določitev obveznosti posame- znih subjektov, ki so odgovorni za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami. Tako naj bi tudi ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami postalo učinkovitejše kot doslej!

mag. mojca vendramin vodi eko sklad

V novembru je prevzela vodenje Eko skla- da mag. Mojca Vendramin. Vlada RS jo je imenovala za vršilko dolžnosti direktorice po odhodu mag. Hinka Šolinca, ki je postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo. Oba sta bila imenovana za obdobje šestih mesecev.

Mag. Mojca Vendramin je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani na temo makroekonomskih politik in nato magistrirala z delom s področja ekonomike varstva okolja. Do leta 2010 je bila zaposle- na na Uradu za makroekonomske analize in razvoj kot urednica Ekonomskega ogledala ter Pomladanskega in Jesenskega poročila.

Sodelovala je pri pripravi strategije Slovenije za vstop v EU in bila sourednica Poročila o razvoju. Pokrivala je tudi politike varstva okolja in trajnostnega razvoja in na tem

foto: arhiv podjetja mag. mojca Vendramin

(7)

december 2018 134/135

EOL 7

Fotografije: arhiv proizvajalcev

Kratko, zanimivo

novosti

za stabilnost. resnično sem zadovoljen s končnim rezultatom in da imamo srečnega kupca, pa tudi veliko zadovoljnih strank, " je dejal stu.

božična preobleKa za pivo

na sprehajališču strossmayer v Zagrebu, v okviru idiličnega praznika Advent na strossu, je bila uradno predstavljena nova, 29. božična etiketa. odlična novica na navdušenje vseh ljubiteljev te posebne izdaje je, da je letošnje Božično pivo na voljo tudi v pločevinki 0,5 litra.Ta posebna počitniška tradicija ustvarjanja vizualne identitete božičnega piva v sodelovanju z mladimi in nadarjenimi hrvaškimi umetniki traja že 29 let. Letos je izziv preobleke kot oblikovalka božičnega piva prevzela mlada umetnica monika meglić. Božično pivo navdihuje nekaj, s čimer se lahko vsak identificira, z vsem dobro znanimi "božičnim neredom", s tem hektičnim, a še vseeno posebnim, veselim občutkom priprave na Božič.

lepilna etiKeta je izdelana iz papirja iz trave

Veliko prednosti je mogoče pričakovati od nove lepilne etikete, ki je izdelana iz papirja iz trave - najnovejšega ultratrajnostnega dodatka portfelju izdelkov podjetja VPF.

Zaradi svoje velike ekološke privlačnosti je ta material še posebej primeren za tiskanje etiket za izdelke v skupini hrane, pijače in kozmetike. Vsebnost svežih vlaken v teh papirjih je 50 %. Zagotavlja veliko prednost z zmanjšanjem zahtevane količine vode med proizvodnjo. Po navedbah proizvajalca je na tono vlaknin potrebnih manj kot en liter vode, v primerjavi s 6.000 litri vode na tono pri proizvodnji konvencionalne lesne

celuloze. To samodejno povzroči znaten prihranek energije in s tem povezano zmanjšanje emisij Co2. na voljo v gramaturi 95 g / m2. Papir iz trave je mogoče

reciklirati, kompostirati in certificirati kot FsC-mix. odobren je bil za neposreden stik s hrano.

paKirni stroj, Ki je opremljen z različnimi Krmilnimi enotami

Podjetje romaco noack je na trg lansiralo nov pakirni stroj za pretisni omot imenovan noack Unity 500 in je popolnoma

integrirana rešitev na ključ. kompaktna zasnova primarne embalaže je bila glavni razvojni cilj. Pretisna tehnologija, ki je med vodilnimi v srednjem delu zmogljivosti v smislu uporabe prostora in proizvodne učinkovitosti, omogoča 500 pretisnih omotov in 150 kartonov na minuto.

Visoko avtomatiziran sistemski koncept je enostaven in ne zahteva strokovnega znanja ali posebnega strokovnjaka za stroj. ker je romaco noack Unity 500 lahko opremljen z različnimi krmilnimi enotami, se tehnologija lahko uporablja zelo prožno. Prvič se bo pretisna linija združila v All4Pack z dobaviteljem Combo v2.0, francoskega dobavitelja elizabeth europe. Ta patentiran sistem daje romacu večjo prilagodljivost za hranjenje farmacevtskih trdnih snovi v številnih različnih oblikah in velikostih.

Če je potrebno, je lahko pretisni omot tudi konfiguriran za pakiranje večfaznih pripravkov. opremljen s patentiranim sistemom krmiljenja QuickFeed z romaco noackom Unity 500 pospešuje spremembe izdelka, ker je celoten modul mogoče zamenjati v nekaj preprostih korakih.

skratka, linija za blister embalažo Unity 500 iz podjetja romaco noack nudi odlične priložnosti za izboljšanje celotne učinkovitosti opreme (oee).

področju v obdobju 2008–2010 izdala pet delovnih zvezkov (Potenciali energetske učinkovitosti, Mednarodni okvir blaženja podnebnih sprememb, Eksterni stroški se- žiganja in odlaganja odpadkov, Vplivi emi- sijskega trgovanja na slovensko industrijo in Stroški gospodinjstev za rabo energije v stanovanjih v luči vprašanja energetske re- vščine). Več let je delala na področju politike učinkovite rabe in obnovljivih virov energije na Direktoratu za energijo.

Za odjavljena voZila dajatev, če lastnik ne poskrbi Za raZgradnjo

Kot je bilo napovedano, naj bi lastnike mo- tornih vozil, ki so se doslej izogibali razgra- dnji odjavljenega vozila iz takšnega ali dru- gačnega razloga, ozavestila finančna dajatev.

Če so oziroma bodo motorno vozilo odjavili, bodo morali od 1. aprila 2019 vsako leto pla- čevati posebno dajatev, in scier deset let od zadnje odjave vozila. Dajatev se bo plačevala za odjavljena osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede. Dajatve za odjavljeno vozilo ne bo potrebno plačevati lastnikom odjavljenih vozil, ki bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o var- stvu okolja ali ga znova registrirali. Letos je Ekomobil, družba za ravnanje z izrabljenimi vozili, prevzela 5.023 vozil. Zadnji imetnik lahko izrabljeno vozilo brezplačno dostavi na zbiralno mesto, kjer tudi prejme Potrdilo o uničenju vozila. V obratu za razstavljanje vozilo razgradijo na okolju prijazen način, v Sloveniji pa ostajajo surovine.

visok jubilej

kmetijskega inštituta slovenije

Kmetijski inštitut je najstarejša znanstve- no-raziskovalna ustanova v Sloveniji in edini javni raziskovalni zavod s področja kmetijstva. Na slovesnosti ob 120-letnici so podelili več priznanj, med drugimi so jih prejeli dr. Klemen Lisjak za znanstveno delo na področju vinarstva, dr. Saša Širca za znanstveno delo na področju rastlinske ne- motologije in dr. Martin Škrlep na področju prašičereje in kakovosti mesa.

Kmetijski inštitut je čutil posledice gospo- darske krize, saj so se zmanjšali stabilni viri financiranja in so se morali bolj usmeriti na trg. Prijavljajo se tudi na evropske projekte in med drugim so uspeli z vlogo, da pripra- vijo poslovni načrt in poslovni model za iz- gradnjo centra odličnosti za kmetijske vede v Sloveniji. Direktor inštituta je izr. prof. dr.

Andrej Simončič.

(8)

1

2

3 4

5 6

december 2018

EMBALAŽA 8

134/135

nAGrAde ZA TrAJnosTno emBALAŽo 2018

zmaguje biorazgradljiva embalaža z atmosferskim pakiranjem

v göteborgu na švedskem so raz- glasili zmagovalce najprestižnejšega svetovnega tekmovanja za trajno- stno inovativno embalažo. podjetje uflex je osvojilo glavno nagrado sustainability award 2018, zmagali pa so tudi v kategoriji “učinkovitosti virov. nagrajeni so bili tudi coca- cola, amcor, finsko tehnično raziskovalno središče vtt, mayr- melnhof karton in james cropper.

nagrade so podelili na sejmišču superbrand v scanpacku, gostila pa jo je packaging europe s podporo sponzorjev.

V

uredništvo je prispelo več kot 100 inova- tivnih prispevkov, ki jih je ocenilo sedem- najst neodvisnih in strokovnih ocenjevalcev, ki predstavljajo vso širino evropske vredno- stne verige embalaže."Nagrade za trajnostno embalažo so od začetne iniciative vedno bolj pridobivale na pomembnosti, leta 2018 je bil vrhunec," je komentiral Tim Sykes, vodja vsebin pri Packaging Europe. "Menim, da je to odgovor na tisto, kar so potrošniki in nadzorniki v letu 2018 zahtevali glede rešitev okoljskih proble- mov, povezanih z embalažo. Odraz resnega razmišljanja so tudi naložbe, ki jih je celotna embalažna vrednostna veriga namenila traj- nostnemu razvoju. Po mojem mnenju letošnje nagrade za trajnostno embalažo kažejo večjo globino in večji napredek v industriji kot kadar koli prej. Poleg tega je večina inovacij vrhunec vrste raziskav in razvoja. Ponosni smo ne samo na zmagovalce, ampak na 24 finalistov in do- sežke embalažnega sveta v celoti."

Zmagovalci so naslednji:

1.

Zmagovalec kategorije "Najboljša trajno- stna embalažna inovacija", kot tudi zmago- valec kategorije "Učinkovitosti virov", je podjetje Uflex Limited za biorazgradljivo embalažo za cvetje, in sicer brez vode. Inovativnost je v tem, da embalaža znatno zmanjša porabo energije v dobavni verigi in podaljša svežino cvetja za 20 dni brez vode. Podjetje je izdelalo poseben patentiran polimerni film za pakiranje svežega sadja, zele- njave in cvetja. Rešitev temelji na posebni aktivni tehnologiji atmosferskega pakiranja (AMAP).

2.

V kategoriji "Najboljša praksa" se je Coca- Cola Western Europe izkazal za zmago- vitega za svoj trajnostni akcijski načrt "To je napredno krožno gospodarstvo". Načrt se osredotoča na tri prednostne naloge vodenja:

pijača, družba in pakiranje ter opisuje podro- ben trajnostni načrt za embalažo, cilje je treba doseči do leta 2025.

3.

Zmagovalec v kategoriji "Stroji" je podje- tje Amcor Rigid Plastics in The Liquiform Group za inovativno tehnologijo oblikovanja tekočin. Tehnologija LiquiForm® uporablja po- trošno tekočino namesto stisnjenega zraka, da hkrati oblikuje in napolni posodo, kar pomeni, da tekoči izdelek v bistvu tvori lastno togo pla- stično embalažo.

4.

V kategoriji "Bio osnovana embalaža"

je bil zmagovalec finski Tehnični razi- skovalni center VTT, ki razvija embalažni sub- strat iz celuloze, kompostabilnega troslojnega

materiala, ki izgleda in deluje kot plastika, ven- dar je narejena iz naravnih surovin - celuloze.

5.

V kategoriji "Krožno gospodarstvo"

je sodnike najbolj navdušila rešitev James Cropper's CupCycling™. James Cropper je razvil tehnologijo za recikliranje papirnatih skodelic za enkratno uporabo v komercialnem obsegu, pri čemer je nagovoril problem samo enega od 400 papirnatih skodelic za kavo, ki jih trenutno pravilno odstranjujemo.

6.

Zmagovalec v kategoriji “Reciklabilna embalaža” je podjetje Mayr-Melnhof Karton GmbH's s FOODBOARD ™ deviškim vlaknom. Ta naslednja generacija kartonske plošče iz deviških vlaken z inovativnim pre- gradnim konceptom kot jedrom komponente zagotavlja največjo varnost izdelkov.

vir: Packaging Europe

(9)

Proizvodnja plastične embalaže

Rotoprint d.o.o., 1262 Dol pri Ljubljani, Slovenija, www.rotoprint.si

.

Veliko

poslovnih uspehov

v letu 2019!

Promocija

(10)

december 2018134/135

10 OKOL jE

o gospodarjenju z e-odpadki izrazito k ozaveščanju posameznika

V družbi Zeos, d.o.o., smo leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e- -odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom Life Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V tem sklopu smo organizira- li že nešteto aktivnosti in postavili obsežno infrastrukturo za zbiranje starih aparatov, saj želimo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij ter jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Po državi smo na nekatere ekološke otoke in druge primerne lokacije postavili 654 uličnih zbiralnikov, v poslovalnice večjih tehničnih tr- govin pa 67 zelenih kotov. Izdelali smo poseben mobilni zbiralnik, s katerim smo izvedli že 45 mobilnih zbiranj. Povezali smo se z 49 izvajalci javnih služb ravnanja z odpadki in 164 obči- nami ter 4 večjimi trgovskimi podjetji. Izvedli smo že 37 lokalnih novinarskih konferenc, 45 promocijskih dogodkov v trgovinah, izpeljali 41 eko delavnic z mladimi ter se pridružili 16 lokalnim kulturno-družabnim dogodkom. Na vseh dogodkih smo s svojimi aktivnostmi dose- gli več kot 18.000 posameznikov. V prihodnjih letih bomo z ozaveščanjem nadaljevali.

Zeos, d.o.o.

www.zeos.si

rabljeni sončni moduli dobra tržna niša

Tripple Z je našel tržno nišo. Proizvajalec sončnih modulov se poleg proizvodnje kako- vostnih modulov z oznako »Made in Germany«

ukvarja tudi s prodajo rabljenih sončnih modulov. Gre za posel, ki dobiva vse večji zagon. Trenutno je podjetje Tripple Z največji ponudnik rabljenih sončnih modulov v vsej Evropi in s tem povezana naročila prevozov podjetje iz nemške dežele Severno Porenje- Vestfalija upravlja s pomočjo TIMOCOM-a, prvega sistema Smart Logistics v Evropi. Med nakupom sončnih naprav, ki jih uporabniki ne potrebujejo več, in njihovo prodajo drugim zainteresiranim odjemalcem po vsej Evropi je dolga pot. Demontaža, montaža, prevoz, logistika: podjetje Tripple Z na leto ponovno zažene 300.000 sončnih modulov. V Romuniji sicer demontirajo toliko sončnih naprav, da lahko napolnijo 30 tovornih vozil, medtem ko v Nemčiji celo okoli 100. Vse te prevoze predhodno razpišejo v TIMOCOMovem sis- temu. TIMOCOM je najpomembnejše korake v digitalno dobo naredil pred približno enim letom z lansiranjem aplikacije TC Transport Order®. Medtem vodja logistike naročila pre- vozov dodeljuje brez uporabe papirja, saj vsi povezani administrativni procesi s ponudniki prevozniških storitev potekajo neposredno prek TIMOCOMovega sistema. Poleg tega se tam najde tudi pregled nad vsemi oddanimi naročili prevozov podjetja Tripple Z ter njihov status.

TimoCom Soft- und Hardware GmbH www.timocom.si

Z oddajo starega mobitela pridobite popust za novega

Telekom Slovenije s ponudbo Staro za novo uporabnikom ob nakupu nove naprave omogoča odkup starega mobitela ali tablice.

Uporabniki lahko za vsak nakup nove napra- ve prinesejo do tri stare mobitele ali tablice, njihova skupna vrednost pa se odšteje od cene nove naprave. Ponudba Staro za novo je v vseh Telekomovih centrih in pri pooblaščenih prodajalcih uporabnikom na voljo ob nakupu mobilnih naprav z vezavo za 12 ali 24 mesecev.

Na ta način si lahko uporabniki znižajo strošek

Novice Zelenega

omrežja

med člani zelenega omrežja:

Fotografije: arhiv članov

za sodelovanje v rubriki pokličite tanjo na 03/42-66-716

(11)

Zeleno omreŽje

december 2018

Elektroobločna peč (EOP/UHP) v SIJ Metalu Ravne je vir odvečne toplote.

134/135

OKOL jE 11

www.zelenaslovenija.si/zeleno-omrezje

nakupa novega mobitela ali tablice, hkrati pa poskrbijo tudi za okolje, saj pri Telekomu Slovenije zagotovimo okolju prijazno reciklira- nje naprav, ki jih ne potrebujete več. Poleg tega lahko na prodajna mesta Telekoma Slovenije prinesete tudi stare baterije, ostalo rabljeno elektronsko opremo, pa tudi odpadno emba- lažo kupljenih izdelkov.

Telekom Slovenije, d.d.

www.telekom.si

naravna slovenska darila iz ovčje volne s pridihom domačnosti

V podjetju Soven iz Selnice ob Dravi že 22 let predelujemo slovensko naravno ovčjo volno.

V okviru krožnega gospodarstva proizvaja- mo številne produkte za oblačenje, ki so kot tradicionalen slovenski produkt primerni za spominek, poslovna darila in za božično-no- voletna darila v poslovne in osebne namene.

Izdelke lahko tematsko vežemo na poslanstvo darovalca ali prejemnika, na primer lovcem so namenjene zelene volnene, pletene lovske no- gavice, kapa ali rokavice. Produkti so narejeni iz naravne slovenske volne, ki je proizvedena brez kemikalij, in so ročno pleteni. Pletenje je dejavnost, ki jo sicer težko izvajamo v okviru 8-urnega delavnika, zato smo v podjetju že pred 15 leti razvili odličen model osebnega dopolnilnega dela na domu, kjer pridne ple- tilje iz vse Slovenije delajo po navodilih in standardih podjetja Soven. Nimajo nobenih norm in časovnih omejitev. Pletejo lahko, kolikor zmorejo in ko jim časovno ustreza.

Pri podjetju Soven pa jim zagotavljamo admi- nistrativno in logistično podporo. Za številne pletilje predstavlja to osebno dopolnilno delo edini vir dohodka, istočasno pa sprostitev in izpolnjevanje veselja za ročna dela. V prete- klosti smo prejeli številna posebna priznanja strokovnih institucij, občin, poslovnih par- tnerjev za izdelke tradicionalne slovenske domače obrti – za volnene pletenine, ki so primerne za poslovna in božično-novoletna darila.

Soven d.o.o., Selnica ob Dravi www.soven.si

snagin Bert letos naji- novativnejši koncept v maloprodaji

Organizacija Euromonitor International je samopostrežni avtomat Bert izbrala za naji- novativnejši koncept v maloprodaji letošnjega leta v sklopu Euromonitorjeve letne globalne raziskave trga maloprodaje. Snagin samopo- strežni prodajni avtomat Bert kupce pričakuje v ljubljanskem Centru ponovne uporabe. Bio či- stila in sredstva za pranje perila, šampone, več vrst kisa in olje ponuja kupcem, ki pridejo po izdelke s svojo (povratno) embalažo. Vsi izdelki so narejeni lokalno in po trajnostnih merilih, so kakovostni in naprodaj po konkurenčnih cenah. Bert tudi sporoča, da s premišljenim nakupovanjem lahko preprečimo nastajanje novih odpadkov. Vsa oprema brez embalažne trgovine je narejena iz odpadne plastične embalaže, ki jo stopijo in predelajo v plastične plošče, iz katerih nastane pohištvo. V kratkem bomo v Snagi odprli še drugo prodajno enoto na ljubljanski pokriti tržnici in ponudbo razširili s sokovi, bio tekočim milom, geli za tuširanje ... Avtomat Bert je v Centru ponovne uporabe Ljubljana na Povšetovi ulici 4 odprt od torka do sobote med 9. in 17. uro.

Snaga javno podjetje d.o.o.

www.snaga.si

Certificiranje po uredbah o odpadkih

Slovenski in skupen evropski cilj je, da se količine nastalih odpadkov zmanjšujejo, tisti odpadki, ki že nastanejo, pa naj bi se pripravili za ponovno uporabo, reciklirali ali kako dru- gače predelali. Okvirna direktiva o odpadkih (2008/98/ES) daje podlago za oblikovanje meril za prenehanje statusa odpadka, na osnovi te direktive pa so nastale t. i. End-of Waste uredbe, kot npr. Uredba Sveta (EU) št.

333/2011 (odpadno železo, jeklo in aluminij), Uredba Sveta (EU) št. 715/2013 (odpadni baker) in Uredba Sveta (EU) št. 1179/2012 (odpadno steklo). Uredbe podajajo merila za določitev, kdaj določen odpadek preneha biti odpadek, in tudi zahteve za certifikacijski

organ, ki ugotavlja skladnost sistema kakovosti zbiralca, predelovalca in trgovca s tovrstnimi odpadki. Certifikacijski organ certificira sistem kakovosti skladno z ISO 9001 in rele- vantno uredbo. Pri SIQ smo pridobili akredi- tacijo za certificiranje po uredbah 333/2011 in 715/2013 ter lahko sedaj izvedemo presojo in izdamo akreditiran certifikat za sistem vodenja kakovosti po omenjenih uredbah zbiralcem, predelovalcem in trgovcem odpadnih kovin (jekleni odpad, odpadni aluminij in odpadni baker), ki odpad prodajajo kot surovino.

Zapisala: Blanka Kaker SIQ Ljubljana www.siq.si

skupina siJ zavezana k trajnostnemu razvoju

71 jeklarskih družb globalnega pomena, med njimi tudi Skupina SIJ, je pri Svetovnem zdru- ženju jeklarjev podpisalo Listino trajnostnega razvoja. Jeklarstvo je ena izmed strateško naj- bolj pomembnih proizvodnih panog na svetu, saj neposredno vpliva na gospodarski, družbe- ni in okoljski svetovni razvoj. Podpisnice bodo tesno sodelovale s svojimi najpomembnejšimi deležniki in svojo proizvodnjo in proizvode razvijale tako, da bodo zmanjševale svoj vpliv na okolje in ga varovale. Poslovale bodo tran- sparentno, svojo trajnostno naravnanost pa širile skozi svojo celotno prodajno in nabavno verigo. »Skupina SIJ izkazuje svojo trajnostno naravnanost skozi vertikalno integracijo in delovanjem po načelih krožnega gospodarstva ter z zniževanjem porabe naravnih virov. Iz

(12)

december 2018

Preklopite na e-obvestila.

Dobro za vas, dobro za okolje.

Preklopite na e-obvestila.

Dobro za vas, dobro za okolje.

Preklopite na e-obvestila.

Dobro za vas, dobro za okolje.

134/135

12 OKOL jE

stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvo- dnji jekla, ustvarjamo nove proizvode, odvečno toploto, ki nastaja pri proizvodnji jekla, pa oddajamo v omrežje daljinskega ogrevanja za ogrevanje mesta na Ravnah na Koroškem. Ob vsem tem skrbimo za zagotavljanje varnih po- gojev dela za zaposlene,« je nekaj dobrih praks nanizal Andrey Zubitskiy, predsednik uprave Skupine SIJ.

SIJ d.d.

www.sij.si

Preprečevanje

nastajanja nevarnih odpadkov tudi s šolami

Podjetje Saubermacher-Komunala vsako leto obeležuje Evropski teden zmanjševanja od- padkov, med drugim tudi skupaj s pomurski- mi srednjimi šolami. V prostorih Ekonomske šole Murska Sobota je bil organiziran zaključni dogodek v okviru Evropskega tedna zmanj- ševanja odpadkov. Dijaki treh pomurskih srednjih šol so predstavili projektne naloge o preprečevanju nastajanja nevarnih odpad- kov. Dijaki Ekonomske šole Murska Sobota so predstavili pomen opozorilnih piktogramov na embalaži nevarnih snovi in možnost rabe naravnih snovi, s katerimi lahko nadome- stimo uporabo nevarnih odpadkov v našem vsakdanjiku. Gimnazijci Franca Miklošiča Ljutomer so z nami delili eko aktivnosti šole na področju problematike odpadnih nagrob- nih sveč ter možnost uporabe jedilnega olja za potrebe izdelave nagrobnih sveč. Dijaki Gimnazije Murska Sobota so podali predloge za zmanjševanje nastajanja nevarnih odpadkov na področju odpadnih zdravil, odpadnih baterij in odpadnih čistilnih sredstev.

Saubermacher-Komunala Murska Sobota d.o.o.

www.saubermacher-komunala.si

Zelene poslovne priložnosti na sejmih naturo, Lov in ribolov

Bienalni Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja Naturo ter sejma Lov in Ribolov, ki jih je v zadnji ponovitvi obiskalo 14.000

obiskovalcev, bodo v Gornji Radgoni od petka, 12., do nedelje, 14. aprila 2019. Naturo bo ljubiteljem narave in naravnega ponujal za- misli, opremo, izdelke in napotke za naravne potepe, dejavnosti ter bivanje. Predstavil bo zelene destinacije, pohodniške in planinske ture ter rekreacijske in turistične potenciale gozdov. Vabil bo na taborjenje, k rekreativnim in adrenalinskim športom v naravi, k razva- janju v naravnih zdraviliščih, na turističnih kmetijah in pri ponudnikih zdrave kulinarike.

S prikazi naravne gradnje, opreme za dom in urejanje okolice bo ozelenil bivališča. Telesa in duha bo oživel z delavnicami zdravilskih in meditativnih praks. Sočasni sejem Lov in Ribolov bo predstavljal lovstvo in ribištvo kot varovanje živali in naravnega okolja ter s tem pomemben del trajnostnega turizma.

Pomurski sejem, d.d.

www.pomurski-sejem.si

nove zahteve v Uredbi o obvezni občinski gospodarski javni službi

12. septembra 2018 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije (Ur. l. RS 60/2018) obja- vljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov. Med drugim določa časovne obveznosti izvajalcev javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v zvezi z izvedbo sortirnih analiz mešanih komunalnih odpadkov. Izvajalec javne službe mora sortirne analize prvič zagotoviti za leto 2019, in sicer v obdobju med 1. januarjem in 31. marcem oziroma med 1. oktobrom in 31.

decembrom, o čemer mora do 31. marca leta 2020 oddati poročilo Ministrstvu za okolje in prostor. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano imamo pridobljeno akreditacijo za vzorčenje odpadkov v skladu s standardom

SIST EN ISO/IEC 17025. Izpolnjujemo pred- pisane pogoje in smo primeren partner za izvedbo sortirnih analiz mešanih komunal- nih odpadkov (svetovanje, nadzor pri izvedbi sortiranja in tehtanja frakcij odpadkov ter izdelava poročila o sortirni analizi na obrazcu iz Uredbe).

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

www.nlzoh.si

nova kBm: Z

vsakim preklopom na e-obvestila

namenjamo 10 centov za sajenje dreves

V Novi KBM strankam pošiljamo različne vrste pisnih obvestil, kot so izpiski računov, porabe kartic, obvestila o stanju kredita, opomini in podobno. Količina porabljenega papirja pred- stavlja veliko obremenitev za okolje. Zato v Novi KBM kot okoljsko zavedni in tehnološko napredni banki od 17. decembra 2018 dalje strankam ponujamo prejem bančnih obvestil in izpiskov v elektronski obliki. V okviru e- -obvestil bodo stranke lahko imele preprost in brezplačen nadzor nad svojimi financami kjerkoli in kadarkoli za obdobje zadnjih 24 mesecev. Do obvestil za osebni račun, kartič- no poslovanje, kredite, depozite in varčevanja, vzajemne sklade in ostala obvestila bodo lahko dostopale preko e-pošte z enkratnim geslom.

S tem se bodo zmanjšale ogromne količine pa- pirja in izpiskov, ki jih hranijo v svojem domu.

V Novi KBM bomo od vsakega preklopa na e- -obvestila namenili 10 centov za sajenje dreves.

Nova KBM www.nkbm.si

recAPPture - aplikacija

za zbiranje in odkup

odsluženega lesa

(13)

Zeleno omreŽje

december 2018

Direktor Bogdan Kronovšek ob prejemu nagrade na Okoljskem srečanju 2018 na GZS Slovenije.

134/135

OKOL jE 13

Ob načrtnem rušenju dotrajanih objektov lahko iz njih po podatkih Tehniške univerze v Münchenu pridobimo kar 27 % lesa. Pri načrtni porušitvi je les pridobljen predvsem iz ostrešja objekta zaradi svojih kvalitativnih lastnosti najprimernejši za nadaljnjo uporabo.

Ker s kaskadno rabo lesa podaljšamo njego- vo življenjsko dobo in s tem poskrbimo, da v njem ohranimo uskladiščen ogljikov dioksid, je potrebno javnost ozaveščati o nujnosti in predvsem smiselnosti ponovne uporabe od- služenega lesa. Kupci si vse pogosteje želijo stavbno pohištvo, ki je izdelano iz odsluženega lesa oziroma lesa s starinskim videzom. Pri tem se srečujemo s problemom pridobivanja zado- stne količine primernega odsluženega lesa.

Zavedamo se, da je takšnega lesa v Sloveniji dovolj, vendar lastniki ne vedo, da ga lahko od- dajo ali prodajo podjetju, ki bo les iz porušenega ostrešja predelalo v nov izdelek. S tem name- nom v sodelovanju z Univerzo na Primorskem razvijamo mobilno aplikacijo in spletni vmesnik RecAPPture, preko katerega bodo lastniki odsluženega tramovja lahko oddali svojo ponudbo, tako da opredelijo lesno vrsto in količino ter dodajo fotografijo odsluženega lesa. Z aplikacijo s hitro izmenjavo informacij ponujamo možnost odkupa odsluženega lesa, ki bo predelan v kakovostni izdelek z dodano vrednostjo in znižanim ogljičnim odtisom.

M Sora d.d.

www.m-sora.si

Hibridna toplotna črpalka kronoterm nagrajena z okoljskim priznanjem

Tehnološko podjetje Kronoterm je na nacio- nalnem natečaju za Okolju prijazen izdelek leta, ki sta ga tudi letos organizirala časnik Finance in Eko sklad, prejelo okoljsko nagrado za novo družino toplotnih črpalk Krono Multi S. S tem je ponovno potrdilo svoj položaj na slovenskem inovativnem vrhu. Zahvaljujoč hibridni tehnologiji so Krono Multi S toplotne črpalke energetsko še varčnejše, saj pri svojem delovanju za ustvarjanje energije uporabljajo

obnovljiv vir zraka in zemlje. Preklapljanje se izvede glede na to, katera možnost je v danem trenutku ugodnejša in energetsko učinkovitejša. Gre za inovativne toplotne črpalke majhne velikosti in skoraj neslišnega delovanja. Primerne so tako za novogradnje kot za zamenjavo že obstoječih ogrevalnih sistemov v domovih, šolah, vrtcih, hotelih, industrijskih objektih, pisarnah in drugih objektih. Krono Multi S je v celoti plod la- stnega razvoja, slovenskega znanja in delo več kot 30 Kronotermovih strokovnjakov ter projektno delo razvoja zadnjih dveh let.

Nove toplotne črpalke smo razvili kot okolju najprijaznejše doslej, saj gre hkrati za ekološki in varčen ogrevalni sistem, ki za ustvarjanje energije uporablja obnovljiv, brezplačen vir zraka in zemlje.

Kronoterm d.o.o.

www.kronoterm.com

skrbimo za kakovostno sobivanje z naravo

Vsi želimo živeti v zdravem in čistem okolju, zato je naša skupna odgovornost, da naravno dediščino varujemo tudi za naslednje rodove in za vsa živa bitja. V Krki za varstvo okolja namenimo od 6 do 7 milijonov EUR letno. Naši cilji so celovito obvladovanje sistema upravlja- nja z okoljem, trajnostni razvoj in nenehno izboljševanje stanja na vseh področjih varstva okolja. Pri tem nam je v pomoč sistem ISO 14001, ki ga vsako leto obnavljamo. V našem obratu v Jastrebarskem na Hrvaškem smo postavili čistilno napravo za odpadne vode z naprednim oksidacijskim postopkom, s katero dosegamo več kot 99,9-odstotno razgradnjo farmacevtskih učinkovin. V Ruski federaciji gradimo aerobno biološko čistilno napravo za odpadne vode. Za čiščenje odpadnega zraka, onesnaženega z organskimi snovmi, smo na naših proizvodnih lokacijah v Sloveniji name- stili več sodobnih, visoko učinkovitih naprav za termično oksidacijo odpadnega zraka. Na področju odpadkov je naš ključni cilj zmanjše- vati količine odloženih odpadkov in povečati ločeno zbrane frakcije uporabnih odpadkov.

Med drugim smo pristopili k inovativnemu projektu za ločevanje sestavljenih materia- lov iz aluminija in plastike. S predelavo 250 ton tovrstnega odpadka je podjetje VINOVA

pridobilo surovine za nadaljnjo predelavo – 94 ton aluminija in 143 ton plastike, v Krki pa smo tako pomembno povečali količine odpadkov, predanih v predelavo.

Krka, d.d., Novo mesto www.krka.si

Pri prevzemu živalskih stranskih proizvodov odslej brez embalaže

Skladno s smernicami trajnostnega razvoja in za zmanjševanje vpliva na proces predelave smo v družbi Koto pričeli prevzemati živalske stranske proizvode kategorij 1 in 2 le še brez embalaže. Različne primesi plastike, kartona in drugih delcev embalaž so ovirali proizvo- dne procese in močno vplivali na kakovost končnega proizvoda, zato je sedaj predaja ži- valskih stranskih proizvodov možna le še brez embalaže. V primeru neizogibne rabe le-te pa so v prodaji posebne vrečke, ki so se na testih izkazale kot edine primerne za prevzem in pre- delavo živalskih stranskih proizvodov. Vrečke so skladne z bistvenimi zahtevami direktive EU o embalaži in odpadni embalaži ter izpol- njujejo ustrezne usklajene evropske standarde za reciklažo (EN 13430), pridobivanje energije (EN 13431) in ekološko predelavo (EN 13432).

Koto d.o.o.

www.koto.si

oblazinjeno pohištvo iz naravnih vlaken

Podjetje KO-SI d.o.o. je v svetu uveljavljeno z izdelki iz naravnih rastlinskih in živalskih vlaken, ki se uporabljajo za izdelavo uporabni- kom prijetnih in za naravo ne obremenjujočih posteljnih vložkov in oblazinjenega pohištva.

Naše hčerinsko podjetje KO-SC d.o.o. s pridom uporablja darove narave in pod svojo blagov- no znamko SC – Secrets of Comfort ponuja oblazinjeno pohištvo in dekoracijske dodatke zasnovane na osnovi tradicionalnih znanj tape- tništva iz preteklosti v kombinaciji s sodobnim dizajnom. Izdelki so ročno izdelani iz izbranih materialov visoke kakovosti, imajo vrhunski videz in ergonomsko obliko. Številni skrbno izdelani detajli poskrbijo za dodano vrednost

www.zelenaslovenija.si/zeleno-omrezje

(14)

december 2018

Najmlajši varuhi okolja so se razveselili hišnih posodic za ločeno zbiranje od- padnega jedilnega olja (Foto Komunala Brežice).

134/135

14 OKOL jE

in prestiž. Počitek na njih je sproščujoč, pomir- ja prenapeto mišičje in omogoča ortopedsko podporo za pravilno lego in regeneracijo telesa.

KO-SI, d.o.o.

www.ko-si.si

V sedmih letih odložili za 94 odstotkov

manj odpadkov

V sedmih letih, odkar se je začela pisati zgodba Komunale Brežice, so se hkrati pisale skoraj neverjetne zgodbe pri ravnanju z odpadki. Leta 2011 je bilo na odlagališče odloženih 4.355 ton odpadkov, 428 ton leta 2016, lani pa smo odlo- žili le še 171 ton odpadkov. Ogromne količine odpadkov torej ne obremenjujejo več narave, saj se ne odlagajo na odlagališču, ampak se ponovno reciklirajo in uporabljajo. Naši uporabniki po- stajajo vse večji varuhi narave in z odgovornim ravnanjem vseh ohranjamo čistejši življenjski prostor ter zapuščino za naslednje rodove.

Skrb za naravo se začne že pri otrocih, zato na Komunali Brežice veliko časa posvečamo naj- mlajšim varuhom narave. Učimo jih pravilnega odlaganja odpadkov in jih spodbujamo, da svoje znanje prenašajo v svoje domove. Za šolarje in mlajše otroke vsako šolsko leto pripravljamo pestre, zanimive in poučne ozaveščevalne pro- jekte. Letošnja rdeča nit je bil regijski projekt

»Zeleno Posavje – za naravo in zdravje«. Po šolah smo organizirali akcijo zbiranja odpadnega olja in skupaj z otroki zbrali kar 4.000 litrov olja.

Prav tako smo v sklopu projekta v brežiški občini postavili tri ulične zbiralnike odpadnega olja.

Komunala Brežice d.o.o.

www.komunala-brezice.si

V leto 2019 kemis z novim mobilnim sesalcem

V podjetju Kemis d.o.o. smo v novembru dobili nov industrijski mobilni visokovolumski sesalec

»LONGO-Gharmattan«, ki je primeren za naj- zahtevnejša sesanja in transportiranje sipkih

(suhih) in mokrih (tekočih) materialov npr. v cementarnah, jeklarnah, livarnah, čistilnih napravah, pri pretovarjanju sipkih materialov in drugje. Sesalec Gharmattan odlikuje avto- nomno delovanje, velika moč sesanja (podtlak do 0,9 bara) in možnost sesanja do 200 m odda- ljenosti. Primeren je za najzahtevnejša čiščenja v panogah, kjer je potrebno v kratkem času odstraniti veliko materiala oziroma odpadkov na težje dostopnih mestih. Sesa lahko razsute frakcije do debeline 15 cm vključno s peskom in gramozom. Črpalka je vgrajena v protihrupni komori. Sistem ima vgrajene filtre, vključno z varnostnim filtrom za sesanje nevarnih materi- alov. Omogoča tudi brezprašen izpust posesane- ga materiala v vreče. V našem podjetju nudimo celotno organizacijo in izvedbo industrijskih čiščenj, vključno z možnostjo prevzema dolo- čenih skupin odpadkov.

Kemis d.o.o.

www.kemis.si

iščete informacije o plitvi geotermalni energiji?

Kaj sploh je plitva geotermalna energija? Kako in kje jo lahko uporabljam? Kakšne so možnosti za izvedbo geotermalnega sistema? Kakšen je postopek pridobivanja dovoljenja? Kdo mi lahko pri tem pomaga? To je le nekaj vprašanj, ki si jih zastavimo pri odločanju, kateri energetski vir bomo uporabili za ogrevanje in hlajenje objekta. Kje pa lahko najdem odgovore? V okvi- ru mednarodnega projekta GeoPLASMA-CE, financiranega iz transnacionalnega programa Srednja Evropa 2014 - 2020, smo na Geološkem Zavodu Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana izdelali prostorske podlage za podporo pri odločanju, načrtovanju in rabi plitve geo- termalne energije. Skupaj s partnerji iz šestih srednje evropskih držav razvijamo večjezični

spletni portal, kjer so prosto dostopne številne informacije o možnostih rabe plitve geotermalne energije, ki se iz dneva v dan dopolnjujejo. Za od- govore in pomoč pri končni odločitvi lahko zain- teresirani obiščejo spletni portal GeoPLASMA- CE na https://portal.geoplasma-ce.eu.

Geološki zavod Slovenije www.geo-zs.si

Gen-i o naprednih storitvah zelene transformacije

Negotove razmere na trgu z električno energijo ter storitve zelene transformacije, ki so lahko odgovor nanje, so bile osrednja tema letošnjega srečanja proizvajalcev električne energije iz OVE in SPTE, ki ga je gostila Skupina GEN-I.

Na srečanju je bila predstavljena usmeritev ra- zvoja Skupine na področju avtonomne polnilne infrastrukture za električna vozila v povezavi s hranilniki energije ter mikroproizvodnjo iz sončnih elektrarn in hidroelektrarn ob hkratni uporabi naprednih energetskih tehnologij in vi- sokotehnoloških IT rešitev. Poudarjena je bila tudi pomembnost zavedanja o prednostih, ki jih prinašajo nove rešitve in nakazane spremembe, ki bodo nadgradile konvencionalne energetske tehnologije.

GEN-I, d.o.o.

www.gen-i.si

Zmanjšali stroške čiščenja za 60 %

V Osnovni šoli Jakobski dol so se leta 2012 odločili, da za čiščenje šolskih prostorov ne bodo več uporabljali kemikalij. Ravnatelj Zdravko Šoštarič je prijazno napisal nekaj vrstic, ki so lahko v spodbudo tudi drugim šolam: »Kljub začetnim dvomom smo ponosni, da smo se odločili za metodo ENJO. Z izdelki in podporo strokovne svetovalke ENJO smo v prvem letu stroške za čiščenje zmanjšali za 40 % kljub nabavi vseh krp in pripomočkov.

V naslednjem letu smo menjali le krpe, ki so izgubile učinkovitost. V šestih letih so stro- ški čiščenja 60 % nižji, kot bi bili z običajnim čiščenjem. Sodelavke, ki vsak dan čistijo šolo

(15)

Zeleno omreŽje www.zelenaslovenija.si/zeleno-omrezje

december 2018 134/135

OKOL jE 15

samo s tkaninami in ergonomskimi pripo- močki ENJO, so z velikim veseljem sprejele možnost, da lahko šolo očistijo le z malo vode, hitreje, lažje in brez vdihavanja hlapov čistil, pa čeprav ekoloških. Zadovoljen sem, da sem se kot ravnatelj odločil izvesti tako dobro potezo.

Svoje izkušnje iskreno priporočam kolegom in kolegicam, ki vodijo ostale šole v Sloveniji.«

ENJO, Alenka Kügerl s.p.

www.enjo.si

spodbude podjetjem za naložbe v Ure in oVe

Spodbude Eko sklada so v obliki nepovratnih sredstev v višini 20 % ter kredita v višini do 80

% upravičenih stroškov naložbe (brez DDV), po letni obrestni meri trimesečni EURIBOR + 0 %, dodeljene po pravilu »de minimis« po- moči. Namenjene so gospodarskim družbam, samostojnim podjetnikom in zadrugam, in sicer za enega ali več naslednjih ukrepov, ki se bodo začeli izvajati po oddaji vloge za pridobitev spodbude: toplotno izolacijo sten, tal ali stropa; zamenjavo oken z energijsko učinkovitimi okni; toplotno črpalko za cen- tralno ogrevanje stavbe; kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe;

zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo toplo- tne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja; sprejemnike sončne energije; pre- zračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbah; energijsko učinkovit sistem razsvetljave; optimizacijo sistema ogrevanja;

napravo za samooskrbo z električno energijo;

gradnjo skoraj ničenergijske stavbe; izkorišča- nje odvečne toplote iz procesov in/ali naprav;

energijsko učinkovite elektromotorje in/ali vgradnjo frekvenčnih pretvornikov; uvedbo sistema upravljanja z energijo; ukrep energet- ske učinkovitosti v poslovnem procesu; na- pravo za soproizvodnjo električne energije in toplote. Informacije so na voljo na telefonski

številki 01 241 48 66 ali e-naslovu ekosklad@

ekosklad.si.

Eko sklad, j.s.

www.ekosklad.si

Biomasud: nova

certifikacijska shema za biogoriva

Je certifikacijski sistem kakovosti in trajnosti evropskega projekta, ki ga v okviru programa Interreg IV-B financira FEDER. Gre za certifi- kacijski sistem za sredozemska biogoriva: lesne pelete, oljčne kamne, lesne sekance in školjke.

Za lesne pelete in lesne sekance sistem temelji na mednarodnih standardih; za lesne pelete na ISO 17225-2 in za sekance na ISO 17225- 4, medtem ko za ostala biogoriva temelji na lastnih predstandardih, razvitih v projektu.

Eden pomembnejših ciljev projekta Biomasud je v vsaki državi partnerici certificirati 2 podjetji s certifikatom Biomasud ter s tem zagotoviti kva- liteto biomase in biogoriv iz surovin, značilnih za mediteransko okolje, ki so primerna tudi za rabo v gospodinjstvih. Za pridobitev certifika- ta mora podjetje dosegati 3 pogoje: kakovost, trajnost in sledljivost biomase. Certifikat dobijo podjetja, ki proizvajajo ali prodajajo trda biogo- riva in se odločijo, da bodo upoštevala pogoje in pravila certificiranja Biomasud Plus. Z veseljem sporočamo, da smo v novembru 2018 podjetju Biomasa d.o.o. podelili prvi certifikat Biomasud v Sloveniji. Biomasa d.o.o. je eden največjih proizvajalcev lesnih sekancev v Sloveniji, kar pomeni, da bo velik delež sekancev na sloven- skem trgu označen z Biomasud certifikatom.

Zapisal: Nace Kregar

Bureau Veritas d.o.o.

www.bureauveritas.si

Prenovljena Tržnica BTC City

Jesen v BTC Cityju Ljubljana je prinesla osveže- no podobo Tržnice BTC City v Ljubljani, v okvi- ru katere sta bila prenovljena severni in južni

vhod, osvežene stojnice za prodajo zelenjave in nameščene nove stojnice za prodajo tekstila.

Prenovljena tržnica je postala bolj odprta ter dostopnejša za obiskovalce, otvoritev pa je po- tekala v soboto, 6. oktobra, ko so se obiskovalci lahko sprehodili med bogato ponudbo in preno- vljenimi stojnicami. Na dan otvoritve so se obi- skovalci lahko tudi poveselili in okušali dobrote na že tradicionalnem 5. jesenskem sejmu, ki je bil v znamenju jesenskih plodov in je v lepem vremenu privabil ogromno obiskovalcev. Več na www.misijazeleno.si.

BTC d.d., www.btc.si

ekološka inovativna tehnologija za

površinsko čiščenje s suhim snegom

V podjetju FerroČrtalič konstantno sledimo najnovejšim trendom, dognanjem in ekološkim standardom. V okviru projekta, ki ga sofinan- cirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, smo razvili inovativno in okolju prijazno tehnologijo za površinsko čiščenje najobčutljivejših materi- alov s suhim snegom. Postopek površinskega čiščenja s suhim ledom se vedno bolj uveljavlja zaradi ekoloških prednosti, saj ne vsebuje sekun- darnih onesnaževalcev, kot so topila ali abrazivi.

Dosedanji razvoj v globalni tehnologiji površin- skega čiščenja najobčutljivejših materialov še ni uspel ponuditi tehnologije, ki bi omogočala njihovo učinkovito čiščenje. Zato se proizvajalci soočajo s številnimi izzivi in težavami povezani- mi z okvarami in napakami pri delovanju njihove industrijske opreme. Vse to posledično močno omejuje učinkovitost njihovih proizvodnih pro- cesov in končno kvaliteto izdelkov. Na te izzive v podjetju FerroČrtalič uspešno odgovarjamo z intenzivnim razvojem rešitve za čiščenje s suhim snegom, ki jo potrebujejo proizvajalci v moder- nih procesno intenzivnih industrijah, kjer je po- treba po čiščenju najobčutljivejših delov strojne opreme zaradi visoke stopnje avtomatizacije in robotizacije najbolj izrazita.

Zapisala: Alena Bajrami Šemsidini, oddelek za kakovost in varstvo okolja

FerroČrtalič d.o.o.

https://ferroecoblast.com/sl

(16)

december 2018134/135

16 OKOL jE

Zeleno omrežje

Tehnični monitoring doseganja učinkov energetskih sanacij

Tehnični monitoring je instrument za zagota- vljanje dobre izvedbe sanacije in optimalnega delovanja stavbe. Omogoča dosegati ciljne vrednosti rabe energije, stroškov in potreb ter želja uporabnikov. Osnovni namen je doseči usklajenost načrtovanih in obratovalnih vre- dnosti ter usklajenost s projektno dokumen- tacijo oziroma gradbenim dovoljenjem. Daje nam predloge, kako usklajevati podatke, da vsi sistemi delujejo optimalno, kako meriti in kje

ter kako obdelati podatke. Namen tehničnega monitoringa je skupaj z načrtovalci, izvajalci in uporabniki izboljšati stanje. Pomembni koraki tehničnega monitoringa so načrtova- nje (definiranje tehničnih ciljev in protokola preverjanja), poskusno obratovanje (uvodne meritve, zbiranje in obdelava podatkov ter po- ročilo) in končno obratovanje (monitoring in poročanje na mesečnem in/ali letnem nivoju).

Tehnični monitoring bo še posebej pomemben z implementacijo nove zakonodaje na področju ničenergijskih stavb. EMPOWER je mednaro- dni projekt sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Interreg Europe. V pro- jektu sodelujejo Slovenija, Švedska, Francija, Nemčija, Portugalska, Irska, Španija, Italija

in Poljska. Vodja projekta je EnergaP. Cilj je zmanjšati emisije ogljikovega dioksida in izboljšati strateško načrtovanje na področju nizkoogljičnega gospodarstva. Več na http://

www.interregeurope.eu/empower.

EnergaP - Energetska agencija za Podravje www.energap.si

Evropski projekti

simulacija in integracija mikro omrežja na

primeru Športnega parka ruše

Osnovna ideja pilotnega območja Športnega parka Ruše je analizirati izvedljivost samoza- dostnega mikro omrežja in povezanosti več zgradb, na katerih je bil vzpostavljen sistem natančnega merjenja porabljene in proizvedene električne energije. Mikro omrežje z vključeni- mi objekti bi ostalo priključeno na javno distri- bucijsko omrežje, pri čemer bi delovalo kot hra- nilnik energije. Trenutni simulacijski modeli

kažejo na vsaj 30 % zmanjšanje stroškov rabe primarne energije in do 25 % povečano uporabo obnovljivih virov energije. Vključujejo sončno elektrarno ter sistem soproizvodnje toplote in električne energije za proizvodnjo električne energije. Cilj ni zagotoviti 100% samozado- stnost, temveč delovati čim bolj neodvisno od glavnega omrežja in biti ekonomsko izvedljiv.

Pegasus je mednarodni projekt sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Interreg Mediteran. V projektu sodeluje 10 partnerjev iz Italije, Grčije, Malte, Francije, Slovenije, Cipra, Hrvaške, Belgije in Španije. EnergaP sodeluje v projektu kot projektni partner in je vodja delovnega paketa za komunikacijo. Projekt

je osredotočen na simulacije delovanja mikro omrežij. Načrtovanje in delovanje mikro omre- žij bo eksperimentalno izvedeno na 7 pilotnih območjih. Več o projektu na spletni strani https://pegasus.interreg-med.eu/.

EnergaP - Energetska agencija za Podravje www.energap.si

embalaža iz odpadnih surovin pri predelavi agrumov

Life Citruspack uvaja koncept krožnega go- spodarstva v industrijsko okolje s ponovno uporabo odpadnih surovin, ki nastanejo pri predelavi agrumov. Glavni namen je dvig stopnje izkoriščenosti stranskih proizvodov, ki nastanejo pri proizvodnji sokov iz limon, pomaranč in klementin. Vrednost triletnega projekta je 1.712.942 €. Delno ga sofinancira Evropski program Life za okolje, podnebne ukrepe in okoljske inovacije. V transnacionalni konzorcij je vključenih 6 partnerjev iz petih držav EU. Med njimi je tudi TECOS, kjer z ra- zvojem 100-odstotne biorazgradljive embalaže tlakujemo pot vpeljavi sodobnih biomaterialov in zelenih tehnologij v sektorju kozmetične in prehrambne embalaže. V preteklem mesecu so v TECOS-u nastali prvi demonstracijski pro- dukti iz novonastalega bio materiala na osnovi

polimlečne kisline (PLA) in ojačitvenih citrus vlaken. Biorazgradljiva embalaža je namenjena embaliranju nove kozmetične kreme z dodat- kom antioksidativnih spojin, pridobljenih iz odpadne citrus pulpe, ki je prav tako rezultat projekta Citruspack. Možnosti uporabe so prenosljive tudi na druga sektorska področja.

Naslednji koraki razvoja bodo namenjeni opti- miranju proizvodnega okna brizganja za pre- delavo biokompozitnega materiala na osnovi citrus vlaken in različnih barvnih pigmentov, s katerimi bo omogočena izdelava produktov v različnih barvnih niansah, funkcija biorazgra- dljivosti pa pri tem ne bo prikrajšana.

Prototipni vzorci kozmetične embalaže iz novega biokompozitnega materiala na osnovi PLA in citrus vlaken.

TECOS, Razvojni center orodjarstva Slovenije

www.tecos.si

(17)

EKOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENJ GRAD EC

CMYCMMYCYCMYK

logotip eko.pdf 1 18.10.2011 20:19:19

Izdalo: Ministrstvo za okolje in prostor Ilustracije: Samo Jenčič Oblikovanje in tisk: Birografi ka BORI d.o.o.

2018

Imam možnost izbire, zato prinesem SVOJO VREČKO!

Vsako vrečko VEČKRAT UPORABIM.

Kaj lahk o storim danes?

V sodelovanju z:

KAMPANJA O VPLIVU PRETIRANE POTROŠNJE LAHKIH PLASTIČNIH NOSILNIH VREČK NA OKOLJE

Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o Kaj lahk o storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

storim danes?

KAMPANJA O VPLIVU PRETIRANE POTROŠNJE LAHKIH PLASTIČNIH NOSILNIH VREČK NA OKOLJE

Promocija

Reference

POVEZANI DOKUMENTI

132 Podjetje Translas z novim filtrirnim sistemom za zahtevno varjenje 134 Natančni mojstri rezanja prostih oblik z vodnim curkom 135 Koga osvaja MARTINA.

Ne le za vodilni kader, ki pogosto tudi v času dopusta razmišlja, kam naj usmeri podjetje in kako, posebej, če podjetju trenutno ne gre prav dobro, temveč za prav

Gre za zelo dobro implementacijo programa za oddaljen dostop do računalnika, ki omogoča tudi več sej hkrati, kar pomeni, da se lahko več uporabnikov hkrati poveže na sistem.. Vendar

Področje obvladovanja mobil nih naprav ter proces upravljanje konfiguracij na mobilnih napravah trenutno ni mogoče izvajati, pojavljajo se težave predvsem pri uvajanju novih

Cestni tovorni promet je v letu 2019 najbolj prispeval k rasti dodane vrednosti v panogi transporta (za 61 milijonov EUR), sledil je potniški kopenski promet (za 24 milijonov

Za pridobivanje sredstev na trgu je izjemnega pomena tudi uvajanje novih produktov in storitev, zato moramo stalno preverjati potrebe gospodarskih subjektov in po potrebi

običajno je bila skoraj polovica prometa opravljena v največjih petih slovenskih mestih , Celje, Kranj, Koper). Evidentirani promet s stanovanjskimi nepremičninami

Rada bi poudarila vprašanje, ki je pri ra- zvijanju izobraževanja za aktivno državljan- stvo zelo pomembno, in sicer vprašanje, ka- ko bomo to izobraževanje