• Rezultati Niso Bili Najdeni

Alkohol v Sloveniji: kako velik je problem, kje smo uspešni in kje so še priložnosti?

med raziskovalci/-kami in oblikovalci/-kami javnih politik

3.5 Alkohol v Sloveniji: kako velik je problem, kje smo uspešni in kje so še priložnosti?

Avtorice: Sandra Radoš Krnel, Maja Roškar, Marjetka Hovnik Keršmanc, Metka Zaletel, Breda Lukavečki Družovec, Karin Mlakar, Olivera Stanojević Jerković, Tadeja Hočevar (vse NIJZ)

Posledice pitja alkohola so vedno bolj prepoznani dejavniki neenakosti v zdravju. Več raziskav in poročil posameznih držav kaže, da imajo osebe z nižjim socialno-ekonomskim položajem več posledic rabe alkohola, čeprav popijejo enake ali manjše količine alkohola kot osebe z višjim socialno-ekonomskim položajem. Zato je pomembno, da so v politike in programe, usmerjene v zmanjševanje neenakosti na področju zdravja in spodbujanje trajnostnega razvoja, vključene tudi aktivnosti alkoholne politike (25, 144).

3.5.1 Alkoholna problematika: kako velik je problem?

Poraba alkohola

Registrirana poraba alkohola je v letu 2019 v Sloveniji znašala 11,05 l čistega alkohola na odraslega prebivalca, starega 15 in več let, in se je v primerjavi z letom prej zvišala za več kot en liter. Slovenija je po porabi čistega alkohola vseskozi nad povprečjem Evropske regije SZO, ki je svetovna regija, v kateri se popije največ alkohola (209, 210).

Smrti zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov ter kroničnih bolezni jeter in jetrne ciroze Zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov je v Sloveniji v letu 2019 umrlo 1.077 oseb; vsak dan so v povprečju umrle 3 osebe (211). V obdobju 2017–2019 je bila stopnja umrljivosti pri moških zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov 4,6-krat višja kot pri ženskah. Najvišja stopnja umrljivost je bila pri moških v starostni skupini 65–69 let, pri ženskah pa v starostni skupini 75–79 let. Tako pri moških kot ženskah je umrljivost zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov višja pri nižje izobraženih, pri čemer so neenakosti nekoliko manj izrazite pri ženskah. V obdobju 2013–2018 je v Sloveniji zaradi kroničnih bolezni jeter in jetrne ciroze skupaj umrlo 2.626 oseb, od tega 74,40 % moških. Smrti zaradi kroničnih bolezni jeter in ciroze so tako predstavljale 2,21 % vseh smrti (pri moških 3,34 % in pri ženskah 1,11 %) (212). Umrljivost zaradi izbranih z alkoholom povezanih vzrokov smrti je v Sloveniji v obdobju 2008–2017 presegala povprečje EU (211).

Alkohol in odrasli

47,3 % prebivalcev Slovenije, starih 15–64 let, je v zadnjih 12 mesecih pilo alkoholne pijače na visoko tvegan način, kar pomeni, da so pili čez mejo manj tveganega pitja in/ali so se vsaj enkrat v zadnjih 12 mesecih opili.

Na tak način je pilo 1,5-krat več moških kot žensk. Samo med tistimi, ki pijejo alkoholne pijače, pa je bilo visoko tveganih pivcev skoraj 60 %. Med njimi je bilo več moških kot žensk, več mlajših kot starejših, največ najmanj izobraženih ter več šolajočih se kot delovno aktivnih in upokojenih. Vzhodne slovenske regije so v primerjavi z zahodnimi bolj obremenjene (imajo višje deleže tistih, ki so se opili, tistih, ki običajno presegajo meje manj tveganega pitja in posledično tudi tistih, ki pijejo visoko tvegano) (213).

Alkohol, otroci in mladostniki

Alkoholne pijače je vsaj enkrat v življenju že pilo 14,9 % 11-letnikov, 40,1 % 13-letnikov in 70,7 % 15-letnikov.

2,5 % 11-letnikov, 5,1 % 13-letnikov in 14,3 % 15-letnikov je pilo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko; dober odstotek 11-letnikov, 4,7 % 13-letnikov in 26,6 % 15-letnikov pa je bilo v življenju opitih že vsaj dvakrat. Fantje so pili alkoholne pijače in se opijali pogosteje kot dekleta (214). Slovenija se po deležu mladostnikov, starih 15 let, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti, uvršča nad mednarodno povprečje (45). Pri mladostnikih je pitje alkohola bolj tvegano med fanti, med tistimi z obema nezaposlenima staršema, tistimi s podpovprečnim učnim uspehom ter med tistimi, ki obiskujejo poklicno šolo v primerjavi s tistimi, ki obiskujejo gimnazijo (215).

Ekonomsko breme zaradi alkohola

Raba alkohola je za našo državo veliko ekonomsko breme, ki se kaže v visokih zdravstvenih in drugih stroških.

Samo ocena zdravstvenih stroškov je v Sloveniji v letih 2012–2016 v povprečju znašala 147 milijonov € letno (215, 216), kar predstavlja med 3 do skoraj 4,6 % vseh izdatkov za zdravstvo na leto (216). Če upoštevamo še nekatere druge stroške (npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja – kraje, vandalizem), pa se ta številka zviša na 228 milijonov € (216, 218).

3.5.2 Alkoholna politika – kako uspešni smo?

Alkoholna politika deluje preko različnih ukrepov, ki jih, tako kot v drugih evropskih državah, izvajamo tudi v Sloveniji in obsegajo več različnih področij: od zakonodajnih ukrepov (npr. cenovna in fizična dostopnost alkohola, oglaševanje …), obveščanja, izobraževanja in ozaveščanja, ukrepanja v zdravstvu, sociali ter drugih okoljih, na področju vožnje in prometa, v delovnih organizacijah, lokalnih skupnostih, do spremljanja in poročanja o porabi alkohola, pivskem vedenju različnih populacijskih skupin in škodi zaradi alkohola (219, 220). Dokazi o učinkovitosti in stroškovni učinkovitosti posameznih ukrepov alkoholne politike so se v zadnjih letih znatno okrepili (146). Evropski akcijski načrt za zmanjšanje škodljive rabe alkohola 2012–2020 zajema 10 področij ukrepanja učinkovite alkoholne politike, ki jih izvajamo tudi v Sloveniji (221). Glede na mednarodne primerjave smo bili v Sloveniji v zadnjih letih najuspešnejši na naslednjih področjih: preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, vodenje in ozaveščanje, spremljanje alkoholne problematike, omejevanje dostopnosti alkohola, preprečevanje negativnih posledic pitja in zastrupitev z alkoholom, obravnava tveganega in škodljivega pitja ter zasvojenosti v zdravstvu (222, 223). Manj uspešni pa smo bili na področjih omejevanja tržnega komuniciranja alkohola, preprečevanja posledic neformalne pridelave ter nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola, zmanjševanja cenovne dostopnosti alkohola, kjer so se tudi druge države odrezale najslabše.

Slika 3.16: Primerjava Slovenije s povprečjem 30 evropskih držav pri sprejemanju posameznih ukrepov alkoholne politike Primerjava Slovenije s povprečjem 30 evropskih držav (glej sliko 3.16) (28 držav članic Evropske unije ter Švica in Norveška) glede na skupno število točk (0–100), ki nam pove, v kolikšni meri so države sprejele posamezne ukrepe alkoholne politike, ki so združeni v 10 področij ukrepanja celovite alkoholne politike (224, 225).

Trenutno veljavna zakonodaja v Sloveniji in nedavne ključne spremembe

V zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji zaznavamo kar nekaj zakonskih sprememb na področju alkoholne problematike. Za Slovenijo je bilo prelomno leto 2003, ko smo sprejeli Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), ki določa ukrepe in načine omejevanja porabe alkohola ter ukrepe za preprečevanje škodljivih posledic njegove rabe. ZOPA podpira dokazano učinkovite ukrepe, usmerjene v omejevanje porabe alkohola, in sicer starostno, časovno in prostorsko omejevanje njegove dostopnosti, še posebno za mlade. Leta 2017 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju porabe alkohola, ki je bil korak nazaj v razvoju alkoholne politike v Sloveniji, saj je ponovno dovolil prodajo alkoholnih pijač z manj kot 15 volumenskimi odstotki alkohola na različnih športnih prireditvah (226). Razen glede zahteve, da morajo imeti prodajalci alkoholnih pijač v prodaji vsaj dve različni vrsti brezalkoholnih pijač, ki sta cenovno enaki ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače, ZOPA na cenovno dostopnost alkohola nima vpliva. To se ureja v Zakonu o trošarinah. V Sloveniji smo trošarine nazadnje zvišali leta 2014, pri čemer smo leta 2016 trošarine za določene količine alkohola celo znižali.

Drugi pomembni zakonodajni inštrument je Zakon o medijih, ki je bil sprejet leta 2001 in je uredil prej ohlapno urejeno področje oglaševanja alkoholnih pijač, in sicer tako, da je oglaševanje alkoholnih pijač prek medijev in na nosilcih oglaševanja prepovedano, razen če je z zakonom določeno drugače. Ta ureditev je bila deležna nasprotovanja predvsem s strani kmetijskega sektorja, ki je menil, da je treba tudi pri alkoholu upoštevati pravila svobodne konkurence in prostega pretoka blaga. Že leta 2002 je bilo tako tik pred sprejetjem Zakona o omejevanju porabe alkohola z Zakonom o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, v celoti prepovedano zgolj oglaševanje alkoholnih pijač, ki vsebujejo več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola, to so npr. žgane pijače. Za vse ostale alkoholne pijače (pivo, vino ipd.) zakon določa, kje se lahko oglašujejo, določa tudi časovne in vsebinske omejitve ter določa, da morajo biti na vseh oglasih tudi zdravstvena opozorila. Leta 2015 pa je sprejeti Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah prepovedal televizijsko prodajo alkoholnih pijač. Pomembno področje, ki ga bo morala Slovenija zakonodajno nasloviti, je digitalno tržno komuniciranje alkohola, ki ustvarja vedno nove priložnosti tržnega komuniciranja alkohola (227).

Zakon o varnosti cestnega prometa, ki je bil sprejet leta 2004, podpira ukrepanje v smislu preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, saj med drugim določa, da vozniki ne smejo upravljati vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če so pod vplivom alkohola.

V zadnjih desetih letih smo bili priča nekaterim učinkovitim sistemskim ukrepom, usmerjenim v omejevanje porabe alkohola. Leta 2010 je bila sprejeta posodobljena prometna zakonodaja, ki je poleg strožjih represivnih ukrepov za vožnjo pod vplivom alkohola uvedla tudi svetovalni in rehabilitacijski pristop, kar je med drugim prispevalo k zmanjševanju deleža prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola. Leta 2011 je bil sprejet Zakon o varnosti in zdravju pri delu, ki prepoveduje pitje alkohola in alkoholiziranost na delovnem mestu.

K boljšemu uveljavljanju zakonodaje in prepoznavi problematike alkohola in pregledu pristopov za zmanjševanje bremena alkohola v Sloveniji je pomembno prispevala vzpostavitev entitete MOSA – Mobilizacija skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola (www.infomosa.si) 14, ki deluje od leta 2008 (228).

MOSA na transparenten in vsem dostopen način podaja informacije s področja problematike alkohola v Sloveniji z namenom prenosa znanj, večje učinkovitosti in povezovanja med različnimi akterji alkoholne politike. MOSA laični in strokovni javnosti omogoča dostop do različnih baz podatkov (baza preventivnih programov, raziskav, akterjev, virov pomoči, publikacij) in aktualnega dogajanja na področju problematike alkohola in pristopov v Sloveniji in po svetu (229).

3.5.3 Izbrana primera dobrih praks v Sloveniji

3.5.3.1 Program TAKE CARE

Program TAKE CARE je nastal v okviru evropske mreže EURONET, ki povezuje 18 institucij iz različnih evropskih držav, delujočih na področju preventive zasvojenosti (230, 231). Osnovni cilj programa TAKE CARE je preprečevanje ter zmanjševanje pitja alkoholnih pijač in z njim povezane škode med mladostniki in mlajšimi odraslimi v določeni lokalni skupnosti. Prizadeva si, da mladostniki ne bi prišli v stik z alkoholnimi pijačami pred 18. letom, kot določa zakonodaja, pri tistih, ki pa že posegajo po alkoholnih pijačah, pa za zmanjševanje in za odgovornejše odločanje glede rabe alkoholnih pijač. V širšem kontekstu je cilj programa tudi zmanjševanje ostalih škodljivih vplivov na zdravje in z njim povezanih vedenj, preprečevanje razvoja zasvojenosti od alkohola ter sprememba odnosa do pitja alkoholnih pijač v družbenem okolju.

Program vključuje štiri ciljne skupine v izbranem lokalnem okolju: 1) mladostnike in mlade odrasle v starosti 12–21 let, ki so bili s strani ključnih oseb/informatorjev zaznani zaradi pitja/tveganega pitja alkoholnih pijač;

2) starše in svojce v program vključenih mladostnikov in mladih odraslih; 3) druge ključne odrasle osebe, ki imajo stike z mladostniki in jih ti tudi sprejemajo kot pomembne odrasle osebe; 4) prodajalce alkoholnih pijač.

Z vsako ciljno skupino se izvajajo vnaprej določene intervencije:

• Delavnica ro.pe (angl. Risk optimisation and peer education) za mlade s ciljem večjega upoštevanja zakonodaje na področju alkohola in ozaveščanja ter spreminjanja tveganih vedenj v povezavi z rabo alkoholnih pijač in iskanje zdravih alternativ. V okviru 3–4-dnevnega treninga ro.pe so mladostniki in mladi odrasli deležni adrenalinske športne izkušnje (npr. plezanja), katere namen je soočenje s tvegano situacijo in učenje ravnanja v takšni situaciji, kar lahko kasneje prenesejo na odločanje za ravnanje v tveganih situacijah v povezavi s pitjem alkoholnih pijač.

»Debatni party« – strokovno vodena diskusija s starši in svojci s ciljem nudenja podpore in smernic za razvoj jasnih stališč in odnosa do pitja alkoholnih pijač.

Usposabljanje za ključne osebe z osnovami motivacijskega intervjuja s ciljem ozaveščanja njihove vloge, izgradnje jasnih stališč glede pitja alkoholnih pijač pri mladostnikih in izboljšanja kompetenc za motiviranje za spremembe.

Usposabljanje za prodajalce alkoholnih pijač (trgovce in ponudnike alkoholnih pijač v lokalih) s ciljem edukacije o zakonodaji in izboljšanje strategij/veščin za odgovorno prodajo/točenje alkoholnih pijač.

Evalvacija programa je pokazala, da se je zmanjšalo pitje alkoholnih pijač pri 44 % mladih, ki so imeli pred intervencijo tvegan vzorec rabe alkoholnih pijač. Zmanjšanje se nanaša na pogostost pitja alkoholnih pijač ali količino pitja ali oboje. 34 % mladih, ki niso imeli tveganega vzorca rabe alkoholnih pijač, pa so po intervenciji na tej ravni tudi ostali. Upoštevanje zakonodaje v zvezi z rabo alkoholnih pijač se je po intervencijah pri vseh ciljnih skupinah izboljšalo. Starši, druge ključne osebe in prodajalci alkoholnih pijač so s pomočjo intervencij zelo izboljšali svoje kompetence glede ravnanja in prevzemanja jasnih stališč do mladostnikove rabe alkohola.

Program TAKE CARE s svojimi pristopi prispeva k boljšemu vključevanju določenih skupin prebivalcev v lokalni skupnosti in posledično zmanjšuje tudi neenakosti v zdravstvenih izidih.

3.5.3.2 SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

V Sloveniji od leta 2016 do konca januarja 2022 deluje nacionalni projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola15. Gre za medsektorski interdisciplinarni pristop izvajanja aktivnosti za zamejevanje

V SOPA se zmanjševanje neenakosti v zdravju uresničuje prek naslednjih ukrepov (232, 233).

1. Izgradnja in krepitev kapacitet. Gre ozaveščanje in usposabljanje stroke, političnih odločevalcev, predstavnikov nevladnih organizacij, ki naslavljajo skupine ljudi z različnimi ranljivostmi, predstavnikov medijev ter članov skupnosti o škodljivosti pitja alkohola ter virih in načinih podpore pri opuščanju čezmernega pitja alkohola pri odraslih osebah.

2. Medsektorski interdisciplinarni pristop. Ključno povezovanje med zdravstvenim in socialnim